• Lorem ipsum

RAL 9010: Zuiver of Gebroken wit?

14 Aug 2024

RAL 9010 staat officieel bekend als "zuiver wit". Deze ral kleuren wit wordt vaak verward met gebroken wit, maar heeft toch een eigen unieke kleur. 

RAL 9010 lijkt op het eerste gezicht een heldere witte tint, maar wanneer je het vergelijkt met een A4-papier, ontdek je een subtiele gele ondertoon. Deze nuance maakt RAL 9010 een geliefde keuze voor muren, zowel binnen als buiten, omdat het een subtiele warme en gezellige uitstraling heeft.

Bij het kiezen van een ral kleuren wit is het belangrijk om te weten wat de specifieke RAL-kleur inhoudt. Hoewel wit simpel lijkt, zijn er diverse tinten binnen de RAL-witkleuren, zoals zuiver wit of gebroken wit. In dit blogartikel vertellen we wat RAL 9010 precies is en beantwoorden we veelgestelde vragen over deze populaire verf kleur. We gaan je hiermee helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw schilderproject.

Is RAL 9010 Gebroken Wit?

Nee, RAL 9010 wordt soms gebroken wit ral genoemd, maar officieel heet RAL 9010 zuiver wit. Hoewel de kleur een lichte gele ondertoon heeft, wordt het als zuiver wit beschouwd omdat het niet de uitgesproken warme tint van echt gebroken wit heeft. Dit maakt RAL 9010 ideaal voor een breed scala aan schildersprojecten, waarbij een iets zachtere witkleur gewenst is.

Wat is de kleur van RAL 9010?

RAL 9010 is dus zuiver wit, met een subtiele en licht gele ondertoon. Het RAL-systeem, dat in Duitsland werd ontwikkeld in 1927, is een coderingssysteem om kleuren te definiëren. De kleurcode RAL 9010 valt binnen de wit- en zwarttinten, die variëren van 9000 tot 9999. Andere populaire wittinten zijn:

Heeft RAL9010 een gele onderlaag?

Ja, de RAL 9010 heeft een lichtgele onderlaag. Dit komt door de combinatie van grijze en een klein beetje oxyde gele pigmenten. Deze subtiele gele tint maakt de kleur iets warmer dan puur wit, zonder te overheersen.

RAL 9010 voordelen

RAL 9010 is zoals gezegd zuiver witte muurverf, lak of latex, maar niet té wit. Deze variant van wit is dus niet te koel en klinisch, maar ook weer niet te crèmekleurig. Dit heeft als groot voordeel dat RAL 9010 uitermate geschikt is voor veel verschillende soorten interieur vanwege de neutrale kleur. Het is dan ook geen verrassing dat RAL 9010 met grote afstand de populairste variant van wit is. 

Een ander groot voordeel van RAL 9010 is dat deze kleur zo populair en beroemd is dat fabrikanten ze standaard op voorraad hebben in emmers van verschillende groottes en dat deze kleur relatief voordelig is. In de webshop van De Verfzaak vind je RAL 9010 van de beste merken. Naast kant-en-klaar producten zijn er natuurlijk ook mengverven in overvloed waarbij deze zuiverwitte RAL-kleur in te mengen is. Dus wanneer je een product ziet zonder kant-en-klaar variant, is de kans alsnog groot dat deze in zuiver wit te mengen is. 

Waar gebruik je RAL 9010 voor?

RAL 9010 is een veelzijdige witte kleur, die geschikt is voor veel verschillende interieurstijlen en toepassingen. RAL 9010 is populair voor zowel binnen- als buitenschilderwerk vanwege de warme en neutrale uitstraling. Je kunt het gebruiken voor muren, plafonds, kozijnen en zelfs meubels. De kleur is ideaal voor ruimtes waar je een frisse, maar toch warme sfeer wilt creëren.

Wat is mooier RAL 9001 of 9010?

Hoewel RAL 9010 een ral kleuren wit is, zijn er kleine verschillen met standaard wit. RAL 9010 heeft een warmere uitstraling en is helderder, waardoor het meer licht reflecteert. Het kiezen tussen RAL 9010 en standaard wit hangt af van de gewenste uitstraling:

  • RAL 9010: Warm, fris en ideaal voor een gezellige sfeer, wat alsnog subtiel is.
  • Standaard wit: Koel, strak en ideaal voor een moderne, minimalistische uitstraling.

Tip: Houd de verschillende soorten wit voor verschillende achtergronden. Zo zie je de verschillen beter.

Wat is mooier RAL 9010 of wit?

Hoewel RAL 9010 in wezen een tint wit is, zijn er kleine verschillen. Zo lijkt deze kleur iets warmer dan gewoon wit, dat koel oogt en geen extra pigmenten bevat. Bovendien is RAL 9010 helderder dan gewoon wit, wat betekent dat het meer licht reflecteert. Of het er mooier uitziet, hangt af van je smaak en de kamer waarin je het wilt gebruiken. Als je op zoek bent naar een meer warme kleur dan is RAL 9010 een betere keuze, maar als je op zoek bent naar een meer strakke witte kleur dan is het kiezen van een witte basiskleur een betere keuze.

