• Lorem ipsum

Tegels Verven: Gids en Tips voor Mooie Resultaten

28 Jun 2024

Ben je van plan om je tegels te gaan verven? Wil je wandtegels verven voor een andere uitstraling? Ontdek in deze blog tips voor het overschilderen van je tegels. We gaan je uitleggen of je vloertegels kunt schilderen, hoe lang tegelverf mee gaat en helpen je op weg, door een stappenplan toe te lichten, hoe je vloertegels kunt gaan verven. 

Kan je over vloertegels schilderen?

Ja, dit kun je zeker doen. Tegels zijn uitstekend om te verven, het is alleen wel belangrijk dat je de juiste materialen en gereedschappen gebruikt. In principe kun je alle tegelsoorten verven. Wil je de tegels van je keuken een nieuwe kleur geven of misschien de tegels van je badkamer? Het is allemaal mogelijk. 

Gaat tegelverf lang mee?

Het hangt van een aantal factoren af of tegelverf lang mee kan gaan. Om een duurzame keuze te maken, moet je rekening houden met de kwaliteit van de verf, de voorbereiding van het oppervlak en door de geverfde tegels op de juiste manier te onderhouden. Als je zorgt dat je goed voorbereid bent en de juiste verfkeuze maakt, dan kan de verf erg lang mee gaan. Houd er echter rekening mee, dat wanneer tegels intensief worden gebruikt, er na verloop van tijd slijtage kan optreden. 

Tegels overschilderen | Stappenplan schilderen op tegels

Waar begin je als je tegels wilt overschilderen? Wij hebben een stappenplan voor je op een rij gezet, zodat je goed voorbereid aan het werk kunt gaan.

Stap 1: Voorbereiding van benodigdheden verf op tegels

Een goede voorbereiding is het halve werk! Daarom kun je hieronder een checklist vinden, met de materialen en gereedschappen, die je nodig hebt om goed voorbereid aan de slag te gaan met het overschilderen van de tegels. 

Checklist Vloertegels schilderen:

  •  Afplaktape
Zorg dat je de juiste afplaktape kiest, die geschikt is voor de primer die je gaat gebruiken. 
  •  Tegelreiniger
Gebruik een tegelreiniger om de tegels grondig schoon te maken en eventuele resten van vuil, vet of zeep te verwijderen. 
  •  Schuurpapier
Voor het opschuren van de tegels gebruik je schuurpapier, vooral als ze glanzend zijn, zodat de verf beter hecht.
  •  Primer
Een hechtprimer is belangrijk om te gebruiken en moet geschikt zijn voor tegels. De primer zorgt ervoor dat de verf uiteindelijk goed blijft zitten. 
  •  Verf
Kies verf die geschikt is voor vloertegels, zoals acrylverf met een duurzame afwerking.
  •  Verfroller en kwast:
Voor het aanbrengen van de primer en de verf. 
  •  Lak of vernis (optioneel):
Voor extra bescherming en duurzaamheid van de geschilderde tegels. 
  •  Schone doeken of lappen:
Om eventueel gemorst materiaal direct op te kunnen deppen. Zorg ervoor dat de tegels goed schoon en droog zijn, voordat je begint met schilderen en volg de instructies op de producten die je gebruikt voor de beste resultaten.

Welke roller voor tegelverf?

Om de juiste roller te gaan kiezen, is het belangrijk om te kijken naar de structuur van je tegels. Wanneer je glad geschilderde tegels hebt, kun je het beste een velvetroller gebruiken. Deze verfroller kan veel verf opnemen en vasthouden.De velvetroller kan veel verf opnemen en vasthouden tussen de korte vacht. De zachte kern zorgt ervoor dat het rollen een gelijkmatig resultaat geeft, zonder de vorming van luchtbellen. Bij een watergedragen lak of muurverf kun je beter een acrylkwast gebruiken. Een goede velvetroller is de ProGold Velvet Verfroller.

Stap 2: Ontvet de tegels

Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om de tegels te ontvetten. Maak de tegels eerst schoon met warm water, een spons en de Universol Verfreiniger.

Stap 3: Schuur de tegels

Om de vloertegels te verven, kun je voor het beste resultaat de tegels zachtjes schuren met een stuk schuurpapier. Daarna maak je de tegels schoon, zodat al het stof ervan af is, voordat je het gaat schilderen. Door de ruwheid van de tegels, gaat de verf beter hechten. Om te voorkomen dat er verfspetters op de muur of vloer komen, kun je dit afdekken met een stucloper, oud laden of oude handdoeken. Een goed product voor het schuren van de tegels is de Sia Siasponge Flexpad (7983).

