• Lorem ipsum

Metaal Verven

8 Jul 2024

Met een mooie kleur verf, geef je een nieuwe look aan diverse objecten. Maar hoe zit het nou met metaalverven? Wil je ijzer of koper verven? Als je metaal gaat verven, komt er het een en ander bij kijken. Wat is belangrijk om rekening mee te houden, zoals de status van het metaal en de omgeving. Kies je voor metaalverf binnen of metaalverf buiten? Een goede voorbereiding is belangrijk voor een optimaal resultaat en door deze blog te lezen, zul je stapsgewijs meer leren over het verven op metaal, voor zowel binnen als buiten. We hebben een stappenplan voor je uitgeschreven en diverse tips, zodat jij deze klus als een professional kunt uitvoeren.

Metaal schilderen | Stappenplan

Klaar om metaal te gaan schilderen? Ga je koper verven of aluminium verven? Metaal schilderen kun je zelf doen. Volg dan onderstaand stappenplan en verander jouw object in een geheel nieuwe look.

Welke verf gebruiken voor welke metaal? 

Er zijn verschillende soorten metaal en het is daardoor belangrijk om de juiste keuze te maken voor metaalverf. In het onderstaande stappenplan zullen we je gaan uitleggen hoe je de metaalsoort kunt identificeren. Ga je staal verven of misschien ijzer verven? Hoe zit het met oud metaal en hoe kun je aan de slag kunt gaan met het schilderen op metaal? Ontdek het allemaal in onderstaand stappenplan. 

Stap 1: Identificeer de metaalsoort

Voordat je begint met de klus om metaal te gaan verven, is het van belang om het type metaal te identificeren. Elk type metaalsoort heeft verschillende producten nodig, zoals de primer en de verf. In principe zijn er twee hoofdcategorieën: 

  • Ferro Metalen: Ferro Metalen zijn metalen op basis van ijzer. Denk hierbij aan staal, gietijzer en smeedijzer. Deze metalen zijn gevoelig voor roest, vooral op de plekken waar de vorige verflaag is afgebroken of doorgesleten.

  • Non Ferro Metalen: Onder deze metalen vallen aluminium, koper, RVS en zink. Deze hebben een andere primer nodig dan Ferro Metalen. Sommige Ferro Metalen hebben een klein laagje van zink aan de buitenlaag, waardoor ze meer lijken op non-ferrometalen voor primer doeleinden.

Pro Tip: Als je niet zeker bent over het type metaal, kun je het het beste behandelen alsof het non-ferro is. 

Stap 2: Oude verf en roest verwijderen

Wanneer het duidelijk is welk type metaal je wilt gaan schilderen, dan is het tijd om je mouwen op te stropen en het oppervlak voor te bereiden op de metamorfose! Houd er rekening mee dat roest, oude verf of vuil grondig moet worden weggehaald, zodat je een schone ondergrond hebt en daardoor het mooiste resultaat krijgt. Gebruik een staalborstel of een boorhulpstuk om het proces sneller en effectiever te realiseren. 

Staalborstel
Je kunt een staalborstel gebruiken om loszittende of afbladderende verf zo veel mogelijk aan het oppervlak te verwijderen. Als je een groot oppervlak moet behandelen, overweeg dan een draadborstel voor je boormachine voor grotere roestgebieden.

Roestverwijderaar
Je Als de roest erg diep in het oppervlak is doorgedrongen, gebruik dan een roestverwijderaar en volg daarvoor de instructies op de verpakking.

Afvegen vochtige doek
Zodra je klaar bent, kun je het oppervlak afvegen met een vochtige doek, om daarmee achtergebleven stof, puin of roestdeeltjes te verwijderen.

Vermijd water
Het is belangrijk om water te vermijden bij het schoonmaken van metaal. Water kan namelijk in de meeste gevallen dit niet goed schoonmaken en ook juist roestvorming veroorzaken!

Let op: Draag altijd beschermende kleding, waaronder een veiligheidsbril en een stofmasker of respirator, om jezelf te beschermen tegen puin en schadelijke deeltjes tijdens dit proces.

Stap 3: Ontvet en reinig het metaal

Nadat je roest en oude verf hebt verwijderd van het object, moet je ervoor zorgen dat het metaal zo schoon mogelijk is. Oliën, vuil en vet kunnen ervoor zorgen dat verf niet goed hecht en dat zou zonde zijn. 

Breng mineral spirits of een metaalontvetter aan op een doek en veeg het hele oppervlak schoon. Deze stap zorgt ervoor dat achtergebleven vuil wordt verwijderd, waardoor je een mooi schoon oppervlak hebt voor de volgende fase. Een andere goede ontvetter is Universol Verfreiniger.

Gebruik voor gegalvaniseerd staal witte azijn. De zuurgraad van azijn helpt om achtergebleven zink af te breken, waardoor de verf beter hecht. Zorg ervoor dat het metaal volledig droog is voordat je doorgaat naar de volgende stap.

Tip: Hoewel het verleidelijk kan zijn om je in deze fase te haasten, moet je er de tijd voor nemen. Een schoon oppervlak is essentieel voor een geslaagde verfbeurt.

