• Lorem ipsum

Laminaat leggen kosten: Hoeveel ben je kwijt?

19 Aug 2024

Als je van plan bent om laminaat te gaan leggen, is het handig om vooraf een inschatting te maken van wat het gaat kosten, zodat je weet waar je aan toe bent.

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op je totale kostenplaatje. In deze blog gaan we je uitgebreid vertellen waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van laminaat en wat voor invloed dat heeft op de kosten. Aan het einde van de blog kun je een weloverwogen keuze maken om wel of geen laminaat te kopen. Ontdek het nu!

Wat kost laminaat?

De kosten van laminaat kunnen sterk variëren. In deze blog nemen we je mee in de kosten van laminaat en de factoren die de kosten bepalen. We hebben een stappenplan voor je uitgeschreven, waarbij je stapsgewijs kunt lezen waar je op moet letten bij het bepalen van de kosten van het laminaat. 

Laminaat laten leggen kosten

De kosten voor het leggen van laminaat hangen af van verschillende factoren zoals het type laminaat en de oppervlakte. De prijs voor laminaat leggen wordt vaak per vierkante meter berekend. 

Wat kost laminaat leggen per m2?
Gemiddeld liggen de kosten voor laminaat leggen tussen de €7 en €15 per m2. 

Wat kost laminaat leggen in totaal?
Dan moet je ook rekening houden met extra kosten voor ondervloer, plinten en zaagverlies. 

Stappenplan: Kosten laminaat bepalen

Hieronder volgt een stappenplan, die je kunt volgen om de laminaat kosten te berekenen. Dit zijn de kosten exclusief het laten leggen. Je kunt zelf ook het laminaat leggen en daarop de kosten besparen. Lees dan onze blog over hoe je laminaat kunt leggen.

Stap 1: Het type laminaat

Laminaatvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende patronen, van houtlook tot unieke stijlen. De prijs wordt beïnvloed door de kwaliteit en het patroon van het laminaat. Laminaat met een hoge slijtvastheid (AC-waarde) en intensief gebruikscijfer, is vaak duurder in aanschaf, maar uiteindelijk wel duurzamer in gebruik. Daarnaast vraagt het leggen van laminaat met een patroon meer precisie en tijd, wat de kosten ook zal verhogen, mocht je het laminaat laten leggen en niet zelf doen.

Stap 2: Afwerking van de vloer

Een mooie afwerking maakt het verschil. Er zijn verschillende opties voor de afwerking van je laminaatvloer. Houd hier dan ook rekening mee in de berekening van de prijs. De mogelijkheden zijn:  

  • Plakplinten: Voordelig en snel te plaatsen. (€13 - €14 per m²)
  • Overzetplinten: Ideaal voor het wegwerken van kabels. (€14 - €15 per m²)
  • Hoge MDF-plinten: Voor een luxe uitstraling en extra bescherming van de muren. (€14 - €15 per m²)

Stap 3: Legwijze

De standaard legmethodes zijn in de lengte of breedte, maar voor een unieke look kun je ook kiezen voor diagonaal of visgraat leggen. Deze methoden zijn arbeidsintensiever en kosten gemiddeld €3 tot €5 per m² meer, het hangt ook weer van het soort laminaat af. 

Hoe kun je besparen op laminaat?

Als je van plan bent om laminaat te gaan leggen, zijn er enkele tips om te gaan besparen op laminaat, zodat je altijd met het scherpste budget het laminaat koopt. Hieronder volgen de belangrijkste tips!

Tip 1: Kies het juiste type laminaat

De kosten voor laminaat kunnen sterk variëren. Voor ruimtes met weinig gebruik kun je kiezen voor een goedkopere variant. Bij intensief gebruikte ruimtes zoals de woonkamer, is het verstandig om te investeren in een duurder soort laminaat van goede kwaliteit, omdat dit op de langere termijn een duurzamere keuze is.

Tip 2: Doe een deel zelf

Je kunt besparen door zelf een deel van de klus te doen, zoals het verwijderen van de oude vloer of het leggen van de ondervloer. Dit bespaart tijd voor de vakman en dus kosten voor jou. Je kunt er ook voor kiezen om zelf het laminaat te leggen. Laminaat zelf leggen is goed te doen, als je hiervoor de juiste stappen volgt. 

