Een muur verven kan heel erg simpel lijken. Toch is het belangrijk om je goed voor te bereiden, zodat je het duurzaamste en mooiste resultaat krijgt. Om ervoor te zorgen dat je als professional de muur kan sauzen, hebben we dit artikel geschreven.
Hoe verf je een muur? We zullen je uitleggen wat je allemaal nodig hebt en waar je op moet letten als het gaat om de ondergrond. Vervolgens zullen we in een stappenplan je stapsgewijs op weg helpen, zodat je goed voorbereid de muur kunt sauzen. Na het lezen van al deze handige tips & tricks weet je precies hoe jij je volgende verfklus aan kunt pakken. De ideale blog om muren te schilderen voor beginners, maar ook voor de ervaren schilders!
Welke verf heb je nodig?
Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om te bepalen wat de ondergrond is. Voor het schilderen van een bakstenen muur binnen heb je andere verf nodig dan voor het verven van een buitenmuur. Het is belangrijk dat je weet met welke ondergrond je te maken hebt, omdat je zo de beste verf uit kunt kiezen. Populaire verfmerken zoals Sikkens, Sigma en Wijzonol hebben voor elke ondergrond specifieke verf in hun assortiment.
Weet je niet zeker welke verf geschikt is voor jouw ondergrond? Lees dan goed de productbeschrijven in de webshop van De Verfzaak of op de verfemmers in een van onze filialen. Je kunt ook onze klantenservice bereiken en een van onze verfspecialisten spreken!
Hoeveel verf heb je nodig?
Zorg dat je vooraf gaat berekenen hoeveel verf je nodig hebt. Dit kun je eenvoudig doen door de hoogte en de breedte van de muur op te meten. Verf koop je namelijk per vierkante meters. Dit vind je altijd op de verpakking van de verf. Zo voorkom je dat je tijdens de klus te weinig hebt of juist te veel overhoudt.
Kleur verf binnenmuur
Je weet welke verf je moet hebben om je muur te gaan sauzen, maar moet nog ‘even’ beslissen welke kleur je gaat gebruiken. Dat kan in de praktijk behoorlijk tegenvallen. De wondere wereld van de verfkleuren is enorm en veel kleuren lijken op elkaar. Probeer dan maar eens de juiste kleur te vinden. Daarmee willen we je graag helpen.
Op alle verfemmers en verfblikken vind je tegenwoordig RAL-nummers. Denk bijvoorbeeld aan de populaire wittinten RAL 9010 en RAL 9016. Deze codes geven de kleur van de verf aan. Zo wordt RAL 9010 ook wel ‘zuiver wit’ genoemd.
Bij het kiezen van een kleur is het vooral belangrijk dat je veel vergelijkt. Vaak zie je bepaalde details pas als je 3 verschillende varianten van een kleur naast elkaar houdt. Dit kun je doen door online verschillende kleuren naast elkaar te houden of door een kleurenwaaier te gebruiken. Probeer rekening te houden met lichtinval. De door jou gekozen kleur zal in een matig verlichte schuur anders ogen dan in een keuken waarin 3 ramen zitten.
Muur Verven: Stappenplan muur schilderen
We gaan nu in dit stappenplan bespreken wat je moet doen om de binnenmuur succesvol te gaan sauzen.
Stap 1: Voorbereiding muur verven
Wees goed voorbereid om de muur te verven. Het is belangrijk dat de temperatuur tussen de 10 en 20 graden is. Mocht het warmer zijn, dan kan de verf te snel drogen of als het te koud is, dan juist helemaal niet.
We raden aan om de verwarming uit te zetten. Mocht dit niet mogelijk zijn, raden we je aan om op een ander moment de muur te gaan sauzen. Daarnaast is het belangrijk dat de ruimte voldoende luchtvochtigheid bevat. Is er droge lucht? Zet dan wat bakjes water in de kamer, zodat het wat vochtiger wordt. Is het juist heel vochtig? Zet dan de verwarming aan en verlucht liever niet tijdens het schilderen. Dit om tocht te vermijden. Zet na de klus wel de ramen open, zo zal de verf sneller drogen. Doe dit alleen niet als het buiten erg vochtig is.
