• Lorem ipsum

Kopse kanten schilderen

8 Mei 2019

Waarom kopse kanten lastig te schilderen zijn

Met kopse kanten wordt de dwarse kant van een boom of plan bedoeld. Oftewel een dwarsdoorsnede van bovenaf naar beneden gekeken. Deze kant is meestal het lastigste gedeelte van het hout om te schilderen omdat hier over de nerven heen wordt geverfd. In tegenstelling tot het schilderen van de zijkanten en oppervlaktes, waarbij dat met de nerf mee kan.

De moeilijke manier van kopse kanten schilderen

Door zeer goed en fijn te schuren kan het probleem van die kopse kanten gedeeltelijk worden opgelost. De bovenkant van de nerven komen door goed te schuren zo gelijkmatig mogelijk te staan wat uiteindelijk een gladde lak- en verflaag oplevert. Dit schuren is echter wel lastiger dan bijvoorbeeld een oppervlakte schuren.

De makkelijke manier van kopse kanten schilderen

Maar gelukkig kan het ook een stuk eenvoudiger. Door bijvoorbeeld houtplamuur te gebruiken. Verdeel het houtplamuur over de kopse kant op een zo glad mogelijke manier. Is het houtplamuur eenmaal goed opgedroogd, dan kan je het snel en eenvoudig fijn schuren. Het oppervlak is uiteindelijk veel gladder dan de kopse kant zelf, waardoor er een ontzettend strak eindresultaat ontstaat. Bovendien wordt zo de kans op een slechte verflaag (wat uiteindelijk ten koste kan gaan van het houtwerk) geminimaliseerd.

Waar kan ik die materialen krijgen?

Bij houtplamuur en houtverf is het belangrijk dat je de juiste kwaliteit in huis haalt. Professionele en A-merken bieden altijd betrouwbare soorten verf en houtplamuur. Denk daarbij aan:

  • Drost
  • Sigma
  • Sikkens
  • Jansen
  • Bolivia