• Lorem ipsum

Hoogglans of Zijdeglans: Wat is het verschil?

11 Jun 2024

Het is je misschien opgevallen dat er hoogglans- en zijdeglansversies zijn van een aantal verfproducten. Maar wat onderscheidt zijdeglans van hoogglans? Elke verf heeft een andere glansgraad. De glansgraad van een verf wordt aangegeven door deze glansgraden. De uitersten van dit spectrum zijn hoogglans en ultramat. We zullen het onderscheid tussen zijdeglans en hoogglans en het uiterlijk van de verschillende glansgraden hieronder nader toelichten.

Verschil zijdeglans en hoogglans

Het verschil tussen zijdeglans en hoogglans is de glansgraad. Hoogglans verf heeft een extreem glanzende afwerking, terwijl zijdeglans minder glans heeft, maar niet helemaal mat is (geen glans). Dit is te zien aan het uiterlijk van de verf op het geverfde oppervlak en ook aan de mate van bescherming. Van alle verven heeft hoogglans de hoogste glansgraad. Dit glansniveau gaat meestal langer mee omdat het het best bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Het populairste verftype voor buitenoppervlakken is hoogglans.

Hoogglans en Zijdeglans verf bij De Verfzaak

 

Sikkens Rubbol BL Rezisto SatinSikkens Rubbol XD High Gloss

Zijdeglans, hoogglans of mat: waar kies je voor?

Er zijn twee verschillende soorten glansniveaus: zijdeglans en hoogglans. Geen glansniveau heet mat. Mat geeft een rustig effect, maar is veel moeilijker schoon te maken. De meest glanzende verfsoort heet hoogglans. Als je de aandacht wilt vestigen op een oneffen oppervlak, is dit je beste keuze. Verf met een hoogglansniveau wordt vaak gebruikt, vooral buiten. De kenmerkende glans van hoogglans wordt veroorzaakt door lichtreflectie van de zon. Door deze reflectie zal de zon de verflaag minder snel aantasten. Bovendien zorgt het ervoor dat vuil zich niet hecht aan het oppervlak, waardoor de kans op verkleuring afneemt. Hoogglanslak heeft een slijtvaste harde toplaag en is zeer goed bestand tegen neerslag.

Zijdeglans bevindt zich in het midden van het glansbereik. De toplaag is zachter dan die van hoogglans. De kenmerkende glans van hoogglansverf komt van deze harde toplaag. Satijn of satijnglans zijn andere namen voor zijdeglans. Hoewel de glans niet zo hoog is als hij zou kunnen zijn, is deze glansgraad ook niet mat. Cijfers kunnen worden gebruikt om dit verschil te illustreren: hoogglans heeft een glansgraad van 85% en zijdeglans heeft een glansgraad van 30%. Dit varieert van 0% tot 15% voor matte verf en van 0% tot 5% voor extra matte verf. Zijdeglansverf is perfect als je een oppervlak een beetje glans en warmte wilt geven. Zijdeglansverf stond erom bekend sneller te vervagen dan hoogglansverf. Gelukkig is dit door de vooruitgang op dit gebied niet langer het geval.

Hoogglans of zijdeglans binnen

Het maakt niet uit of je voor matte, zijdeglanzende of hoogglanzende verf voor binnen kiest. Interieurs zijn niet zo duurzaam als exterieurs, waar hoogglansverf aanzienlijk beter presteert. Uiteindelijk heb je binnenshuis geen last van het weer. Binnenruimtes zijn echter de ideale omgeving voor zijdeglans en matte verf. Met zijdeglans en matte verf vallen gebreken veel minder op. De uiteindelijke beslissing voor gebruik binnenshuis is dus aan jou: hou je van de diepere glans van hoogglans of van de gladde uitstraling van zijdeglans? Het is dus meestal een kwestie van voorkeur.

Hoogglans of zijdeglans buiten

Voor buitengebruik is hoogglans meestal de beste optie. Het schilderwerk ziet er langer mooi uit omdat er minder vuil aan de verf hecht. Hoewel zijdeglans producten er matter uitzien, zijn ze minder “flexibel”. Na verloop van tijd zullen de verfproducten een beetje saai lijken omdat ze niet zo goed bestand zijn tegen weersinvloeden.

Vergeet echter niet dat hoogglansverf de aandacht vestigt op de ondergrond. De onvolkomenheden of texturen van de ondergrond zullen meer opvallen. Ook al biedt de verf zelf iets minder bescherming, een zijdeglans verdient in zo'n geval de voorkeur.

Raamkozijnen hoogglans of zijdeglans

Wanneer iemand de buitenkant van deuren en kozijnen wil schilderen, wordt vaak deze vraag gesteld. In de wereld van het schilderen is hoogglans altijd de beste optie. Verf met hoogglans gaat langer mee omdat het harder is en beter bestand tegen zonschade. Maar omdat sommige mensen hoogglans te verblindend en reflecterend vinden, wordt zijdeglans steeds populairder. Zijdeglans is de beste optie als dit iets is wat jou ook opvalt. Houd er wel rekening mee dat de kans dat je zijdeglans opnieuw moet lakken zeker toeneemt.

Binnendeuren hoogglans of zijdeglans

De meest populaire afwerking voor een binnendeur is zijdeglans, hoewel hoogglans afwerkingen je deur ook iets extra's kunnen geven. Het belangrijkste verschil tussen deze lakvarianten is hun glansniveau. Denk bijvoorbeeld aan een matte lakafwerking. Deze heeft een matte uitstraling. De hoogglans heeft, zoals de naam al zegt, veel meer glans dan zijn concurrenten, terwijl de zijdeglans de ideale middenglans is.

Iets anders waar je goed over na moet denken is de ondergrond van de verf. Welke acrylverf kies je: op terpentinebasis of op waterbasis? Acrylverf heeft een lagere geur, waardoor het een uitstekende keuze is voor je nieuwe binnendeur. Zo kun je ervoor zorgen dat je huis niet meteen sterk naar verf ruikt. Naast dit opmerkelijke voordeel droogt de verf ook sneller en vergeelt hij minder.

Hoogglans en zijdeglans combineren

Je bent niet gedwongen om te kiezen tussen hoogglans en zijdeglans! In werkelijkheid kan het mengen van zijdeglans en hoogglans intrigerend zijn voor je interieur. Glanzende oppervlakken zien er prachtig uit met hoogglans, vooral als je een vulmiddel, grondverf en grondverf gebruikt om dit goed te doen. Het schilderen van deuren, trappenhuizen en raamkozijnen in hoogglans is gebruikelijk omdat deze oppervlakken er glanzend en elegant uitzien. Verf voor binnenshuis heeft het voordeel dat het gemakkelijk schoon te maken is. Het is bijvoorbeeld handig om vieze handafdrukken moeiteloos van deurposten te kunnen verwijderen als je jonge kinderen hebt.

Door het gebruik van deze verf glijden waterdruppels echter ook soepeler weg. Dat is dus handig bij het koken. Hoogglans- en zijdeglansverf combineren dus goed binnenshuis. Houd er wel rekening mee dat de afwezigheid van UV-licht binnenshuis ervoor kan zorgen dat lichtgekleurde hoogglansverf achteruitgaat. Houd hier rekening mee bij het kiezen van kleuren voor hoogglansverf voor binnen.