• Lorem ipsum

Laminaat Leggen

9 Jul 2024

Voordat je gaat beginnen met het leggen van laminaat, is het belangrijk dat je een goede voorbereiding treft. Als je een mooi laminaat hebt uitgekozen, laat deze dan tenminste 48 uur in de gekozen ruimte acclimatiseren. Dit zorgt ervoor dat het laminaat kan wennen aan omstandigheden van de omgeving, zoals de temperatuur en het vochtgehalte. Dit zorgt uiteindelijk voor een duurzamer resultaat.

Met de juiste voorbereiding, het stappenplan in deze blog en de juiste producten, kan het leggen van laminaat een eenvoudige klus worden. Hoe leg je laminaat? Moet je laminaat rechtleggen? We bespreken het allemaal in deze blog: van het voorbereiden van het leggen van laminaat tot het zagen van onderdelen. Lees snel verder en ontdek de eenvoud van laminaat leggen, waarin we beginnen met een paar belangrijke vragen.

Hoe leg je laminaat? | Stappenplan

Hoe moet je het laminaat leggen, zodat je een professioneel resultaat krijgt en de ruimte een verfrissende look kunt geven? In onderstaand stappenplan gaan we je uitleggen hoe je dit kunt realiseren, door uit te leggen hoe je je moet voorbereiden, wat je moet doen met de ondervloer en hoe je het laminaat legt. Ook vertellen we je meer over het snijden van planken en wat belangrijk is, om rekening mee te houden, zodat als het laminaat eenmaal is gelegd, niet gaan bollen of verschuiven. 

Stap 1: Voorbereiding 

De eerste stap bij laminaat leggen is het opmeten van de vloer. Dit bepaalt hoeveel m2 je nodig hebt aan laminaat, maar ook aan ondervloer. Je kunt laminaat namelijk per zoveel m2. Ook dien je een mooie laminaatvloer uit te kiezen, die je wilt gaan gebruiken in de ruimte en daar de juiste ondervloer bij kiest. Kijk ook of je andere materialen nodig hebt, die klaar staan, zodra je de klus gaat beginnen. Hieronder zie je diverse producten staan, die jouw klus kunnen vereenvoudigen.

Benodigdheden
Albastine laminaat spatel
Albastine Laminaat Vuller
Ondervloer
Laminaatvloer

 

Verwijder indien nodig bestaande vloeren

Als de oude vloer oneffenheden kan veroorzaken, is het belangrijk om deze te verwijderen. De vloer moet altijd schoongemaakt worden voordat je begint. Is er sprake van een betonnen vloer? Dan kun je altijd rechtstreeks leggen op de betonnen vloer, maar vergeet niet om de vloer grondig schoon te maken. 

Kan laminaat uitzetten door warmte?

Laminaat kan uitzetten, daarom is het belangrijk dat laminaatvloeren minstens 48 uur in de betreffende kamer moeten gaan liggen, om te ademen. Dit komt doordat de laminaatvloer van grootte verandert bij verschillende temperaturen en vochtigheid. Door de vloer in de ruimte neer te leggen, kan de vloer wennen aan de kamertemperatuur, voordat het gelegd wordt.

Tip: Controleer altijd het vochtgehalte van de ruimte. Het is erg belangrijk dat de vloer zo droog mogelijk is, voordat je begint. 

Stap 2: Zo leg je ondervloer laminaat

Voordat je het laminaat gaat leggen, is het belangrijk om de juiste ondervloer te kiezen. Kijk hiervoor goed naar de ondergrond. Als de vloer oneffen is, kies dan voor de Hoomline Ondervloer Solidbase 7mm. Als je de tweede vloer gaat lamineren, heb je een ondervloer nodig die dempt,  zoals Hoomline Ondervloer Zachtboard Silent plus 10mm. 

Welke soort ondervloer voor laminaat?

 

  Soort vloer

  Ondervloer

  Oneffen vloeren

  Hoomline Ondervloer Solidbase 7mm

  Tweede vloer

  Hoomline Ondervloer Zachtboard Silent plus 10mm

 

Hoe moet je ondervloer laminaat leggen welke kant boven?

De zilverkleurige of goudkleurige kant van de ondervloer moet aan de bovenkant. 

Stap 3: Begin met het laminaat in de hoek

Nu is het zover! Je kunt beginnen met laminaat leggen. Welke kant laminaat leggen? Dit doe je met een eerste plank in de linkerbovenhoek, met de afgewerkte kant naar buiten en de nok zijde naar de muur. 

