• Lorem ipsum

Is formica schilderen mogelijk voor mijn oude tafelblad?

8 Mei 2019

Formica schilderen op een oud tafelblad is mogelijk, maar hiervoor is wel een speciale behandeling nodig. Voordat we daar dieper op ingaan, even een korte beschrijving van wat Formica is.

Formica

De naam van de kunststof Formica is een afgeleide van mica, een verzamelnaam voor een grote groep mineralen. Formica is eigenlijk een samenstelling van for mica. Het is een vezelversterkte kunststof op basis van plantaardige vezels in combinatie met een thermohardende hars op basis van melamine. Hierdoor is een aanrechtblad niet geschikt om hete pannen op te plaatsen.

Formica schilderen: is het mogelijk?

Formica schilderen kan prima. Belangrijk is om het aanrechtblad eerst te schuren voordat je deze gaat schilderen. Eerst moet er grondverf, speciaal voor kunststof, worden aangebracht voordat de coating erop kan. Formica schilderen van een aanrechtblad kan daarbij met twee verschillende soorten coatings:

  • Formica schilderen met lak op basis van 2 componenten. Een aanrechtblad Formica schilderen kan het beste met 2 componenten lak. Deze soort wordt doorgaans veel harder dan conventionele lakken. Hierdoor is het aanrechtblad beter bestand tegen slijtage en gaat het dus langer mee.

  • Formica schildering met lak op waterbasis. Hoewel op waterbasis gedragen lak minder hard wordt dan 2 componenten lak, kan het bij een wit aanrechtblad wel een goede keuze zijn. Solvent gedragen lakken worden namelijk eerder geel. Hoewel dat bij bijvoorbeeld felle of donkere kleuren minder zichtbaar is, is dat bij wit wel.

Formica schilderen: veiligheid

Bij Formica schilderen van jouw aanrechtblad is het belangrijk om een goede bescherming te dragen voor je ogen en luchtwegen. Formica inademen is namelijk ongezond: vooral bij schuren is dat dus belangrijk. Maar ook als je Formica schilderen gaat met 2 componenten lak, is het belangrijk om je ogen en luchtwegen te beschermen. Draag bij het Formica schilderen en schuren dan ook een veiligheidsbril en mondkapje. Goede lakken vinden voor Formica schilderen? Bezoek dan De Verfzaak, jouw specialist in coatings. De Verfzaak biedt goede adviezen en de juiste middelen voor Formica schilderen. Uitstekende coatings van bijvoorbeeld Sikkens, Sigma, Drost en Wijzonol, goede service en de beste tips over Formica schilderen krijg je bij De Verfzaak. Daarnaast ontdek ook eens onze andere artikelen over bijvoorbeeld schuren en verven.