• Lorem ipsum

Plinten kitten: Welke kit voor plinten? Zo kit je het best!

4 Sep 2024

Ben je op zoek naar de juiste kit voor je plinten? Lees dan snel verder. In deze blog gaan we je vertellen welke kit je nodig hebt. 

Je hebt kit in verschillende soorten. Denk hierbij aan acrylaatkit, siliconenkit en montagekit. Welke moet je nou gebruiken voor het kitten van de plinten? Hoe kit je de plinten vervolgens af? Wij gaan het je allemaal uitleggen in deze blog. 

We zullen beginnen met het uitleggen wat de beste kit voor plinten is. Vervolgens hebben we een stappenplan voor je klaargezet, hoe je de kit moet gebruiken op de plinten. Na het stappenplan volgen een aantal veelgestelde vragen. Lees snel verder en ontdek welke kit het beste jouw plinten zijn en hoe je deze kunt gebruiken!

Wat is de beste kit voor plinten?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Er zijn verschillende manieren om de plinten te plaatsen, waaronder bevestigingsmaterialen, maar een goede High Tack kit of montagekit is het gemakkelijst te gebruiken en geeft het beste resultaat. Plinten afkitten welke kit? Hoogwaardige producten om plinten te monteren met kit zijn de Den Braven Kit Acryl Exterior, EinzA Fugendichtung en Den Braven Kit Acryl Anti-Crack.

Als je de plinten plaatst, is het natuurlijk mooi om dit op de juiste manier af te werken. Je kunt hiervoor verschillende kitten gebruiken. Echter wordt er vaak vanwege de mogelijkheid om het over te schilderen, gebruikgemaakt van een acrylaatkit. Siliconenkit is ook populair, maar is meer ideaal voor het voegen tussen de plint en de vloer. Acrylaatkit droogt ook sneller en heeft minder geur. 

Plinten plakken welke kit? De krachtigste bevestiging krijg je met een High Tack Kit. Dit is een hoogwaardige en stugge kit, die een enorme kleefkracht heeft. 

Tip: Gebruik een kitspuit voor het kitten van plinten

Zonder de juiste kitspuit kan het enorm veel lichamelijke input kosten, om de kit uit de koker te krijgen. Gebruik daarom altijd een kitspuit, die geschikt is voor een stugge montagekit. Je hebt eventueel een speciale tuiten snijder, om de kokers veilig en handig open te krijgen. 

Plinten kitten: Stappenplan

Je hebt nu de juiste kit gevonden, maar hoe kit je de plinten af? Wij gaan het hieronder aan je uitleggen. Lees het stappenplan zorgvuldig door, voor het beste en meest duurzame eindresultaat. 

Stap 1: De Voorbereiding

Zorg dat je van tevoren goed voorbereid bent. Zo kun je het meest efficiënt en snelste plinten monteren met kit. Plan voldoende tijd in en check de onderstaande checklist, voordat je gaat beginnen met het kitten van de plinten.

Checklist plinten kitten

  • De juiste kit
  • Kitspuit
  • Plamuurmes
  • Schilderstape
  • Ontvetter, zoals St. Marc of Universol
  • Doeken
  • Schuurpapier (optioneel)
  • Zeepwater of speciaal gladstrijkmiddel

Ontvetten en schuren

Als je alles in huis hebt, kun je beginnen met het schoonmaken van de omgeving en het ontvetten van de ondergrond, waar de kit moet komen. Maak ook de plinten goed schoon en ontvet deze ook. Schuur het eventueel lichtjes op, alleen als deze oneffenheden vertonen. Plak vervolgens de omgeving af met schilderstape, daar waar de kit niet mag komen. 

Stap 2: Plinten plaatsen

Zodra de eerste stap is gedaan, kun je de kitspuit gaan voorbereiden. Snijd het tuitje van de kitkoker schuin af. Doe dit op de gewenste breedte van de kit. Volg de onderstaande stappen om de plinten te plaatsen:

  1. Leg de plint met de binnenkant naar boven langs de muur.
  2. Maak de plint en de muur stofvrij, met een droge doek of handstoffer.
  3. Zet de kitspuit haaks op de plint en zorg dat de opening van de tuit van je af staat. Werk naar je toe en breng de kit over de gehele lengte van de plint aan.
  4. Kantel de plint tegen de muur en druk het vervolgens stevig aan. Een High Tack Kit heeft een super sterke kleefkracht en daarom is de ondersteuning hiervan niet nodig.

