Wil je graag laminaat doorleggen en vraag je je af of dit kan? Wij gaan het je uitleggen in deze blog!
Laminaat doorleggen is mogelijk. Het is belangrijk om je hier goed over in te lezen. In deze blog gaan we je alles over laminaat doorleggen vertellen. We zullen eerst uitleggen hoe je laminaat kunt doorleggen en waar je rekening mee moet houden. Vervolgens hebben we een stappenplan voor je klaargezet, waarin je stapsgewijs kunt lezen hoe je laminaat door moet leggen, ook wat je moet doen met een overgangsprofiel. Na het stappenplan lees je een aantal veelgestelde vragen over laminaat doorleggen. Al met al, de ideale blog wanneer je laminaat wilt gaan doorleggen en waar je rekening mee moet houden. Ontdek het nu!
Wat is laminaat doorleggen?
Laminaat doorleggen betekent dat je tijdens het leggen van het laminaat, het laminaat gaat doorleggen van de ene ruimte naar de andere ruimte. De vloer doorleggen geeft een prachtig effect. Soms kan het een behoorlijke klus lijken, maar met de juiste stappen, kan je dit ook als doe-het-zelver doen. In dit artikel over laminaat doorleggen gaan we je dat uitgebreid uitleggen aan de hand van een stappenplan.
Kan je laminaat doorleggen of niet?
Ja, maar dit kan niet altijd zomaar. Laminaatvloeren tot 8 meter lang, kun je van de ene kamer naar de andere kamer doorleggen, zonder dat je daar een overgangsprofiel voor nodig hebt.
Is de laminaatvloer langer dan 8 meter? Dan is het niet aan te raden om de vloer door te leggen zonder overgangsprofiel. Dit komt doordat de ruimtes temperatuurverschillen kunnen hebben en dit een enorme invloed kan hebben als er een groot verschil tussen zit. De laminaatvloer kan gaan bollen en dit is zonde van al het werk en laminaat. Het is altijd aan te raden om een overgangsprofiel te gebruiken, deze is speciaal ontwikkeld om laminaat van de ene naar de andere ruimte over te brengen.
Hoe moet je vloer doorleggen | Stappenplan
Laminaat doorleggen waar beginnen? Om laminaat succesvol door te leggen, hebben we hieronder een stappenplan. Volg deze stappen en maak een mooie ruimtelijke omgeving met doorgelegd laminaat!
Hoe moet je laminaat doorleggen?
Vooraf is het belangrijk om te controleren hoe lang de totale lengte wordt van de gelegde laminaatvloer. Is het langer dan 8 meter? Gebruik dan een overgangsprofiel. Deze kun je alleen in een van onze filialen aanschaffen, niet online. Het verschilt verder niet veel van gewoon laminaat leggen, alleen de hoeken en deuren vereisen vaak wat meer aandacht.
Stap 1: De voorbereiding
Een goed begin is het halve werk. Zeker bij een vloer doorleggen. Volg daarom onderstaande stappen ter voorbereiding:
- Bereken benodigde meters
Laminaat koop je aan de hand van vierkante meters. Kijk daarom hoeveel de ruimte in totaal is aan vierkante meters. Houd ook rekening met snijverlies, als er veel hoeken zijn, raden we 10% extra aan, als er weinig details zijn, kun je 5% aanhouden.
- Acclimatiseren
Zorg eerst dat je de ruimte goed hebt opgeruimd en het laminaat minimaal 48 uur in de ruimte neerlegt, waar het uiteindelijk doorgelegd gaat worden. Laminaat kan namelijk uitzetten door omgevingsfactoren zoals temperatuur en vocht. Daarom moet je laminaat laten acclimatiseren.
Checklist laminaat doorleggen
Gebruik onderstaande checklist, zodat je, wanneer je begint, efficiënt de vloer kunt doorleggen. Wat heb je nodig?
- Geacclimatiseerd laminaat
- De juiste ondervloer
- Afstandblokjes
- Laminaatsnijder of decoupeerzaag
- Meetlint en potlood
- Winkelhaak
- Montagekit of lijm
- Plinten
- Eventueel een overgangsprofiel
Tip: Kies de juiste ondervloer
Zorg dat je de juiste ondervloer hebt en gebruik dit ook altijd. Dit is een belangrijke stap, zeker met het doorleggen van laminaat. Je krijgt namelijk een egale ondervloer en dat is belangrijk om laminaat strak te leggen. Hobbels of oneffenheden kunnen laminaat onstabiel maken en dat dien je ten alle tijde te voorkomen. Zeker als je vloerverwarming hebt, is het ook belangrijk om hier rekening mee te houden bij de keuze van je ondervloer. Lees eventueel onze blog over de verschillende soorten ondervloeren, om de juiste keuze te maken voor het bepalen van de ondervloer.
