In de online shop van De Verfzaak én in al onze filialen vind je veel verschillende soorten verf voor alle mogelijk ondergronden en ruimtes. Van betonverf voor buiten tot tegelverf en van matte muurverf tot magneetverf. Als je de juiste verf voor jouw situatie hebt gevonden, geniet je uiteindelijk langer van het mooie eindresultaat. Maar dat geldt natuurlijk ook voor de kleur!
De juiste kleurkeuze is minstens net zo belangrijk als de verfsoort omdat je hier letterlijk elke dag mee te maken krijgt. Maar hoe kies je nu de juiste kleur en welke kleuren zijn er allemaal?
Om je goed op weg te helpen brengen we af en toe een kleur in de aandacht. Op die manier ontdek je snel of deze kleur bij je past en leer je hoe je de juiste keuze maakt voor jouw favoriete keuze. Deze keer zetten we RAL 7004 voor je in de spotlights.
Wat is RAL 7004?
De wat meer ervaren doe-het-zelvers hebben de RAL-codes vast al eens gezien op de verschillende verfblikken en emmers, en zelfs als het lang is geleden dat je met rollers en kwasten in de weer bent geweest kunnen deze nummers een belletje bij je laten rinkelen. Maar… RAL 7004… Wat betekent dat nu eigenlijk? Het RAL-systeem werd al in 1927 in Duitsland ontwikkeld om een beetje orde in de chaos te scheppen. Officieel staat RAL voor ReichsAusschuss für Lieferbedingunge. Dit systeem gebruiken we om kleuren van verf en coatings te definiëren.
Binnen het RAL-systeem worden kleuren in een categorie ingedeeld. Zo heb je de geel- en beigetinten, roodtinten en wit- en zwarttinten. Populaire kleuren zoals RAL 9010 en RAL 9016 maken bijvoorbeeld deel uit van de laatste categorie. RAL 7004 maakt deel uit van de grijstinten.
Signaalgrijs
Wanneer je enkel de code RAL 7004 ziet, weet je natuurlijk nog niet veel over de kleur. Binnen het RAL-systeem krijgen kleuren ook altijd een typering mee zodat je als consument sneller ziet om wat voor kleur het draait. In het geval van RAL 7004 spreken we over signaalgrijs. Signaalkleuren zijn normaliter kleuren die opvallen en dus de aandacht trekken van mensen. Zo heb je RAL 3001 dat ook wel signaalrood wordt genoemd en dat wordt gebruikt voor brandblussers. Andere voorbeelden zijn RAL 2010 (signaaloranje), RAL 1003 (signaalgeel) en RAL 6032 (signaalgroen).
Grijs is uiteraard geen echte opvallende kleur en het is dan ook lastig om voor elke specifieke grijstint een term te verzinnen. Signaalgrijs neigt naar klassiek grijs en is niet meteen een grijsvariant die tegen een andere kleur aanschurkt.
Is signaalgrijs iets voor mijn verfklus?
Om deze vraag draait het uiteindelijk allemaal. Maar hoe weet je nu zeker of je de juiste keuze maakt en hoe haal je alle twijfels weg? Zoals je ziet is het kiezen van de goede kleur voor jouw project niet zo makkelijk als je denkt. Als je een kleur overweegt is het belangrijk om rekening te houden met enkele factoren, zeker in het geval van RAL 7004. Grijs is namelijk een kleur die vrij neutraal oogt, maar waarmee je wel degelijk aparte effecten kunt creëren.
Het eerste wat je kunt doen om je keuze te maken is vooral veel vergelijken. Hier kun je bijvoorbeeld een kleurenwaaier gebruiken. Een kleurenwaaier kun je zien als een uitklapbare folder waarin alle kleuren verzameld zijn. Wanneer je de verschillende kleuren naast elkaar legt, vallen de details pas echt op. Twee kleuren die op het eerste oog identiek lijken te zijn, verschillen dan ineens veel meer van elkaar dan je denkt. Tip: Is RAL 7004 nét niet wat je zoekt? Ga dan eens op zoek naar RAL 7009 (groengrijs) en RAL 7042 (verkeersgrijs). Dit zijn twee kleuren die veel op RAL 7004 lijken.
Naast het vergelijken is het aan te raden om rekening te houden met lichtinval. Licht doet enorm veel met een kleur en kan een kleur zelfs maken of breken. Probeer je goed voor te stellen in welke ruimte je de kleur gaat gebruiken, maar vooral ook hoe de lichtinval daar is. Signaalgrijs zal totaal anders ogen op een matig verlichte zolder dan in een slaapkamer waarin zich veel ramen bevinden.
Signaalgrijs laten mengen
RAL 9010 en RAL 9016, twee immens populaire kleuren die hierboven al zijn genoemd, worden door grote verfproducenten zoals Sikkens, Sigma en Wijzonol op grote schaal geproduceerd. Maar dat geldt niet voor een wat minder populaire kleur als RAL 7004. Maar geen nood! Bij De Verfzaak heb je de mogelijkheid om alle mogelijke kleuren te laten mengen. We vragen je wel om goed te bedenken welke kleur je precies wilt aangezien gemengde verf niet geretourneerd kan worden.
Passend advies van De Verfzaak
Wellicht overweeg je om signaalgrijs te kiezen voor jouw volgende klus, maar zit je nog met enkele vragen waarop je graag het antwoord zou willen weten voordat je aan je project gaat beginnen. Voor al je vragen over RAL 7004 en al die andere aan verf gerelateerde vragen staan onze specialisten voor je klaar. Bezoek bijvoorbeeld een van onze filialen en spreek een specialist aan. Zo heb je de mogelijkheid om jouw vragen te laten beantwoorden én om de juiste verf te kopen: twee vliegen in één klap dus! Ben je van plan om jouw verf te kopen in de online shop van De Verfzaak, maar heb je wel behoefte aan passend advies? Neem dan even de tijd om ons e-mail te sturen met al je vragen of bel ons even. We helpen je graag verder!