• Lorem ipsum

Welke ondervloer voor je laminaat?

28 Aug 2024

Wanneer je van plan bent om een laminaat vloer te leggen, kom je al snel tot de ontdekking dat je een ondervloer nodig zult hebben. Maar welke ondervloer is het meest geschikt?

Als je laminaat gaat leggen of laat leggen, is de juiste ondervloer heel erg belangrijk. In deze blog gaan we je vertellen welke ondervloeren er zijn en welke keuze je het beste kunt maken. 

Welke ondervloer laminaat heb je nodig? Het hangt van de vloer en het laminaat af, welke ondervloer geschikt is. In deze blog gaan we je uitgebreid uitleggen welke ondervloer het beste voor jouw laminaat is. Ook bespreken we de opties voor beton, vloerverwarming en vloerkoeling. Verder ontdek wat belangrijk is bij de geluidsdemping van laminaat. Aan het einde van deze blog weet je welke ondervloer je kunt kiezen en zorg je ervoor dat je lang kunt genieten van je nieuwe laminaatvloer. 

Wat is de beste ondervloer voor laminaat?

Er zijn verschillende merken ondervloeren. Hieronder onze top 5 ondervloeren voor laminaat. Wil je graag de verschillen weten? Lees dan verder en ontdek welke ondervloer de beste keuze ondervloer voor jouw laminaat en woning is. We gaan het je allemaal uitleggen. 

  1. Hoomline Ondervloer Excellent
  2. Hoomline Ondervloer Zachtboard Silent plus 
  3. Hoomline Ondervloer Solidbase
  4. Hoomline Ondervloer Alufoam
  5. Ondervloer Heatfoil Rood 

Welke ondervloer laminaat? Ontdek hieronder de verschillen!

Welke ondervloer voor laminaat de juiste keuze is, hangt af van een aantal factoren. We hebben het hieronder voor je uitgeschreven, door het beantwoorden van verschillende vragen, zoals laminaat vloeren op beton of tapijt. Ontdek het nu!

Welke onderlaag voor laminaatvloeren op beton?

Je moet een ondervloer gebruiken op beton, zeker in een appartement, daar is het zelfs wettelijk verplicht. Het hangt ervan af of de betonvloer oneffen, koud of vochtig is. Deze factoren bepalen de ondervloer. 

Wat is de warmste ondervloer voor laminaat?

De warmste ondervloer voor laminaat is de Hoomline Ondervloer Alufoam. Deze ondervloer is speciaal samengesteld, zodat de warmte wordt behouden. Je dient deze ondervloer wel altijd te gebruiken op een vlakke ondergrond. Alufoam egaliseert tot 2 mm in geharde afdekvloeren. 

Welke ondervloer is geschikt voor vloerverwarming en vloerkoeling?

Voor een combinatie van zowel vloerverwarming als vloerkoeling, raden we de ondervloer Heatfoil Rood aan. Deze ondervloer is daar speciaal voor ontwikkeld en helpt tevens voor 24% geluidsdemping. Je kunt dit gebruiken voor click laminaat en lamel vloeren. De ondervloer is opgebouwd uit een hoogwaardig PE schuim, bevestigd aan 200 micron dikke PE-folie. Deze ondervloer is voorzien van een zelfklevende overlap. Je hoeft dus geen extra tape aan te schaffen en kunt het gemakkelijk zelf leggen!

Welke ondervloer laminaat geluiddempend?

Woon je in een appartement of flat? Bij bovenverdiepingen moet altijd een geluiddempende ondervloer worden gebruikt. Dit voorkomt namelijk dat het geluid bij je buren terechtkomt. De perfecte ondervloer daarvoor is de Hoomline Ondervloer Zachtboard Silent Plus.

Deze ondervloer is speciaal ontwikkeld voor het isoleren van geluid. Het zijn platen van 790 x 590 mm en hebben een dikte van 10mm. Deze dikte zorgt ervoor dat het geluid zeer goed wordt gedempt. De TÜV-certificering zorgt voor een geluidsdemping van 10 decibel. 

Welke ondervloer maakt je vloer egaal?

De Hoomline Ondervloer Solidbase maakt de vloer egaal en is dus een egaliserende ondervloer voor laminaat. Dit zijn groene zachtboardplaten, die van 100% natuurlijke oorsprong zijn en ook het FSC-label hebben. Met een dikte van 7mm kan deze ondervloer egaliseren tot 3mm. Het is sterk en geschikt voor vloerverwarming. Het is gemakkelijk te leggen en ook geluidsdempend. 