Laminaat liggen richting tip: Het is verstandig om de planken zo te leggen, dat ze evenwijdig lopen met de langste muur in de ruimte. 

Laminaat ruimte tussen muur

Het is belangrijk om afstandhouders te gebruiken tijdens het leggen van het laminaat. Deze zijn speciaal voor laminaat leggen ontwikkeld, zodat er voldoende ruimte is tussen de muur en het laminaat. Als je dit niet gebruikt en het laminaat strak tegen de muur legt, loop je het risico dat het laminaat bol gaat staan. Je hebt een afstand van minimaal 10mm nodig, tussen het gelegde laminaat en de muur.

Hoe klik je laminaat in elkaar?

Het verschilt per laminaat hoe je dit in elkaar moet klikken. Je hebt in principe twee soorten kliksystemen bij een laminaatvloer:

1.Klik laminaat
Het eerste is een kliksysteem, dat aan de kopse kant van laminaat geen veersysteem bevat, dit laminaat kun je op twee manieren leggen. Of je legt het laminaat door met een hamer aan te tikken of je legt een hele baan in één keer erin.

2.Snelkliksysteem
Het tweede kliksysteem is dat er aan de kopse kant wel een veersysteem zit. Dit laminaat klikt je plank voor de plank in elkaar, eenvoudig en zonder een hamer. Let er wel op dat je een hamer hier ook niet mag gebruiken. 

Stap 4: Ga verder met de volgende rijen

Als je de eerste rij hebt gelegd, kun je verder met de tweede rij. Kort voor het eerste stuk gaat de laminaatvloer de laminaatvloer in, zodat de rijen verspringen ten opzichte van de eerste. Doe nooit korter dan 30 cm. Houd het blok stevig vast met je linkerhand en sla erop met een hamer in je rechterhand. De ruimte tussen de eerste en tweede plank moet kleiner worden. Blijf net zo lang hameren tot de opening verdwijnt.

Wil je graag een strakke verdeling van het laminaat? Dan kun je een patroon aahouden met drie rijen. De eerste plank snijd je een derde stuk af en de tweede rij gebruik je een hele plank. Bij de derde rij gebruik je weer een derde van een hele plank en zo werk je het verder uit. 

Als je dit patroon aanhoudt, voorkom je dat het er rommelig uit gaat zien. Helaas zul je wel meer snijverlies hebben. Dit zijn het stukken laminaat dat je niet meer gebruikt. Hoe meer snijverlies, hoe meer je moet aanschaffen.

Stap 5: Snijd planken bij die niet in de overblijvende ruimten passen

Als je het laminaat wilt zagen, is het belangrijk om dit zorgvuldig en stapsgewijs te doen, zodat je het mooiste resultaat krijgt. Daarom hebben we dit stapsgewijs voor je uitgeschreven:

  1. Meet het laminaat op
    Bepaal hoeveel laminaat je nodig hebt en meet de lengte van de planken, die je van plan bent om te gaan zagen. Maak een zaaglijn, door dit af te tekenen op het laminaat met een potlood en winkelhaak. Houd ook rekening met zaagverlies van 1cm en een uitzetvoeg van ongeveer 1 cm, aan de randen van de vloer.

  2. Kies de juiste zaagmachine
    Afhankelijk van de vorm en de richting van de zaagsnede, kun je verschillende zaagmachines gebruiken om laminaat te zagen.

  3. Kies het juiste zaagblad
    Het is aan te raden om een fijngetand zaagblad te gebruiken om splinteren van het laminaat te voorkomen. Het zaagblad moet minstens 80 tanden hebben en daarnaast geschikt te zijn voor kunststof en hout. Je kunt het beste een zaagblad kiezen dat speciaal voor laminaat is gemaakt. Een andere optie is een zaagblad met een TCG (trapezium-vlak) vertanding.

  4. Zaag het laminaat
    Zaag het laminaat langs de getekende zaaglijn, met een gelijkmatige en rustige beweging. Houd de goede kant van het laminaat boven, om splinters aan de zichtbare kant te voorkomen. Gebruik een geleiderail of een lat om een rechte zaagsnede te maken. Zaag niet te snel of te langzaam, om te voorkomen dat er oververhitting of schade ontstaat. Bovendien kan het apparaat vastlopen.

  5. Werk het gezaagde laminaat af
    Ben je klaar met het zagen van laminaat? Zorg ervoor dat het gezaagde laminaat zorgvuldig afgewerkt is, door het lichtjes te schuren met een schuurpapier of schuurmachine. Kijk ook of er lichtje splinters of bramen zijn en maak dit eventueel glas. Maak het vervolgens schoon met een doek of stofzuiger, om de resten stof en zaagsel te verwijderen. 

