• Lorem ipsum

Laminaat over tegels leggen: Moet je egaliseren?

12 Sep 2024

Wil je laminaat over tegels gaan leggen? Dan is deze blog ideaal voor jou. We gaan bespreken wat wel en niet kan. 

Wanneer je tegels hebt en deze niet wilt verwijderen, is het een optie om er laminaat overheen te leggen. Maar waar moet je rekening mee houden en hoe ga je te werk? In deze blog gaan we je daar verder mee op weg helpen. 

We zullen eerst bespreken of je laminaat kunt leggen over tegels en wat daarvoor het stappenplan is. Vervolgens bespreken we een aantal tips en sluiten we af met een aantal veelgestelde vragen. Ontdek nu en kom erachter of je de tegels met laminaat kunt bedekken en de ruimte kunt omtoveren tot een totaal nieuwe look.

Kan je laminaat leggen over tegels?

Het is mogelijk om laminaat over tegels te leggen, maar het is belangrijk om je goed in te lezen. Daarvoor is deze blog ideaal. Alhoewel laminaat niet over alle soorten materialen kan worden gelegd, is laminaat over tegels leggen wel een mogelijkheid.

Wanneer kun je laminaat over tegels leggen?

Je kunt laminaat over tegels leggen, wanneer de ondergrond gelijk is. Daarnaast is het belangrijk dat tegels relatief kleine voegen hebben. Wanneer de voegen te groot zijn, zullen er te veel oneffenheden aanwezig zijn en het resultaat niet goed worden. Indien aan deze voorwaarden is voldaan, kan er laminaat over de tegels worden gelegd. 

Stappenplan: Laminaat over tegels leggen

Zoals aangegeven is het leggen van laminaat op een ongelijke vloer af te raden. Ga daarom eerst oneffenheden op de juiste manier wegwerken, zodat je een egale en stevige ondergrond hebt. Als je laminaat op een ongelijke vloer aanbrengt, kan dit op den duur nadelige gevolgen met zich meebrengen. 

Stap 1: De Voorbereiding

Zorg dat je goed voorbereid bent, voordat je laminaat over de tegels gaat leggen. Een belangrijke stap is het eventueel egaliseren van de vloer. Gaat het om minimale oneffenheden? Dan is de juiste ondervloer voldoende.  

  • Meet de ruimte

Om te bepalen hoeveel laminaat je nodig hebt, dien je de vierkante meters van de ruimte op te meten. Houd rekening met 10% snijverlies.  

  • Controleer de tegelvloer

Zorg dat de tegels goed vastzitten en er geen grote oneffenheden zijn, zoals de opstaande tegels of diepe voegen. 

  • Reinig de tegelvloer

Maar de vloer goed schoon en vrij van stof, vet en vuil, voordat je het laminaat gaat leggen.

Checklist

Hieronder een overzicht van wat je nodig hebt:

  • Laminaat: Kies het gewenste laminaat. Laat dit minstens 48 uur acclimatiseren.
  • Ondervloer: Gebruik een ondervloer, die geschikt is voor tegels en laminaat.
  • Afstandsblokjes: Om voldoende ruimte te houden tussen de muur en het laminaat.
  • Zaag: Een laminaatsnijder of decoupeerzaag om de planken op maat te snijden.
  • Rolmaat: Voor het opmeten.
  • Potlood en winkelhaak: Voor het markeren en aftekenen van de planken laminaat.
  • Hamer en blok: Om het laminaat stevig aan te tikken

Kan laminaat over tegels zonder egaliseren?

Nee, laminaat over tegels zonder egaliseren kan niet. Echter zijn er egaliserende ondervloeren beschikbaar, zoals de Hoomline Ondervloer Solidbase 7mm. Het is dus eenvoudig om dit op te lossen, zonder dat je een cementdekvloer hoeft te gebruiken. 

Stap 2: De ondervloer

Begin met het leggen van de ondervloer. Zorg dat je de juiste keuze hierin maakt.  

Welke ondervloer voor laminaat over tegels?

