• Lorem ipsum

PVC vloer voor-en nadelen

7 Aug 2024

Steeds meer mensen kiezen voor een PVC vloer. Een PVC vloer is een duurzame keuze, beschikbaar in verschillende ontwerpen en is gemakkelijk te onderhouden. Maar wat zijn alle voor - en nadelen?

Om de juiste keuze voor je vloer te maken, is het handig om zoveel mogelijk te weten over de voor-en nadelen van een PVC vloer. In deze blog bespreken we die, zodat je daarmee een weloverwogen beslissing kunt maken, om wel of geen PVC vloer te nemen. Laten we eerst kijken naar de nadelen.

Wat is een PVC vloer precies?

PVC vloer is een type kunststof vloerbedekking gemaakt van polyvinylchloride. Het is duurzaam, waterbestendig en relatief onderhoudsvriendelijk. 

PVC vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren en kunnen worden geïnstalleerd in vrijwel iedere ruimte, waaronder keukens en badkamers. Ze worden vaak geprezen om hun slijtvastheid en eenvoud in onderhoud. Het is dus een ideale vloer wanneer je een jong of groot gezin hebt, maar ook wanneer je huisdieren hebt of een onderhoudsvriendelijke vloer wilt.

Nadelen van PVC Vloeren

Om maar met de deur in huis te vallen, zitten er nadelen aan een PVC vloer. Gelukkig wegen die in de meeste gevallen niet op tegen de voordelen, die we later in de blog bespreken. Hieronder vind je de nadelen.  

  • Duurdere aanschaf
    Hoewel PVC vloeren goedkoper zijn dan hardhouten vloeren of gietvloeren, zijn ze vaak duurder dan laminaat of vinyl. De prijs varieert, maar je moet rekenen op €25 tot €50 per vierkante meter voor een kwalitatieve PVC vloer. Goedkopere PVC vloeren zijn vaak van mindere kwaliteit en daardoor minder duurzaam. Wij raden altijd een hoogwaardige kwaliteit PVC vloer aan.

  • Ondervloer moet vlak zijn
    PVC vloeren vereisen een perfect vlakke ondervloer. Eventuele oneffenheden kunnen snel zichtbaar worden door de dunne laag heen. Dit betekent dat er soms extra kosten gemaakt moeten worden voor het egaliseren van de ondervloer.

  • Uitdagend om zelf te leggen
    Het installeren van PVC vloeren, vooral de gelijmde variant, kan uitdagend zijn. Click PVC is makkelijker zelf te leggen, maar vereist nog steeds nauwkeurigheid en aandacht voor detail.

  • Gewicht van de planken
    PVC vloeren, vooral in de click-variant, kunnen zwaar zijn. Dit maakt ze minder handzaam dan bijvoorbeeld laminaat, wat de installatie van de vloer uitdagender kan maken.

  • Natuurlijke uitstraling
    Hoewel PVC vloeren tegenwoordig zeer realistisch kunnen lijken, missen ze soms de natuurlijke uitstraling en textuur van echte houten of stenen vloeren. Dit kan voor sommige mensen een nadeel zijn als ze een authentieke look nastreven.

Wat zijn de nadelen visgraat PVC

Omdat visgraat PVC complexer is, zijn de kosten hoger. De installatie is uitdagend en tijdrovend. Onderhoud is vereist, omdat vuil zich in de voegen kan ophopen. Het patroon is gevoelig voor krassen en kan verkleuren door blootstelling aan zonlicht. Het ziet er mooi uit, maar het is dus belangrijk dat je hier rekening mee houdt. 

Voordelen van PVC Vloeren

Naast de nadelen van PVC vloeren, zijn er ook voordelen aan deze vloer. Eigenlijk genoeg redenen om voor een PVC vloer te gaan! We gaan ze allemaal voor je stap voor stap benoemen en uitleggen.  

  • Sterk en duurzaam
    PVC vloeren staan bekend om hun duurzaamheid. Ze hebben een stevige toplaag, die bestand is tegen slijtage, waardoor ze wel een levensduur van wel 25 jaar hebben. Dit maakt ze een stuk duurzamer dan tapijt, vinyl of laminaat. PVC heeft een stevige structuur en daardoor zijn ze bestand tegen zware meubels, zonder blijvende deuken achter te laten in de vloer.

  • Gemakkelijk te onderhouden
    Een groot voordeel van PVC vloeren is het onderhoudsgemak. Ze hebben een glad oppervlak, dat gemakkelijk schoon te houden is met stofzuigen en /  of dweilen. Voor een diepere reiniging kan een speciaal onderhoudsmiddel voor PVC vloeren worden gebruikt.

  • Geschikt voor vloerverwarming
    PVC vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming, omdat ze warmte goed geleiden. Hierdoor zijn ze niet alleen energie-efficiënt, maar bieden ze ook extra comfort in huis, door de aangename warmte aan de voeten (als er sprake is van vloerverwarming).

