• Lorem ipsum

Kit Overschilderen: Tips en Advies

2 Aug 2024

Wat is de beste manier om kit over te schilderen? Kan dit überhaupt wel? In deze blog gaan we daar antwoord geven en helpen we je met alle vragen rondom kit schilderen. We bespreken de mogelijkheden voor de verschillende soorten kit, zoals het overschilderen van siliconenkit, acrylaatkit en polymeerkit. Lees snel verder en ontdek wat er mogelijk is met het overschilderen van kit!

Wat is kit?

De meeste mensen zijn bekend met het product, genaamd kit. Het is een populair product, dat vaak wordt gebruikt voor het afdichten van kieren, waterdicht maken van oppervlakken en het versterken van verbindingen in ramen, deuren of sanitair. De meest gebruikte soorten zijn siliconenkit, acrylaatkit en polymeerkit. Je gebruikt de kit, afgestemd op de situatie. Is het bijvoorbeeld nodig om enkel in de woonkamer toe te passen of moet het vochtbestendig zijn? We gaan dit uitgebreid behandelen, in het onderstaande stappenplan. 

Stappenplan voor het Aanbrengen van Siliconenkit

Als je hebt besloten om kit te gaan overschilderen, is het belangrijk dat je weet wat je doet. Niet alle kit kan namelijk overgeschilderd worden. Hierover vertellen we meer in stap 1, ontdek het nu!

Stap 1: Beoordeel welke soort kit dit is

Niet alle kitsoorten kunnen worden overgeschilderd. Kijk daarom vooraf of het wel kan, om onnodig werk en materiaalverspilling te voorkomen. Welke kit is overschilderbaar? Hieronder de meest populaire soorten kit:

Is een beglazingskit overschilderbaar?

Beglazingskit is beperkt overschilderbaar. Als alternatief zou je een polymeerkit voor gebruiken, denk hierbij aan de Den braven Hybriseal 2 PS.

Is montagekit overschilderbaar?

Ja, montagekit is in veel gevallen overschilderbaar, maar dit hangt ook af van het specifieke type montagekit dat je gebruikt. Het is dus belangrijk dat je vaststelt welke soort kit het is.

Is sanitairkit overschilderbaar?

Sanitairkit is meestal niet overschilderbaar. De meeste sanitairkitten zijn op basis van siliconen, wat betekent dat verf er niet goed op hecht. Siliconenkit wordt gebruikt vanwege zijn uitstekende waterdichtheid, schimmelbestendigheid en flexibiliteit, perfect voor in de badkamer of keuken. 

Is siliconenkit overschilderbaar?

Helaas is siliconenkit niet overschilderbaar. Siliconenkit wordt gebruikt in ruimtes, waar het vochtig is. Dit omdat het een uitstekende vochtbestendigheid heeft. Jammer genoeg kan de verf niet goed hechten aan siliconenkit, waardoor dit dus niet overschilderbaar is. Wij raden het daarom ook niet aan om een siliconenkit over te schilderen. 

Is acrylaatkit overschilderbaar?

Deze kit is een binnenkit, dat betaalbaar, licht flexibel en overschilderbaar is. Dit kan zowel met verf op waterbasis als op terpentinebasis. Acrylaatkit is niet geschikt voor vochtige ruimtes of glas.

Is polymeerkit overschilderbaar?

Ook deze kit is over te schilderen. Polymeerkit is ontzettend elastisch, tot wel 25%. Deze kit biedt een goede hechting op bijna alle ondergronden. Polymeerkit is geschikt voor afdichtings- en verlijming werkzaamheden en is overschilderbaar met zowel verf op waterbasis als terpentinebasis. 

Stap 2: De voorbereiding

Als je zeker weet dat je de soort kit kan overschilderen, is het handig om onderstaande checklist te gebruiken, zodat je goed voorbereid en efficiënt aan de slag kunt gaan met het overschilderen van de kit. De volgende producten kun je gebruiken om kit over te schilderen:

Checklist overschilderen kit

  • Geschikte verf
  • Kwasten of rollers
  • Schuurpapier (fijne korrel)
  • Ontvetter
  • Schone doeken of papier
  • Afdichtingskit (overschilderbaar, indien nodig)
  • Schilderstape
  • Primer (indien nodig, afhankelijk van de verf en de kit)

Stap 3: Reinig het oppervlak

Als je gaat schilderen, is het belangrijk om rekening te houden met de hechting van de ondergrond. Als het vies is, kan de verf niet goed hechten en zul je daar nadelig resultaat van ervaren. Als je kit gaat overschilderen, zorg dan altijd dat je een ontvetter zoals Universol of St. Marc gebruikt, om daarmee vuil, vet en stof te verwijderen. Gebruik hiervoor een schone doek of papier. Laat de kit vervolgens goed drogen, voordat je verder gaat naar de volgende stap.

Stap 4: Schuur de kit

Voor de optimale hechting, dien je de kit te schuren. Doe dit lichtjes met een fijn schuurpapier (korrel 180-240). Dit helpt de verf om beter te laten hechten aan de kit. Zodra je de kit geschuurd hebt, zorg je ervoor dat je dit goed schoonmaakt met een schone en droge doek.

Stap 5: Afplakken

Gebruik schilderstape om gebieden af te plakken, waar je geen verf wilt hebben. 

