• Lorem ipsum

Verfkleuren kiezen | Hoe maak ik mijn keuze?

8 Mei 2019

Verfkleuren kiezen op basis van online afbeeldingen

Verfkleuren kiezen op uw computer kan uiteindelijk enorm verschillen van de kleuren van de verf. Dat wil niet zeggen dat online aanbieders per se de foute kleuren laten zien, maar dat de technologische mogelijkheden te beperkt zijn om op het verfkleuren kiezen goed te doen. Computers werken namelijk op een RGB-kleursysteem waarmee weinig varianten correct weergegeven kunnen worden op een beeldscherm. Dat hangt bij veel computers voornamelijk af van de videokaart en de kwaliteit van het beeldscherm. Verfkleuren kiezen op basis van afbeeldingen op een computer kan daarom een vertekend beeld opleveren.

Verfkleuren kiezen op basis van kleurstaaltjes

Kleurstaaltjes kunnen wat dat betreft al een nauwkeuriger beeld geven wanneer u verfkleuren kiezen gaat. Maar bij verfkleuren kiezen op basis van staaltjes geldt niet dat de verf in de juiste kleur op het oppervlak komt. Je krijgt tijdens het verfkleuren kiezen met staaltjes weliswaar een betere impressie, dus deze werken prima om verschillende kleuren te testen. Maar twee belangrijke elementen hebben invloed op hoe de verf uit de verf komt;

  • Lichtinval tijdens het verfkleuren kiezen: Kleurstalen bekijk je het beste in de ruimte waar je schildert. In de winkel of elders zorgt voor een andere lichtinval waardoor het verfkleuren kiezen een vertekend beeld kan opleveren met de verf. De staaltjes kunnen daarom het beste bij het te schilderen oppervlak gehouden worden. Maar dan nog geldt dat de ondergrond anders is.
  • Ondergrond bij het verfkleuren kiezen: Verfkleuren kiezen op basis van staaltjes is anders dan verfkleuren kiezen op basis van het testen van verf op het oppervlak. Dat komt omdat de kleur op het papier staat en het licht daardoor een ander effect heeft.

Verfkleuren kiezen op basis van coderingen

Op basis van een codering worden verfkleuren gemengd. Dat gebeurt met coderingssystemen, zoals RAL. Zo is RAL 9010 zuiver wit en RAL 9005 gitzwart. Maar geen enkel kleursysteem kan in theorie alle mogelijke kleuren coderen. De ‘kleurschakeringen’ zoals dat wordt genoemd (het verschil tussen twee dicht op elkaar liggende kleuren) liggen echter zo dicht op elkaar dat het lijkt alsof alle kleuren in een kleursysteem zitten. Desalniettemin kan het dus voorkomen dat je een mooie kleur tegenkomt die net geen codering heeft en daardoor zo goed als het gaat ‘benaderd’ moet worden. Maar het gaat hier dan wel om minieme verschillen en afwijkende kleuren. Veel kleuren worden echter standaard aangeboden en zijn daarom op basis van codering prima te bestellen.