Ben je van plan om te gaan schilderen met een verfkwast of heb je dat gedaan? Dan is het belangrijk om te weten hoe je de verfkwast kunt schoonmaken!
In dit artikel ga je ontdekken hoe je een verfkwast moet schoonmaken. We gaan je uitleggen waarom dit zo belangrijk is aan de hand van een uitgebreid stappenplan. Daarna sluiten we af met een aantal veelgestelde vragen, als het gaat om het reinigen van verfkwasten. Lees snel verder en ontdek hoe je de verfkwasten kunt schoonmaken.
Kwasten schoonmaken: Stappenplan
Een belangrijk onderdeel tijdens het klussen, is het opruimen van de materialen en tools. In dit stappenplan bespreken we hoe je de verfkwasten kunt schoonmaken en bewaren. Op die manier kun je de tools weer een keer gebruiken en ben je duurzaam en dus verantwoord bezig.
Stap 1: Wanneer heb je de kwast weer nodig?
Ben je van plan om nog een project af te maken met de kwast op korte termijn of ben je klaar? Hieronder de twee verschillen:
Verfproject nog afronden
Als je binnen één of twee dagen verder gaat schilderen, hoef je niet de verfkwast grondig schoon te maken. Wikkel de kwastharen in aluminiumfolie of huishoudfolie, plaats de kwast in een luchtdichte plastic zak en bewaar deze op een koele en droge plek.
Langere tijd bewaren
Wanneer je niet van plan bent om snel weer te schilderen, moet je de kwast grondig schoonmaken om te voorkomen dat de verf opdroogt en de kwast onbruikbaar wordt. We zullen dit later in de blog uitgebreid uitleggen.
Stap 2: Kwasten schoonmaken op basis van de verfsoort
Het is belangrijk om het verschil te weten in verfsoort. Je dient de kwasten, die met terpentine zijn gebruikt, anders schoon te maken, dan verf op waterbasis:
Terpentine Verf
- Zorg dat overtollige terpentine verf verwijderd is.
- Plaats de kwast in een schoon potje met kwastenreiniger, zoals terpentine of thinner.
- Laat de kwast ongeveer 2 uur weken, waarbij je de haren regelmatig tegen de zijkant en bodem van het potje drukt om verf te verwijderen.
- Maak de kwast droog met een schone en droge doek.
- Bewaar de kwast op een droge plek.
Watergedragen Verf
- Schraap overtollige verf van de kwast af.
- Spoel de kwast uit in warm water.
- Laat de kwast twee uur weken in warm water.
- Droog de kwast met een schone doek en bewaar deze op een droge plek.
Het is belangrijk om te weten dat voor verf op waterbasis geen terpentine nodig is. Toch is het schoonmaken van kwasten die met watergedragen verf zijn gebruikt net zo belangrijk, om daarmee de levensduur van je kwasten te verlengen. Maak verfkwasten dus altijd goed schoon na het schilderen!
Tip: Beits kwast schoonmaken
Beits heeft vaak een andere samenstelling dan gewone verf. Zorg er dus voor dat je je goed inleest, hoe je een kwast met beits moet schoonmaken. Ook bij beits heb je zowel beits op terpentinebasis als op waterbasis. Houd hier dus rekening mee met schoonmaken.
Stap 3: Kwasten bewaren voor de volgende keer
Als je de kwasten niet meer nodig hebt en die graag wil bewaren voor een volgende keer, kun je dit bewaren in een potje met lijnolie. Dit voorkomt roestvorming en helpt om de kwaliteit van de kwastharen te behouden. Het voordeel van deze methode is dat je de kwast niet hoeft schoon te maken met water of terpentine, waardoor je minder chemisch afval produceert en milieuvriendelijk bezig bent!
Stap 4: Kwasten weggooien
Heb je een wegwerpkwast gebruikt of wil je een kwast slechts eenmalig gebruiken? Maak de kwast dan niet schoon, maar laat deze volledig uitharden voordat je deze bij het restafval gooit. Dit voorkomt dat schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen.
Veelgestelde vragen over kwasten reinigen
Hieronder nog enkele veelgestelde vragen over het reinigen van kwasten. Na het lezen van deze vragen kun je als een professional de kwasten schoonmaken.
Hoe reinig je je kwasten?
Met het bovenstaande stappenplan, kun je de verf kwasten reinigen. Houd er rekening mee dat je kwasten met terpentine verf anders moet schoonmaken, dan wanneer je kwasten met watergedragen verf gaat schoonmaken.
Waar kun je kwasten mee schoonmaken?
Je kunt kwasten schoonmaken met:
- Water en zeep: Voor op waterbasis gebaseerde verf, zoals acrylverf.