Stap 6: Aanbrengen van primer

We raden aan om een primer te gebruiken, voordat je de kit gaat verven. Dit zorgt ervoor dat de hechting verbetert en het resultaat duurzaam en mooier zal zijn. Kies altijd een primer, die geschikt is voor het betreffende type kit. Laat de primer volledig drogen volgens de instructies van de fabrikant.

Stap 7: Schilderen

Als je de volledige stappen hiervoor hebt gedaan, kun je de verf aan gaan brengen met een verfkwast of roller. Gebruik de juiste verf, afgestemd op het type kit.Meestal heb je meerdere lagen nodig, om een volledige dekken te krijgen. Lees altijd de verpakking voor de droogtijd, voordat je verder gaat met de volgende laag.

Stap 8: Verwijderen van afplaktape

Zodra je alles hebt geschilderd, kun je de tape weer verwijderen. Zorg dat je dit doet, wanneer de verf bijna droog is. Daarmee voorkom je dat je gedroogde verf meeneemt, wanneer je de schilderstape verwijdert. Dat zou zonde van je werk zijn!

Stap 9: Laat de verf drogen

Laat de verf volledig uitharden volgens de aanbevelingen van de verffabrikant voordat je het oppervlak weer in gebruik neemt. 

Extra tips overschilderen kit

  • Goede ventilatie: Werk in een goed geventileerde ruimte, om daarmee de droogtijd te bevorderen en blootstelling aan vochtigheid te minimaliseren.
  • Hoogwaardige verf: Gebruik kwalitatieve verf en primer voor een duurzamer en professioneel resultaat.
  • Controleer de droogtijd: Kit moet volledig droog zijn voordat je het overschildert. Reken op 1 mm droogtijd per etmaal.

Met dit stappenplan ben jij in staat om zelf de kit over te schilderen! Wees goed voorbereid en zorg dat je altijd de instructies van de verpakking leest. Nu zullen we nog een aantal veelgestelde vragen over het overschilderen van kit beantwoorden.

Kun je kit overschilderen?

Ja, veel soorten kit zijn overschilderbaar. Het overschilderen van kit vereist zorgvuldige voorbereiding en de juiste materialen. Een siliconenkit is niet overschilderbaar, maar kan in verschillende kleuren worden aangeschaft. Acrylaat- en polymeerkit zijn wel overschilderbaar, wat ze geschikt maakt voor verschillende klussen. 

Welke kit is overschilderbaar?

Voor een overschilderbaar resultaat, gebruik je een acrylkit of siliconenkit met een verfbare samenstelling. Deze kitsoorten zijn ideaal als je wilt weten welke kit is overschilderbaar. Kun je niet overschilderbare kit toch schilderen? Dit is moeilijk en niet aanbevolen; je kunt dan het beste meteen de juiste kleur kiezen en het dus niet overschilderen, als dat niet kan!

Beglazingskit schilderen of niet?

Beglazingskit is meestal niet geschikt om te schilderen. Voor het beste resultaat, kies je kit die speciaal is ontworpen om te verven.

Wanneer kit overschilderen?

Als je de kit wilt overschilderen, vraag je je wellicht af hoe lang de kit moet drogen voor schilderen; dit hangt af van de instructies van de fabrikant, maar meestal moet de kit volledig droog zijn voordat je begint met verven. Dit raden wij altijd aan!

Moet je een beglazingskit schilderen?

Je hoeft een beglazingskit niet per se te schilderen, omdat het vaak niet nodig is voor bescherming. Als je echter een andere uitstraling wilt of de kit wilt integreren met je verfwerk, kun je het schilderen. Zorg ervoor dat de kit volledig droog is voordat je begint met schilderen.

Wanneer is een beglazingskit overschilderbaar na hoeveel uur?

Beglazingskit is meestal overschilderbaar na 24 tot 48 uur. Voor de exacte tijd, vraag je je af: wanneer is kit overschilderbaar? Dit hangt af van het specifieke product. Raadpleeg de instructies van de fabrikant om te weten wanneer kit overschilderbaar is.

Hoe snel is kit overschilderbaar?

Kit is meestal overschilderbaar na 24 tot 48 uur. Dit kan variëren afhankelijk van het type kit en de omgevingsomstandigheden. Raadpleeg altijd de product instructies voor de exacte droogtijd.

Kun je kit schuren?

Ja, je kunt kit schuren nadat het volledig is uitgehard om een glad oppervlak te creëren. Dit maakt het makkelijker om over kit heen te verven en zorgt voor een betere hechting van de verf.

Moet je kit ontvetten voor schilderen?

Ja, je moet kit ontvetten voor schilderen. Het is belangrijk om het oppervlak goed schoon en vetvrij te maken om een goede hechting van de verf te optimaliseren en te voorkomen dat de verf niet goed hecht of opdroogt. Gebruik hiervoor een ontvetter of schoonmaakmiddel en zorg ervoor dat het goed droog is voordat je begint met schilderen.

Kit overschilderen met de Verfzaak

Na het lezen van deze blog kun je aan de slag met het overschilderen van kit! Zorg er wel voor dat je er zeker van bent, dat de kit overschilderbaar is. Een siliconenkit is namelijk niet overschilderbaar. We hebben ook een assortiment kit voor buiten.

Of jou nou acrylkit, polymeerkit of siliconenkit nodig hebt, bij de Verfzaak kun je terecht voor de verschillende soorten kit, maar ook voor materialen om de kit over te schilderen. Ontdek het nu in onze webshop en start je schilderklus deze week!