Stap 4: Het metalen oppervlak opschuren

Opschuren van het metaal is essentieel, om daarmee een lichte ruwe textuur op het metaal te krijgen. Dit zorgt namelijk voor een goede hechting. Dit kun je doen met schuurpapier of een schuursponsje, met een fijne korrel. 

Poets zachtjes het oppervlak en volg daarna een herhalend patroon, om oneffenheden te voorkomen. Dit zorgt voor een betere grip voor de primer. Als het metaal nog in goede staat is en niet zwaar gecorrodeerd, is het meestal niet nodig om dit volledig te schuren. 

Tip: Als je met gegalvaniseerd metaal werkt, wees dan voorzichtig. Overmatig schuren kan de beschermende zinklaag weghalen, waardoor het metaal in de toekomst vatbaarder wordt voor roest.

Stap 5: Primer aanbrengen

Zodra je de voorbereiding hebt gedaan en het oppervlak kan hechten met de primer, begin je met het aanbrengen van de primer. Dit is meestal op oliebasis, om een basis te leggen voor je verf. 

Primers versterken de hechting van de verf op het metaal en voorkomt dat er roest in de nieuwe laag trekt. Je kunt de primer aanbrengen met een spuitbus of kwast. Houd er rekening mee dat je het minimaal 24 uur laat uitharden. 

Voor metalen die na het reinigen nog steeds sporen van roest vertonen, kun je een roestwerende zinkchromaat primer gebruiken vóór de hoofd primerlaag.

Is primer nodig op metaal en waarom?

Primer is nodig om het metaalverf goed te laten hechten. Daarom gebruik je altijd een primer voor metaal. 

Primer verhoogt namelijk de hechting tussen de verf en het metaal en geeft de verf een extra duurzaamheids boost. De tweede taak van de primer is het verhogen van de weerstand tegen corrosie van het metaal. 

Tip: Het type primer dat je gebruikt moet overeenkomen met het type verf. Dus als je verf op oliebasis gebruikt, moet je primer ook op oliebasis zijn.

Stap 6: Verf aanbrengen

Dan mag het leuke werk gaan beginnen! Namelijk de metaalverf aanbrengen en het oppervlak in een nieuw jasje schilderen. Bij het aanbrengen van verf op metaal kun je kiezen door te verven met een kwast of spuitverf. 

Metaal verven met een spuitverf

Als je kiest voor spuitverf, is dit een snellere manier en geschikt voor ieder uniek gevormde of ingewikkelde metalen voorwerpen, maar kan ook meerdere lagen spuitverf nodig hebben. Let erop dat je de bus altijd goed schudt voor gebruik en de juiste afstand gebruikt tussen de spuitbus en het object, om plassen te voorkomen. 

Werkwijze voor verfspuiten:

  1. Houd de spuitbus metaalverf ongeveer 6-12 centimeter van het oppervlak en breng het aan met gelijkmatige en vegende bewegingen.
  2. Breng meerdere dunne lagen spuitverf aan, waarbij je tussen iedere laag droogtijd in acht neemt, om de gewenste afwerking te bereiken. Lees hiervoor de instructies op de verpakking.

Metaal verven met een kwast

Je kunt er ook voor kiezen om met een kwast het metaal te schilderen. Dit zal meer tijd in beslag nemen, maar resulteert vaak in een dikkere en duurzame afwerking. Deze afwerking is ideaal voor buiten. Wanneer je gebruik maakt van een kwast, zorg ervoor dat je de verf dan goed mengt en verdun deze indien nodig met minerale spiritus, om daarmee in de juiste consistentie te verkrijgen. 

Werkwijze metaal met kwast verven:

  1. Zorg ervoor dat je de verf de juiste verhouding hebt; wanneer het te dik is, moet je het eventueel verdunnen met een minerale spiritus. 
  2. Gebruik een verfkwast met natuurlijk haar voor het mooiste eindresultaat en breng dunne en gelijkmatige lagen aan.
  3. Zorg voor voldoende droogtijd tussen de lagen. Lees altijd de instructies op de verpakking. Het kan per verf verschillen wat het aantal benodigde lagen zijn en de gewenste dekking. 

Stap 7: Laat de verf uitharden

Wanneer je helemaal klaar bent met het verven op metaal, dan is het belangrijk om het goed te laten uitharden. Laat de verf minimaal 36 tot 48 uitharden en vermijd verstoring of blootstelling aan externe omstandigheden. Zorg ervoor dat de omgeving waarin het gedroogd wordt altijd vrij is van extreme temperaturen of direct zonlicht, om zo ongewenste reacties te voorkomen. 

Stap 8: Voeg indien nodig een extra laag toe

Zodra de verf goed uitgehard is, kun je de uitgeharde verf inspecteren of er nog een extra laag nodig is om het mooiste resultaat te krijgen. Zie je misschien nog strepen of wil je de kleur toch wat meer sprekender? Volg dan dezelfde kwaststreken of spuitpatroon als voorheen en geef de nieuwe laag weer voldoende tijd om uit te harden, voordat je het eindresultaat beoordeelt.

