• Lorem ipsum

Plamuren voor of na grondverf

30 Aug 2024

Moet je plamuren voor of na de grondverf? In deze blog gaan we daar uitgebreid antwoord op geven. 

Ben je van plan om de muur te gaan plamuren? Het is belangrijk voor het mooiste eindresultaat, dat je de juiste stappen volgt. In deze blog gaan we antwoord geven op wat je eerst moet doen en vervolgens een aantal veelgestelde vragen omtrent plamuren en grondverf beantwoorden. Na het lezen van deze blog kun je met een gerust hart aan de slag met plamuren en een prachtig resultaat opleveren!

Wat eerst gronden of plamuren?

Wat moet nou eerst? De grondverf of plamuur? In de meeste gevallen eerst gronden dan plamuren. Hier zijn meerdere redenen voor. Hieronder een opsomming, waarom je eerst grondverf gebruikt voordat je gaat plamuren.

  1. Als eerste zijn er veel plamuur producten, die niet op kaal hout mogen worden aangebracht. In deze situatie moet je dus altijd zowiezo grondverf gebruiken, voordat je gaat plamuren. 
  2. Vooraf gronden zorgt ervoor dat oneffenheden beter zichtbaar worden, waardoor je het gemakkelijker kunt bijwerken met plamuur. 
  3. Wanneer de ondergrond sterk zuigend is, zorg je met grondverf ervoor dat dit minder zuigend wordt. Een plamuur op zuigende ondergronden is minder effectief. Pas je vooraf dus grondverf toe, dan zal de plamuur beter zijn werking doen.

Let op: Het is wel belangrijk om ook na het plamuren weer grondverf te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat het eindproduct zoals een leuke kleur verf beter hecht.

Volgorde plamuren en gronden

Wat is nou de volgorde van schilderen en plamuren? We leggen het je hieronder uit.

Schilderen plamuren volgorde

  1. Je begint de klus met het opschuren van de ondergrond. Dit zorgt voor een optimale hechting.
  2. Vervolgens verwijder je al het stof en breng je de eerste laag grondverf aan. 
  3. Na het opdrogen van de grondverf, schuur je dit weer lichtjes op en verwijder je al het stof. 
  4. Wanneer je bovenstaande hebt gedaan, kun je beginnen met het aanbrengen van de plamuur.
  5. Zodra de plamuur volledig is uitgehard, dien je het te schuren, zodat de nieuwe laag grondverf beter kan hechten met de ondergrond. 
  6. Na het aanbrengen van de grondverf op plamuur, schuur je het weer lichtjes op en verwijder je het stof. Hierna kun je de plamuur schilderen!

Wat moet dus eerst? Gronden of plamuren? Eerst gronden, dan plamuren, dan gronden en dan schilderen!

Is plamuur overschilderbaar?

Plamuur is overschilderbaar. Zorg er wel voor dat de plamuur goed opgedroogd is, voordat je begint met schilderen. Kijk altijd op de verpakking van het gebruikte product, wat de aanbevolen droogtijd is. Houd ook rekening met de omgeving, als het koud en vochtig is, zal het langer duren, voordat de plamuur is opgedroogd. 

Welke primer op plamuur?

Het hangt van een aantal factoren af, welke primer geschikt is voor de plamuur. Wat is de ondergrond en wat is het type verf wat je wil aanbrengen? Er zijn verschillende mogelijkheden. Hieronder leggen we je uit wanneer je primer op oliebasis of acrylaatprimer moet gebruiken. 

Primer op oliebasis

Mocht het oppervlak eerder behandeld zijn met olie of terpentine verf, dan kun je een primer op oliebasis gebruiken. Dit product zorgt ervoor dat het stevig hecht en een duurzame afwerking krijgt.

Acrylaatprimer

Dit product is ideaal, als je het wilt overschilderen met een acrylverf of latexverf. Acrylaatprimer is snel droog en heeft meestal geen sterke geur

Hoe lang moet de plamuur drogen voor schilderen?

