• Lorem ipsum

Houtrot repareren

3 Oct 2024

Heb je last van houtrot? Dan is het misschien mogelijk om houtrot te behandelen. In deze blog gaan we je hier meer over vertellen. 

Houtrot komt meestal voor bij buiten houtwerk. Vocht heeft zich door de laklaag weten te dringen en door de werking van water, lucht en temperatuurwisselingen hebben schimmels vrij spel gekregen. Deze verteren en vermolmen het hout, waardoor het onbruikbaar wordt. 

Houtrot herstellen is erg belangrijk, omdat je niet wilt dat dit zich verder gaat ontwikkelen. Je controleert houtwerk op rotting door met je duim of een schroevendraaier erop te drukken. 

In deze blog gaan we je vertellen wat je nodig hebt om houtrot te herstellen. We hebben een stappenplan voor je klaargezet, waarmee je het houtrot op een professionele wijze kunt wegwerken en repareren. Tot slot zullen we een aantal veelgestelde vragen voor je beantwoorden omtrent houtrot herstellen. Lees snel verder en knap jouw hout weer helemaal op!

Kun je houtrot repareren?

Ja, in de meeste gevallen kun je houtrot repareren. Maar soms moet je het vervangen. We leggen je hieronder uit, wanneer je houtrot moet repareren en wanneer je het moet vervangen. 

Houtrot repareren of vervangen?

Of je houtrot moet repareren of vervangen, hangt af van de ernst van de schade. Hier zijn enkele richtlijnen:

Houtrot reparatie

Als er minder ernstige schade is, kun je ervoor kiezen om het houtrot te repareren. Hieronder enkele richtlijnen:

  • Klein of oppervlakkig rot: Als het houtrot een klein gebied is en het hout nog niet verzacht is, kun je het rotte deel weghalen en dit repareren met een houtrotvuller of epoxyhars.
  • Stabiele structuur: Als het resterende houten deel nog stabiel is, kun je het rotte deel repareren. 

Houtrot vervangen

Is er sprake van ernstige schade? Dan kun je er beter voor kiezen om het houtrot te vervangen. Hier enkele richtlijnen:

  • Groot of diep rot: Als het hout op een groot stuk zacht is geworden, moet je het hout volledig vervangen.
  • Structurele problemen: Bij dragende constructies is het beter om het hout te vervangen, zodat de sterkte en de veiligheid gewaarborgd wordt. 
  • Voorkomen van verdere verspreiding: Als het rot al over een groot gebied heeft verspreid, dan is het belangrijk om te voorkomen dat de schimmel zich verder uitbreidt. Dit doe je door het hout simpelweg te vervangen. 

Je kunt ook kiezen voor een combinatie van beide: vervangen van ernstig aangetaste delen en repareren van kleinere plekken.

Stappenplan: Houtrot reparatie

In dit stappenplan gaan we je vertellen hoe je houtrot kunt repareren en herstellen. Wat heb je nodig en hoe moet je het doen? We leggen het je allemaal uit!

Stap 1: De voorbereiding

Ben je van plan om houtrot te herstellen? Dan is het handig om je goed voor te bereiden. Hieronder vind je wat je nodig hebt om houtrot te repareren. We leggen je uit welke materialen en gereedschappen je nodig hebt. 

Materialen houtrot reparatie

Gereedschappen houtrot repareren

  • Steekbeitel of schroevendraaier
  • Krabber of verfkrabber
  • Plamuurmes
  • Schuurmachine (optioneel)
  • Kwasten of rollers
  • Handschoenen en veiligheidsbril

Stap 1: Verwijder het rotte hout

Voordat je de plek gaat herstellen, is het belangrijk dat je het rotte hout verwijdert. Dit doe je met een krabber of een frees. Zorg dat je dit zorgvuldig doet. Als je dit namelijk niet nauwkeurig doet, kunnen de achtergebleven schimmels zich opnieuw gaan verspreiden. 

Zorg dat je daarom een ruim deel gezond hout om de plek met rot weghaalt. Laat je niet misleiden door droog hout, dit kan ook rotten, terwijl het er wel droog uitziet. Is het oppervlak groter dan een vuist? Dan is het advies om dit te vervangen door een nieuw deel hout. Rot hout vervangen kan soms beter zijn, dan het repareren van het rotte hout. 

Stap 2: Controle

Zorg dat je de plek goed gedroogd is, voordat je verder gaat. Houd ten minste een paar dagen aan en controleer regelmatig of de plek goed opdrogen is. 

Stap 3: Voorbereiding houtrot behandelen

Zorg dat je de ondergrond goed voorbereid op de reparatie. Dit betekent dat de oude verflagen goed schoon en vetvrij gemaakt moeten worden. Zorg ervoor dat niets achterblijft, voor een optimaal resultaat

Stap 4: Impregneren

Zodra de ondergrond goed schoon is en vetvrij is, kun je het oppervlak opvullen. Voor een optimale behandeling van het hout, adviseren we je om eerst een houtrot impregneermiddel te gebruiken. Dit middel dringt tot diep in het hout door en zorgt ervoor dat alle restanten en schimmels in het hout worden aangepakt. Het duurt gemiddeld 6 uur om dit op te laten drogen, maar controleer altijd de instructies op de verpakking en houd ook rekening met je omgeving (vocht en temperatuur). 

Stap 5: Houtrot vullen

Hoe vul je houtrot op? Als je het hout hebt geïmpregneerd, kun je het gaan vullen. Dit kun je doen met een houtvuller of een voegkit voor buiten. Dit kun je vinden in onze online webshop of kom gezellig langs in een van onze winkels. 