Stap 9: Afwerken met een verzegelaar

Ben je helemaal tevreden met het resultaat en wil je dit op een duurzame manier behouden? Dan is het belangrijk dat je dit gaat afwerken met een blanke verzegeling. Dit is de laatste beschermende afwerking om te zorgen voor een prachtig eindresultaat. Dit werkt als een schild tegen het afschilferen van de verf, roesten of vervagen van de kleur (verbleken). Zorg ervoor dat je een verzegelaar uitkiest, die compatibel is met het gelakte metaal.

Je kunt een kwast, roller of spuitbus gebruiken om de verzegeling aan te brengen. Onthoud wel dat de juiste verzegeling een wereld van verschil kan maken in het behoud van de integriteit en levendigheid van het pas geverfde object. Lees de verpakking voor het drogen van de verzegelaar. 

Afwerken met een verzegelaar zorg voor: 

  • Toevoegen van duurzaamheid
  • Bescherming tegen UV-stralen, afschilferen en verbleken
  • Toevoegen van een glanzende of matte afwerking (afhankelijk van je voorkeur)

Let op: Werk altijd in een goed geventileerde ruimte wanneer u sealers, verf of primers gebruikt. De dampen kunnen schadelijk zijn als ze in grote hoeveelheden worden ingeademd.

Tip: Bewaar verf- en primer resten nadat je project is voltooid. Ze kunnen van pas komen voor retouches of andere kleine projecten in de toekomst. Vergeet ook niet om je kwasten, rollers of spuitbussen goed schoon te maken, zodat ze in goede staat blijven voor je volgende project. 

Met een mooie kleur verf, geef je een nieuwe look aan diverse objecten. Maar hoe zit het nou met metaalverven? Wil je ijzer of koper verven? Als je metaal gaat verven, komt er het een en ander bij kijken. Wat is belangrijk om rekening mee te houden, zoals de status van het metaal en de omgeving. Kies je voor metaalverf binnen of metaalverf buiten? Een goede voorbereiding is belangrijk voor een optimaal resultaat en door deze blog te lezen, zul je stapsgewijs meer leren over het verven op metaal, voor zowel binnen als buiten. We hebben een stappenplan voor je uitgeschreven en diverse tips, zodat jij deze klus als een professional kunt uitvoeren. 

Metaal binnen verven 

Om het mooiste resultaat te krijgen op je meubels, deuren of kozijnen, is het belangrijk om rekening te houden met het juiste metaalverf. Je hebt metaalverf voor binnen en voor buiten. Een kwaliteit binnen metaallak die je kunt vinden bij De Verfzaak is Hammerite Metaallak Direct over Roest. Je radiator verven kan ook met deze lak.

 Hammerite metaal verf

Metaal buiten verven 

Met de juiste metaalverf zorg je ervoor dat je een prachtig eindresultaat krijgt, waar je vrolijk van wordt. Of het nu een garagedeur, poort of tuinmeubilair is, het is belangrijk om rekening te houden met de omgeving van het object, zodat je daar het juiste metaalverf op kunt kiezen. Een kwaliteit buiten metaallak die je kunt vinden bij De Verfzaak is Hammerite Ultima Mat.

Buiten Metaal verf 

Veelgestelde vragen Metaal Verven

Hoe moet ik aluminium verven? 

Aluminium schilderen is mogelijk. Zorg altijd dat je het goed ontvet hebt met een geschikte ontvetter. Zodra je het ontvet hebt, schuur je het lichtjes op en gebruik een aluminium primer voor een betere hechting. Dan kun je starten met aluminium verven!

Hoe moet ik ijzer verven?

IJzer is een ferrometaal en dit kun je het beste verven met een primer. Gebruik hiervoor altijd een speciale primer, die past bij het metaal. Houd er ook rekening mee of je een primer voor binnen of buiten gebruikt. 

Hoe moet ik staal verven?

Zorg dat je goed voorbereid bent en eventueel roest verwijdert. Dit kun je doen met schuurpapier of een staalborstel. Zodra dit is gedaan, ga je het ontvetten en vervolgens opschuren, zodat je met een primer kunt beginnen. Zodra de primer goed is uitgehard, kun je staal verven. Let erop dat de verf geschikt is voor staalverven.

Metaal verven met de Verfzaak

Metaal schilderen is een leuke manier om een object een ander uiterlijk te geven. Houd er rekening mee dat er verschillende soorten metaal zijn om op te schilderen. Ga je aluminium verven, staal verven of misschien ijzer of koper verven? Kijk dan of het onder Ferro metalen valt of Non Ferro metalen. Als je niet zeker bent over het type metaal, kun je het het beste behandelen alsof het non-ferro is.

Ben je misschien van plan om aan de slag te gaan met gegalvaniseerd staal verven, metalen deurposten of ga je een metalen kast verven? Maar twijfel je hoe je aan de slag gaat? Onze verfspecialisten staan voor je klaar, voor een persoonlijk advies. Samen met de Verfzaak zorg je ervoor dat metaal schilderen een superleuke klus wordt!