Wanneer je behang uit gaat zoeken voor een bepaalde ruimte zoals de woon- of slaapkamer stuit je vanzelf op een aantal vragen. Welke kleur behang heb ik nodig om de ruimte helemaal af te maken? Past de door mij gekozen kleur wel in de slaapkamer? Kan ik mijn nieuwe behang over het oude behang heen plakken? Dit is slechts een kleine greep uit de vragen die je ongetwijfeld tegen gaat komen als je gaat klussen.
Een van de belangrijkste vragen, en een vraag waar je niet misschien niet meteen aan denkt, is: welk soort behang heb ik nodig en welke behangsoorten zijn er eigenlijk allemaal? Elke behangsoort neemt bepaalde eigenschappen met zich mee en laat zich ook anders aanbrengen.
Er zijn in de webshop een aantal behangsoorten waar je uit kunt kiezen en we vinden het belangrijk dat je een keuze maakt die goed aansluit bij je wensen. Om je te helpen vind je in deze blog alle informatie over de behangsoorten die in de webshop van De Verfzaak kunt vinden, maar vooral wat de voor- en nadelen zijn. Op die manier ben je beter in staat om de knoop met een goed gevoel door te hakken.
Behangsoorten
In de wereld van behang zijn er in de loop der jaren steeds meer behangsoorten bijgekomen. De technieken worden steeds verbeterd en dat zorgt ervoor dat behangproducenten steeds maar weer op de proppen komen met nieuw behang dat gebruiksvriendelijker is, langer zijn originele kleur behoudt en makkelijker aan te brengen is. Voor ons als klussers is dat natuurlijk goed nieuws. De tijd dat je alleen maar klassiek papierbehang had behoort al lang tot de verleden tijd. Dit zijn naast papierbehang de behangsoorten die je in de webshop van De Verfzaak kunt vinden:
Voor- en nadelen van papierbehang
Zoals je zelf wel weet is papierbehang de meest klassieke vorm van behang. Deze behangsoort wordt al tientallen jaren gebruikt en dat is natuurlijk niet voor niks. Toch is het zo dat papierbehang de laatste jaren wat minder populair is geworden. Dit komt omdat er inmiddels meer geavanceerde behangsoorten op de markt zijn gekomen die specifieke eigenschappen bezitten waar de meeste mensen blij van worden.
Wat is papierbehang?
Papierbehang bestaat, en dat mag geen verrassing worden genoemd, uit papier. In feite zijn het twee lagen papier die op elkaar zijn geperst waarbij de bovenste laag, de laag waar je dus tegenaan kijkt na het behangen, vaak een structuur bevat.
Voordelen
Het voordeel van papierbehang schuilt vooral in de prijs. Deze klassieke behangsoort is een voordelige optie als je een ruimte een nieuwe look wil geven. Tegenwoordig zien we echter dat mensen voor ruimtes waar veel mensen komen (woonkamer, slaapkamers etc.) vaak kiezen voor een andere behangsoort. Toch blijft papierbehang vanwege de prijs een aantrekkelijke optie. Voor relatief weinig geld behang je bijvoorbeeld je gehele zolder.
Nadelen
Doordat papierbehang relatief ‘oud’ is qua technieken die zijn gebruikt om dit behang te maken zijn er in de loop der jaren nadelen ontstaan omdat andere behangsoorten die niet hebben. Zoals gezegd is papierbehang gemaakt van papier en dat maakt dit behang vrij kwetsbaar. Zo moet je bij het behangen zelf goed opletten dat je de structuur niet plat drukt. Daarnaast is het erg moeilijk om papierbehang geheel naadloos op de muur te krijgen. Zelfs de meest ervaren klussers/behangers hebben hier geregeld moeite mee. Dit komt omdat het behang uitzet wanneer je met lijm aan de slag gaat en juist weer krimpt als alles droogt.
Is papierbehang geschikt voor mij?
Papierbehang is vooral geschikt als goedkope optie in ruimtes waar de eisen niet torenhoog liggen.
Voor- en nadelen van glasvezelbehang
Wanneer je papierbehang officieel links laat liggen bij het maken van je keuze stuit je waarschijnlijk meteen op glasvezelbehang als één van de opties. Overigens is glasvezelbehang ook wel bekend onder de namen glasvliesbehang, kaarsdoek, fleezdoek en zelfs Tasso, naar de naam van Zweeds bedrijf dat in de jaren ‘90 voorop liep bij de ontwikkeling. Laat je dus niet van de wijs brengen als je deze namen tegenkomt aangezien ze allemaal hetzelfde betekenen.
Voordelen glasvezelbehang
In tegenstelling tot het relatief kwetsbare papierbehang, is glasvezelbehang sterk en kan het tegen een stootje. Dit maakt deze behangsoort geschikt voor ruimtes waar veel bedrijvigheid is. Door de manier van persen is glasvezelbehang een goede keuze als je graag een mooi motief wilt zoals ruitjes of een visgraatmotief.
Daarnaast kleven er nog een aantal praktische voordelen aan glasvezelbehang. Deze behangsoort is namelijk goed te gebruiken op ondergronden die niet helemaal effen zijn door putjes, gaatjes en scheuren. Je kunt dit behang dan gebruiken om die oneffenheden weg te werken. Tevens kun je glasvezelbehang op plafonds gebruiken en is dit behang geschikt om geverfd te worden. Als je dus weer eens iets anders wil hoef je glasvezelbehang niet van je muur te halen.
