• Lorem ipsum

Trap verven of lakken? Het beste tips en stappenplan

28 Mei 2024

Een geschilderde trap kan het uiterlijk van een kamer drastisch veranderen. Een trap opnieuw schilderen heeft talloze opties en kan een oude trap nieuw leven inblazen of een heel nieuw uiterlijk geven. De toon van de hele ruimte kan sterk worden beïnvloed door de verfkeuze, of je nu gaat voor een traditioneel neutraal kleurenschema of een opvallend levendige. Een trap schilderen geeft je de kans om je creativiteit te uiten en een ruimte te creëren die echt je smaak weerspiegelt, en is bovendien een redelijk geprijsde manier om je huis bij te werken. Een geschilderde trap kan vele jaren meegaan en een statement maken als de juiste zorg en materialen worden gebruikt.

Stap 1: Voorbereiding van benodigdheden

Voordat je begint, moet je alles verzamelen wat je nodig hebt. Hier is de volledige lijst: 

Materialen:Gereedschappen:
  • Grondverf
 
  • Handschuurmachine

Welke verf of lak is het beste voor een trap? 

Bij het kiezen van de beste verf of vernis voor trappen is het belangrijk om rekening te houden met duurzaamheid en droogtijd. Een slijtvaste en krasbestendige verf is essentieel omdat trappen intensief worden gebruikt en snel slijtage kunnen vertonen. 

Slijtvaste/krasvaste verf die je kunt vinden bij De Verfzaak: 

Welke roller voor trap verven?

Aangezien een kleine roller goed werkt op verticale en smalle oppervlakken, gebruik je die best op de traptreden. Kies een kleine roller waarvan de vachtlengte overeenkomt met de textuur van het oppervlak. Een viltroller of gespecialiseerde lakroller werkt het best voor streeploos lakwerk op traptreden voor een glanzende afwerking. Gebruik een gewone verfroller voor horizontale treden om een snelle dekking te garanderen. Zorg er bij het schilderen van traptreden altijd voor dat je de juiste rollers en procedures gebruikt voor een professionele afwerking.

Stap 2: Tapijt van je trap verwijderen

Ligt het vastgelijmde tapijt nog op de trap? Gebruik zeep en warm water om een sopje te maken. Maak de traptreden na drie of vier uur opnieuw grondig nat. De treden zijn nu echt nat. Laat het zeepwater nog eens vier uur weken. Verwijder vervolgens het tapijt van de trap terwijl de lijm nog op zijn plaats zit.

Stap 3: Lijmresten verwijderen van je trap

Ligt het vastgelijmde tapijt nog op de trap? Gebruik zeep en warm water om een sopje te maken. Maak de traptreden na drie of vier uur opnieuw grondig nat. De treden zijn nu echt nat. Laat het zeepwater nog eens vier uur weken. Verwijder vervolgens het tapijt van de trap terwijl de lijm nog op zijn plaats zit.

Stap 4: Controleer op spijkers

Zorg ervoor dat je alle externe nagels verwijdert voordat je de treden verft of lakt. Dit zorgt voor een gladder en georganiseerd resultaat en voorkomt ongelukken.

Stap 5: De trappen ontvetten

Gebruik verfreiniger om de treden helemaal schoon te maken en te ontdoen van al het vuil, vet en stof.

Stap 6: Verwijderen van de blaasjes verf

Gebruik een verfkrabber om losse verfblazen te verwijderen. Schuur de aangetaste plekken daarna met de hand. Gebruik hiervoor korrel 80 of grof schuurpapier.

Stap 7: Trap schuren

 

trap schuren

Schuur de hele trap grondig met een schuurmachine met schuurpapier korrel 120 en een gemiddelde korrel. Verwijder het stof met een vochtige handdoek en een zachte borstel.

Stap 8: Afplakken

Gebruik afplakband om het gebied waar de muur en de trap elkaar raken af te plakken. Het duurt vaak meerdere dagen om een trap te schilderen, maar het is cruciaal om de tape nooit te lang te laten zitten. Haal de tape er na het schilderen meteen af en plak hem er weer op als je de treden die je nog niet geschilderd hebt of een tweede laag wilt aanbrengen.

Stap 9: Gaten en oneffenheden repareren

Zorg ervoor dat de trap waterpas is en geen oneffenheden vertoont. Gebruik zowel een breed als een dun plamuurmes. Op het brede mes doe je een ruime hoeveelheid plamuur. Het kleine mes gebruik je om echt plamuur te snijden. Zorg ervoor dat dit plamuurmes vlak en perfect schoon is. Het is cruciaal om plamuur aan te brengen in lagen van 1 mm dik. Dit minimaliseert de kans op uitzakken van de plamuur. Snelplamuur is erg handig omdat je er meerdere lagen mee kunt aanbrengen in een paar uur tijd. Is de plamuur snel uitgehard? Schuur de stappen nog een keer.