Stap 2: Begin met de ondervloer
Start met het leggen van de ondervloer in de eerste ruimte. Zorg ervoor dat de ondervloer ook goed aansluit met de ruimte waar je het laminaat gaat leggen. Volg deze stappen voor de ondervloer:
- Kies de juiste ondervloer
- Haal oneffenheden weg
- Maak de ruimte goed schoon
- Folie leggen
- Ondervloer leggen
- Lastige hoeken uitsnijden
Stap 3: Laminaat doorleggen
Voor het laminaat doorleggen kun je het beste een eenvoudig kliksysteem gebruiken. Deze is ook bekend als het ‘fall down system’. Dit laminaat is aan de kopse kant eenvoudig en snel te vergrendelen en door te leggen.
Zorg dat je ook altijd afstand houdt tussen de muur en het laminaat, gebruik hier eventueel afstandblokjes voor.
Verder moet je laminaat gaan verzagen bij de deuropeningen. Bereken wat ruimte is, zodat het laminaat de kans krijgt om wat uit te zetten. Hiermee voorkom je dat de laminaatvloer te strak komt te liggen. Volg de onderstaande stappen om te beginnen:
Stappen laminaat doorleggen
- Bepaal de legrichting, zeker wanneer je het laminaat gaat doorleggen. Het mooiste is dat je dit doet in de richting van de grootste lichtbron, zoals de ramen of een glazen deur.
- Leg de eerste rij strak langs de muur en gebruik voor een afstand tussen de muur en het laminaat afstandblokjes. Gebruik bij de volgende 2 rijen een ander maat laminaat plank, om daarmee een consistente dynamiek van 3 rijen te creëren.
- Zodra je bij het stuk van het doorleggen komt, dan is het belangrijk dat je dit strak door legt. Gebruik eventueel lijm om te voorkomen dat het laminaat gaat schuiven.
- Controleer steeds de uitlijning en symmetrie. Zorg dat de naden niet in een rechte lijn gaan doorlopen, maar verspringen. Dit zorgt voor een extra stevig gelegde laminaatvloer.
Stappenplan: Overgangsprofiel doorleggen laminaat
Als de ruimte langer dan 8 meter is, dien je een overgangsprofiel te gebruiken. Je hebt de volgende overgangsprofielen:
- T-profiel: Bij vloeren van gelijke hoogte
- Overgangsprofiel: Voor vloeren van ongelijke hoogte
- Trapprofiel: Voor overgangen bij de trap
- Eindprofiel: Voor de nette afwerking van de vloer
Stap 1: Hoogteverschil en opmeten
Het is belangrijk dat je vooraf een indicatie maakt van het hoogteverschil en de ruimtes goed opmeet. Meet de doorgang van de breedte goed, want dit is de plek waar het overgangsprofiel komt. Markeer op de vloer waar het overgangsprofiel uiteindelijk komt.
Stap 2: Plaats de basisrail (indien van toepassing)
Voor sommige overgangsprofielen is het nodig dat er een basisrail of onderprofiel nodig is. Deze dien je eerst te plaatsen en moet in de meeste gevallen vast gelijmd of geschroefd worden aan de ondergrond. Zorg ervoor dat de basisrail recht en goed gecentreerd ligt tussen de 2 ruimtes waar je het laminaat wil gaan door leggen.
Stap 3: Op maat snijden
Indien het nodig is, snijd je het overgangsprofiel en eventueel de basisrail op maat met een zaag. Je kunt hiervoor een fijne zaag gebruiken voor metalen profielen of een houtzaag voor profielen. Controleer of het overgangsprofiel goed aansluit door het op de plek neer te leggen, waar het uiteindelijk moet komen.
Stap 4: Installeren van het overgangsprofiel
Indien je een basisrail met profiel gebruikt, kun je die eenvoudig klikken of drukken op zijn plek boven op de basisrail. Soms kan het voorkomen dat de overgangsprofielen direct op de vloer worden geschroefd of gelijmd. Gebruik eventueel montagekit of dubbelzijdige tape, als het profiel vastgemaakt moet worden met lijm. Zorg ervoor dat het profiel netjes uitgelijnd is en dat het stevig bevestigd wordt, hierdoor kan het niet gaan verschuiven.
