• Lorem ipsum

Kit verwijderen: zó doe je dat!

17 Mei 2024

De siliconenkit rond de tegels in je badkamer of keuken kan na verloop van tijd verkleurd en beschimmeld raken, vooral als deze beschadigd of versleten raakt, waardoor er water kan binnensijpelen. Soms is het nodig om kit te verwijderen vanwege schimmel of omdat het loslaat, terwijl je het soms gewoon wilt verwijderen omdat het er niet meer mooi uitziet.

Veel mensen hebben moeite met het verwijderen van kit omdat ze niet de juiste tips en trucs kennen. Dit kan echter eenvoudig worden opgelost door de kit te verwijderen en te vervangen, zodat je tegelwerk er weer mooi uitziet. Na het lezen van deze blog zul je merken dat het verwijderen van kit heel eenvoudig is. Volg onze stappen hieronder voor een gedetailleerde handleiding.

Waarom moet je oude kit verwijderen? 

Het verwijderen van oude kit is om verschillende redenen essentieel. Gebarsten of beschadigd kit laat vocht en lucht naar binnen sijpelen, wat leidt tot schimmelgroei, houtrot en mogelijke structurele schade. Regelmatige vervanging van oude kit voorkomt deze problemen en behoudt de integriteit van uw huis. Bovendien ziet oude kit er vaak lelijk uit door verkleuring en vuil. Door de kit te vernieuwen ziet uw huis er beter uit. Oude, inefficiënte kit kan ook de isolatie aantasten, waardoor de energierekening hoger uitvalt. Verwijderen en vervangen verbetert de energie-efficiëntie. Tot slot zorgt het verwijderen van overtollig kitwerk voor een schonere, meer gepolijste afwerking. 

Wat is de beste kitverwijderaar? 

De beste kitverwijderaar is afhankelijk van welk type kit is gebruikt, maar over het algemeen kun je Albastine kit- en stickerverwijderaar gebruiken om de meeste kitresten te verwijderen.

Hieronder geven we advies per type kit dat is gebruikt:

Siliconenkit verwijderen

Siliconenkit wordt meestal gebruikt in badkamers en keukens. De waterdichte, flexibele en schimmelbestendige eigenschappen maken het ideaal voor ruimtes die aan water worden blootgesteld. Door zijn flexibiliteit werkt het goed in gebieden waar het klimaat vaak verandert, omdat het kan meerekken met de temperatuur. Je kunt siliconen verwijderen met een siliconenverwijderaar. Zoals de Avis Siliconen Verwijderaar of de Albastine kit verwijderaar.

Acrylaatkit verwijderen

Acrylaatkit is een kit op waterbasis en minder elastisch in vergelijking met polymeer- en siliconenkitten, waardoor het minder geschikt is voor buitengebruik in Nederland, waar het vaak vochtig is. Acrylaatkit hoeft niet altijd verwijderd te worden; vaak is het bijwerken van de bestaande kit voldoende. Als je toch besluit om acrylaatkit te verwijderen, kun je deze het beste uitsnijden en vervolgens met zeepwater en een doek de achtergebleven stukjes op het oppervlak schoonmaken. Het verwijderen van acrylaatkit is vergelijkbaar met het verwijderen van siliconenkit, maar de problemen van de oude kit worden bij acrylaatkit minder snel overgedragen op de nieuwe kit. Daarom wordt acrylaatkit vaak gewoon bijgewerkt in plaats van volledig verwijderd.

Glaskit verwijderen

Het verwijderen van beglazingskit is een proces dat sterk lijkt op het verwijderen van siliconenkit. Beglazingskit wordt vaak gebruikt bij het afdichten van ramen en deuren, en is ontworpen om duurzaam en weerbestendig te zijn. Net als siliconenkit kan beglazingskit echter na verloop van tijd gaan slijten of beschadigd raken, waardoor vervanging nodig kan zijn. Hoewel het verwijderen van beglazingskit soms een uitdaging kan zijn vanwege zijn stevige hechting, volgt het proces dezelfde principes als bij siliconenkit. Hierdoor is enige ervaring met het werken met kit een voordeel bij het verwijderen van beglazingskit.

Montagekit verwijderen 

Montagekit losmaken? Het verwijderen van montagekit is erg lastig. Denk hierbij aan montagekit verwijderen van je muur, beton, glas, hout, metaal, stucwerk, kunststof en van tegels.

Als je iets hebt vastgekit met montagelijm is het bijna onmogelijk om het weer los te krijgen en het verlijmde voorwerp heel te houden. Toch hebben we hier een paar tips voor als je de kit toch moet verwijderen.

  • Probeer de montagekit te verwarmen met bijvoorbeeld een föhn.
  • Steek de kit weg met een plamuurmes of afsteker, een stanleymes is hier ook goed voor geschikt.
  • Slijp de kit resten weg met een haakse slijptol.


Montagekit die tijdens het verwerken op de grond of op je kleren is gekomen, kun je nog gewoon verwijderen met een doekje en wat water.

