• Lorem ipsum

Stopverf aanbrengen: Wat is stopverf?

12 Sep 2024

Wanneer je je gaat verdiepen in het dichten van gaten en kieren, zul je al snel tot de ontdekking komen dat het gebruik van stopverf een mogelijkheid is. Maar wat is dat nou eigenlijk, stopverf?

Stopverf is een soort klei, dat vroeger vooral werd gebruikt voor het ‘aanstoppen’ van ruiten, om te voorkomen dat de kou of warmte langs de ruit naar binnen kwam. Met name in oude huizen zul je nog eens enkelglas tegenkomen. Daarvoor kun je stopverf gebruiken om gaten en kieren te ‘stoppen’.

Tegenwoordig dient stopverf voor het dichten van kieren en gaten. In deze blog gaan we je vertellen hoe je stopverf moet aanbrengen, wat de droogtijd is en hoe je makkelijk stopverf kunt verwijderen. Ook zullen we uitleggen wat het verschil met normale verf is en bespreken we een aantal veelgestelde vragen. Aan het einde van deze blog weet je alles over de functie en toepassing van stopverf. 

Hoe moet je stopverf aanbrengen?

Stopverf kun je aanbrengen, door het volgen van de onderstaande stappen:

  1. Maak de ondergrond droog, stof- en vetvrij.
  2. Verdun de stopverf niet. Dit is niet toegestaan. 
  3. Breng de stopverf rechtstreeks vanuit de pot aan.
  4. Breng stopverf aan met behulp van een stopmes, hiermee kun je het ook glad afwerken.
  5. De voegbreedte in metalen sponningen mag maximaal 2 cm zijn.
  6. Laat de stopverf altijd goed opdrogen. Pas na 3 tot 6 weken is Stopverf overschilderbaar. Lees altijd de instructies op de verpakking. 

Droogtijd van stopverf

Het is belangrijk om goed de droogtijd van de stopverf aan te houden. Als je dit niet doet, dan kan dit nadelige resultaten opleveren. Dat is zonde van je tijd en materiaal. 

Het duurt 3 tot 6 weken, totdat de stopverf volledig opgedroogd is en klaar is om over te schilderen. Dit hangt ook af van de omgeving: hoe warmer, hoe eerder het opdroogt en hoe vochtiger, hoe langer het duurt. Andersom dus ook, hoe kouder, hoe langer het duurt, hoe droger, hoe sneller droog is. Lees altijd voor de zekerheid de instructies op de verpakking, dan zit je altijd goed!

Hoe kan je stopverf verwijderen?

Stopverf verwijderen is mogelijk. Als de stopverf is verouderd, kun je het beste de stopverf helemaal vervangen in plaats van repareren. Dit kun je doen met behulp van een schildersföhn. De warmte van de föhn maakt het middel zacht, waarna je het kunt verwijderen met bijvoorbeeld een afsteekmes of verfkrabber. Zorg dat je na het verwijderen de ondergrond goed schoonmaakt. 

Voordelen stopverf

Stopverf is een uitstekend product om gaten en scheuren op te vullen. Hieronder de voordelen op een rijtje: 

  • Stopverf is te gebruiken om gaten en scheuren in het houtwerk op te vullen.
  • Het is gemakkelijk aan te brengen en kan na het aanhouden van de juiste droogtijd eenvoudig overgeschilderd worden in elke gewenste kleur.
  • Je kunt stopverf op ieder moment verwijderen, wanneer je wat anders met het kozijn wilt doen. 
  • Stopverf is een zacht-plastisch product en goed te verwerken bij temperaturen tussen de 5 en 30 graden Celsius.

Is stopverf overschilderbaar?

Stopverf overschilderen is mogelijk. Na het eventueel verwijderen van de oude stopverf, kun je de ondergrond opnieuw aanstoppen. Afhankelijk van de gewenste kleur, is er stopverf in een witte of bruine kleur beschikbaar. De aangebrachte stopverf heeft een droogtijd van 3 tot 6 weken. Pas na die tijd kan de stopverf worden overgeschilderd. Houd dit echt altijd aan, als het namelijk niet voldoende opgedroogd is en je gaat eroverheen schilderen, kan dit een nadelig resultaat opleveren. 

Stappenplan: Enkel glas plaatsen met stopverf

Volg de onderstaande stappen, wanneer je van plan bent om de stopverf in te zetten voor het plaatsen van enkel glas. Zorg dat je van tevoren enkel glas op maat hebt. De voorbereiding gaan we hieronder bespreken. 

Stap 1: De Voorbereiding

Zorg dat je de onderstaande producten klaar hebt staan, wanneer je enkel glas gaat plaatsen met stopverf.

