• Lorem ipsum

Wanneer muur schuren voor verven?

19 Sep 2024

Waarom moet je een muur schuren voordat je gaat verven? Is dat wel echt nodig? In deze blog leggen we je het uitgebreid uit!

Als je de muren gaat verven, wil je natuurlijk een mooi en zo duurzaam mogelijk eindresultaat. Om dit te realiseren, is het kiezen van hoogwaardige muurverf niet alleen van belang, het is ook cruciaal dat je alle stappen doorloopt, die nodig zijn om de muurverf optimaal te laten hechten. Om de hechting te laten slagen, dien je bij nieuw glad stucwerk de muur te schuren.

In deze blog ontdek je wanneer muur schuren voor verven nodig is en hoe je dit het beste kunt doen. 

Er staat een stappenplan voor je klaar, die je kunt volgen om een professioneel en duurzaam eindresultaat te creëren met muurverf. Tot slot sluiten we af met een aantal veelgestelde vragen. Ontdek nu alles over het schuren van muren voor verven.

Waarom de muur schuren voor schilderen en is dat nodig?

Je moet de muur enkel schuren, voordat de muurverf wordt aangebracht, op nieuw glad stucwerk, om oneffenheden te verwijderen. Dit is een belangrijke stap, omdat schuren ervoor zorgt dat de ondergrond ruw wordt. Ook kunnen oneffenheden weggewerkt worden. 

De ondergrond wordt dus ruw en dit zorgt ervoor dat de verf goed kan hechten met de ondergrond. Hierdoor krijg je een veel beter en duurzamer eindresultaat. Muren glad schuren is dus een onmisbare stap, wanneer je van plan bent om de muren met nieuw glad stucwerk te gaan verven! Het is de muur voorbereiden voor verven, voor een optimaal en duurzaam eindresultaat. Er zijn nog enkele andere situaties, wanneer je de muur moet schuren voor verven. Je vindt het hieronder!

Wanneer muur schuren voor verven?

Muren schuren voor schilderen? Er zijn een aantal richtlijnen. Deze zijn als volgt:

    1. Zit er een oude verflaag op de muur?
      Dan kun je die met schuurpapier weer verwijderen of gladmaken. Daarmee creëer je een goede basis voor de nieuwe verflaag.
    2. Is er sprake van een nieuwe gips muur of heb je reeds reparaties uitgevoerd?Dan moet je de muur lichtjes opschuren om oneffenheden glad te strijken. Ook helpt dit voor een betere hechting.
    3. Is de muur erg glad?
      Dan kan het helpen om de muur op te schuren, zodat je een ruwere ondergrond krijgt. Hierdoor kan de verf beter hechten met de muur.
    4. Is de muur vies of heeft de muur vlekken?
      Dan kun je de muur licht opschuren en vervolgens schoonmaken, zodat de verf goed dekkend is.

Hoe kan je het beste een muur schuren?

Om een muur te schuren, kun je het beste schuurpapier gebruiken met een fijne of middelmatige korrel. Stem dit af op de ondergrond en dus de staat van de muur. Als het om een klein oppervlak gaat, kun je dit met de hand schuren, gaat het om een groter oppervlak, dan kun je het beste een schuurmachine gebruiken. Verwijder eerst losse verf of andere oneffenheden en zorg daarna dat de ondergrond vrij van stof is. Dit zorgt voor het mooiste eindresultaat. 

Hoe moet je een muur schoonmaken na schuren?

Zodra je de muur geschuurd hebt, is het belangrijk om alle resten van het schuren te verwijderen, zoals het stof, voordat je weer verder gaat met verven. Gebruik hiervoor een zachte borstel en eventueel een stofzuiger, zodat je het meeste stof verwijdert. Haal vervolgens een vochtige doek of spons over de muur om de resterende stof weg te halen. Zorg ervoor dat de muur goed opgedroogd is, voordat je begint met het verven van de muur. Een goed opgedroogde muur zorgt er namelijk voor dat de muur beter kan hechten. 

Muur schuren stappenplan

Wil je gaan starten met het schuren van de muur? Volg dan onderstaand stappenplan en creëer daarmee een perfect en duurzaam eindresultaat!

Stap 1: De voorbereiding

Voordat je gaat beginnen, is het goed om je voor te bereiden. Gebruik de onderstaande checklist, om alle items vooraf in huis te hebben, zodat je efficiënt en gemakkelijk kunt werken. 

