• Lorem ipsum

Keuken verven

9 Oct 2024

Ben je van plan om de keuken te gaan verven? Ontdek in deze blog hoe je dat kunt doen!

De keuken heeft vele onderdelen, die je kunt gaan verven. Of het nou de keukenkastjes zijn, de muren van de keuken of het aanrechtblad verven, er is ontzettend veel mogelijk om je eigen stijl in de keuken te creëren! In dit artikel lees je hoe je de verschillende onderdelen kunt schilderen en wat je daarvoor nodig hebt. Na het stappenplan volgen een aantal tips en trucs. 

Wil je de keuken landelijk verven of wil je een oude keuken verven? Al deze onderwerpen komen aan bod in de Tips & Trucs. Tot slot bespreken we een aantal veelgestelde vragen. Na het lezen van deze blog weet je precies hoe je de verschillende onderdelen in de keuken kunt verven en hoe je dit kunt doen. 

Keuken schilderen | Stappenplan

De keuken bestaat uit een aantal onderdelen. Wij hebben dit stappenplan zo ingedeeld, dat alle onderdelen aan bod komen. Denk hierbij aan de tegels of de muren van de keuken, de keukenkastjes en tot slot het aanrechtblad. Wij gaan het allemaal stap voor stap behandelen. 

Stap 1: De voorbereiding

Voordat je aan de slag gaat met de keuken verven, is het handig om te bepalen wat je gaat verven. Het is namelijk belangrijk dat je de verf voor in de keuken, afgestemd op de ondergrond. 

Kies de juiste benodigdheden

Ga je de keukenkastjes verven, de tegels verven of misschien wel allebei? Het is dan belangrijk om de juiste verf te kiezen, zodat je professioneel een duurzaam eindresultaat krijgt. 

Om te bepalen welke verf je nodig hebt, kun je per stap zien wat je nodig hebt qua verf. Je zult bij tegels verven een speciale tegelverf nodig hebben en om de muren in de keuken te schilderen, is het handig om rekening te houden met de schrobklasse. Per onderdeel zullen we uitgebreid vertellen wat je nodig hebt!

Checklist keuken schilderen

  • Ontvetter
  • Schuurpapier
  • Schilderstape
  • (muur) verfrollers
  • Kwasten
  • Geschikte grondverf
  • Geschikte verf

Schoonmaken van de keuken

Juist als het gaat om de keuken verven, is het schoonmaken van de wanden enorm belangrijk. Hardnekkige resten van vet op tegels en muren zorgen voor een zwak verfsysteem: de verf gaat onthechten op die plekken. Ontvet daarom de muren eerst grondig, bijvoorbeeld met St. Marc of Universol. Zodra de keuken goed schoon is, vetvrij en stofvrij, dan kun je beginnen met het verven van de keuken!

Stap 2: De tegels van de keuken verven

Tegelwerk komt in keukens vaak voor. Net als bij iedere ondergrond kan je de tegels in de keuken verven door deze licht op te schuren en eventueel voor te behandelen met een daarvoor bestemde grondverf. In sommige tegel verfsoorten zit de grondverf al verwerkt. Meer weten over de tegels van de keuken verven? Check dan ook ons artikel over tegels verven.

Stap 3: De muren van de keuken verven

De muren in de keukenruimte hebben vaker dan in andere ruimtes last van vocht. Een schimmelwerende verf of keuken verf die hiervoor speciaal geschikt zijn hebben dan ook de voorkeur. 

Heb je geen tegelwerk bij het natte gedeelte, dan kan je ook dat muur gedeelte van de keuken verven met een speciale watervaste transparante coating. Zo hebben we in ons assortiment verfsoorten als Sigmapearl Clean Matt, Alpha Rezisto Easy Clean, Drost Devecryl zijdeglans en allerlei andere verfsoorten die hiervoor ontwikkeld zijn. 

Ga je de muren van de keuken verven, dan is het vaak nodig om eerst een voorstrijkmiddel te gebruiken. Een goed middel hiervoor is de Sigmafix Universal.

Klaar met verven? Lees dan eens ons blogartikel: Wat doe je met de lege verfblikken?

