• Lorem ipsum

Structuurverf aanbrengen: hoe pak je dat aan?

6 Aug 2020

In de online shop van De Verfzaak vind je ongelooflijk veel soorten verf. Of het nu gaat om het verven van een muur, het opkalefateren van je tuinhuisje of het schilderen van je schutting; bij De Verfzaak vind je altijd wat je nodig hebt. 

Het grote assortiment biedt je veel mogelijkheden en daardoor maak je van je schilderklus sowieso een succes. Het uitgebreide assortiment van De Verfzaak helpt je daarbij, maar we willen je daarnaast ook graag helpen met het geven van passend advies. Als je je verf hebt gekocht begint het klusavontuur natuurlijk pas echt. 

Hoeveel verf heb ik eigenlijk nodig en welke verftechniek past het best bij de verf die ik heb uitgekozen. Af en toe zetten we een bepaalde verf in de spotlights. Zo weet je in een mum van tijd of de verf geschikt is voor jouw project. Deze keer is het de beurt aan structuurverf. Structuurverf aanbrengen is niet zo moeilijk, maar wel een klus waarbij je aan een aantal factoren moet denken. Wat dan? Dat lees je hieronder!

Wat is structuurverf?

Het zal je niet als een verrassing in de oren klinken dat structuurverf verf is met daarin een structuur verwerkt. In zekere zin is dat ook zeker zo. Structuurverf is namelijk verf waaraan (zand)korrels zijn toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat de verf ‘bobbelig’ oogt als je hem aanbrengt op de muur. Dit zorgt voor een typisch uiterlijk waarmee je ook nog eens flink kunt variëren. Zo zijn er verschillende soorten structuurverf die allemaal een eigen look hebben.

Structuurverf is uitermate geschikt om op muren aan te brengen en zelfs om eventuele oneffenheden te verwerken. Deze altijd matte verfsoort is zoals gezegd bobbelig en heeft als het ware reliëf waardoor kleine oneffenheden niet opvallen. Wil je een keer wat anders en geen gladde muur? Overweeg dan eens om structuurverf te gebruiken!

De voorbereiding

Het is een enorm cliché, maar daarom niet minder waar: een goede voorbereiding is het halve werk. Wanneer je gaat werken met structuurverf is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal factoren zodat jouw klus een succes wordt. Hieronder hebben we een stappenplan voor je. Zo zie je meteen waar je allemaal aan moet denken in de aanloop naar het echte verven met structuurverf.

Stap 1: koop de juiste variant

Verffabrikanten specialiseren zich steeds meer en dat heeft erin geresulteerd dat er voor letterlijke elke klus wel een speciale verf beschikbaar is. Wanneer je met structuurverf wil gaan werken is het belangrijk om te beseffen dat er een verschil zit tussen structuurverf voor binnen en voor buiten. Verf voor buiten moet bijvoorbeeld weerstand kunnen bieden aan de bedreigingen van het Nederlandse klimaat, terwijl de binnenverf weer aan andere eisen moet voldoen. Let hier dus goed op als je verf gaat kopen.

Stap 2: Verwijder eventuele oude verf en vul gaten op

Een groot gedeelte van de voorbereiding bestaat uit het prepareren van de ondergrond. Deze ondergrond moet zo goed mogelijk hechten aan de structuurverf en dat betekent dat hij zo egaal mogelijk moet zijn. Verwijder slechte verflagen als die er nog zijn en vul gaten op met muurvuller. 

Stap 3: Afplakken

Een klusje waarvoor de meeste doe-het-zelvers niet echt warmlopen, maar wel een klus waarvan je later enorm veel profijt hebt. Het goed afplakken van de muur zorgt er immers voor dat je niet per ongeluk verf terugvindt op plekken waar je het niet wil. Vergeet bij het afplakken de vloer ook niet. Gebruik eventueel stucloper om de vloer van de hele kamer te bedekken. Een paar druppels verf onder je schoen vind je met een beetje pech terug in de kamer.

Stap 4: Muur ontvetten

Om de structuurverf goed te laten hechten is het belangrijk dat de muur helemaal vetvrij is. Gebruik hier bijvoorbeeld St. Marc voor. 