Zorg dat de ruimte goed stofvrij is en eventueel andere elementen in de ruimte weg zijn, die stof kunnen veroorzaken tijdens de muur verven binnen. Dit kan namelijk in de verf komen en dat zou zonde zijn.
Tip: Checklist binnenmuur sauzen
Is de binnenmuur gestuct?
Het stucwerk moet helemaal droog zijn voordat je kunt beginnen. Reken ongeveer 2 tot 3 weken, voordat het stucwerk goed opgedroogd is. Verder kun je het droogproces bevorderen door de ruimte goed te ventileren en goed op de temperatuur te letten. Met 20 graden droogt het stucwerk het best.
Tip: Met Alabastine muurvuller werk je gemakkelijk oneffenheden weg.
Hieronder een checklist, zodat je de muur succesvol kunt sauzen!
Materialen | Gereedschappen |
|
|
Stap 2: Voorbereiding voor het verven van de muur
Je hebt eindelijk de juiste kleur gevonden, de kwasten en rollers zijn in huis gehaald en je hebt een dag uitgetrokken om flink aan de slag te gaan. Maar voordat je echt gaat beginnen adviseren we je om toch wat extra tijd te reserveren voor het afplakken van de ruimte en het prepareren van de ondergrond.
Het afplakken is wellicht niet het leukste klusje, maar voorkomt later wel veel ergernis. Niets is zo vervelend als verfspetters op muren waar je het niet wilt en op de vloer. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan raden we je aan om stucloper te gebruiken voor de vloeren. Met deze rollen leg je in een mum van tijd een tweede vloer en hoef je je nergens meer zorgen om te maken.
Overigens lijkt het verleidelijk om alleen tegen de muren een rand stucloper te leggen, maar dit kan alsnog voor frustraties zorgen. Als er toevallig wat verf onder je schoenen zit, verspreid je dit meteen door de ruimte als je van de ene naar de andere kant loopt. Zorg ervoor dat je alles wat je nodig hebt klaar hebt staan zodat je in een gestaag tempo door kunt schilderen. Op die manier creëer je het beste eindresultaat.
Stap 3: Reinigen en ontvetten
Voordat je aan de slag gaat met verven, is het belangrijk dat de ondergrond schoon is. Dit geldt zowel voor de muren als voor het plafond, mits je beide gaat schilderen. We kunnen het maar niet vaak genoeg zeggen, maar het ontvetten zorgt ervoor dat de verf veel beter hecht. Dit voorkomt afbladderen of het vertonen van vlekken.
Tip: Controleer de ondergrond goed!
Het is belangrijk om kritisch te kijken naar het type ondergrond. Hieronder een opsomming van de verschillende ondergronden:
- Nieuwe gipsplaten en pleisterwerk
Verwijder zorgvuldig het stof met een zachte borstel en een vochtige doek. - Bakstenen muren, cementering of beton
Verwijder eventuele uitslag of verpoedering met een harde borstel en stof de ondergrond af. - Oude poreuze lagen verf
Verwijder stof met een zachte borstel, om te voorkomen dat er delen afbrokkelen. - Erg vervuilde muren
Reinig met een goede ontvetter of ammoniakwater (een deel ammoniak op negen delen water) en laat vervolgens goed drogen, voordat je aan de klus begint.
Stap 4: Herstellen, egaliseren en afplakken
Om een perfect eindresultaat te realiseren, is het belangrijk dat je gaat werken op een droog, egaal en vast oppervlak, waar alle oneffenheden en fouten eerst zijn aangepakt. Laat muren of pleisterwerk, die gereinigd zijn eerst volledig uitdrogen of pak eerst de structurele vochtproblemen grondig aan.
Moet je de muur schuren?
Voor de beste hechting van de verf, raden we je aan om altijd de ondergrond te schuren. Bij nieuw gepleisterde of reeds geverfde muren volstaat het om de muur licht te ontkorrelen met een breed plamuurmes, om daarmee kleine oneffenheden te verwijderen.