Wat is mooier RAL 9010 of 9016

Hierboven heb je kunnen zien wat de verschillen zijn tussen RAL 9010 en RAL 9001. Een andere variant van wit die vaak wordt gebruikt is RAL 9016. Deze variant heeft de term ‘verkeerswit’ meegekregen. Wanneer je RAL 9001, RAL 9010 en RAL 9016 op een rijtje zet kun je RAL 9016 zien als de meest witte variant. Het zuivere wit van RAL 9010 wordt steeds vaker gebruikt in nieuwbouwhuizen. Het is een van de meest neutrale wittinten en ziet er nieuw en vers uit. Maar ook voor oudere woningen die een opknapbeurt kunnen gebruiken leent deze zuiverwitte kleur zich ideaal. RAL 9016, bekend als verkeerswit, is een nog wittere variant dan RAL 9010. Terwijl RAL 9010 een warmere tint heeft, is RAL 9016 helderder en frisser. RAL 9016 wordt vaak gebruikt in nieuwbouwhuizen vanwege de neutrale en frisse uitstraling. Voor oudere woningen, die een opfrisbeurt nodig hebben, is RAL 9010 een uitstekende keuze. Combineer RAL9010 muurverf met RAL 9016 plafondverf, voor een lichter plafond, wat de kamer ruimtelijker maakt.

Welke RAL is witter 9010 of 9016?

Hoewel dit nog steeds een kwestie van keuze is, verschillen de twee kleuren merkbaar van elkaar. In vergelijking met Ral 9010 is Ral 9016 een meer eigentijdse tint die witter en frisser lijkt. RAL 9010 is een warmere kleur en kan helpen om van een huis een thuis te maken.

Welke kleur past mooi bij RAL 9010?

Welk ekleur RAL past mooi bij RAL 9010?

RAL 9010 is goed te combineren met andere RAL-tinten zoals RAL 7016 (antracietgrijs), RAL 7021 (zwartgrijs) of RAL 7035 (lichtgrijs). Aardetinten zoals bruin, groen en blauw zijn ook ideaal voor een harmonieuze uitstraling. Omdat het een hele subtiele witte kleur is, kun je het eigenlijk eindeloos combineren met jouw gewenste RAL kleuren.

Is RAL 9010 altijd dezelfde kleur?

Ja, RAL 9010 is altijd dezelfde kleur, ongeacht het merk of de toepassing. Het RAL-systeem zorgt ervoor dat kleuren consistent zijn, zodat je altijd dezelfde RAL kleur krijgt.

Welke kleur gordijnen past bij RAL 9010?

Witte muren met gordijnen in natuurlijke tinten zoals lichtbruin, ecru, taupe of terracotta zien er fantastisch uit bij ral gebroken wit. Deze combinaties creëren een aangename en samenhangende sfeer in huis. Je kunt ook wat meer gedurfde kleuren combineren zoals rood, blauw of geel. Eigenlijk zijn de combinaties eindeloos en kun je dit volledig afstemmen op jouw smaak!

Is de roomwit RAL 9010?

Nee, RAL 9010 is zuiver wit met een lichte gele ondertoon. Roomwit, daarentegen, heeft een meer uitgesproken romige, gele ondertoon en valt in de categorie warm wit. Roomwit wordt vaak buiten gebruikt waar puur wit te fel kan zijn, en binnen voor een warme, gezellige uitstraling.

Producten voor binnen en buiten

RAL 9010 voor binnen:

RAL 9010 Voor buiten:

Tip: Muurverf 9010

Muurverf 9010, ook wel bekend als RAL gebroken wit, is een populaire keuze voor het verven van binnenmuren. Deze kleur, vaak aangeduid als gebroken wit muurverf, combineert de frisheid van wit met een subtiele zachtheid, waardoor het een warme en uitnodigende sfeer creëert. Gebroken wit muurverf is veelzijdig en past goed bij verschillende interieurstijlen, van modern tot klassiek. Kies voor muurverf gebroken wit om een tijdloze en subtiel warme uitstraling aan je woonruimte te geven.

TIP: Plafondverf 9016 

Beide RAL kleuren zijn wit, maar als je van plan bent om de muur in 9010 te gaan verven, kun je ervoor kiezen om juist het plafond in de RAL 9016 tint te doen. Dit is een populaire combinatie, omdat RAL 9016 lichter is en daardoor je dynamiek toevoegt tussen 2 witte ralkleuren en daarmee de ruimte groter doet laten lijken. 

RAL 9010 Verf bij De Verfzaak

Bij De Verfzaak kun je ral kleuren wit vinden van de beste merken. Naast kant-en-klare producten, zijn er ook mengverven beschikbaar in deze zuiver witte kleur.Ral 9010 is de meest verkochte witte verf en is minder hard dan standaard wit, maar oogt toch heel fris. Het is geschikt voor plafonds, muren en kozijnen en past bij veel interieurs. Wil je meer weten over RAL 9010? Bezoek onze webshop voor meer informatie en producten. Begin jouw verfklus deze week nog, shop online of in 1 van onze filialen.