Nadelen glasvezelbehang
Een van de nadelen van glasvezelbehang is niet zozeer het materiaal zelf, maar de manier van aanbrengen. Glasvezelbehang is een stuk stugger en grover dan papierbehang waardoor het zich iets minder makkelijk laat leiden. Daarnaast is glasvezelbehang wat lastiger van de muur te verwijderen dan papierbehang, maar hier zijn uiteraard methodes voor om dat te vergemakkelijken. Een van de laatste punten die we je mee willen geven dat niet meteen een nadeel is, maar waar je wel degelijk rekening mee moet houden is het feit dat het aanbrengen van glasvezelbehang anders gaat dan bij papierbehang. Bij glasvezelbehang breng je de lijm op de muur aan, terwijl dit bij papierbehang op het behang zelf wordt gedaan.
Voor- en nadelen van renovlies behang
Wanneer je je aan het oriënteren bent op nieuw behang is de kans groot dat je de termen glasvezel en renovlies vaak tegenkomt. Dit komt omdat deze twee behangsoorten ontzettend dicht tegen elkaar aan liggen qua eigenschappen. Theoretisch is het zelfs zo dat renovlies een soort glasvezelbehang is.
Voordelen renovlies behang
Gezien het feit dat renovlies een soort glasvezelbehang is, is het geen verrassing te noemen dat ze ongeveer dezelfde voordelen met zich meebrengen. Het grote verschil is dat renovlies ook een laag papier bevat waardoor het nog sterker is dan glasvezel. De laatste soort bevat die papieren laag namelijk niet. Renovlies is uitermate geschikt als toplaag voor je muur, is stootvast en kan gebruikt worden om oneffenheden weg te werken. De muur hoeft dus dus niet perfect egaal te zijn voordat je deze behangsoort aanbrengt. Renovlies kan als vervanger van stucwerk worden gezien.
Nadelen renovlies behang
De nadelen van renovlies behang komen vooral naar boven als je het vergelijkt met stucwerk. Bij renovlies bestaat er een kansje dat er plooien zichtbaar worden naar verloop van tijd en dan vooral in de hoeken. Wanneer je kiest voor renovlies is er geen weg meer terug. Het is namelijk niet mogelijk om over dit behang heen te stucen.
Voor- en nadelen van vinylbehang
Vinylbehang is behang dat geheel, of voor een groot gedeelte uit kunststof bestaat. Dit behang is dus een compleet andere soort dan de hierboven besproken soorten. Binnen de categorie vinyl heb je vlakvinyl en schuimvinyl.
Voordelen vinylbehang
Vinylbehang is zoals gezegd voor een groot deel van kunststof gemaakt en dat betekent dat dit behang uitermate geschikt is voor ruimtes waar veel vocht is. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer. Vinylbehang is relatief sterk en duurzaam. Overigens is vlakvinyl beter geschikt voor de badkamer dan schuimvinyl. Doordat dit behang in vochtige ruimtes goed uit de verf komt is het niet verrassend te noemen dat de afwasbaarheid een van de positieve eigenschappen is van dit behang.
Nadelen vinylbehang
Vinylbehang neemt specifieke eigenschappen met zich mee voor specifieke ruimtes. Qua kwaliteit heb je hier dus te maken met topbehang en dat laat de prijs dan ook zien. Vinylbehang is relatief duur. Een ander nadeel is dat vinylbehang moeilijker aan te brengen is dan papierbehang. Lees je dus goed in voordat je met deze behangsoort aan de slag gaat. Daarnaast kan een muur lastig ademen door dit behang. In theorie zouden er dus blaasjes kunnen ontstaan.
Hoe maak je de juiste keuze?
Hierboven heb je kunnen lezen wat de meest voorkomende behangsoorten zijn, waarvan ze zijn gemaakt en wat de voor- en nadelen zijn. Om voor jezelf te bepalen met welke behangsoort je wil gaan werken is het belangrijk dat je het complete plaatje in je hoofd hebt. Probeer je niet alleen op de print te focussen, maar vooral op de eigenschappen die het behang volgens jou moet bezitten en alles wat daar verder bij komt kijken. Denk bijvoorbeeld aan vragen zoals:
- Ga ik behangen in een ruimte waar veel mensen zijn of juist niet?
- Moet mijn behang tegen een stootje kunnen?
- Moet mijn behang waterafstotend zijn?
- Is de kans groot dat ik dit behang in toekomst over ga schilderen?
- Wat is mijn ondergrond en welk behang past daar het beste bij?
Tijdens het beantwoorden van deze vragen komt er als het ware een profiel van jouw toekomstige behang tevoorschijn. Het behang dat aan jouw belangrijkste eisen voldoet is het meest geschikt voor jouw klus.
Passend advies van De Verfzaak
Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen komt er nog best wel kijken bij het kiezen van behang. En dan hebben we het hier alleen nog maar over de soort! De print is uiteindelijk pas de laatste stap. We snappen het als je naar aanleiding van deze blog nog vragen hebt of als je moeite hebt om de laatste knoop door te hakken omdat je tussen twee behangsoorten twijfelt. Het is dan fijn om te weten dat onze specialisten voor je klaar staan om je te helpen bij het maken van de juiste keuzes.
Bezoek bijvoorbeeld één van de filialen van De Verfzaak. Op die manier ben je in de gelegenheid om rustig het assortiment te bekijken, maar óók om een specialist aan te spreken. Zo kun je gericht inkopen doen en de juiste kennis vergaren. Ben je van plan om je behang in de online webshop van De Verfzaak te bestellen, maar heb je wel de behoefte aan passend advies? Dat kan! Onze specialisten staan voor je klaar. Bel ons even of stuur een e-mail met je vragen.