Hoe kit verwijderen? | Stappenplan

Met de juiste kennis en technieken is het verwijderen van kit een eenvoudige klus. Het is uiterst belangrijk om een nette en goed functionerende badkamer of keuken te behouden door het kitwerk op tijd aan te brengen, voordat er een lekkage ontstaat en er schimmel ontstaat. In deze gids bespreken we de beste methoden en tips om kit efficiënt en effectief te verwijderen.

Stap 1: Benodigdheden verzamelen

Zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen en materialen bij de hand hebt. 

Hier is de volledige lijst: 

Kit verwijderen gereedschap:

Materialen: 

 
 

 

Stap 2: Wees voorbereid

Open ramen en deuren om de ruimte te ventileren, en zorg ervoor dat je een veiligheidsbril en handschoenen draagt om je ogen te beschermen.

Stap 2: Kit uitsnijden

Let op: Steek het mes zo dicht mogelijk langs de ondergrond in de kit (Doe dit aan beide buitenzijden van de kit.). Zorg voor gelijkmatige druk terwijl je rustig naar je toe snijdt.

Gebruik het scherpe mes zoals de stanleymes of de tuitensnijder om de kit langs de randen los te snijden. Zorg ervoor dat het mes volledig is uitgeschoven. Op deze manier kun je zo diep gaan als nodig is om zo veel mogelijk kit weg te snijden. Hierdoor wordt het makkelijker om de kitrand te verwijderen.

Stap 4: Kit verwijderen

Trek rustig de losgesnijde kit uit de voeg. Als dat niet helemaal lukt, dan gebruik de kitverwijderaar (Avis siliconen verwijderaar voor siliconenkit) om de oude kit voorzichtig van het oppervlak te verwijderen. Laat de kitverwijderaar goed inweken. Volg de instructies op de doos over hoe lang het moet weken. Werk langzaam en geduldig om beschadiging van het onderliggende materiaal te voorkomen.

Kit verwijderen met aceton (nagellakremover) of terpentine

Terpentine of aceton (nagellak remover) is een andere manier om kit of kitresten te verwijderen. Zorg ook voor een goed geventileerde omgeving voordat u begint en draag handschoenen. Vanwege hun sterke geur zijn terpentine en aceton schadelijk voor de huid. Vermijd ook open vuur of vonken in de buurt tijdens het gebruik. Laat de aceton/terpentine goed inweken voor een uur of meer zoals nodig totdat het lekker zacht wordt. Daarna kun je het gemakkelijk verwijderen met een plamuurmes en een doek.

Stap 5: Kitresten verwijderen

Gebruik de voorkant van je afbreekmes om achtergebleven overtollige kit resten te verwijderen. Als er nog hardnekkige kitresten achterblijven, gebruik dan de kitverwijderaar om deze vlekken een paar minuten in te laten weken en probeer het er weer af te schrapen en af te vegen.

Stap 6: Maak het oppervlak goed schoon

Nadat je de kit hebt verwijderd, reinig losliggende kitresten met behulp van de ProGold Stoffer. Spoel en droog het oppervlak goed af om eventuele resterende kitresten, vuil en stof te verwijderen.

Stap 7: Spoel en droog het oppervlak goed af

Spoel het oppervlak met wat water. Zorg ervoor dat je achtergebleven kitverwijderaar, aceton of terpentine van het oppervlak verwijdert. Droog het vervolgens met een doek. Het is belangrijk dat je het goed droogt om te voorkomen dat er schimmel ontstaat.

Hoe vaak moet je kitranden vervangen?

Vervang je kitlaag ongeveer om de vijf jaar. De levensduur van kitranden hangt af van de kwaliteit van de kit en de schoonmaakmiddelen die je gebruikt. Zodra de kitlaag loslaat, verkleuring optreedt of er (zwarte) schimmel verschijnt, is het tijd om je badkamer opnieuw af te kitten.

Kit verwijderen bij De Verfzaak

Bij De Verfzaak begrijpen we het belang van het verwijderen van oude of overtollige kit en het aanbrengen van nieuwe kit. Daarom bieden we een scala aan hoogwaardige kit producten en gereedschappen om je te helpen bij dit klusje. Hier zijn enkele van onze topkeuzes:

Kit verwijderen mag dan wel een eenvoudige klus lijken, maar het is belangrijk om het goed te doen om toekomstige problemen te voorkomen. Met de juiste kitverwijderaar en kitproducten van De Verfzaak kun je deze taak efficiënt en effectief uitvoeren.

Conclusie

Kit verwijderen is een essentieel onderdeel van het onderhouden van je huis. Het té lang laten zitten van kit kan leiden tot vochtproblemen, energieverspilling en een onaantrekkelijke uitstraling van je huis. Door oude kit op de juiste manier te verwijderen en nieuwe kit aan te brengen, kun je deze problemen voorkomen en je huis in topconditie houden.