• Lorem ipsum

Tegels verven nadelen

3 Sep 2024

Ben je van plan om de tegels te gaan verven? Dan is het ook handig om te weten wat de nadelen zijn! We gaan het je in deze blog uitleggen. 

Tegels verven is een populaire methode om bijvoorbeeld de badkamer of toilet een nieuwe look te geven, zonder dat je compleet nieuwe tegels hoeft aan te schaffen. Jammer genoeg zitten er wel een aantal nadelen aan, waar je van tevoren rekening mee dient te houden, zodat je zeker weet of je wel of niet je tegels gaat schilderen.

In deze blog ontdek je alle nadelen van tegels verven en zullen we ook een aantal veelgestelde vragen voor je beantwoorden. Lees snel verder en ontdek of tegels verven nadelig of juist voordelig voor je is en maak daarmee de beste keuze voor jouw project. 

1. Tegels schilderen is niet zo duurzaam

Je zou zeggen dat tegels schilderen duurzaam is, omdat je de huidige tegels niet hoeft te verwijderen en dus geen sloopafval hebt. Maar het belangrijkste nadeel aan tegels schilderen, is dat het helemaal niet een super duurzame oplossing voor de langere termijn is. Geschilderde tegels zijn namelijk gevoeliger voor slijtage, krassen en zelfs het afschilferen van de verf. Zeker op plekken waar grondig gebruik wordt gemaakt van de geverfde tegels. 

In principe is tegelverf minder slijtvast in vergelijking met andere soorten, maar dit hoeft niet te betekenen dat je geen mooi resultaat kunt krijgen. Het is ontzettend belangrijk om je voor het schilderen van tegels goed in te lezen en hoogwaardige tegelverf te gebruiken. De hechting van de verf is erg belangrijk en dit kun je optimaliseren door het gebruik van de juiste primer en de juiste voorbereiding, zoals reinigen en ontvetten. Doe dit dan ook altijd met het verven van tegels. Hiermee krijg je een duurzamer resultaat!

Is de badkamer toe aan een nieuwe look? Dan kun je dit gerust doen met tegelverf. Door het verven van de tegels geef je ze niet alleen een nieuwe uitstraling, maar creëer je ook weer een totaal nieuwe of andere badkamer. De tegels zien er weer nieuw uit. 

Als je tegels gaat schilderen in het toilet, zal het resultaat ook duurzamer zijn. Deze worden vaak minder belast, waardoor het resultaat zowiezo langer behouden wordt. Verder is tegels verven een goede optie voor mensen die hun huis in de verkoop willen zetten en snel nog een opknapbeurt aan hun toilet of andere ruimte met tegels willen geven.

2. Het vereist onderhoud

Tegels overschilderen is dus mogelijk, maar het vereist wel meer onderhoud dan de tegels vernieuwen. Tegelverf is van nature minder slijtvast en dan is het ontzettend belangrijk om een primer te gebruiken. Kies hier ook altijd voor een hoogwaardig merk tegel verf en primer zoals: 

  • Alabastine warm bestendige 2 componenten tegellak
  • Alabastine 1 component tegellak
  • Histor tegellak

Alabastine is ook een geliefd merk onder de schilders en met de Alabastine Tegelgrondverf vorm je een goede basis voor een lak. Dit product is een goede basis, om je voor te bereiden op een professioneel eindresultaat. 

Zorg ook dat je met deze klussen, maar ook andere verfklussen, altijd de ondergrond goed ontvet en opschuurt, met het daarvoor juiste schuurpapier.

3. Op de lange termijn kan het duurder zijn

Het is belangrijk om te kijken wat het je kost om nieuwe tegels in de badkamer te laten zetten of wat de kosten op de langere termijn zijn met schilderen. Over het algemeen kan tegelverf tussen de 1 en 3 jaar blijven zitten, zonder slijtage te laten zien. Echter wanneer je tegels vervangt, kan dit veel langer blijven zitten, minimaal het dubbele! Weeg voor jezelf dus af wat het verschil is op de langere termijn: Hieronder het verschil:

Tegels verven:

  • Gemakkelijker te doen als doe-het-zelver
  • Vaak sneller klaar
  • Minder werk

Tegels vervangen

  • Voor de meer ervaren klusser
  • Neemt meer tijd in beslag
  • Meer werk

4. Tegels verven in een vochtige ruimte kan een probleem zijn

Vochtige ruimtes hebben veel invloed op de verf. Vocht kan namelijk ervoor zorgen dat de verf wordt aangetast, maar als je de verf niet goed aanbrengt, kan het ook de tegel aantasten, waardoor je nog verder weg bent van huis. De vochtproblemen kunnen uiteindelijk zorgen voor vorming van schimmel. Ook kan het afbladderen. Zorg dus dat wanneer je de tegels in vochtige ruimtes gaat schilderen, altijd kies voor de juiste producten, van hoogwaardige kwaliteit. 