Het is noodzakelijk om een ondervloer over de tegels te gaan leggen. Een ondervloer zorgt ervoor dat kleine oneffenheden worden geëgaliseerd, wat zorgt voor extra comfort en geluidsdemping. Kies een egaliserende ondervloer, zoals de Hoomline Ondervloer Solidbase, die geschikt is voor laminaat en tegels. 

Rol ondervloer

Heb je een ondervloer op rol? Volg dan onderstaande instructies. 

  1. Rol de ondervloer uit over de ondergrond. Start in een hoek en werk met stroken. Zorg dat deze stukken ondervloer elkaar niet overlappen.
  2. Gebruik een mes om de ondervloer netjes op maat te maken langs de randen en van de muur af te snijden. 

Zijn de oneffenheden minimaal? Dan kun je ook platen gebruiken

Platen ondervloer
Gebruik je een ondervloer in de vorm van platen? Lees dan onderstaande stappen. 

  1. Begin in een hoek met het leggen van de ondervloer. Leg de eerste rij met de kortste kant tegen elkaar.
  2. Leng de laatste plaat, die te lang is, over de al gelegde plaat heen. Snijd de onderste plaat af met een afbreekmes en breek deze af. Gebruik dit stuk om de eerste rij af te maken.
  3. Begin de tweede rij met het stuk ondervloer dat overgebleven is. Werk zo door, totdat je bij de laatste rij komt. 

Stap 3: Het leggen van het laminaat

Is de ondervloer gelegd? Dan kun je beginnen met het leggen van het laminaat:

  1. Start in een hoek

Begin in de hoek van de kamer. Leg de eerste rij planken met de groefzijde naar de muur. Gebruik afstandsblokjes om voldoende ruimte te houden tussen het laminaat en de muur.

  1. Klik de planken in elkaar

Leg de volgende plank tegen de eerste aan en klik deze vast. Gebruik indien nodig een hamer en blok om de planken goed in elkaar te slaan.

  1. Zaag planken op maat

Aan het einde van de rij, zorg je ervoor dat je de laatste plank op maat zaagt. Gebruik het afgezaagde stuk om de volgende rij te beginnen, indien dit uiteraard past.

  1. Verschuif de voegen

Start iedere nieuwe rij met een plank, die minsten 30 cm korter of langer is dan de vorige. Dit geeft een mooier resultaat. 

Stap 4: De afwerking

Ben je klaar met het leggen van het laminaat over de tegels? Verwijder dan de afstandblokjes en plaats de plinten. Dit doe je langs de randen van de kamer, om daarmee de uitzettingsvoegen te bedekken. Maak de nieuwe laminaatvloer schoon met een vochtige doek en geniet van je nieuwe laminaatvloer.

Laminaat over tegels tips

Hieronder zullen we nog enkele tips met je bespreken over laminaat leggen over tegels. We gaan je uitleggen wat je kunt doen met laminaat over tegels met vloerverwarming en wat de voor-en nadelen van het leggen van laminaat over tegels zijn. 

Laminaat over tegels met vloerverwarming

Wil je laminaat over tegels met vloerverwarming leggen? In de meeste gevallen is dit mogelijk, maar er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.  

Isolerende ondervloer

Als je gebruik gaat maken van een isolerende ondervloer, kan de vloerverwarming in een keer niet meer zo goed of zelfs helemaal niet meer functioneren. Dit gaat om de ondervloer die tussen de tegels en het laminaat wordt geplaatst. Een goede ondervloer is dan de Heatfoil Rood ondervloer. 

Het juiste laminaat

Kies een laminaatsoort, die geschikt is voor vloerverwarming. 

Temperatuur
Laat de temperatuur van de vloerverwarming nooit hoger worden dan 27 graden. Boven deze temperatuur kun je namelijk de laminaatvloer beschadigen. 

Badkamer laminaat over tegels

Badkamer laminaat over tegels raden we af. Laminaat is namelijk gevoelig voor vocht en aangezien de badkamer vaak vochtig is, zul je snel het risico lopen op beschadiging van de vloer. Kies dan liever voor een PVC vloer in de badkamer. Doe dit niet bij het stuk van de douchekabine. 

