Wanneer je een flinke schilderklus in de planning hebt staan, of stiekem al na aan het denken bent over het opknappen van bijvoorbeeld een slaapkamer, komt altijd dezelfde vraag om de hoek kijken: welke kleur verf ga ik gebruiken? Bij het kiezen van een kleur komt ongelooflijk veel kijken. Oogt deze kleur net zo in mijn huis als in de winkel? Ik kies voor crèmewit, maar welke witvarianten zijn er nog meer? En hoeveel liter van deze verf heb ik eigenlijk nodig?
Om je een kijkje te geven in de wondere wereld van de verfkleuren richten we onze pijlen zo nu en dan op een specifieke kleur. Dat is niet alleen leerzaam, maar zo weet je binnen een mum van tijd of de door ons gekozen kleur bij je past. Deze keer is het de beurt aan RAL 1013, een kleur die in de volksmond ook wel parelwit wordt genoemd.
RAL-kleuren: wat betekenen die cijfers eigenlijk?
Je hebt ze vast weleens gezien, die RAL-codes op de verfemmers en verfblikken. Maar wat betekenen die viercijferige codes nu eigenlijk? Het antwoord op deze vraag is vrij simpel. Al in 1927 werd het RAL-systeem in Duitsland ontwikkeld om orde te scheppen in ál die kleuren.
MEt dit systeem kunnen we kleuren verf en coatings definiëren. Elke kleur heeft nu een code van 4 cijfers waardoor je ze snel terug kunt vinden. Zo hebben alle zwart- en wittinten een cijfer gekregen dat ligt tussen de 9000 en 10000. In deze categorie vind je veel kleuren die door de bekende topmerken op grote schaal worden geproduceerd. Denk aan:
RAL 9010 → Zuiver wit
RAL 9001 → Crèmewit
RAL 9016 → Verkeerswit
Parelwit
RAL 1013 is een vreemde eend in de bijt als het gaat om de RAL-code en de bijbehorende typering. Zo’n viercijferige code is hartstikke fijn voor het ordenen, maar als doe-het-zelver heb je er eigenlijk weinig aan. Om dat ‘probleem’ op te lossen hebben alle kleuren een typering meegekregen die vrijwel altijd iets zegt over de kleur zelf.
Hierboven zie je bijvoorbeeld dat RAL 9001 ook wel crèmewit wordt genoemd en dat RAL 9010 bekendstaat als zuiver wit. Hierdoor zal het geen verrassing voor je zijn dat RAL 9010 dichter tegen spierwit aanzit dan RAL 9001.
Van RAL 1013 zou je dus denken dat het niet om een zwart- of wittint gaat, maar dat is wel het geval. Deze kleur is dan wel ingedeeld bij de geel- en beigetinten, maar schurkt toch dicht tegen wit aan. De typering die Ral 1013 heeft gekregen is zoals gezegd: parelwit. Parelwit zweeft een beetje tussen wit en beige in.
Dit valt vooral op wanneer je RAL 1013 gaat vergelijken met andere witvarianten. Dit is sowieso aan te raden wanneer je op zoek bent naar de juiste variant van wit voor jouw klus. Leg ze naast elkaar en ontdek de verschillen tussen de verschillende kleuren. Dit kun je doen met een kleurenwaaier.
RAL 1013 laten mengen door De Verfzaak
De emmers RAL 9010 en RAL 9016 zijn vooral bij het schilderen van nieuwbouwhuizen niet aan te slepen. Dit komt omdat deze kleuren enorm populair zijn. Dergelijke kleuren worden door de topmerken dan ook op grote schaal geproduceerd. Dit geldt niet voor een kleur als RAL 1013, maar gelukkig biedt de service van De Verfzaak uitkomst! Wij mengen alle mogelijke kleuren voor je. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is de unieke kleurcode van de kleur die je wenst. We vragen je wel om een weloverwogen keuze te maken aangezien het niet mogelijk is om gemengde verf te retourneren.
Advies van De Verfzaak
Bij het kiezen van de juiste kleur is het belangrijk dat je geen gehaaste beslissing neemt. Kom je er niet uit, of heb je andere vragen over jouw klusproject? Win dan advies in bij één van onze specialisten. Je kunt ons op drie manieren bereiken. Bezoek één van onze acht filialen, stuur een e-mail of bel ons even. Dit zijn onze contactgegevens:
E-mailadres:[email protected]
Telefoonnummer: 085 - 0406034