• Lorem ipsum

Waarom zou ik een voorstrijkmiddel gebruiken?

8 Mei 2019

Het is inderdaad niet altijd nodig om een voorstrijkmiddel te gebruiken. Het hangt af van de situatie. Voorstrijkmiddel is bedoeld om een hechtbrug te vormen tussen het verfsysteem en de ondergrond. Tevens zorgt het ook voor een gelijkmatige opdroging van de verf. In welke situaties je voorstrijkmiddel moet gebruiken, zetten we hieronder overzichtelijk op een rijtje.

Nieuwe muren?

Nieuwbouwwoningen, prefab beton, stucwerk: ondergronden zijn vaak gloednieuw wanneer deze geschilderd worden. Bij muren die voor het eerst geschilderd worden, is het meestal noodzakelijk om voorstrijkmiddel te gebruiken. Bij een nieuwe ondergrond is deze vaak nog poederig omdat het onbehandeld is. Voorstrijkmiddel zet het poederige gedeelte vast. Voorstrijkmiddel is dus noodzakelijk, want bij het direct aanbrengen van een verflaag ontstaat er anders onthechting.

Zuigende muren

Sommige muren ‘zuigen’ sterk of onregelmatig. Dat betekent dat vocht snel in de muren trekt. Dit komt vaak voor bij bijvoorbeeld gipsplaten en kalkzandsteen. Het resulteert in plekken in de muur die niet goed gedekt zijn door de verf of door overmatig gebruik van de verf. Met voorstrijkmiddel is dat zo opgelost. Maar voorstrijkmiddel is niet altijd nodig: controleer of de muuur een sterk of onregelmatig zuigende kracht heeft door met een spons of natte doek over de muur vegen. Bij zuigende ondergronden trekt het water er snel in.

Vochtige muren

Sommige plekken in het huis hebben standaard veel vocht in de muren. Denk bijvoorbeeld aan de kelder. Ook vochtige muren kan je het beste met voorstrijkmiddel behandelen. Hiervoor bestaan speciaal ontwikkelde voorstrijkproducten. Van het merk Alabastine bijvoorbeeld.