  • Geluidsdempend
    De meerlaagse structuur van PVC vloeren helpt bij het dempen van geluid. Dit maakt ze ideaal voor appartementen of woningen met dunne muren, waar geluidsdemping belangrijk is. Het vermindert zowel het geluid van voetstappen als van dichtslaande deuren, wat zorgt voor een minder gehorig huis.

  • Eenvoudig te vervangen of te repareren
    Een ander voordeel is de eenvoudige vervangbaarheid. Beschadigde delen van de vloer kunnen gemakkelijk worden vervangen zonder de hele vloer te hoeven verwijderen, zoals je vaak ziet met laminaat. Dit geldt vooral voor Click PVC vloeren, die zwevend worden gelegd. Deze variant is ook gemakkelijk te verhuizen.

  • Waterbestendig
    PVC vloeren zijn waterbestendig, wat ze geschikt maakt voor gebruik in keukens, badkamers en andere vochtige ruimtes. Ook is dit de perfecte vloer, wanneer je een jong of groot gezin hebt!

  • Comfortabel
    In tegenstelling tot harde vloeren zoals tegels, voelen PVC vloeren zacht en warm aan onder de voeten. Dit maakt ze comfortabel om op te lopen, zelfs zonder vloerverwarming.

  • Rijke keuze aan designs
    PVC vloeren zijn verkrijgbaar in een breed scala aan designs, waaronder hout- en steen effecten. Deze variatie maakt het mogelijk om een vloer te kiezen die perfect past bij je interieurstijl en persoonlijke stijl. De pvc hout-look is een geweldige keuze!

Voor welke ruimtes is PVC geschikt?

PVC-vloeren zijn waterbestendig, wat de vloer ideaal maakt voor vochtige kamers zoals de keuken of badkamer. Het zorgt ervoor dat de vloer ook makkelijk schoon te maken en te onderhouden is. Tevens hoef je niet bang te zijn voor verkleuring, want deze vloeren verkleuren niet in het zonlicht.

Niet alleen voor keukens of badkamers zijn PVC vloeren een uitstekende keuze, maar ook voor woonruimtes en slaapkamers is het een perfecte keuze. Deze vloer voelt namelijk erg zacht en comfortabel aan onder de voeten en is slijtvast. Al met al zijn PVC vloeren voor eigenlijk iedere ruimte geschikt.

PVC vloer badkamer nadelen

PVC vloeren kunnen zonder vloerverwarming koud aanvoelen in de badkamer. Houd hier dus rekening mee. 

Is PVC koud aan de voeten?

PVC kan koud aanvoelen, vooral in koude ruimtes of op koude vloeren. Het voelt minder warm aan dan sommige andere vloerbedekkingen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn nog andere zaken, naast de voor-en nadelen van PVC vloeren? We hebben het voor je op een rijtje gezet. We zullen enkele veelgestelde vragen voor je beantwoorden. 

Waarom kiezen voor een PVC vloer?

PVC vloeren zijn een duurzame keuze voor je woning. Het is gemakkelijk te vervangen en te onderhouden. Daarnaast is het bestand tegen veelzijdig gebruik en kun je veel verschillende designs krijgen, afgestemd op jouw stijl.

Heeft de PVC vloer naden?

Moderne PVC vloeren zijn meestal naadloos, maar bij verouderde installaties of slecht aangebrachte vloeren kunnen er naden ontstaan.

Kan PVC vloer verkleuren in de zon?

Ja, PVC vloeren kunnen verkleuren door langdurige blootstelling aan direct zonlicht. Gebruik zonwering of beschermingsmiddelen om dit te voorkomen.

Hoe lang blijft de PVC vloer goed?

Met goed onderhoud en een juiste installatie blijft PVC vloer doorgaans 20 tot 25 jaar in goede staat.

Wat is beter: PVC of laminaat?

PVC is vaak beter voor vochtige ruimtes en biedt meer duurzaamheid en geluidsisolatie. Laminaat is meestal goedkoper en heeft een bredere keuze aan stijlen.

Hoe kwetsbaar is een PVC vloer?

PVC vloeren zijn relatief duurzaam, maar kunnen worden beschadigd door scherpe voorwerpen of zware impact. Ze zijn minder gevoelig voor krassen en deuken dan laminaat.

Kun je douchen op PVC vloer?

Ja, PVC vloeren zijn waterbestendig en kunnen veilig in natte ruimtes worden gebruikt, zoals badkamers en douches.

PVC vloeren bij de Verfzaak

PVC vloeren zijn een uitstekende keuze, als je kijkt naar de mogelijkheden qua vloeren in je woning. PVC vloeren zijn duurzaam, gaan lang mee en zijn te verkrijgen in verschillende stijlen. De vloeren zijn onderhoudsvriendelijk en geschikt voor zowel kleine-als grote gezinnen. Wat je stijl ook is, voor welke kamer je een vloer nodig hebt en waar de rest van je voorkeuren ook liggen wat je vloer betreft, met PVC-vloeren zit je altijd goed! PVC schilderen en PVC traprenovatie kan ook!