• Lorem ipsum

PVC vloer schoonmaken? Volg deze tips!
 

1 Aug 2024

Ben je van plan om de PVC vloer schoon te maken? In deze blog gaan we je vertellen hoe je dit het beste kunt doen. 

PVC vloeren zijn geliefd vanwege hun duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid, maar het is belangrijk om te weten hoe je deze het beste kunt schoonmaken en welke schoonmaakmiddelen je kunt gebruiken. Je kunt namelijk niet alle schoonmaakmiddelen gebruiken.  

Door de PVC vloer regelmatig te onderhouden, kun je de levensduur en uitstraling verbeteren. In deze blog bespreken hoe je de pvc vloer kunt schoonmaken, onderhouden en wat de do-en-don'ts zijn. 

Hoe moet je een PVC vloer schoonmaken?

Een PVC vloer is een kunststof vloerbedekking, die bekend staat om zijn duurzaamheid en onderhoudsgemak. PVC vloeren zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en dessins en zijn perfect voor gezinnen met kinderen en/of huisdieren. Ze zijn geschikt vanwege hun slijtvastheid en waterbestendigheid. Voordat je gaat schoonmaken, is het belangrijk om te weten waarmee je het wel of niet kunt schoonmaken. Dit gaan we nu voor je bespreken.

Kan je een PVC vloer schoonmaken met een allesreiniger?

Alhoewel allesreiniger een populaire keuze is voor veel schoonmaakklusjes, is het niet geschikt voor het reinigen van PVC vloeren. Allesreiniger bevat chemische middelen, die de PU-toplaag van de PVC vloer aantasten, dat de vloer kan beschadigen. Het kan resulteren in een gladde, gestreepte en doffe vloer. Een absolute ‘no’ dus. 

Kan je een PVC vloer schoonmaken met groene zeep of afwasmiddel?

Nee, net als allesreiniger zijn groene zeep en afwasmiddel niet geschikt voor het schoonmaken van PVC vloeren. Deze producten laten een vettig laagje achter op de vloer, wat kan leiden tot doffe of glimmende plekken. Gebruik dit dus ook niet. 

Waarmee kun je de PVC vloer reinigen?

Voor het reinigen van je PVC vloer kun je het beste speciale PVC reinigers en polishes gebruiken. PVC reinigers bevatten geen schadelijke stoffen en helpen de matte afwerking en het antislip effect van de vloer te behouden. PVC polish geeft de vloer een extra beschermlaag, waardoor deze langer mooi blijft. 

Verschil tussen PVC Reiniger en PVC Polish

Gebruik een PVC reiniger voor het dagelijkse of wekelijkse onderhoud van je PVC vloer. Het verwijdert vuil en houdt de vloer schoon zonder de toplaag te beschadigen. Dit is dus ideaal voor het schoonmaken

PVC Polish gebruik je om de vloer een extra beschermlaag te geven. Een keer per jaar behandelen met polish is voldoende om de vloer te beschermen tegen krassen en slijtage. PVC Polisch is meer een onderhoudsmiddel.

Stappenplan voor reinigen PVC vloer

Volg de onderstaande stappen, om de PVC vloer te reinigen. 

Stap 1: Stofzuigen 

Voordat je de vloer gaat dweilen, is het belangrijk om eerst te stofzuigen en losliggend vuil te verwijderen. Hiermee voorkom je krassen in de vloer. 

Stap 2: Dweilen met PVC Reiniger

Gebruik een PVC reiniger in combinatie met lauwwarm water. Vermijd heet water, omdat dit de toplaag kan beschadigen. Raadpleeg altijd de gebruiksaanwijzing van het product voor de juiste dosering.

Stap 3: Polish aanbrengen

Voor extra bescherming breng je eens per jaar een PVC polish aan. Zorg ervoor dat de vloerverwarming uit staat en vermijd direct zonlicht en tocht tijdens het aanbrengen. Dit kan een negatief resultaat geven. Breng de polish in dunne lagen aan en laat het goed drogen tussen de lagen.

Hoe voorkom je krassen en beschadigingen in een PVC vloer?

