• Lorem ipsum

RAL 4001: Rood Lila

18 Jul 2024

RAL 4001 is de kleur Rood Lila in het RAL-kleurensysteem. Deze RAL kleurcode vertegenwoordigt de kleur paars, met een subtiele rode ondertoon. Rood Lila is een rijke, maar subtiele kleur paars, die een elegante uitstraling geeft. In dit artikel zullen we je meer vertellen over deze schitterende lilac kleur. 

We beginnen met de introductie van de RAL 4001 en daarna benoemen we de verschillende kenmerken. Om je te helpen bij het maken van de juiste kleurkeuze, zullen we vervolgens bespreken, waar deze lilac kleur mooi van op toepassing kan zijn of mee gecombineerd kan worden. Tot slot sluiten we dit artikel af met de psychologische impact van deze kleur en wat je bij de Verfzaak kunt bestellen in deze RAL kleur.

RAL 4001: Roodlila introductie

RAL 4001 is een combinatie van rood en paars, waardoor je een warme, maar toch subtiele paarse kleur krijgt. De rode ondertoon geeft de kleur een vleugje warmte en maakt het minder koel, dan wanneer je puur alleen paarse tinten hebt. Het is een zachte, maar toch opvallende kleur, die rust en verfijning uitstraalt. Een prachtige kleur om op een subtiele manier een statement te maken in de kleur paars.

RAL kleuren zijn er in vier glansgraden

Je kunt de RAL kleuren krijgen in vier verschillende glansgraden. Deze graden bepalen ook een deel van het uiterlijk van de kleur. Hieronder een opsomming, waar je rekening mee moet houden, als je de glansgraad van de RAL kleur wilt bepalen.

Mat:

Deze glansgraad geeft een volledig matte afwerking, zonder glans. Dit zorgt voor een rustieke en niet-reflecterende uitstraling.

Zijde Mat:

Dit is een subtiele, zachte glansgraad, die iets meer reflectie biedt dan mat, maar nog steeds een ingetogen uitstraling behoudt.

Zijde Glans:

Een glansgraad die meer reflectie geeft dan ‘Zijde mat’, maar niet zo glanzend is als ‘Glans’, wat zorgt voor een elegante, licht reflecterende afwerking.

Glans:

Een glanzende afwerking die veel glans geeft en dus licht weerkaatst. Dit zorgt voor een heldere en levendige uitstraling.

Kenmerken en Specificaties Ral Lila 

Hieronder de belangrijke kenmerken van de RAL 4001 Roodlila. De Hex code is handig om te weten, als je de kleur wilt combineren met elementen waarvan je de kleur digitaal moet weten.

RAL Code: 4001

Hex Code: #6D3F5B

Kleurgroep:  Paars

Kleurnaam Engels:  Red lilac 

Kleurnaam Duits: Rotlila 

Kleurnaam Frans:  Lilas rouge 

Kleurnaam Italiaans: Lilla rossastro 

Kleurnaam Spaans: Rojo lila

LRV (light reflectance value):17,50

Toepassingen en Combinaties

De rood lila kleur kun je gebruiken op verschillende toepassingen en combinaties. Hieronder enkele voorbeelden, hoe je de Rood Lilac klus kunt toepassen of combineren:

RAL 4001 Binnen

Ral lila wordt vaak gebruikt in interieurs voor een serene en stijlvolle sfeer, bijvoorbeeld in woonkamers, slaapkamers en badkamers. Zoals in het begin gezegd, het is een subtiele, maar opvallende kleur. Door de ondertoon van rood, krijgt het een warme uitstraling. Dit is dus een ideale kleur voor bijvoorbeeld in de slaapkamer. 

RAL 4001 Buiten

De kleur kan worden gebruikt buiten je huis voor een verfijnde en moderne uitstraling van het exterieur. Je kunt bijvoorbeeld een vaas deze kleur geven of je houten buitenkozijnen deze kleur geven. 

Het effect van de Lilac Kleur

Elke kleur kan een ander gevoel geven, houd hier dus rekening mee als je een ruimte een bepaalde kleur, zoals de RAL 4001 wilt schilderen. 

Roodlila wordt vaak gekoppeld aan creativiteit, spiritualiteit en kalmte. Deze paarse kleur met rode ondertoon symboliseert vaak verfijning, elegantie en een zekere mate van mysterie. Een prachtige kleur voor een ontspannende ruimte. 

Roodlila is een veelzijdige kleur die in diverse contexten gebruikt kan worden om een elegante en rustgevende sfeer te creëren. Ook kun je de kleur prachtig combineren met neutrale tinten, aardetinten of andere paarse tinten. Ook kun je een schitterend effect krijgen als je de RAL 4001 combineert met bijvoorbeeld goud. Dit heeft een glamoureuze uitstraling.

RAL 4001 bij de Verfzaak

RAL 4001 is dus een tint uit de paarse kleuren van de RAL-kleuren, maar dan met een rode ondertoon. De RAL kleuren zijn te verkrijgen in verschillende glansgraden, die ieder een ander effect op de kleur geven. Je kunt de RAL 4001 zowel binnen als buiten gebruiken. Kijk wel altijd goed, voordat je de klus begint, of de verf of lak geschikt is voor het object dat je gaat schilderen. Je kunt de RAL 4001 bijvoorbeeld toepassen in hoogglans verf voor buiten, zoals in de Sikkens Rubbol XD High Gloss of in de Sikkens Rubbol SB. Verder is de RAL 4001 leverbaar in bijna alle andere grondverf, muurverf, hoogglans en zijdeglans verf voor zowel binnen als buiten gebruik.