5. Het schoonmaken van geverfde tegels kan moeilijk zijn

Om de badkamer schoon en fris te houden, dien je dit regelmatig schoon te maken. Echter kun je niet alle schoonmaakmiddelen gebruiken en wordt je met het schoonmaken van de tegels beperkt, omdat agressieve schoonmaakproducten de verf kunnen laten loslaten.

6. Kwaliteit Tegelverf is beperkt in kleurkeuze

De kleurkeuze van tegelverf is beperkt. De beste kwaliteit tegelverf is de Albastine tweecomponenten tegelverf, maar die is er in beperkte kleuren en kan niet in verschillende kleuren worden gemengd. Histor biedt wel een uitgebreider kleurenpalet, maar de kwaliteit ligt een stuk lager, waardoor de geverfde tegels minder lang mooi blijven. 

Tegels verven heeft nadelen, zoals je hierboven hebt kunnen lezen. We zullen hieronder nog de nadelen per ruimte of soort kort en krachtig bespreken.

Badkamer tegels verven nadelen

Er zitten een aantal nadelen aan het verven van tegels in de badkamer. Over het algemeen komen die overeen met de bovenstaande. Wat belangrijk is in de badkamer is dat de ruimte vochtig is en dat je goed rekening moet houden met een tegelverf dat bestand is tegen vocht. Daarnaast kunnen sommige tegelverven een sterke geur achterlaten, wat niet prettig is in de badkamer, omdat de geur kan blijven hangen. 

Tuintegels verven ervaringen

De ervaring met tuintegels is dat de meeste mensen met geverfde tuintegels ervaren dat tegelverf op tegels in de tuin niet altijd lang blijft zitten. Dit komt doordat de tuintegels worden blootgesteld aan invloeden van buitenaf, zoals vocht van de regen en UV-straling van de zon. Hierdoor kan de verf sneller slijten. Wees hier dus van bewust. 

Vloertegels verven nadelen

Vaak wordt er intensief op een vloer gelopen en is er sprake van enorme fysieke belasting. Hierdoor kan het zijn dat de geverfde vloertegels sneller slijten. Ook is het uitdagender om de tegels schoon te houden, omdat agressieve schoonmaakmiddelen de verflaag kunnen aantasten.

Vloertegels verven ervaringen

Veel mensen ervaren met het verven van vloertegels dat dit een budgetvriendelijke manier is om de tegels op te frissen of een nieuwe kleur te geven. Echter is het op de langere termijn niet altijd duurzaam. Wanneer je overweegt om je tegels te gaan verven, is het belangrijk om alle opties tegen elkaar af te wegen en altijd te kiezen voor hoogwaardige producten, zodat je daarmee het meest duurzaam mogelijke resultaat krijgt. 

Tegels verven nadelen: Veelgestelde vragen

Na het lezen van de bovenstaande tekst, weet je wat de nadelen van tegels verven zijn en hoe je dit eventueel kunt aanpakken. We hebben hieronder nog enkele veelgestelde vragen over tegelverven klaargezet, zodat je aan het einde van de blog een weloverwogen keuze kunt maken of je de tegels wel of niet gaat schilderen!

Kun je tegels verven?

Ja, je kunt tegels absoluut verven, maar houd wel rekening met de nadelen. Als je toch kiest om tegels te verven is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan en daarnaast hoogwaardige producten te gebruiken. Hieronder een aantal hoogwaardige producten, die wij aanbevelen voor het verven van tegels:

  • Alabastine warm bestendige 2 componenten tegellak
  • Alabastine 1 component tegellak
  • Histor tegellak

Wanneer wel de tegels verven?

In principe kun je dus de tegels schilderen, maar maak hierin altijd een weloverwogen beslissing. Je kunt de tegels ook vervangen, dit kan uiteindelijk duurzamer zijn. Echter zal dit veel werk kosten en kan de investering eerst ook hoger zijn. 

Kan tegels verven ook wel duurzaam zijn?

Geverfde tegels zullen uiteindelijk 1 tot 3 jaar meegaan, maar is ook geheel afhankelijk van hoe zorgvuldig je te werk gaat en of je hoogwaardige producten, zoals tegelverf en primer gebruikt. 

Hoe zorg je dat tegelverf het beste blijft zitten?

Om ervoor te zorgen dat het tegelverf goed blijft zitten, is het belangrijk dat je je goed inleest. Wij hebben een stappenplan voor je klaarstaan, waarin we uitleggen hoe je tegels kunt verven of badkamertegels kunt verven. Lees je goed in, zodat je het meest duurzame resultaat krijgt!

Tegels toch verven? Samen met de Verfzaak!

Zoals je hebt kunnen lezen, kun je het beste kiezen voor de Alabastine tegelverf! Bij de Verfzaak ontdek je de producten van Alabastine online, maar ook in 1 van onze 20 filialen. 

Wanneer je tegels gaat schilderen, is het belangrijk dat je het goed ontvet en daarna opschuurt. Voor deze producten kun je ook bij ons terecht.

Vervolgens is een primer en tegelverf van hoogwaardige kwaliteit van belang. Ontdek deze vandaag of morgen in onze webshop of in de winkel en tover je tegels om in een verfrissende en nieuwe look!