Om krassen en beschadigingen te voorkomen, kun je de volgende tips opvolgen:

  • Gebruik viltjes onder meubels: Voorzie stoelpoten en andere meubels van viltjes om daarmee krassen te voorkomen.
  • Vloerbeschermingsmatten: Gebruik een vloerbeschermingsmat onder bureaustoelen. Zo voorkom je de bekende schuif plekken van bureaustoelen.
  • Vermijd zware voorwerpen: Verplaats geen zware voorwerpen over de vloer zonder bescherming. Dit kan namelijk krassen.
  • Gebruik droog- en schoonloopmatten: Plaats deze matten bij de deuren om zand, vuil en vocht buiten te houden. 

Waarom een droogloopmat of schoonloopmat bij een PVC vloer?

Een goede droog- of schoonloopmat is een must-have om vuil en vocht buiten te houden, wat krassen en slijtage aan je PVC vloer voorkomt. Droogloopmatten nemen vocht op, terwijl schoonloopmatten hardnekkig vuil van schoenzolen verwijderen. Combineer eventueel deze matten, door bijvoorbeeld bij de achterdeur meteen een droogloopmat te leggen en voordat je de ruimte ingaat met een PVC vloer, daar een schoonloopmat neer te leggen.

Do's en Don'ts reinigen PVC vloer

Hieronder de belangrijkste do-en don’ts voor het reinigen van de PVC vloer:

Do’s reinigen PVC vloer

  • Regelmatig stofzuigen en dweilen, om daarmee los vuil en stof te verwijderen.
  • Zodra je vlekken ziet, moet je ze meteen verwijderen. Denk hierbij aan koffievlekken of andere vlekken.
  • Gebruik voor je meubels viltjes. Hiermee voorkom je krassen.
  • Houd zand en vuil buiten de deur, met een goede deurmat. 

Don’ts reinigen PVC vloer

  • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, maar speciale middelen voor een PVC vloer. 
  • Vermijd het gebruik van een stoomreiniger, omdat hoge temperaturen de vloer kunnen beschadigen.
  • Gebruik geen groene zeep of afwasmiddel om te reinigen. 

Schoonmaken pvc vloer tips

Hieronder gaan we je diverse tips geven en vragen beantwoorden, om ervoor te zorgen dat je lang kunt genieten van een schone PVC vloer. 

PVC vloer onderhoud

Voor optimaal pvc-vloer onderhoud is het belangrijk om de juiste producten te gebruiken. De pvc vloer reiniger zorgt voor een grondige maar milde reiniging, zonder het materiaal te beschadigen. Gebruik regelmatig deze reiniger om je pvc vloer in topconditie te houden en de levensduur te verlengen.

Kun je een pvc vloer dweilen?

Ja, je kunt een pvc vloer dweilen. Gebruik een mild schoonmaakmiddel en een goed uitgewrongen dweil. Voor het beste resultaat, volg de instructies van het schoonmaakmiddel over waarmee en hoe de vloer dweilt.

Hoe pvc laminaat schoonmaken?

Om PVC laminaat schoon te maken, veeg je eerst het stof en vuil weg. Gebruik vervolgens een vochtige doek of mop met een mild schoonmaakmiddel dat geschikt is voor PVC. Zorg ervoor dat je het oppervlak niet te nat maakt om schade te voorkomen. Droog de vloer goed na het schoonmaken.

PVC vloer schoonmaken met schoonmaakazijn mogelijk?

Ja, PVC vloer schoonmaken met schoonmaakazijn is mogelijk. Meng een deel schoonmaakazijn met drie delen water en gebruik dit mengsel om je PVC vloer schoon te maken. Zorg ervoor dat je de vloer daarna goed droog maakt om schade te voorkomen.

Wat is het beste schoonmaakmiddel voor PVC vloer?

Het beste schoonmaakmiddel is een speciale PVC-vloerreiniger of een mengsel van schoonmaakazijn en water. Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen, want deze tasten de vloer aan. Meng het middel altijd met lauwwarm water en niet heet water. Ook dit kan de vloer beschadigen en dat zou zonde zijn. 

PVC vloer reinigen met de Verfzaak

Je kunt de PVC vloer dus het beste met lauwwarm water en een speciale PVC reiniger schoonmaken. Je moet absoluut geen afwasmiddel, groene zeep of allesreiniger te gebruiken, omdat dit nadelige resultaten kan geven. Gebruik de aanbevolen reinigingsmiddelen, vermijd agressieve producten en bescherm de vloer tegen vuil en krassen. Ontdek nu online de beste producten bij de Verfzaak, om je PVC op een professionele manier te reinigen!

PVC vloeren verkrijgbaar bij De Verfzaak