Let op: Je moet ook gerepareerde stukken schuren, voor de beste hechting van de verf. Vul gaatjes, scheuren en grotere barsten op met het juiste opvulmiddel.
Stap 5: Verf en gereedschap klaarzetten
Zodra je alles geschuurd en ontvet hebt, is het belangrijk dat je alles klaargezet hebt. Houd er ook rekening mee dat je geschikte kleding aan hebt en jezelf beschermt. Draag handschoenen als je aan de slag moet met chemische producten en gebruik een geschikt stofmasker, wanneer je gaat schuren.
Voordat je de pot open gaat maken, is het belangrijk dat het vuil en stof van de pot af is. Hiermee voorkom je dat het in de verf komt en je dus een oneffenheden krijgt. Zodra je de pot geopend hebt, is het belangrijk om dit altijd met een roerstaafje of speciaal opzetstuk van je boormachine te roeren, zodat je een homogene kleur hebt.
Het is niet nodig om de pot te verdunnen, tenzij dit op de verpakking staat. Verdunde verf dekt minder goed en is dus minder duurzaam. Je zult vaak drie of meer lagen nodig hebben, voor een perfect eindresultaat. Dit kost dus ook meer tijd.
Stap 6: Primer aanbrengen
Voordat je de muur binnen gaat verven, is het aan te raden om een primer aan te brengen. Dit is een grondlaag die zorgt voor een gelijk en duurzaam eindresultaat. Door het aanbrengen van de primer zullen de lagen beter hechten en voorkom je dat de verf wordt opgezogen door de onderlaag. Er zijn verschillende soorten primers, zorg ervoor dat deze past bij de ondergrond, waarop je gaat sauzen.
Stap 7: Muurverven binnen
Een muur sauzen lijkt misschien simpel, maar in de praktijk blijkt al snel dat je toch wat techniek nodig hebt om de klus tot een goed einde te brengen. Als het goed is heb je de muur (en het plafond!) helemaal afgeplakt en kun je beginnen.
We adviseren je om eerst de randen met een kwast te verven. Dit heeft als voordeel dat je wat preciezer te werk kunt gaan en zo creëer je een ‘raamwerk’ waarin je met de verfroller aan de slag kunt gaan.
Doop de roller in het verfbakje en rol daarna een aantal keer over de ribbels zodat de verf gelijkmatig wordt verdeeld. Breng de verf vervolgens aan op de muur met verticale strepen en druk vooral niet te hard op de roller. Zo zorg je ervoor dat de verf zo optimaal mogelijk op de muur wordt aangebracht.
Muur Verven zonder strepen
Om wanden streeploos te schilderen zijn drie elementen uiterst belangrijk. Ten eerste is de ondergrond belangrijk: is de muur vers gestuct of is het reeds geschilderd? Ten tweede is het materiaal belangrijk. In dit geval hebben we het over de muurverf en de benodigdheden. Als derde is de manier van verwerking essentieel. Wanneer je deze drie punten goed uitvoert zul je zien dat je wanden makkelijk streeploos kunt schilderen.
Tips voor de techniek
Om de beste tips te kunnen geven is het handig dat je weet wáárom strepen ontstaan. Dit heeft namelijk te maken met het verschil in absorptie van de ondergrond. Om die verschillen tot een minimum te beperken is het slim om snel, maar wel gestructureerd te werken. Het is dus uit den boze om tussen het schilderen door pauze te nemen.
Wanneer je een muur moet schilderen moet deze dus in één keer geschilderd worden. Ben je van plan om meerdere lagen aan te brengen? Houd dan goed de droogtijd in de gaten. Op de verfemmers en verfblikken vermelden fabrikanten altijd de droogtijd van de verf. We adviseren je om je ook echt aan die tijd te houden. Hierdoor realiseer je het best mogelijke resultaat
Plafond en muur tegelijk sauzen?
Ben je van plan om je muur en plafond tegelijk te gaan schilderen? Begin dan altijd met het plafond. Werk dit helemaal af van grondlaag tot eindlaag en begin dan pas aan de muren. Wil je ook de ramen en deuren schilderen? Zet dit dan ook bovenaan aan je to do list. De vloer doe je altijd als laatste. Volg de volgende stappen om het plafond te sauzen:
- Saus eerst de hoeken en de randen met een borstel.
