• Lorem ipsum

RAL 5003: zo mooi als een glanzende edelsteen

1 Oct 2020

Het schilderen op zich is een klus waar je als fanatieke doe-het-zelver vast en zeker mee uit de voeten kunt. Een goede voorbereiding speelt hierbij, net als bij de meeste projecten, een grote rol. Dit geldt ook voor schilderen. De voorbereiding staat bijvoorbeeld uit het verzamelen van de juiste verf en alle benodigdheden. Hier hoort ook het kiezen van de perfecte kleur bij. En het maken van die beslissing kan best veel tijd in beslag nemen omdat je simpelweg dreigt te verzuipen in de enorme wereld van de verfkleuren. 

In deze blog richten we onze pijlen geregeld op een specifieke kleur. Op die manier ben je er snel achter of deze kleur iets voor jou is. Ook helpen we je graag bij het keuzeproces. Deze keer geven we het stokje door aan RAL 5003. Een prachtige variant van blauw.

 

Wat is RAL 5003?

Wanneer je op zoek gaat naar de mooiste kleur voor jouw ruimte of meubel kom je ongetwijfeld veel RAL-nummers tegen. Dit kan voor wat verwarring zorgen, maar dat is nergens voor nodig. Deze RAL-nummers zijn juist in het leven geroepen om orde in de chaos te scheppen en helpen je bij het vinden wat je nodig hebt. Bijna 100 jaar geleden ontstond de vraag al naar een alles overkoepelend systeem waarin alle kleuren te vinden zouden zijn. Dit resulteerde in 1927 in Duitsland uiteindelijk in de ontwikkeling van het RAL-systeem.

Dit systeem maakt een eerste schifting door alle kleuren in een bepaalde categorie in te delen. In het geval van RAL 5003 gaat het om de blauwtinten. Alle varianten van blauw zijn hierin verzameld zodat je een mooi overzicht hebt. 

 

Saffierblauw

Die RAL-nummers zijn natuurlijk hartstikke mooi en ze zorgen voor een duidelijk overzicht, maar ons als doe-het-zelvers zeggen ze eigenlijk niets. Het is daarom goed om te weten dat elke kleur ook is voorzien van een typering die de kleur in één of een paar woorden beschrijft. Zo noemen we RAL 5003 ook wel saffierblauw. Bij mensen die een beetje thuis zijn in de wereld van sierraden en edelsten zal dit wellicht een belletje doen rinkelen. Een saffier is namelijk een waardevolle blauwe edelsteen. RAL 5003 is de kleur die het dichtst bij een saffier in de buurt komt qua kleur, vandaar de naam. 

De typeringen helpen je dus bij het vinden van de juiste kleur, maar zeggen niet alles. Laat je dus niet afschrikken door de nummers en typeringen en ga met een open vizier op verkenningstocht. Als je niet helemaal tevreden bent met een kleur is er een grote kans dat er kleur te vinden is die beter aansluit bij jouw wensen. Tip: Is RAL 5003 nét niet de goede kleur voor je? Kijk dan ook eens naar kleuren zoals RAL 5001 (paarsblauw) en RAL 5013 (kobaltblauw). Dit zijn kleuren die redelijk dicht in de buurt komen van saffierblauw. 

 

Past saffierblauw bij mij? 

Je kunt een kleur nog zo mooi vinden, maar de kans is groot dat je nog steeds twijfelt omdat je niet zeker weet dat de kleur precies zorgt voor het plaatje dat je in je hoofd hebt. Om tot de juiste beslissing te komen is het belangrijk om rekening te houden met enkele factoren. Hieronder hebben we enkele stappen voor je op een rijtje gezet.

Lichtinval

Lichtinval doet enorm veel met een kleur, zeker als het om een relatief donkere kleur gaat. Zo kan een kleur die dicht tegen zwart aanschuurt ineens een stuk lichter ogen in de zon. Houd hier rekening mee als je je keuze definitief gaat maken. Jouw kleur ziet er nu eenmaal anders uit in een donkere gang met kunstlicht dan in een woonkamer met veel invloed van de zon. 

Vergelijken

Je bent eruit: het wordt blauw! Maar welke variant van blauw wordt het uiteindelijk? Het vergelijken van de verschillende mogelijkheden levert je ongetwijfeld nieuwe inzichten op. Zo kan een kleur veel op puur blauw lijken, maar ineens veel meer naar zwart neigen als je hem naast een andere kleur blauw legt. Gebruik voor het vergelijken bijvoorbeeld een kleurenwaaier. Hierin vind je alle varianten bij elkaar zodat je de verschillen goed ziet. Zoek kleuren online op als je geen kleurenwaaier tot je beschikking hebt om indrukken te verzamelen. 

Match de kleur met de rest

je kunt helemaal weg zijn van een kleur, maar als hij niet matcht met de rest is het geen gezicht. Probeer dus een voorstelling te maken van hoe het eindresultaat eruit gaat zien. Heb je bijvoorbeeld een keuken waarin veel wit te vinden is? Dan kan een witte muur voor overkill zorgen.

 

Saffierblauw laten mengen

Sikkens, Sigma en Wijzonol produceren populaire kleuren zoals RAL 9001, RAL 9010 en RAL 9016 op grote schaal, maar dat geldt niet voor kleuren zoals RAL 5003. Dat is bij De Verfzaak geen probleem! We mengen alle mogelijke kleuren voor je. Wel vragen we je om goed na te gaan of je écht de juiste kleur te pakken hebt aangezien gemengde verf niet kan worden geretourneerd.

 

Passend advies van De Verfzaak

Zoals je hebt kunnen lezen is het niet slim om over één nacht ijs te gaan als je een kleur voor je verf zoekt. We kunnen het ons goed voorstellen dat je nog vragen hebt naar aanleiding van deze blog of over je verfklus in het algemeen. Onze specialisten staan voor je klaar om je te helpen. Bezoek bijvoorbeeld een van de filialen van De Verfzaak en spreek een specialist aan. Op die manier ben je in de gelegenheid om kennis in te winnen én om verf te kopen. Ben je van plan om jouw verf in de online webshop van De Verfzaak te kopen, maar heb je wel behoefte aan passend advies? Dat kan! Stuur een e-mail met al je vragen of bel ons even. We helpen je graag verder.