Stap 4: Afplakken en grondverf/primer aanbrengen

Alles wat je niet wilt schilderen, kun je afplakken met afplaktape. Gebruik hiervoor een gele afplaktape. Een uitstekende keuze is de Deltec Maskeertape Pro Geel. Door de gele kleur kun je strakke lijnen creëren op alle achtergronden en daarnaast heeft deze tape een prima kleefkracht, een hoge UV-bestendigheid en laat de tape geen lijmresten achter. Je kunt je meubels bedekken met afdekfolie. 

Welke primer op tegels?

Wij raden je aan om de Alabastine Tegelgrondverf 1 Component - 1 liter te gebruiken. Dit is een hoogwaardige primer, waardoor de verf goed kan gaan hechten op de tegels. Een goed alternatief is de Südwest All-Grund K51 Grondverf.

Stap 5: Verf de randen

Je kunt eerst starten met de muurtegels verven, door de randen van je tegels te schilderen. Om de randen te gaan schilderen, is het belangrijk dat je de lak verf open en goed geroerd hebt met een houten roerstaaf. Vervolgens giet je de lak in een verfbakje en strijk je de druppels af met een kwast, zodra je klaar bent met gieten. 

Stap 6: Verf de groot oppervlak tegels

Zodra je de randen hebt gedaan, kun je de rest van de tegels verven. Breng een royale laag tegelverf in verticale banen aan. Verdeel de verf daarna in horizontale richting. Werk van boven naar beneden om ‘druipers’ (plekken waar je te veel verf hebt aangebracht en de verf in druppels naar beneden druipt) en stof zoveel mogelijk te vermijden. Rol vervolgens gestructureerd na in lange banen. Hierdoor krijg je geen druipers en strepen in het schilderwerk. Werk de tegels vervolgens af met een lak, voor een duurzaam resultaat. Goede opties voor tegellak zijn de Alabastine Tegellak Wit 1 Component - 1 liter of Alabastine Warmtebestendige Tegellak 750 ml - Wit.

Hoeveel lagen tegelverf moet je aanbrengen?

Tegels hebben vaak een tweede of derde laag nodig. Voordat je de volgende laag aanbrengt, dien je minstens 24 uur te wachten met de volgende laag. Ook schuur je de geverfde tegels nog eens licht op met het schuurpapier, voordat je begint met de volgende laag.

Hoe lang moet tegelverf drogen?

Gemiddeld gezien is de droogtijd van tegelverf na 1 tot 3 uur oppervlakkig droog en na ongeveer 6 uur is dit handdroog. De droogtijd van tegelverf varieert echter wel. Na 24 uur kun je in de meeste gevallen de tegels weer overschilderen. Voor volledige uitharding en maximale duurzaamheid kan het echter nog enkele dagen tot een week duren, afhankelijk van de omstandigheden en het type verf. Het is aan te raden om altijd de specifieke instructies van de fabrikant te volgen, zodat je het beste resultaat krijgt. 

Stap 7: Afplaktape verwijderen

Zodra je klaar bent en je delen afgeplakt worden met tape, is het verstandig om de afplaktape te verwijderen. Dit kan zolang de verf nog nat is. Haal je het er pas af als het droog is? Dan is de kans groter dat je de verflaag onnodig beschadigt, de tape gaat scheuren of dat er lijmresten achterblijven bij het verwijderen van de tape.

Over tegels verven

Als je een andere stijl wilt creëren met je tegels, dan is tegelverf een uitstekende keuze. Verf op tegels is een populaire optie. Wellicht vind je de kleur van de huidige tegels niet mooi of past het niet meer in de ruimte. Dan kun je met tegelverf aan het werk. Zonder te slopen of te breken maak je met een nieuwe kleur verf van jouw ‘oude’ tegels weer nieuwe! Hiermee creëer je dus snel een andere sfeer in de kamer! Meestal worden tegels overgeslagen bij een opknapbeurt van het huis. Dit omdat er gewoonweg veel bij komt kijken, wanneer je deze moet verwijderen. De tegels moeten eruit en dat wordt gebroken, oftewel het geeft veel rommel. Aangezien (bijna) niemand van rommel houdt, worden tegels in de keuken of badkamer niet vaak vernieuwd. Maar wanneer je wat verf gaat gebruiken, ziet het er al snel als nieuw uit en maak je een compleet nieuwe look! 

Tegelverf bij de Verfzaak

Je kunt de stijl van je ruimte transformeren door de tegels te verven. Twijfel je nog over het verven van de tegels of wil je liever je tegels lakken? Onze verfspecialisten staan klaar om al je vragen over tegelverf te gaan beantwoorden. Of het nou gaat over verf over tegels, tegels lakken, tegels over verven, wij helpen je graag verder. Met hun uitgebreide kennis van verf kunnen ze je adviseren over de beste tegelverf en benodigde accessoires voor een succesvolle transformatie. Twijfel dus niet om contact met ons op te nemen voor advies over het verven van tegels en maak van jouw project een gegarandeerd succes!