Breng 2 componenten met houtvuller aan en zorg ervoor dat dit uitgehard wordt. Lees hiervoor de instructies op de verpakking. Je kunt de houtvuller aanbrengen met een plamuurmes en laat het ten minste 6 uur drogen. Houd altijd de droogtijd van het gebruikte product aan. 

Wat is de beste houtrot vuller?

Er zijn verschillende houtrotvullers beschikbaar. Bij de Verfzaak shop je hoogwaardige producten, van topmerken. Kies bijvoorbeeld voor de Eazyfix Premium of de Houtrotvuller

Albastine houtrotvuller
Albastine houtrotvullerEazyfix premium

Stap 6: Afwerking

Zodra de houtvuller volledig is uitgehard, kun je het oppervlak gereed maken voor de afwerking. Door het oppervlak op te schuren zorg je voor een goede basis en overgang tussen het hout en het houtrot reparatie middel. Zorg er vervolgens voor dat je het oppervlak volledig stofvrij maakt. Zo krijg je de beste basis voor het behandelen van het oppervlak. 

Stap 7: Nabehandeling

Je wilt natuurlijk voorkomen dat je het hout opnieuw moet repareren. Daarom is het belangrijk om het hout goed te behandelen. Gebruik hiervoor een UV-beschermingsolie, om daarmee verkleuring, schimmels en bacteriën tegen te houden. 

Veelgestelde vragen over houtrot repareren

Misschien heb je na het lezen nog een aantal vragen over het repareren van houtrot. We gaan een aantal vragen voor je beantwoorden!

Hoe ontstaat houtrot?

Het is handig om te weten hoe houtrot ontstaat, zodat je daar ook problemen in de toekomst mee kunt voorkomen. Houtrot ontstaat voornamelijk doordat er vocht is binnengedrongen in het hout. Het hout kan vervolgens gaan schimmelen, dat uiteindelijk leidt tot het rotten van het hout. De schimmels gaan hun werk doen en vreten zich vervolgens door het hout heen en kan dit tot het ergste geval zorgen voor onherstelbare schade. Daarom is het belangrijk om houtrot te herkennen, zodat je daarop kunt inspelen en houtrot kunt herstellen. Let ook goed op, want je kunt houtrot niet altijd aan de buitenkant herkennen, het gaat soms ook van binnenuit.

Hoe kun je houtrot herkennen?

Houtrot ontstaat het meest bij een luchtvochtigheid van boven de 20% en als de temperatuur hoger is dan 18 graden. Als je deze combinatie hebt, kun je helaas heel snel last krijgen van houtrot. Houtrot is een schimmel, die ontstaat bij een combinatie van vocht, warmte en zuurstof. 

Als deze factoren aanwezig zijn, dan is de kans groot dat de schimmel op den duur in het hout gaat nestelen, zijn werk gaat doen, met alle gevolgen van dien. 

In de loop van de tijd zullen de eerste tekenen van het houtrot ontstaan. Zo krijgt het hout door het vocht een donkerder uiterlijk. Verder wordt het hout ook zachter. Je kunt dit testen door in het hout te prikken. Als het al ver heen is, kun je er zelfs krimpscheuren in vinden. 

Kan houtrot worden voorkomen?

Ja, je kunt houtrot stoppen, door het voldoende te beschermen. Dit kun je doen door het hout te impregneren en eventueel te beitsen.

Wat te doen bij een rot kozijn?

Als je een rot kozijn hebt, neem dan onderstaande stappen.

  1. Controleer het kozijn grondig en bepaal de grootte van het rotte oppervlak. Als het te groot is, kun je het kozijn beter vervangen voor een nieuw kozijn. 
  2. Verwijder het deel met houtrot. Dit kun je doen met een schroevendraaier of beitel.
  3. Breng houtverharder aan om het overgebleven hout te versterken.
  4. Vul de uitgeholde delen op met een houtrotvuller, zoals die van Alabastine.
  5. Schuur vervolgens het kozijn op, zodra de vuller goed opgedroogd is. Zorg er wel voor dat je de droogtijden van de verpakking hanteert. 
  6. Werk het kozijn af met een grondverf en lak of verf.

Rot hout verder als het droog is?

Helaas is het mogelijk dat hout gaat rotten als het droog is. Het is daarom belangrijk om op tijd houtrot te behandelen. Als er eenmaal schimmels in het houtrot zitten, zal dit ook verspreiden als het hout droog is.

Wat kost houtrot herstellen?

Als je houtrot zelf gaat herstellen, ben je ongeveer voor een kleine reparatie € 50,- kwijt aan materialen en als het gaat om een grote reparatie € 150,-. Dit is ook afhankelijk van wat je zelf allemaal nog in huis hebt aan bijvoorbeeld gereedschap, kwasten en schuurpapier.

Helpt verf tegen rotten?

Ja, door het hout te verven, creëer je een beschermende laag, die voorkomt dat vocht binnendringt in het hout. Omdat vocht een belangrijke oorzaak is van houtrot, kan de verf ook zorgen voor een duurzamere bescherming tegen schimmel en houtrot.

Houtrot repareren? Eenvoudig met de Verfzaak!

Zoals je hebt kunnen lezen, is het belangrijk wanneer je houtrot hebt geconstateerd, om bezig te gaan met rot hout behandelen. Je kunt rot hout herstellen, maar misschien moet je het ook vervangen. Dit doe je meestal als het oppervlak van het hout zacht is geworden of als het oppervlak aan houtrot groter is geworden dan een vuist.

Zorg dat je altijd hoogwaardige producten gebruikt, zoals een goede houtrotvuller. Bij de Verfzaak kun je terecht voor hoogwaardige producten, van de beste merken, waaronder Alabastine of Easyfix. 

Kom langs in een van onze filialen of shop direct in onze webshop en begin deze week nog aan het behandelen van houtrot!