• Lorem ipsum

Welke korrel schuurpapier heb ik nodig?

13 Sep 2024

Heb je schuurpapier nodig, maar weet je niet welke korrel je moet gebruiken? Ontdek het in deze blog!

Je hebt schuurpapier met verschillende korrelgroottes. We gaan je meer vertellen over de korrelgrootte schuurpapier, wat het fijnste schuurpapier is en helpen je met het kiezen van het beste schuurpapier voor jouw klus. 

We hebben een stappenplan voor je klaargezet, waarbij we aan de hand van drie punten uitleggen hoe je de juiste korrel schuurpapier uitkiest. Hierna gaan we bespreken welke korrelgrootte je bij welk materiaal nodig hebt, denk hierbij aan schuurpapier voor grondverf, lak of beitsen. Tot slot zullen we een aantal veelgestelde vragen voor je bespreken.

Stappenplan: Schuurpapier kiezen

Hoe kies je het beste schuurpapier? Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden: Wat is de ondergrond, welke korrel heb je nodig en wat is de functie van de korrel? Wat is het materiaal van de ondergrond en wat is het materiaal dat je op de ondergrond wilt aanbrengen. We gaan het je allemaal uitleggen.

Stap 1: De ondergrond

Het is mogelijk om schuurpapier op basis van de ondergrond uit te kiezen. Er is speciaal schuurpapier voor hout, metaal, kunststof, hout en meer. Maar er is ook universeel schuurpapier, dat gebruikt kan worden voor verschillende ondergronden, van hout tot metaal. Het kiezen van het juiste schuurpapier is dan ook handig om daarbij het papier voor de juiste ondergrond te hebben. Online kun je dit bij de productomschrijving vinden.

Stap 2: De korrel

Er bestaat een verschil tussen de korrel van het schuurpapier. Het kan zijn dat er grof geschuurd moet worden, bijvoorbeeld bij stucwerk of roest. De grofheid schuurpapier wordt aangegeven in getallen, dit zijn schuurpapier nummers. Voor de meeste klussen gebruik je een korrelgrootte tussen de 24 en 600. Het laagste getal is de grove korrel en het hoogste getal is juist het fijnste schuurpapier. 

Voor aflakken wordt meestal een korrelgrootte van 360 gebruikt en voor grondverf een korrelgrootte van 220. Gaat het om wat grover schuurwerk, zoals verweerd hout? Dan kun je het beste een korrel 80 tot 120 gebruiken, waarna het vervolgens nog opgeschuurd kan worden met een fijnere korrel van 220.

Tip: Korrelgrootte schuurpapier

Om het je gemakkelijk te maken, hebben we een lijst, waarmee je op basis van de korrelgrootte kunt lezen, waarvoor de specifieke korrelgrootte bestemd is: 

Korrel 40 (zeer grof)  

Ideaal voor het weghalen van oude en moeilijk te verwijderen verflagen. Wordt niet vaak gebruikt.

Korrel 60 (grof) 

Ook geschikt voor het verwijderen van een oude verflaag, maar wordt ook niet vaak gebruikt. 

Korrel 80 (grof)

Ideaal voor het verwijderen en schuren van oude verflagen..

Korrel 100 (grof)

Veel gebruikt voor het opschuren van oude verflagen.

Korrel 120 (middel)

Wordt vaak toegepast voor het opschuren van oude verflagen.

Korrel 150 (middel) 

Wordt gebruikt voor het opschuren van oude en intacte verflagen.

Korrel 180 (middel/fijn)

Om op te schuren tussen oude verflagen en nieuwe verflagen in.

Korrel 220 (fijn)

Te gebruiken voor het opschuren en van oude verflagen tussen de lagen in. 

Korrel 240 (fijn)

Te gebruiken voor het opschuren en van oude verflagen tussen de lagen in.

Korrel 320 (zeer fijn)

Geschikt te gebruiken voor het opschuren en voor het schuren tussen nieuwe lagen in.

Stap 3: Materiaal van het schuurpapier

Er zit nog een belangrijk verschil in het materiaal van het schuurpapier. De meeste soorten schuurpapier zijn gemaakt van een scherp soort zand of glaspoeder. Hier komt dan ook de Engelse naam ‘Sandpaper’ vandaan. Er bestaan ook vele harde soorten korrels van het mineraal korund of het zeer harde carborundum. Dit materiaal wordt ook gebruikt voor pantservoertuigen.

Het hangt ook af van de ondergrond, welk schuurpapier je nodig hebt. Voor hout heb je bijvoorbeeld een zachtere korrel nodig dan metaal. 

Welk schuurpapier? De verschillende ondergronden

Er zijn verschillende ondergronden om bijvoorbeeld verf of beits aan te brengen. Hieronder een overzicht van welk schuurpapier je bij welke ondergrond moet gebruiken. 

Welk schuurpapier voor beitsen?

Voor beitsen heb je een korrelgrootte 80 - 120 nodig. Deze korrel is zeer geschikt om hout op de schuren wanneer je gaat lakken of beitsen.

Welk schuurpapier voor grondverf?

Voor grondverf kun je kiezen voor een fijnere korrelgrootte van 220 (middel/fijn). Deze is ideaal na het aanbrengen van grondverf. Als je een te grove korrel kiest, zul je te veel grondverf weer verwijderen. Dat zou zonde zijn, dit is namelijk niet de bedoeling.

Welk schuurpapier voor lak?