Voordelen van laminaat over tegels leggen

Wat zijn nou de voordelen van laminaat leggen over tegels? We hebben het voor je op een rijtje gezet: 

  • Bespaart tijd en werk
    Je hoeft de tegels niet te verwijderen, wat een hoop tijd en werk scheelt. Tegels zijn vrij zwaar, waardoor het veel kracht kost om dit geheel eruit te halen.
  • Sterke ondergrond
    Je hebt een sterke ondergrond. Hierdoor zal de vloer sterker worden en kun je langer genieten van de laminaatvloer.
  • Bespaart geld
    Laminaat is relatief voordelig. Hierdoor zal het niet zoveel geld kosten in vergelijking met nieuwe tegels, om een nieuwe uitstraling van de vloer te krijgen. 
  • Eenvoudig te onderhouden
    Laminaat is gemakkelijk in onderhoud en eenvoudig schoon te maken
  • Slijtvast
    Hoogwaardig laminaat is slijtvast en bestand tegen krassen en deuken. 

Nadelen van laminaat over tegels leggen

Naast de voordelen van laminaat over tegels, zijn er ook een aantal nadelen. Hieronder hebben we ze voor je op een rijtje gezet: 

  • Verhoogde vloerhoogte
    De vloer zal hoger komen te liggen, omdat er een extra laag laminaat en ondervloer ligt. Dit kan een probleem worden met krappe deuren of drempels.
  • Eventuele oneffenheden
    Losse tegels of grote oneffenheden kunnen door het laminaat heen drukken. De tegelvloer moet dus egaal en stabiel zijn.
  • Gevoelig voor vocht
    Laminaat is gevoelig voor vochtige ruimtes, zoals de badkamer. Daarom is het af te raden om laminaat in de badkamer te gebruiken. 

Veelgestelde vragen laminaat over tegels

Hieronder nog enkele veelgestelde vragen over laminaat over tegels.

Welke vloer kan over een tegelvloer?

Je hebt hiervoor meerdere opties. Je kunt dus laminaat leggen, maar een PVC-vloer is ook geschikt om oude tegels te leggen. Zorg wel dat je de juiste voorbereiding treft, dit is een onmisbare stap wanneer je laminaat of PVC over tegels gaat leggen. 

Welke ondervloer laminaat op tegels?

Het hangt ervan af of je vloerverwarming hebt of niet. Daarnaast moet je kijken of er ook sprake is van risico op vocht. Laminaat is namelijk erg gevoelig voor vocht. 

Kun je laminaat leggen zonder ondervloer?

Nee, je hebt altijd een ondervloer nodig. In tegenstelling tot echt houten vloeren is laminaat gemaakt van flexibel en dun materiaal. Om de vloer te verstevigen, heb je altijd een ondervloer nodig. Bovendien is het in appartementen zelfs wettelijk verplicht. 

Is folie onder laminaat nodig?

Folie wordt voornamelijk gebruikt, wanneer er sprake is van vocht. Vocht kan namelijk zorgen dat het laminaat gaat kromtrekken, opbollen of loslaten. Dat moet je natuurlijk altijd voorkomen. Daarom is het belangrijk om een vochtwerende of dampdichte folie onder het laminaat te gaan leggen. Deze folie is speciaal ontwikkeld om het vocht tegen te houden en zorgt ervoor dat het laminaat droog en stabiel blijft. 

Laminaat of ondervloer nodig? Ontdek het nu online!

Zoals je hebt kunnen lezen is het mogelijk om laminaat over tegels te leggen. Zorg dat de ondergrond altijd geëgaliseerd is en gebruik een geschikte ondervloer om de ondergrond te egaliseren. De Ondervloer Hoomline Ondervloer Solidbase zorgt ervoor dat de vloer geëgaliseerd wordt en helpt ook om het geluid te dempen. Heb je vloerverwarming in de tegels? Zorg ervoor dat je een ondervloer gebruikt, die ervoor zorgt dat je alsnog kunt profiteren van de vloerverwarming. Kies dan voor de Heatfoil rood ondervloer. Ontdek alle ondervloeren en laminaat in onze online webshop.