Stap 10: De trap voorstrijken

Breng nu om de beurt primer aan op de treden, stootborden en zijkanten van de trap. Primer verbetert niet alleen de hechtlaag, maar maakt ook scheuren en oneffenheden beter zichtbaar. Gebruik voor grotere oppervlakken een roller; gebruik voor hoeken een kwast. Geef de primer voldoende tijd om volledig te drogen. De primer kan na vijf uur op sokken worden belopen. Gebruik fijn schuurpapier korrel 320 om de geverfde gebieden te schuren en gebruik vervolgens een vochtige handdoek om de geschuurde gebieden schoon te vegen.

Grondverf voor het schilderen van de trap

Een trap krijgt in huis flink wat te verduren en daarom is het belangrijk dat je kwaliteitsverf gebruikt om dit klusje naar tevredenheid te klaren. Zo weet je zeker dat je jaren kunt genieten van een mooi eindresultaat. De grondverf voor het verven van een trap speelt hierbij een grote rol. Deze primer zorgt namelijk voor de verbinding tussen de trapverf en het hout. Voorbeelden van goede grondverf zijn: Sikkens Rubbol BL Rezisto Primer en Sigma S2U Nova Primer. Let na het aanbrengen van de primer goed op de tijd. Op het verfblik vind je de droogtijd van de primer en we adviseren je om je hier ook echt aan te houden. De verleiding kan groot zijn om snel weer te beginnen omdat de trap droog oogt, maar dit kan later voor vervelende verrassingen zorgen als je te snel weer begint. 

Stap 11: De trap schilderen of aflakken

Traptreden verven of lakken. Breng om te beginnen met een kwast of roller gelijkmatige lagen verf aan op de traptreden. Zorg ervoor dat je niet op pas geverfde treden stapt als je naar boven werkt. Voor een langdurige en dekkende afwerking moet je ervoor zorgen dat de verf tussen de lagen volledig droogt en indien nodig een tweede of derde laag aanbrengen. Gebruik een slijtvaste vernis als afwerking om de traptreden extra te beschermen en ze bestand te maken tegen intensief gebruik.

Onderkant van open trap schilderen

Zet een ladder neer op de treden eronder om bij de onderkant van de treden te komen. Doekjes werden gebruikt om de bovenkant van de ladder te bedekken om schade aan het houtwerk waar de ladder tegen rustte te voorkomen.

Zijkanten trap verven

Trapwangen of de zijkanten van een trap schilderen is een fantastische manier om je inrichting te moderniseren. Voor een naadloze uitstraling kies je een kleur die bij de muren past of ga je voor een contrasterende tint om een dramatisch hoogtepunt te creëren. Voor een gladde afwerking kun je het beste het schilderwerk van de trapwangen bijwerken als het al een tijdje geleden is. Zorg ervoor dat het oppervlak schoon en vrij van olie is, bedek aangrenzende oppervlakken met afplaktape en schilder de wangen van de trap vervolgens met een verf van hoge kwaliteit die geschikt is voor het materiaal. Als je de afplaktape na het schilderen verwijdert, krijg je een schone afwerking en een nieuw interieur.

Trapspijlen verven

Het is cruciaal om de spijlen grondig schoon te maken en al het vuil en oude verf te verwijderen voordat je ze verft. Om de hechting van de verse verf te verbeteren, moet je de oppervlakken voorzichtig opruwen met schuurpapier of een schuursponsje. Voor een gepolijst uiterlijk gebruik je een kwast of roller om gelijkmatig een verf of grondverf aan te brengen die geschikt is voor houten oppervlakken.

Stap 12: Schilder een extra laag

Voeg indien nodig een tweede laag verf toe voor de beste dekking. Schuur de geverfde traptreden eerst met fijn schuurpapier (korrel 320). Maak de rollers en kwasten niet tussendoor schoon. Laat acrylverf kwasten ook niet onder de kraan lopen. Dompel in plaats daarvan verfrollers en kwasten onder in water of dek ze stevig af in aluminiumfolie. Op deze manier kun je je verfbenodigdheden de volgende dag gewoon weer gebruiken.

Stap 13: Hoe lang moet een trap drogen na verven?

Laat je trap volledig drogen (minstens een nacht, liefst 24 uur) voordat je erop loopt. Lees echter op de verfverpakking wat de droogtijd voor die verf is. 

Hoe lang niet op geverfde trap lopen?

Om extra voorzichtig te zijn en de verf volledig te laten uitharden, kun je het beste minstens een week lang alleen met sokken op de trap lopen.