- Dop de roller in de verf en rol er een paar keer overheen, zodat je een egale laag krijgt. Wees niet te voorzichtig met de verf en gebruik voldoende, maar ook weer niet te veel, dan gaat het namelijk druipen. Werk in vlakken van +/- 1m2.
- Begin eerst met enkele verticale strepen op de muur.
- Vervolgens ga je er horizontaal over om de verf egaal over het vlak te verdelen.
- Tot slot eindig je weer in verticale richting.
Herhaal stap 2 tot en met 5 en overlap daarmee steeds een beetje van het vorige vlak. Net zo lang, tot je tevreden bent met het eindresultaat.
Wat is de droogtijd?
De kans is groot dat je voor één muur meerdere lagen grondverf en normale verf nodig gaat hebben om tot een goed eindresultaat te komen. De belangrijkste factor waar je rekening mee dient te houden is de droogtijd van de verf. Dit vind je op de verpakking van de verf.
Fanatieke doe-het-zelvers willen graag snel doorpakken als ze de smaak eenmaal te pakken hebben en vallen weleens voor de verleiding om té snel weer aan de gang te gaan. We adviseren je om je altijd aan de droogtijd van de verf te houden.
De droogtijd wordt overigens beïnvloed door de temperatuur. Bij een te koude temperatuur droogt de verf te langzaam en als het te warm is juist weer te snel. 20 graden is de ideale temperatuur om te schilderen. Als stelregel kun je gebruiken dat je met een temperatuur tussen de 5 en 25 graden goed uit de voeten kunt. Twijfel je of je echt aan de slag kunt? Neem dan contact op met onze klantenservice.
Muur verven tips
Hieronder nog enkele muurverven tips, zodat je als een professional de muur kunt sauzen!.
Kwasten en rollers bewaren
Vaak nemen schilderklussen meerdere dagen in beslag en je bent natuurlijk niet van plan om voor iedere dag nieuwe kwasten en rollers aan te schaffen. Dat is onnodig geld over de balk smijten. Om meerdere dagen met dezelfde kwasten en rollers aan de slag te gaan is het vooral belangrijk dat je ze op de juiste manier opbergt aan het einde van de klusdag.
Dit doe je door aluminiumfolie om het uiteinde van de rollers en kwasten te wikkelen. Plak tape om het handvat om het geheel goed af te sluiten en bewaar de kwast of roller vervolgens in een plastic zak. Op deze manier houd je de kwasten en rollers tot twee dagen in conditie zodat je ze nog een keer kunt gebruiken.
De verf bewaren
Je schilderklus zit erop, maar je zit nog met een blik verf die tot de helft is gevuld… En weggooien is zonde toch? Dan is het goed om te weten dat je verf ‘gewoon’ kunt bewaren. Let daarbij wel even op welke soort verf je wil bewaren. Verf op waterbasis kun je tot een half jaar bewaren (gezien het gebruik van nieuwe bindmiddelen), terwijl verf op terpentinebasis zelfs twee jaar bewaard kan worden.
Overigens speelt de opbergplek wel een grote rol. Zorg ervoor dat de verf niet te maken krijgt met te hoge en te lage temperaturen. Denk bijvoorbeeld aan een voorraadkast in huis waar de temperatuur vrij stabiel is.
Verf laten mengen door De Verfzaak
De populairste verfkleuren worden op grote schaal geproduceerd door de bekende verfmerken, maar dat geldt natuurlijk niet voor alle kleuren. Geen probleem! Bij De Verfzaak kun je elke kleur laten mengen die je maar wilt. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is de unieke kleurcode van jouw kleur. We vragen je wel om goed na te denken over je keuze aangezien gemengde verf niet geretourneerd kan worden.
Heb je nog advies nodig voor het verven van binnenmuren? Onze specialisten helpen je graag op weg, zodat je goed aan de slag kunt gaan met het verven van de binnenmuren!