Veelgestelde vragen: Laminaat en ondervloeren

Wat leg je onder laminaat en wat is de beste ondervloer voor laminaat? We hebben een aantal vragen voor je verzameld, zodat je na het lezen van deze vragen en antwoorden, een weloverwogen beslissing kunt maken voor het bepalen van de beste ondervloer van je laminaat. 

Moet er een ondervloer onder laminaat?

Ja, er moet altijd een ondervloer onder laminaat. Het staat zelfs in de Nederlandse regelgeving, dat je bij een appartement of flat een ondervloer van minimaal 10 db moet aanbrengen. Dit is zo vastgelegd in de Nederlandse regelgeving, om geluidsoverlast richting de buren toe te voorkomen. 

Wat leg je onder laminaat?

Onder laminaat komt altijd een ondervloer. Het hangt van de situatie af, zoals hoe egaal de vloer is, of er vloerverwarming is, wat de juiste keuze is. 

Kan laminaat over vloerbedekking?

Nee, dit raden we ten zeerste af. Dit geldt voor zowel hoogpolig als laagpolig tapijt. Verwijder eventueel de vloerbedekking, zodat je vloer niet te hoog komt. Dit is belangrijk, omdat wanneer de vloer te hoog komt, je de deuren wellicht niet meer open en dicht kunt doen. 

Welke dikte laminaat met ondervloer?

De meeste vloeren laminaat hebben een dikte tussen de 6 en 15mm. Hoe dikker de laminaat, des te slijtvaster de vloer met laminaat is. Houd echter rekening mee dat de dikte van je laminaat gecombineerd met de ondervloer, voor een totale dikte zorgt. Is jouw ondervloer 7 mm en jouw laminaat 15 mm? Dan is dikte ondervloer en laminaat samen 22mm. 

Kan folie onder laminaat?

Ja, dit is mogelijk. Folie onder laminaat heeft een aantal voordelen. Het beschermt namelijk tegen vocht en damp uit de ondergrond. Dit is erg belangrijk wanneer je laminaat legt op een minerale ondergrond zoals beton of cement. 

Vocht is erg slecht voor laminaat, het kan namelijk kromtrekken, opbollen of loslaten. Dit wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen. Daarom is het verstandig om een vochtwerende folie te gebruiken. Deze folie is speciaal ontwikkeld voor het tegenhouden van vocht.

Een ander voordeel van folie is dat het zorgt voor geluidsisolatie en warmte-isolatie van de vloer. Dit is fijn als je in een appartement woont of vloerverwarming hebt. Een folie kan warmte beter doorlaten en verdelen, waardoor je bespaart op stookkosten, omdat je minder warmte nodig hebt.

Is een dunne ondervloer laminaat mogelijk?

Een dunne ondervloer laminaat is mogelijk. Houd er rekening mee dat hoe dunner de ondervloer, hoe minder vocht isolerend en geluiddempend de ondervloer is. 

Beste ondervloer voor laminaat bij de Verfzaak

Welke ondervloer voor laminaat? Een ondervloer kan diverse voordelen hebben, zoals geluidsdemping of warmte isolatie. Het is belangrijk om vooraf te bekijken welke ondervloer geschikt is voor de ruimte, die jij wilt gaan bedekken met laminaat. De beste ondervloeren voor laminaat shop je vandaag nog bij de Verfzaak. Shop online of in een van onze filialen. Hieronder de belangrijke kenmerken van onze top 5 ondervloeren, zodat je daarmee de beste keuze kunt maken.  

Hoomline Ondervloer Excellent

  • Hoge kwaliteit ondervloer
  • Zeer geluiddempend en geschikt voor appartementen
  • Geschikt voor alle typen laminaat en zwevende parketvloeren
  • Met geïntegreerd vochtscherm

Hoomline Ondervloer Zachtboard Silent 

  • Hoge kwaliteit ondervloer
  • Zeer geluiddempend en geschikt voor appartementen
  • Geschikt voor zowel houten ondergronden als betonnen ondergronden met kleine hoogteverschillen

Hoomline Ondervloer Solidbase

  • 100% natuurproduct
  • Geluidsdempend voor woonkamer, slaapkamer of kantoorruimte
  • Duurzame ondervloer
  • Geschikt voor onder vloerverwarming

Hoomline Ondervloer Alufoam

  • Hoogwaardige ondervloer
  • Geluid-en warmte isolatie
  • Geen extra vochtscherm nodig
  • Geschikt voor vloerverwarming

Ondervloer Heatfoil Rood 

  • Geschikt voor vloerverwarming- en koeling
  • Reduceert het geluid tot 24%
  • Geschikt voor zowel click laminaat als lamelparket
  • Geen extra vochtscherm nodig