Tip 3: Bekijk aanbiedingen

Let goed op interessante aanbiedingen. Bij de Verfzaak ontdek je vandaag nog de beste aanbiedingen.

Tip 4: Bereken wat je nodig hebt

Zorg ervoor dat je van tevoren nauwkeurig berekent hoeveel laminaat je nodig hebt. Hierdoor kom je niet te kort of houd je te veel over. Laminaat koop je op basis van vierkante meters. Houd ook rekening met het snijverlies. Bij een rechthoekige ruimte kun je gemiddeld 5% zaagverlies berekenen. Heb je veel hoeken? Gebruik dan een berekening met 10% zaagverlies. 

Veelgestelde vragen over laminaat leggen

Hieronder hebben we populaire vragen verzameld, over het leggen van laminaat. Na het lezen van deze vragen kun je voor jezelf duidelijk maken of laminaat wat voor jou is. 

Hoeveel werk is laminaat leggen?

Laminaat leggen vereist precisie en geduld, vooral bij het nauwkeurig snijden en passen van de planken. De moeilijkheidsgraad hangt af van de complexiteit van de ruimte en het gekozen legpatroon. Plan altijd voldoende tijd is, zodat je in alle rust het mooiste resultaat krijgt. 

Hoeveel laminaat leg je op 1 dag?

Een ervaren vloerspecialist kan ongeveer 20 tot 30 vierkante meter laminaat per dag leggen. Dit kan variëren afhankelijk van de complexiteit van de ruimte en eventuele obstakels zoals deurposten en hoeken. Als je een doe-het-zelver bent met veel ervaring kun je ook aardig wat leggen, maar ben je niet regelmatig aan het klussen, houd dan rekening met wat meer tijd. 

Wat is beter PVC of Laminaat?

Zowel laminaat als PVC zijn een goede vloerkeuze en hebben beide hun voordelen. Zoek je naar een meer waterbestendige vloer? Kies dan een PVC vloer, ideaal voor in de badkamer of keuken. Laminaat is vaak voordeliger en gemakkelijker te leggen. Laminaat is perfect voor in de woonkamer of op je slaapkamer. 

Kun je zelf laminaat leggen?

Veel mensen gaan juist laminaat zelf leggen, omdat dit in de meeste gevallen vrij eenvoudig uit te voeren is. Zorg ervoor dat je een stappenplan volgt en voldoende tijd ervoor neemt. 

Hoe dik moet laminaat zijn in de woonkamer?

Voor de woonkamer raden we een dikte aan van minimaal 8 tot 12 mm. Hoe dikker het laminaat is, hoe stabieler de vloer is. Ook is het meer bestand tegen intensief gebruik, wat het een duurzamere keuze maakt. 

Is het moeilijk om zelf laminaat te leggen?

Het leggen van laminaat is niet per se moeilijk, maar het vereist wel nauwkeurigheid en geduld. De goede voorbereiding en het juiste gereedschap maken het proces een stuk eenvoudiger. Lees onze blog over laminaat leggen en ontdek hoe je dit kunt doen.

Tip: Laminaat tegen vocht

Laminaat kan niet altijd tegen vocht. Lees daarom altijd de specificaties goed en maak op basis daarvan een keuze. 

Tip: Kies de juiste ondervloer

Voor het beste resultaat is het belangrijk om de juiste ondervloer te kiezen. Houd hier dan ook rekening mee in je berekening.

Is laminaat geschikt voor vloerverwarming?

Laminaat is te combineren met vloerverwarming. Het is belangrijk om een zeer dunne verwarmingsfolie te gebruiken, die op een dunne isolatielaag wordt gelegd. Daarover kun je laminaat leggen, die speciaal is bestemd voor vloerverwarming. 

Laminaat bij De Verfzaak

Ontdek vandaag nog laminaat van de beste kwaliteit bij de Verfzaak. Neem een kijkje in onze online shop of kom langs in een van onze filialen. We hebben een uitgebreid assortiment aan laminaat en bieden ook verschillende mogelijkheden aan, zoals visgraat laminaat.

Begin deze week al met je laminaat klus, dankzij de snelle levering van de Verfzaak. Let er wel op dat je de vloer minimaal 48 laat acclimatiseren. Shop online of in de winkel ons uitgebreide assortiment aan laminaatvloeren. Ontdek het nu.