• Lorem ipsum

Hoogglans lak verliest zijn glans: hoe komt dat?

8 Mei 2019

Hoogglans lak kan een prachtig resultaat opleveren als het goed wordt opgezet. De uitdaging en tegelijkertijd het leuke met hoogglans lak werken, is dat het vakmanschap vereist. Hoogglans lak komt optimaal uit de verf bij ee n goede dekking. Dat begint al bij een gelijke ondergrond, het beste resultaat krijg je wanneer deze zo egaal mogelijk is. Het goed aanbrengen van een geschikte grondverf voor de hoogglans lak is bovendien enorm belangrijk: mis je een plekje, dan gaat dat ten koste van de kwaliteit van het eindresultaat. Maar de voornaamste reden om een zo mooi mogelijke afwerking te krijgen, is het aanbrengen van verschillende lagen hoogglans lak.

De reden dat hoogglans lak vroegtijdig zijn glans verliest heeft dan ook te maken met een dunner wordende dekking. Dit kan doordat er te weinig lagen hoogglans lak zijn aangebracht. Hierdoor is de lak minder bestand tegen invloeden van buitenaf, zoals UV-licht. Ook het veelvuldig schoonmaken of polijsten van de hoogglans lak met schurende of bijtende middelen verzwakt de glans.

Hoe moet ik dat repareren?

Gelukkig is het erg eenvoudig om hoogglans lak weer in zijn originele staat te krijgen, er moeten gewoon één of twee nieuwe laklagen worden aangebracht. Dat doe je door het oude oppervlak eerst grondig te reinigen met speciale ontvetter. Vervolgens licht opschuren met fijne korrel(180-240), stofvrij maken en ten slotte aflakken. Voor de zekerheid nog een laag hoogglans lak aanbrengen? Wacht dan tot de eerste laag overschilderbaar is en herhaal het proces nog een keer.

Kwaliteit van de hoogglans lak

Ook een belangrijke invloed op het glansbehoud, is de kwaliteit van de hoogglans lak. Professionele en A-kwaliteit merken bieden doorgaans beter ontwikkelde harssoorten en verfstofdeeltjes in hun verven waardoor de lak langer goed blijft en het eindresultaat optimaal wordt. Denk aan merken als:

  • Sikkens
  • Sigma
  • Wijzonol
  • Drost

Zeker de hoogglans lakken van Sikkens vallen in de smaak bij professionals en doe-het-zelvers. De beste lak van dit merk is de Sikkens XD High Gloss. Deze lak is extreem buitenduurzaam en gaat voor een lange periode mee.