- Kwastreiniger: Speciaal ontworpen reinigers voor olieverf en andere soorten verf.
- Terpentine of verfverdunner: Voor olieverf of andere op olie gebaseerde verven.
- Babyolie of olijfolie: Deze kunnen helpen om hardnekkige verf los te maken voordat je de kwast uitspoelt met water en zeep.
Kun je kwasten schoonmaken met spiritus?
Het is mogelijk om kwasten schoon te maken met spiritus. Zeker wanneer je verf hebt, die in alcohol oplosbaar is, zoals shellac. Wees echter wel voorzichtig met verfkwasten, die natuurlijk haar hebben, het kan namelijk te agressief zijn. Spoel daarom altijd de kwasten nog even af met water en zeep. Gebruik vervolgens een verzorgende olie, om de haren van de kwast in goede conditie te houden.
Welke olie voor kwasten?
Je kunt verschillende oliën gebruiken om kwasten te verzorgen. De meest gebruikte olie is lijnzaadolie. Ook kun je kiezen voor babyolie of olijfolie, zeker als ze natuurlijke haren bevatten. Ook is er een speciale kwastenreiniger beschikbaar. Deze is ontwikkeld om de levensduur van je kwasten te verlengen en de haren soepel te houden.
Moet ik mijn kwasten altijd schoonmaken na het schilderen?
Nee, als je de volgende dag verder gaat met schilderen, kun je de kwast in huishoudfolie of een plastic zak bewaren. Als je echter klaar bent met je schilderklus, is het wel belangrijk om de verfkwasten schoon te maken. Afhankelijk van het type verf kan dit betekenen dat je de kwasten schoonmaakt met terpentine, water of thinner.
Waarom mag ik mijn verfkwasten niet onder de kraan schoonmaken?
Verf bevat schadelijke stoffen die niet in het grondwater mogen terechtkomen. Daarom is het beter om de verfkwast schoon te maken in een apart potje met water of kwastenreiniger en het afval op een milieuvriendelijke manier te verwerken.
Wat doe ik met het afval na het schoonmaken van mijn kwasten?
Breng de gebruikte doeken, kwastenreiniger of verfrestanten naar een klein chemisch afvalpunt. Gooi dit afval nooit zomaar weg, omdat het schadelijk kan zijn voor het milieu.
Wat te doen met kwasten na verven?
Zorg er altijd voor dat je zorgvuldig omgaat met de kwasten na het verven. Ga je ze niet meteen weer gebruiken? Reinig ze dan met het stappenplan uit deze blog.
Hoe krijg je opgedroogde verf uit kwasten?
Voor watergedragen verf
- Laat de kwast weken in warm water met afwasmiddel of een speciaal kwastenreiniger.
- Gebruik vervolgens een kwastenkam of een oude kam om de opgedroogde verf uit de haren te verwijderen.
- Spoel daarna goed uit en herhaal indien nodig.
Voor olieverf of andere oplosmiddelhoudende verf
- Laat de kwast weken in terpentine, verfafbijtmiddel of een speciale kwastreiniger.
- Na het weken kun je proberen om de verf met een kwastenkam of je vingers voorzichtig uit de haren te halen.
- Spoel goed na met schoon oplosmiddel en was de kwast daarna met warm water en zeep.
Hoe bewaar je een gebruikte kwast?
Ga je de kwast nog gebruiken?
Als je de kwast korte tijd niet gebruikt, maar deze nog opnieuw wilt gebruiken tijdens het schilderen, kun je de kwast luchtdicht in een plastic zak of aluminiumfolie wikkelen. Dit voorkomt dat de verf opdroogt. Je kunt de kwast ook in een potje met water of oplosmiddel zetten (afhankelijk van het type verf) om te voorkomen dat de haren uitdrogen.
Heb je de kwast eerst niet meer nodig?
Zorg ervoor dat de kwast volledig schoon en droog is, voordat je deze opbergt. Bewaar de kwast plat of hangend met de haren naar beneden om te voorkomen dat de haren vervormen. Bewaar de kwasten op een droge en stofvrije plek.
Het goed onderhouden van je kwasten verlengt de levensduur en zorgt ervoor dat ze bij volgend gebruik weer de mooiste resultaten geven.
Verfkwasten bij de Verfzaak
Na het lezen van deze blog heb je ontdekt hoe je de verfkwasten kunt reinigen, zodat je ze weer een keer kunt gebruiken, met behoud van het mooiste resultaat. Bij de Verfzaak kun je terecht voor een uitgebreid assortiment aan verfkwasten, zoals een ronde of platte kwast. We hebben speciale kwasten voor beitsen, maar ook voor watergedragen of terpentine verf. Ontdek vandaag nog ons uitgebreide assortiment en begin door onze snelle levering morgen al met jouw klus!