Stap 4: Kastjes en keukendeuren verven

Het verven van de keukenkastjes kan direct al een totaal andere uitstraling geven aan je keuken. Belangrijk is wel dat je weet op welke ondergrond je gaat schilderen. Bij keukenkastjes zie je namelijk niet altijd direct om welke ondergrond het gaat. Zo komt het vaak voor dat keukenkastjes van MDF-platen zijn gemaakt, maar dat er een kunststof laag op is aangebracht. 

Voordat je de kastjes van de keuken verven gaat, check eerst de ondergrond. Dit is namelijk vooral belangrijk voor de primer die je moet gebruiken. Er zijn speciale grondverven voor kunststof die zorgen voor een betere hechting met de uiteindelijke laklaag. Daarnaast hebben we ook speciale keukenkastjes verf.

Een uitgebreid stappenplan om de keukenkastjes te verven kun je vinden in onze blog over keukenkastjes verven

Stap 5: Aanrechtblad verven

Wij raden het niet aan om het aanrechtblad te verven. Zelfs met een 2 componentenlak is het niet aan te raden. Dit komt doordat de omgeving rondom de wasbak vaak nat wordt en dit kan ervoor zorgen dat de verf onthecht. Ook is vuil en vet verhogen het risico om te onthechten. 

Keuken schilderen | Tips & Trucs

Ben je van plan om de keuken een landelijke sfeer te geven of wellicht wil je aan de slag met een oude keuken verven? We gaan hieronder nog enkele tips & trucs bespreken, zodat je goed geïnformeerd aan de slag kunt met de keuken verven!

Keuken verven landelijk

Als je een landelijke stijl wilt creëren in de keuken, zul je zachte en natuurlijke kleuren moeten gebruiken. Denk hierbij aan crème, zacht beige of zandkleuren. Deze geven een landelijke sfeer. Laat de verf bijvoorbeeld mengen in:

  • RAL 9001 Crème
    Deze RAL kleur zorgt voor een gezellige uitstraling. De kleur is zacht en warm tegelijk. 
  • RAL 1015 Licht ivoor
    Dit is een beige variant en past erg goed in een landelijke keuken. 
  • RAL 7035 Lichtgrijs
    Je kunt ook wat meer richting grijs gaan en een wat frissere uitstraling creëren met lichtgrijs. 
  • RAL 1013 Parelwit
    Een prachtige witte kleur, die een heldere en rustige uitstraling heeft. Door de warme ondertoon past het goed in een landelijke keuken. 

Oude keuken verven

Ben je van plan om aan de slag te gaan met een oude keuken verven? Dit is een uitstekende manier om de keuken nieuw leven in te blazen, zonder een te grote investering. Zorg altijd dat je de keuken goed schoongemaakt hebt van stof en vet. Gebruik altijd een primer, om daarmee de verf goed te laten hechten en stem de verf af op de ondergrond. Voor een moderne look kun je kiezen voor neutrale tinten zoals zwart, wit of grijs, maar je kunt ook gaan voor een wat meer landelijke uitstraling en de kleuren hierboven gebruiken!

Houten keuken verven

Heb je een houten keuken, die je wilt gaan verven? Dit is zeker mogelijk. Kies een verf dat geschikt is voor een houten ondergrond en geschikt is om in de keuken te gebruiken. het moet dus goed bestand zijn tegen vet, vocht en hitte. 

Bereid de ondergrond goed voor door het te ontvetten en licht op te schuren. Breng vervolgens een geschikte primer aan, zeker bij donker hout, om een egaal en duurzaam eindresultaat te krijgen. 

Gebruik een verf die goed tegen vocht en hitte kan, zoals een slijtvaste lakverf. Werk de houten keuken af met een transparante laklaag, voor extra bescherming en duurzaamheid. 

Keuken groen verven

Om een natuurlijke look aan je keuken te geven, kun je ervoor kiezen om de keuken groen te verven. Hieronder enkele opties groene RAL kleuren.

  • RAL 6019 Witgroen
    Gebruik deze groene RAL kleur voor een rustige en landelijke uitstraling. 
  • RAL 6003 Olijfgroen
    Een prachtige warme kleur groen, dat zorgt voor een natuurlijke uitstraling, zeker als je het combineert met hout.
  • RAL 6009 Dennengroen
    Zorgt voor een natuurlijke, maar stijlvolle en luxe sfeer. Vooral als je het combineert met gouden of zilveren details. 

