Het is mogelijk om over stopverf heen te schilderen, maar dat kan niet direct. Afhankelijk van de stopverf kan dat een paar weken duren! De periode varieert meestal van drie tot zes weken. Stopverf is bedoeld om gaten en scheuren in houtwerk te vullen. Ook wordt stopverf gebruikt bij het aanstoppen van ruiten in glassponningen. Oudere soorten stopverf zijn meestal niet geschikt om sponningen van grote ruiten aan te stoppen. Echter, bij modernere varianten van professionele merken zorgt de stopverf voor meer hechting en wordt het sterker na het toevoegen van bepaalde kunstharssoorten. Welke stopverf ideaal is voor je klus? Laat je adviseren door een specialist zoals De Verfzaak. Deze detailhandel heeft zich volledig toegespitst op verf en behang. De speciaalzaak biedt kwaliteitsmerken voor scherpe prijzen!
Waarom kan ik pas na drie tot zes weken over stopverf heen schilderen?
Stopverf droogt doordat het zuurstof opneemt. Dit is een langzaam proces waarbij de stopverf pas overgeschilderd kan worden wanneer het is uitgehard. Niet alle soorten nemen daar drie tot zes weken de tijd voor. Het is ook afhankelijk van de soort en de tijd die de fabrikant meldt op de verpakking. Stopverf kan worden opgenomen door de ondergrond, wat voornamelijk bij hout van belang is. Wanneer je gaten of scheuren in het hout vult, beits, of lak deze dan eerst zodat je voorkomt dat de verf in het hout trekt. De samenstelling wordt anders verstoord.
Tips bij het aanbrengen van stopverf
Hoe je de stopverf aanbrengt, verschilt met de toepassing ervan. Zo wordt het anders aangebracht bij het aanstoppen van ruiten dan bij het dichten van gaten of scheuren. We zetten de twee meest gebruikelijke methoden onder elkaar:
- Direct uit de tube: Vooral bij het aanstoppen van de ramensponning is het handig wanneer je in één rechte lijn dit afdichtingsmiddel kan toepassen. De verf wordt dan ook direct uit de tube langs de sponning getrokken.
- Met de hand schuren en gaten moeten op maat worden gedicht en dat kan het beste met de hand gedaan worden. Veel mensen pakken daarom de stopverf eerst in de hand zodat het warm gekneed wordt en daardoor beter verwerkbaar is.