Stap 6: Laminaat rond een leiding leggen

Dit kan een uitdagende taak zijn. Je kunt een profielaftaster gebruiken, wanneer je het laminaat rond leidingen moet leggen, om daarmee de juiste vorm te krijgen. Dit is ook ideaal voor moeilijke hoeken en andere uitdagende gebieden. Je kunt een slagijzer en hamer gebruiken, als je een plank moet plaatsen, die onder een radiator zit en moeilijk bereikbaar is. Deze kun je aan de zijkant vasthaken en net een hamer opzij slaan, om deze erin te klikken.

Stap 7: Vergeet niet je afstandhouders te verwijderen

Voordat je aan de slag gaat met de plinten, is het belangrijk om de afstandshouders te verwijderen. Je laminaat is namelijk gelegd en dan kun je je richten op het plaatsen van de plinten. 

Stap 8: Plinten plaatsen

Er zijn drie soorten plinten, de plakplint, hoge plint en de europlint.  

  1. De plakplint
    Als je deze gaat gebruiken, is het belangrijk om de vloer vet en stofvrij te maken.
  2. Hoge plinten
    Zorg dat de hoge plinten en de muur droog, stofvrij en vetvrij zijn. Deze plinten kun je vastschroeven of vastkitten.
  3. Europlinten
     Deze kun je met clips monteren. Hiervoor moet je in de muur gaten boren.  

Hoe plaats je plinten?

Hieronder de stappen die je dient te volgen om plinten te gaan plaatsen.

  1. Muur en/ of vloer voorbereiden;
  2. Eerste plint op maat zagen;
  3. Zaag de tweede plint in verstek;
  4. Zaag de derde plint ook in verstek;
  5. Maak de aansluiting van de plinten;
  6. Bevestig de plinten.

Hoe lang mag je niet op laminaat lopen?

Dit is niet van toepassing! Zodra je de laminaatvloer zorgvuldig hebt gelegd, kun je er meteen op lopen. Je kunt dus na de klus meteen genieten van je nieuwe laminaatvloer.

Veelgestelde Vragen over Laminaat Leggen:

Is het moeilijk om zelf laminaat te plaatsen?

Nee, dat is het niet, al lijkt het wel zo. Weest goed voorbereid op de klus, dan kun je heel goed zelf laminaat plaatsen. Wellicht dat een familielid of vriend kan helpen, dan maakt het natuurlijk ook weer een stuk makkelijker, dan wanneer je alleen werkt. 

Hoeveel m2 laminaat leg je in een dag?

Hoe snel laminaat gaat gaan, hangt van een aantal factoren af. Het hangt ervan af hoeveel vierkante meter je van plant bent om te gaan leggen, jouw ervaring, de complexiteit van de ruimte en de voorbereiding van de ondervloer.

Gemiddeld gezien kan een ervaren doe-het-zelver tussen de 20 en 30 vierkante meter laminaat leggen in een dag. Dit omvat het snijden van de planken, het leggen van de ondervloer en ook het zorgvuldig installeren van de planken laminaat. Voor de wat grotere ruimtes of complexe patronen, kost het meer tijd om laminaat te leggen. Het is belangrijk dat je voldoende tijd inplant om het laminaat te leggen en daarmee realistisch te kijken naar je eigen snelheid en vaardigheden. Wellicht kan een familielid of vriend je helpen, zodat het nog makkelijker wordt!

Welke ondervloer heb ik nodig?

Dit hangt af van het type vloer wat je hebt. Ga direct op beton of zit er een andere vloer in? Later meer hierover, in het onderstaande stappenplan.

Laminaat vloer bij de Verfzaak

Is laminaat leggen moeilijk? Nee. Met behulp van een familielid of vriend, een goede voorbereiding en het juiste materiaal, kan dit een ontzettend leuke klus zijn om zelf te doen. Je kunt bij de Verfzaak terecht voor kwalitatieve en mooie laminaat vloeren. Houd er rekening mee dat je vooral gaat meten hoeveel m2 laminaat en ondervloer je nodig hebt en stem dit af op het type ondergrond en de sfeer van de ruimte. Als je eenmaal de laminaat vloer hebt aangeschaft, is het belangrijk om 48 uur te wachten, zodat de vloer kan acclimatiseren. Wil je weten hoe je kunt berekenen hoeveel je laminaatvloer zal kosten? Lees dan onze laminaat leggen kosten blog.