Stap 3. Het afstrijken van een acrylaat kit

Zodra je de plinten hebt geplaatst, komt een belangrijke en spannende stap: namelijk het afstrijken van de kit. Bij een acrylaatkit kan dit met een natte vinger. Werk naar je toe en zorg ervoor dat je goed strijkt, hierdoor krijg je een strakke lijn kit. 

Heb je nog geen mooie strakke kit? Dan kun je alleen bij een acrylaatkit een natte doek gebruiken om de overtollige kit te plaatsen.

Veelgestelde vragen over plinten afkitten

Na het lezen van de bovenstaande tekst, weet je wat de beste kit voor plinten is en hoe je dit kunt gebruiken. Maar misschien zit je nog met een aantal vragen. Kun je de plinten voor of na het afkitten schilderen? We leggen het je hieronder allemaal uit!

Moet je de plinten voor of na het schilderen afkitten?

Als de plinten onbehandeld zijn, dien je eerst grondverf aan te brengen. Daarna kun je de plinten afkitten en vervolgens schilderen.

Moet ik voor of na het schilderen breeuwen? 

Breeuwen zorgt ervoor dat de gaten worden opgevuld. Dit is dus onderdeel van de voorbereiding. Het maakt niet uit om welk type plint het gaat, breeuwen moet altijd voordat je de plinten gaat schilderen. Zorg ervoor dat de ondergrond, die je gaat breeuwen goed vet-en stofvrij is, voordat je het product aanbrengt. 

Wat te gebruiken tussen plint en vloer?

Als je de plinten van de vloer wilt afkitten, dan raden we aan een siliconenkit te gebruiken. Omdat de vloer schoongemaakt wordt door dweilen, zal er dus regelmatig vocht bij komen. Siliconenkit is beter bestand voor vocht en zorgt ervoor dat er geen water en vuil tussen de vloer en plinten komt. 

Waar kit je plinten mee af?

De meest gebruikte soort kit is de acrylaatkit. Deze is watergedragen en eenvoudig aan te brengen en droogt snel. Het staat bekend om de goede hechting en elasticiteit. Daarnaast is een acrylaatkit overschilderbaar, waardoor het ideaal is als je de plinten wilt overschilderen. 

Hoeveel kit voor plinten?

Als de plinten tot 5,5 cm hoog zijn, dan kun je 20 meter per koker rekenen van 290 ml. Zijn de plinten hoger tot een lengte van 7cm? Dan heb je iedere 17,5 meter een koker van 29 0ml nodig. 

Welke kit voor plinten vastzetten?

Voor het vastzetten van de plinten kun je gebruikmaken van montagekit of voor een wat sterkere binding de High Tack Kit, deze heeft de sterkste kleefkracht.

Welke kit voor plinten afkitten?

Voor het afkitten van de plinten is de acrylaatkit de meest gekozen kit. Het is een watergedragen kit, die eenvoudig aan te brengen is en snel droogt. De kit staat bekend om de goede hechting en elasticiteit. Bovendien is deze kit ontzettend gemakkelijk om over te schilderen. 

Plinten lijmen welke kit?

Voor het lijmen van de plinten raden we aan om gebruik te maken van een High Tack Kit. Deze heeft de sterkste kleefkracht.

Plinten afkitten voor of na behangen?

Je brengt na het pleisterwerken de geschikte kit aan, maar voor het schilderen. 

Tip: Plinten vastzetten met kit

Zorg dat je de muur en de plinten altijd stofvrij maakt. Houd de spuit met kit haaks op de plint en zorg dat de opening van de tube met de kit van je af staat. Werk vervolgens naar je toe. Breng de kit over de gehele lengte van de plint aan en kantel deze vervolgens en druk het stevig aan. 

Tip: Plinten afkitten tegen muur

Gebruik eventueel schilderstape om rechte lijnen te krijgen en te voorkomen dat de kit op plekken komt, waar het niet moet komen. Verwijder de tape direct na het gladstrijken, voor het mooiste resultaat.

Kit nodig voor plinten? Ontdek het nu online!

Plinten afkitten welke kit? Zoals je hebt kunnen lezen, is een acrylaatkit of een High Tech Kit de beste optie voor het kitten van de plinten. Voor de vloer kies je een siliconenkit. Kies voor een acrylaatkit als je de plinten nog gaat overschilderen en voor een High Tech Kit als je zoekt naar de stevigste kit. 

Bij de Verfzaak ontdek je een uitgebreid assortiment aan kit voor plinten. Shop vandaag nog een acrylaat kit, siliconenkit of high tech kit online of in een van onze filialen. De Verfzaak biedt een uitgebreid assortiment van de beste merken kit, zoals Den Braven of EinzA.