Voorstrijkmiddel

Het einde van de voorbereiding en de start van het echte schilderen wordt gemarkeerd door het aanbrengen van voorstrijkmiddel. Om de structuurverf goed te laten hechten is er een tussenlaag nodig die de muur en de structuurverf als het ware aan elkaar verbindt. Er zijn verschillende soorten voorstrijkmiddel waardoor je een gerichte keuze kunt maken. Er zijn soorten voorstrijk voor muren die al ooit geschilderd zijn, splinternieuwe gestucte muren etc. 

Weet je niet zeker welk voorstrijkmiddel jij nodig hebt? Neem dan contact op met onze klantenservice. Een van onze specialisten helpt je dan verder. 

Verven met structuurverf

Nadat je de muur hebt behandeld met voorstrijk is het eindelijk tijd om met structuurverf aan de gang te gaan. Voor het schilderen gebruik je een blokkwast of een vachtroller. 

Een techniek die veel wordt gebruikt is het verven van vierkanten van ongeveer 1 bij 1 meter. Deze ‘blokken’ laat je overlappen waardoor je de muur uiteindelijk helemaal van een laag verf hebt voorzien. Werk altijd van boven naar beneden. Dit zorgt voor het mooiste resultaat. 

Nadat je van boven naar beneden een laag structuurverf hebt aangebracht, werk je de laag als het ware af met een structuurverfroller. Rol in één keer van boven naar beneden en wacht hier niet te lang mee. Gebruik de structuurverfroller binnen 10 minuten na het aanbrengen van de structuurverf. 

Lees ook eens ons blog over gestucte muur verven

Extra tips 

Bij het schilderen met structuurverf komt veel kijken zoals je ziet. Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

  • Werk nooit gehaast
    Plan ruim en laat je niet leiden door stress. Op de emmers verf vind je de droogtijden van de verf. Respecteer deze tijden en ga niet te snel weer aan de gang. Dit kan het resultaat negatief beïnvloeden. 

 

  • Temperatuur beïnvloedt de droogtijd
    De ideale temperatuur om te schilder ligt om en nabij de 20 graden. Als het veel kouder of juist warmer is, wijken de droogtijden af. Bij een veel koudere temperatuur heeft de verf langer nodig om te drogen, terwijl dit proces juist minder tijd in beslag neemt als het warmer is.

 

  • Verf de muur in één keer
    Als je eenmaal bent begonnen aan de muur is er geen weg meer terug. Neem dus geen pauze tussen het schilderen door en verf de tweede helft van de muur niet na je pauze. Dit kan namelijk voor kleurverschil zorgen.

 

  • Leg alle benodigdheden klaar
    Probeer van tevoren te bedenken wat je allemaal nodig gaat hebben. Dat voorkomt dat je tijdens het schilderen moet gaan zoeken naar een bepaalde kwast of bijvoorbeeld een verfbak.

 

  • Koop ruim in, maar niet té ruim
    Niets zo vervelend als verf die op is als bijna klaar bent. Op de verfemmers vind je vaak hoeveel m2 je kunt dekken met een liter structuurverf. Vraag anders één van onze specialisten voor advies. Zo voorkom je frustraties en onnodige uitgaven. 

 

Passend advies van De Verfzaak

Het verven met structuurverf is zoals je ziet een klusje dat zeker door jou geklaard kan worden, maar waarbij je dus wel rekening moet houden met een aantal factoren. We kunnen het ons goed voorstellen dat je naar aanleiding van het lezen van deze blog nog vragen hebt. 

Wanneer je de antwoorden op deze vragen hebt begin je met een goed gevoel aan je verfklus. Bezoek bijvoorbeeld één van de filialen van De Verfzaak en spreek een specialist aan. Op die manier ben je in de gelegenheid om meteen de juiste verf te kopen én om kennis in te winnen. Ben je van plan om jouw verf online te kopen in de shop van De Verfzaak, maar heb je wel behoefte aan passend advies? Dat kan! Mail ons dan even met je vragen of bel ons even. We helpen je graag verder!