Gebruik een matte verf voor een rustige uitstraling of een glanzende afwerking voor een wat levendigere resultaat. Combineer de groene kleur met houten elementen of wit, om daarmee een gebalanceerd kleurenspel te creëren. 

Keuken zwart verven

Durf je het aan om je keuken een wat modernere uitstraling te geven en voor zwart te gaan? Dan is een keuken zwart verven een gedurfde en uitstekende keuze! Zeker als je het combineert met een matte afwerking. 

RAL 9005 is diepzwart en daarvoor een zeer geschikte kleur. Gebruik een glanzende afwerking, om daarmee optisch gezien de ruimte groter te laten lijken. Perfect voor de wat kleinere keukens.

Om te voorkomen dat je keuken te zwart wordt, kun je het combineren met lichte werkbladen of natuurlijke werkbladen van hout. 

Keuken grijs verven

Je kunt er ook voor kiezen om je keuken grijs te verven. Dit is alsnog een moderne look, maar iets subtieler dan zwart. Gebruik bijvoorbeeld RAL 7035 als je een lichtgrijze kleur zoekt en RAL 7016 als je een wat donkdere grijs wilt gebruiken om de keuken te verven. 

Keuken verven | Veelgestelde vragen

Kun je zelf je keuken schilderen en wat is beter? Wrappen of verven? We gaan het je allemaal beantwoorden in de veelgestelde vragen over keuken verven!

Kan je zelf je keuken verven?

Ja, je kunt zelf je keuken schilderen. Zorg dat je de juiste verf gebruikt, afgestemd op de ondergrond, zoals verf dat geschikt is voor hout of tegels. Gebruik een primer voor een optimale hechting en bereid je altijd goed voor, voor een professioneel en duurzaam eindresultaat. 

Hoe schilder je over keukenverf heen?

Dit verschilt per situatie. Als het oude keukenverf is, dien je deze eerst te verwijderen. Dus goed ontvetten en opschuren.

Welke verf is geschikt voor een keuken schilderen?

Je kunt het beste voor in de keuken kiezen voor een muurverf met schrobklasse 1 verf. Deze klasse kan het beste tegen vlekken. Lees eventueel onze blog over schrobklasse, om nog meer over dit onderwerp te ontdekken.

Wat is beter, keuken wrappen of verven?

Als je op zoek bent naar een unieke look, dan is wrappen beter. Als je enkel de kleur wilt veranderen, dan is verven van de keuken een uitstekende keuze.

Kun je keukenkastjes overschilderen?

Ja, in de meeste gevallen is dit wel mogelijk. Lees hiervoor onze blog over keukenkastjes verven. Hierin ontdek je hoe je het beste de keukenkastjes kunt schilderen. 

Wat is de beste verf voor keukenkastjes?

Dit hangt af van de ondergrond. Kies altijd een verf, dat bestand is tegen hitte en vocht. 

Welke verf is het beste voor keukenmuren?

Kies voor de keukenmuren een verf met schrobklasse 1. Als er dan weleens een keertje een vlek op de muur komt, is dat niet zo erg met schrobklasse 1. Deze is daar speciaal voor ontwikkeld.

Keuken verven met de Verfzaak

Keuken zelf verven? Bij De Verfzaak vind je alles wat nodig is voor deze klus. Bepaal voordat je de keuken verven gaat, wat je geschilderd wil hebben, schrijf op om wat voor ondergronden het gaat en breng een bezoekje aan De Verfzaak. Wij helpen je in een van onze locaties in Zuid-Nederland met de keuken verven. Weet je wat je nodig hebt, check dan onze webwinkel en bestel de beste merken tegen de voordeligste prijzen en profiteer van de snelle levering. 

Of het nou gaat om  met het aanrechtblad verven of keuken deuren verven. Bij de Verfzaak vind je alles wat je nodig hebt om zelf je keuken te verven. Shop hoogwaardige verfmerken zoals Sikkens, Sigma en Wijzonol.

Ga je zelf de keuken verven? Deel foto's van de keuken verven voor en na en wie weet zie je jouw keuken verven voor en na terug op onze socials of blogs! Of je nou aan de slag gaat met de keuken opnieuw verven of keuken lakken, bij ons vind je een uitgebreid assortiment van verf tot accessoires. Ontdek het nu online of kom gezellig langs in onze winkels!