• Lorem ipsum

Tuinhuis beitsen: Expert tips en stappenplan

4 Apr 2024

Het voorjaar komt er weer aan. Het is tijd om ervoor te zorgen dat je tuin weer optimaal is voor het komende jaar. Beits zorgt ervoor dat je tuinhuis, blokhut, schutting of tuinmeubilair is beschermd tegen de verschillende weersomstandigheden. Maar hoe doe je dat?

Je tuinhuis beitsen, hoe doe je dat? | stappenplan

Goede voorbereiding is het halve werk. Als je weet wat je moet gaan doen, weet je welke materialen je daarvoor nodig hebt. Zorg daarom dat je goed bent voorbereid voordat je aan de slag gaat. 


Stap 1: Voorbereiding

Start als allereerste met het verwijderen van hang- en sluitwerk (zoals sloten en scharnieren) en plak bestrating en glas af. Met een harde borstel kun je nu beginnen met schoonvegen en daarna kun je het oppervlak gaan ontvetten. Je zou het eventueel nog schoon kunnen maken met een spons en water. Laat dit wel goed drogen. Weet je al welke beits je nodig hebt?

Wat is de beste beits voor een tuinhuis?

Tuinbeits is de beste beits voor je tuinhuis, maar waarom? Tuinbeits is zeer vochtregulerend. Hierdoor kan het hout toch ademen en is het beschermd tegen de regen waardoor je houtrot kan voorkomen. 

TuinbeitsBuitenbeits
Zorgt ervoor dat het hout goed kan blijven ademen waardoor houtrot voorkomen wordt bij veel water.Het geeft harde bescherming tegen stoten, maar is minder sterk wanneer het veel water blijft vangen. 
Gemiddeld 1x per twee jaar aanbrengen*Gemiddeld 1x per vijf jaar aanbrengen*
Gebruik het voor: tuinhuizen, schuttingen, blokhutten en tuinmeubelsGebruik het voor: kozijnen, gevelbetimmering en buitendeuren
  
*Elke beits heeft een eigen indicatie voor de duur van de bescherming. Lees de verpakking en/of productspecificaties goed door voor je aan de slag gaat.
 Tip: Koop liever te veel dan te weinig. Vaak kunnen gesloten blikken geretourneerd worden. Lees altijd even de retourvoorwaarden door. 

  

 

Wat is het verschil tussen verf en beits?

Het grootste verschil zit hem in de dekking en de bescherming. Hoewel verf ook beschermt, beschermt beits toch net een stuk beter. Ook zie je bij beits altijd nog de houtstructuur die je bij verf overschildert. Verf moet – zeker wanneer het vaker nat wordt – ieder jaar opnieuw worden aangebracht terwijl beits minimaal twee jaar meegaat. Tevens zijn er ook beitsen in een kleur te krijgen waardoor verven nog minder interessant wordt. 

 Let op: zwarte tuinhoutbeits oogt grijs in de pot en heeft minimaal drie lagen nodig om dekkend te worden. 


Stap 2: Het hout impregneren

Daarna kun je aan de slag met het impregneren van het hout. Dit geeft extra bescherming aan het hout en zorgt ook voor een goede ondergrond. Hierdoor heeft het hout een minder zuigende werking waardoor je uiteindelijk minder beits nodig hebt. Breng het aan op alle delen van het hout en laat het drogen volgens de tijden op de verpakking. Wanneer de laag gedroogd is kun je het licht opschuren en weer stofvrij maken voor het beitsen zelf.

 Let op: impregneer ook de binnenkant van een tuinhuis. Vanuit daar is ook bescherming nodig. 
 
 

Wanneer beits je geïmpregneerd hout?

Geïmpregneerd hout moet eigenlijk vrijwel direct wanneer het droog is gebeitst worden. Met beide lagen weet je zeker dat je hout goed beschermd is voor de weersomstandigheden. 

Kun je onbehandeld hout ook beitsen?

Ja, dat kan. Het wordt wel afgeraden omdat hout een zuigende werking heeft. Wanneer het hout wordt behandeld neemt dat de zuigende werking af waardoor je minder beits nodig gaat hebben.

Gebeitst hout opnieuw beitsen

Gebeitst hout hoeft niet opnieuw te worden geïmpregneerd voordat je het opnieuw kunt beitsen. Schuur de huidige laag licht op en kun je verder met het beitsen. Lees hiervoor de volgende stappen. 

 


Stap 3: Beitsen

Zo, de voorbereiding zit erop! Tijd om te gaan beitsen. Hiervoor gebruik je een platte kwast en werk je het tuinhuis in banen af. Beits niet op plekken waar de zon de hele dag op staat. Beits altijd achter de zon aan. Hierdoor krijg je geen lelijke verfblaasjes in de beitslaag. Vergeet ook hier niet de binnenkant te beitsen.


Stap 4: Hoeveel lagen beits heb ik nodig?

Voor de ultieme bescherming worden twee tot drie lagen beits aangeraden. Wanneer er al een oude laag beits onder zit, kan dit minder zijn maar als je transparante beits donkerder wilt hebben heb je soms wel meer lagen nodig. Gekleurde beits heeft altijd minimaal twee lagen nodig om dekkend te worden. 

Voor de droogtijd kijk je weer op de verpakking van de beits. Gemiddeld is het met vier uur droog en overschilderbaar in 18 tot 24 uur. 

 

Hoe vaak moet je beitsen?

Voor de optimale bescherming van je tuinhuis wordt aangeraden iedere twee jaar te beitsen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan dit eerder of zelfs later nodig zijn. 

 


Stap 5: Afwerking

Wanneer de laatste laag beits is aangebracht, kun je direct alle afplaktape verwijderen. Na vier uur kun je al het hang- en sluitwerk weer monteren.

 

Kun je een tuinhuis beitsen zonder schuren?

De eerste laag kan gedaan worden zonder te schuren. Wil je meerdere lagen, is het verstandig om toch licht op te schuren zodat je een betere hechting krijgt. Dit geldt ook voor oude beitslagen.