Dit is compleet afhankelijk van het soort plamuur dat je gebruikt hebt. Ook kan de omgeving invloed hebben, zoals de temperatuur en het vochtgehalte. Kijk altijd op de verpakking van het product voor de aanbevolen droogtijd.

In de meeste gevallen zal de plamuur 24 uur moeten drogen of langer nodig hebben. Dit hangt er ook van af hoeveel lagen je hebt aangebracht. 

Laat de plamuur altijd volledig uitharden, voordat je gaat beginnen met het aanbrengen van de grondverf. Je kunt dit controleren, door zachtjes met je vinger over de plamuur heen te gaan. Mocht het voldoende zijn opgedroogd, dan voelt het stevig en droog aan. Het plakt dan niet. Mocht je twijfelen of het echt goed droog is, wacht dan altijd nog even voor de zekerheid. Door geduldig te wachten, tot het volledig droog is, heb je er later alleen maar profijt aan. 

Waarom brengen we plamuur aan?

Om het mooiste en meest egale eindresultaat te krijgen, brengen we plamuur aan. Plamuur zorgt ervoor dat de ondergrond wordt voorbereid op schilderwerk door oneffenheden, scheuren en gaten te vullen, waardoor een egaal en mooi resultaat ontstaat. 

Waarom brengen we primer/grondverf aan?

Grondverf of primer wordt aangebracht, om daarmee de hechting van de verf te verbeteren. Het zorgt ervoor dat je eindproduct, zoals verf of primer, een gelijkmatige afwerking krijgt. Ook kan het helpen om vlekken te verminderen, waardoor je daar met het aanbrengen van de verf alleen maar weer voordeel van hebt. Verder biedt primer een beschermende laag, die kan helpen tegen problemen zoals vocht of andere zaken.  

Kun je plamuren op kaal hout?

Nee, doe dit absoluut nooit! De hechting is dan minder en het vocht wordt dan te snel uit de plamuurlaag getrokken, waardoor de kans op scheuren aanzienlijk groter wordt. Dit is erg zonde van je tijd en de materialen. 

Kun je aflakken over plamuur?

Ja, dit is mogelijk. Echter moet je dan wel zorgen dat je goed voorbereid bent en de juiste stappen hiervoor volgt. 

Wat is het doel van plamuren?

Plamuren is een zachte substantie, die ervoor zorgt dat oneffenheden worden weggewerkt. Denk hierbij aan het wegwerken van scheuren op een muur of gaten in het hout. Met plamuren heb je de mogelijkheid om alle oneffenheden weer glad te krijgen en zo de ondergrond voor te bereiden op een mooie laag verf. 

Wat te doen na grondverf?

Na het aanbrengen van de grondverf, ga je het weer schuren. Dit zorgt voor een betere hechting van de verf en een meer egale ondergrond. De staat van de ondergrond bepaalt in welke mate er moet worden geschuurd. 

Wat eerst, grondverf of kitten?

Je gaat eerst grondverf of een voorstrijk aanbrengen, dan kitten en dan vervolgens de laatste verflaag. 

Plamuur of grondverf bij de Verfzaak

Moet je plamuren voor of na grondverf? Begin altijd met de grondverf, voordat je gaat beginnen met plamuren. Door van tevoren de grondverf aan te brengen, zorg je voor een betere hechting van de plamuur en krijg je dus een veel beter eindresultaat. Eerst gronden, dan plamuren. 

Gebruik altijd een plamuur van een hoogwaardig merk, zodat je het meest duurzame resultaat krijgt. Bij de Verfzaak ontdek je een uitgebreid assortiment van de beste merken plamuur zoals Alabastine, Jansen of Polyfilla. Daarnaast kun je ook bij ons terecht voor schuurpapier en andere verfproducten. Ontdek de Verfzaak nu online of bezoek 1 van onze filialen.