Checklist muur schuren
  • Stucloper
  • Schuurpapier
  • Stofzuiger
  • Vochtige doek
  • Voorstrijk
  • Schuurmachine
  • Ontvetter, zoals St. Marc of Universol
Muur voorbereiden voor schuren
  1. Bedek de vloer met een stucloper.
  2. Zorg dat de muur vrij is van objecten, zodat je gemakkelijk kunt schuren. Verwijder eventueel plinten, stopcontacten en gordijnen. Schakel de stroom in de meterkast even uit om de stopcontacten te verwijderen. Controleer met een spanningzoeker of dit geslaagd is. 
  3. Zijn er gaten of scheuren die dieper dan 2 millimeter zijn? Herstel deze dan met plamuur en een plamuurmes en steek grove oneffenheden weg. 
  4. Behandel vocht-of roet plekken met een isoleermiddel.
  5. Een korrelige ondergrond kun je behandelen met een voorstrijk fixeermiddel.
  6. Is de muur sterk zuigend? Dan breng je een laag sneldrogende voorstrijk aan.
  7. Is de muur geschilderd? Dan schuur je deze lichtjes op.

Stap 2: Je muur gladmaken

Nu kun je beginnen met het gladmaken van de muur. Volg de onderstaande stappen.

  1. Verwijder met een stofzuiger de loszittende delen en stofjes van de muur.
  2. Maak een sopje van lauw water en ontvetter in de juiste verhouding en ontvet de muur. Wacht tot de muur weer droog is.
  3. Plak de randen van de muur af met schilderstape. 
  4. Gebruik een stucpasta om de muur glad te maken en schep deze met een troffel op de plakspaan. Breng dit aan in een rustige en zwaaiende beweging. Zorg dat de pasta gelijkmatig wordt verdeeld en laat dit 24 uur drogen.
  5. Breng eventueel na 24 uur een nieuwe laag en wacht hierbij ook 24 uur. 

Stap 3: Muur schuren

Nu je alle voorbereidingen hebt getroffen, kun je de muur schuren met een schuurmachine. Dit is het makkelijkst voor de muur, omdat het meestal een groot oppervlak is en je met een schuurmachine dit grote oppervlak snel en goed opgeschuurd krijgt. 

Stap 4: De Afwerking

Zodra je de muur opgeschuurd hebt, kun je met een zachte borstel de muur stofvrij maken. Gebruik eventueel nog een stofzuiger om de laatste delen stof te verwijderen. Hierna kun je beginnen met het verven van de muur! We raden wel altijd aan om een voorstrijkmiddel te gebruiken, voordat je de muur gaat schilderen. Dit zorgt ervoor dat de ondergrond minder zuigend is. 

Veelgestelde vragen muur schuren voor verven

Na het lezen van de bovenstaande informatie kun je aan de slag met het schuren van de muren. Wellicht heb je nog een aantal vragen. Welk schuurpapier moet je bijvoorbeeld gebruiken om de muur te schuren? Wij gaan het je uitleggen!

Welk schuurpapier om muur te schuren?

Gebruik het onderstaande schuurpapier in de verschillende situaties:

  • Gladde afwerking van gipsplaten: Fijne korrel P220 of hoger
  • Standaard korrel voor de muur:Gemiddelde korrel P80 tot P220
  • Verwijderen van lijmresten en behang:Grove korrel van P80 of lager

Moet je een muur schuren voor het verven?

Nee, dit hoeft alleen wanneer de muur pas gestuct is en heel glad is afgewerkt. 

Moet je muurverf schuren?

Je moet muurverf alleen schuren, wanneer deze pas gestuct is en heel glad afgewerkt is. Ook wanneer er vlekken of oude verf op zitten, kan het handig zijn om de muur op te schuren

Kun je ook verven zonder schuren?

Nee, we raden het af om het schuren over te slaan. Schuren zorgt er namelijk voor dat de verf beter kan hechten en daarmee krijg je een veel beter en duurzamer eindresultaat.

Hoe muur schoonmaken na schuren?

Na het schuren zorg je ervoor dat je het resterende stof verwijdert met een stofzuiger of een vochtige doek. Daarna kun je de muur ontvetten met bijvoorbeeld St. Marc of Universol. Ga hierna nog met een droge doek over de muur. Het is belangrijk dat de muur goed opgedroogd is voordat je gaat schuren. Als je dit niet doet, is dit nadelig voor het eindresultaat. Het zal minder hechten en daarmee krijg je een minder duurzaam resultaat. 

Start je verfproject met de Verfzaak

Zoals je hebt kunnen lezen, moet je een muur schuren voor verven. Hiermee krijg je een professioneler en duurzamer eindresultaat, omdat de verf beter kan hechten. Stem het schuurpapier altijd af op de ondergrond. 

Ontdek alles wat je nodig hebt om je muur te schuren en te schilderen bij de Verfzaak. Je shopt een ruim assortiment aan verf, verfbenodigdheden, gereedschappen en nog veel meer. Je kunt 24/7 onze online webshop bezoeken, maar je bent ook welkom in een van onze filialen.