Stap 5: Afwerken
Heb je het overgangsprofiel geplaatst en eventueel vastgemaakt? Controleer of het goed aansluit en dat er geen kieren in beide vloeren zijn. Wil je beginnen met het plaatsen van het laminaat? Maak het profiel en de aangrenzende vloer schoon voor het beste eindresultaat.
Tips laminaat doorleggen
Hieronder volgen nog enkele tips laminaat doorleggen. Kom gerust langs in een van onze filialen en maak samen met de Verfzaak een prachtig doorgelegde vloer!
Tip 1: Laminaat doorleggen deur
Als je laminaat wil doorleggen bij de deur, verwijder je eventueel de deurpost of zaag je de onderkant voor een naadloze aansluiting. Hierdoor kan het laminaat eronder worden gelegd zonder overgangsprofiel, mits het niet langer dan 8 meter is. Zorg dat er voldoende ruimte is tussen de muur met eventueel afstandsblokjes, om daarmee kromtrekken van de laminaatvloer te voorkomen.
Tip 2: laminaat doorleggen in meerdere kamers
Wil je laminaat doorleggen in meerdere kamers? Zorg er altijd voor dat de ondergrond vlak is en houd rekening met uitzetvoegen. Dit zorgt ervoor dat spanning in het laminaat wordt voorkomen. Door dezelfde legrichting aan te houden en het laminaat door te leggen, creëer je een stijlvol en ruimtelijk effect in je woning met laminaat.
Tip 3: laminaat doorleggen overloop
Bij het doorleggen van laminaat bij de overloop is het belangrijk om de richting van de planken gelijk te houden met de aangrenzende ruimtes. Dit zorgt voor een prachtig geheel. Gebruik bij de trap een uitzetvoeg.
Veelgestelde vragen Laminaat doorleggen
Heb je na het lezen van deze blog over laminaat doorleggen toch nog wat vragen? Wij hebben een aantal veelgestelde vragen voor je verzameld en zullen daar per vraag antwoord op geven. Lees het hieronder.
Kan ik laminaat doorleggen of niet?
Ja dit kan, mits je goed voorbereid bent. Een ruimte tot 8 meter lengte kan zonder overgangsprofiel, een ruimte langer dan 8 meter dient een overgangsprofiel te gebruiken. Deze kun je in onze winkel aanschaffen en niet online.
Kan je laminaat in 2 richtingen leggen?
Wanneer je laminaat gaat doorleggen, kun je dit alleen in 1 richting doen. Als je de laminaat richting verschillende kamers anders wilt, is het niet mogelijk om het door te leggen. Het laminaat moet immers aan de zijkant worden vastgeklikt.
Laminaat doorleggen of drempel?
Bij het laminaat doorleggen heb je de mogelijkheid om tussen de beide ruimtes een drempel te plaatsen. Het doorleggen van laminaat zorgt voor een ruimtelijk effect. Indien er tussen de ruimten een groot verschil is tussen temperatuur, dan kun je beter kiezen voor een drempel. Drempels zorgen ervoor dat het laminaat wordt beschermd tegen uitzetten en krimpen.
Hoeveel cm zet laminaat uit?
Laminaat zet gemiddeld 4 mm uit door de invloed van de omgeving, denk hierbij aan vocht en temperatuur. Daarom moet je laminaat altijd minimaal 48 uur acclimatiseren, zodat je het mooiste resultaat krijgt met het leggen van laminaat.
Kun je laminaat eruit halen en opnieuw leggen?
Dit is zeker mogelijk. Het is een ideale vloer om te verwijderen en opnieuw te leggen, zeker omdat het vaak zwevend wordt gelegd. Zwevend leggen betekent dat er geen lijm wordt gebruikt.
Kun je laminaat verven?
Ja, je kunt laminaat verven. Hierover hebben we een uitgebreide blog geschreven. Ontdek hier hoe je laminaat kunt verven en daarmee de ruimte tot iets totaal anders kunt omtoveren!
Laminaat doorleggen? Ontdek het nu!
Laminaat doorleggen is een stijlvolle manier om 2 ruimtes met elkaar te verbinden. Houd er rekening mee dat je maximaal tot 8 meter kunt doorleggen, zonder het gebruik van een overgangsprofiel. Is de ruimte wel langer dan 8 meter? Kom dan gerust langs in een van onze filialen voor een overgangsprofiel of andere tools voor het leggen van laminaat, zodat je de vloer van de ruimtes kan veranderen tot 1 mooi geheel.