Welke korrel opschuren voor aflakken? Voor het schuren van oude lak, dat nog intact is, kun je korrel 150 (middel) gebruiken. Bij oude verflagen kun je kiezen voor korrel 180 (middel/fijn).

Welk schuurpapier voor verf?

Om de ondergrond op te schuren van oude en intacte verf, kun je een korrelgrootte van 150 (middel) gebruiken. Voor het schuren van oude verflagen kun je korrel 180 (middel/fijn) gebruiken. 

Welk schuurpapier voor hout?

Hout schuren: welke korrel? Voor hout is een korrelgrootte van 80 tot 120 voldoende. Dit is ideaal wanneer je het hout moet opschuren, om vervolgens te gaan lakken of beitsen. 

Welk schuurpapier voor kozijnen?

Voor het opschuren van de eerste laag grondverf of een goede verflaag, kun je korrel 120 of 180 gebruiken. Wanneer kozijnen echt in slechte conditie zijn, kun je het beste eerst de afbladderende verflagen verwijderen met een verfkrabber en vervolgens de kozijnen grondig schuren met een korrel van 80 tot 120. 

Schuren tussen 2 laklagen korrel?

Gebruik tussen 2 laklagen nooit een schuurmachine, maar doe dit altijd met de hand en een heel fijn schuurpapier of schuurmatje. Dit kun je met een schuurblokje doen. Schuur altijd voorzichtig, zodat het niet door de verflaag heen komt. 

Welke korrel schuurpapier tussen verflagen?

Als je tussen twee verflagen gaat schuren, doe je dit nooit met een schuurmachine, maar juist met een fijn schuurpapier. De grofheid van het schuurpapier ligt tussen korrel 180 en 240. Schuur altijd met beleid, zodat je niet per ongeluk de eerste verflaag beschadigt. 

Verschillende soorten producten om te schuren

Naast het soort schuurpapier, heb je nog een aantal verschillende opties om mee op te schuren. We bespreken hieronder de verschillen:

Schuurpapier

Schuurpapier is voor het handmatig schuren van de ondergrond. Dit is bijvoorbeeld te gebruiken bij ondergronden, waarbij je de ondergrond gaat schilderen. Je kunt beginnen met een grovere korrel en gaat steeds meer richting een fijnere korrel. 

Schuurpad

Een schuurpad is gemakkelijk vast te houden, doordat het soft foam erin verwerkt zit. Dit is ideaal voor het handmatig schuren van oppervlakken.

Schuurblok

Een schuurblok is van hard foam, dat speciaal is ontworpen als blokvorm, waardoor het schuren op moeilijk toegankelijke plaatsen mogelijk wordt. Hoeken, glaslatten en groeven worden een stuk eenvoudiger met het schuurblok. 

Veelgestelde vragen: Welke korrel schuurpapier?

Hieronder hebben we nog enkele veelgestelde vragen voor je verzameld, over vragen rondom het bepalen van het juiste schuurpapier. 

Hoe kies je het beste schuurpapier?

Wanneer je roest of een afbladderende verflaag moet verwijderen, dan kies je voor een grof schuurpapier, met een korrel van 60 of lager. Gaat het om het opschuren van de grondverf? Kies dan voor een wat fijnere korrel 220 en schuur deze lichtjes op. 

Het kiezen van de juiste schuurpapier korrel

Voor zwaarder werk, kun je een grof schuurpapier gebruiken met een korrel tussen de 40 en 60. Gaat het om het glad maken of verwijderen van oneffenheden? Kies dan een medium schuurpapier met een korrel van 80 tot 120. Om oppervlakken glad te krijgen, kun je een super fijn schuurpapier gebruiken met een korrel van 400 tot 600. 

Wat is fijner schuurpapier 120 of 180?

Hoe kleiner het getal korrelgrootte schuurpapier is, hoe grover het schuurpapier is. Schuurpapier 180 is dus fijner ten opzichte van korrel 120. 

Hoe kun je het beste deuren schuren?

Je kunt de deuren het beste schuren met een fijn schuurpapier, omdat de ondergrond al behoorlijk glad is. Ga nooit schuren met een grove korrel, dit kan namelijk krassen opleveren, die zelfs na het schilderen nog zichtbaar zijn. Schuur altijd voorzichtig in de richting van de patronen van de houtnerf. 

Wat is het fijnste schuurpapier?

Welk schuurpapier voor licht opschuren? Fijn schuurpapier heeft een korrel tussen de 220 en 600. Dit is perfect voor het opschuren van een laag grondverf of tussen twee verflagen. 

Schuurpapier kopen bij de Verfzaak

Je hebt nu gelezen welke korrel je nodig hebt, wanneer je grof moet opschuren en wanneer je fijn moet opschuren. Hoe groter het getal, hoe fijner het schuurpapier is. De schuurpapier nummers lopen van laag, wat dus zeer grof is, naar hoog, dat juist fijn schuurpapier is.  

Welk schuurpapier voor hout hangt af van de ondergrond en je doel. Voor het verwijderen van een oude verflaag gebruik je een wat grover schuurpapier, dan wanneer je het hout enkel glad wil opschuren. 

Schuurpapier kopen? Dan ben je bij De Verfzaak aan het juiste adres. Bij ons vind je een ruim assortiment aan schuurpapier van hoge kwaliteit en van de beste merken. Je kunt schuurpapier online bestellen via onze webshop of langskomen in een van onze winkels.