Materialen 

  • Stopverf 
  • Grondverf

Tools

  • Kitmes
  • Handschoenen
  • Veiligheidsbril
  • Beite
  • Hamer
  • Kwast

Tip: Kies hoogwaardige stopverf

Bij de Verfzaak ontdek je een uitgebreid assortiment voor jouw verfklus, waaronder hoogwaardige stopverf van de beste merken. Kies bijvoorbeeld voor Toupret Stopverf, Den Braven Zwaluw Stopverf Naturel of Alabastine Stopverf Naturel. 

Stap 2: Voorbereiding van de sponning

Zorg dat je het oude glas verwijdert en eventuele restanten van kit of stopverf helemaal weghaalt. Oude stopverf verwijderen is belangrijk voor een mooi resultaat. Gebruik een schroevendraaier of beitel om de sponning schoon te maken.

Controleer altijd de staat van de sponning. Schuur het hout indien nodig op en breng een laag grondverf aan. Hiermee wordt het hout beschermd tegen invloeden van buitenaf. 

Stap 3: Stopverf aanbrengen

Kneed de stopverf tot het soepel is. Hierdoor kun je het gemakkelijker aanbrengen. Breng een dunne laag stopverf aan in de sponning, daar waar het glas zal komen te zitten. Deze laag zorgt ervoor dat het glas goed vastzit in de sponning. 

Stap 4: Plaatsen van het glas

Plaats het glas voorzichtig in de sponning, dit doe je boven op de laag stopverf. Zorg ervoor dat het glas gelijkmatig geplaatst wordt. Druk het glas voorzichtig en zachtjes aan, totdat het stevig in de stopverf zit. Doe dit altijd rustig, omdat je anders het glas kunt breken. Stopverf verwijderen van glas is een belangrijke stap in dit proces, zodat je een mooi eindresultaat krijgt. 

Stap 5: Stopverf aanbrengen tweede laag

Gebruik een kit mes om de tweede laag stopverf aan te brengen. Dit gaat om de laag aan de buitenkant van het glas, langs de rand. Strijk deze glad, zodat de stopverf in een nette, schuine rand afloopt van het glas naar de sponning. Zorg ervoor dat er geen luchtbellen of openingen in de stopverf zitten. 

Stap 6: Afwerking: droogtijd stopverf

Laat de stopverf voldoende opdrogen. Lees hiervoor altijd de instructies van het gebruikte stopverf. Afhankelijk van de dikte en de aangebrachte laag, plus de weersomstandigheden, zal de droogtijd variëren tussen de 3 en 6 weken. Houd dit ook altijd aan. 

Optioneel: Glaslatten bevestigen

Wanneer je ervoor kiest om glaslatten voor extra stevigheid te gebruiken, plaats deze dan op de randen van het glas en maak ze vast met kleine spijkers of glasnagels. De koppen van de nagels kunnen worden afgedekt met een klein laagje stopverf. Dit zorgt voor een professionele afwerking. 

Tips enkel glas plaatsen met stop verf

  • Plan je klus met stopverf op een zonnige, warme en droge dag in. Dit zorgt ervoor dat de stopverf beter kan opharden.
  • Bescherm jezelf altijd met handschoenen en een veiligheidsbril, om te voorkomen dat je snijwonden krijgt van glasscherven. 

Veelgestelde vragen over stopverf

Na het lezen van de bovenstaande informatie weet je wat stopverf is en waarvoor je het gebruikt. We hebben nog enkele veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet, zodat je na het lezen van deze antwoorden precies weet wat nou stopverf is en hoe je dit gebruikt.

Moet je stopverf of kit gebruiken?

Dit is een populaire vraag, zeker omdat je steeds vaker ziet dat er een stopverfvervanger wordt gebruikt in de vorm van kit. Kit is ontwikkeld in verschillende soorten, die prima zijn als vervanging van kit en toch een klassieke uitstraling geven. Maar moet je nou kit of stopverf gebruiken? We hebben de voor-en nadelen op een rijtje voor je gezet!

Voordelen van kit

  • Sneller droog
  • Geschikt voor meerdere glassoorten
  • Verkrijgbaar in meerdere kleuren
  • Moderne technologie verwerkt in product

Nadelen van kit

  • Je hebt meerdere gereedschappen nodig
  • Lastiger bij te werken na verwerken

Voordelen van stopverf

  • Weinig gereedschappen nodig
  • Makkelijker te corrigeren na verwerking

Nadelen stopverf

  • Langere droogtijd
  • ALLEEN te gebruiken bij enkelglas

Wat is de functie van stopverf?

Stopverf zorgt ervoor dat gaten en kieren worden dichtgemaakt, ook wel het ‘stoppen’ van kieren en gaten genoemd. Hier komt dan ook de naam vandaan. Stopverf heeft de functie om kou, warmte en vocht tegen te houden. Het is een stug mengsel, dat ook wel mastiek wordt genoemd en zorgt ervoor dat ramen en kozijnen goed in het kozijn vast komen te zitten. 

Welke kleur heeft stopverf?

Dit hangt af van de kleur die je wilt. Er is namelijk witte, maar ook bruine stopverf verkrijgbaar.

Wat is het verschil met 'normale' verf?

Wat is nou het verschil tussen normale verf en stopverf? Het grootste verschil zit in de fysieke eigenschappen en het doel waarvoor de verschillende verven worden gebruikt. Stopverf is een pasta-achtige substantie, die bestaat uit lijnolie, krijtpoeder en pigmenten. Normale verf daarentegen bestaat uit een mengsel van pigmenten van kleur en bindmiddelen. 

De vaste vorm van stopverf maakt het ideaal om scheuren, gaten en andere beschadigingen te herstellen en op te vullen bij bijvoorbeeld plafonds, muren of houtwerk. Stopverf zorgt ervoor dat de oppervlakken stevig en glad worden, hierdoor gaat het er beter uitzien. Normale verf is vloeibaar en wordt gebruikt om oppervlakken te bedekken met bijvoorbeeld een mooie kleur en biedt bescherming tegen schade en weersinvloeden. 

Is stopverf waterdicht?

Sommige soorten stopverf zijn waterdicht. Kijk altijd naar de omschrijving van het betreffende product, zodat je het zeker weet. Den Braven Zwaluw Stopverf Naturel is bijvoorbeeld een waterdichte stopverf. 

Kan ik over verse stopverf heen schilderen?

Nee, wacht altijd tot het goed opgedroogd is. Stopverf heeft even nodig om goed op te drogen en houd die tijd ook altijd aan. 

Wat gebeurt er als je te snel stopverf schildert?

Wanneer je te snel over stopverf gaat schilderen, dan zul je het risico lopen op de beschadiging van het aangebrachte stopverf. Je kunt barsten of scheuren krijgen, maar ook problemen met de hechting tussen de ondergrond met stopverf en nieuwe laag verf, ook kan de verf verkleuren en  kan de afwerking ongelijk worden. 

Hoe lang moet stopverf drogen?

Hoe lang stopverf moet drogen hangt af van het specifieke product dat je hebt gebruikt en de omgevingsfactoren, zoals vocht en temperatuur. Lees daarom altijd de instructies op de verpakking.

Wat is de vervanger van stopverf?

Je kunt Zwaluw Monustop als een geschikte vervanger voor stopverf gebruiken. Deze kun je zowel voor binnen als buiten gebruiken. 

Hoeveel jaar gaat stopverf mee?

Over het algemeen kan stopverf 10 tot 20 jaar meegaan. Het hangt af van de omgevingsomstandigheden, het onderhoud, de kwaliteit van de stopverf en de juiste gebruikswijze, hoe lang dit uiteindelijk is. 

Je kunt het dus verlengen door hoogwaardige stopverf te gebruiken, goed te onderhouden en zorgvuldig in te lezen hoe je stopverf moet gebruiken. Vergeet ook echt niet om de droogtijd in acht te nemen, dit is ook een hele belangrijke stap voor een duurzaam resultaat!

Is stopverf asbest?

In de oude beglazingskitten of stopverf kan asbest voorkomen. Dit gaat om kitten en stopverf voor 1993. Bij de vervanging van glas kan dan ook asbestvezels voorkomen. Zorg dus dat je hier zorgvuldig mee omgaat en eventueel een professional inschakelt. 

Stopverf bij De Verfzaak

Ben je van plan om gaten en kieren te vullen? Dan is stopverf een traditionele en duurzame keuze. Het wordt al eeuwenlang gebruikt in de bouw- en glasindustrie. Zorg dat je voldoende tijd neemt voor het aanbrengen van het stopverf en dit voldoende laat opdrogen. Er zijn ook andere alternatieven beschikbaar, maar stopverf is nog steeds populair vanwege de stevige en duurzame eigenschappen.

Kies altijd voor een hoogwaardige stopverf van een goed merk. Uitstekende keuzes zijn Toupret Stopverf, Den Braven Zwaluw Stopverf Naturel of Alabastine Stopverf Naturel. Shop deze stopverf nu online of kom gezellig langs in een van onze filialen.