Het is mogelijk om je bad te verven, echter raden wij dit zeker af om te doen. Vaak wordt een bad geverfd om beschadigingen te herstellen of een andere kleur te geven. Er komt veel bij kijken en er is geen zekerheid of het werk dat je doet, ook het gewenste resultaat gaat geven en gaat houden. In deze blog lees je er meer over.
Waarom is het afgeraden om je bad te verven?
Bij De Verfzaak raden wij je echt af om je bad te gaan verven. Allereerst is een bad verven ontzettend veel werk. Hierdoor kun je de badkamer voor één tot drie weken niet gebruiken, het moet namelijk goed drogen om het resultaat te kunnen behouden.
Ook heeft je gezinssituatie invloed op de kwaliteit van je geverfd bad. Bij een groot gezin wordt het bad vaker gebruikt waardoor de verf vaker belast wordt. Hierdoor slijt de verflaag ontzettend snel. Hoe goed je badkamer verf ook is, als het veel belast wordt kan er water achter de verf komen waardoor het gaat afbladderen. Dit kan al op zeer korte termijn gebeuren en je mag van geluk spreken als het een jaar kan blijven zitten.
Wanneer de badkamer weinig gebruikt wordt, kan het wel interessanter zijn om je bad te verven dan een nieuwe aan te schaffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vakantiehuis of caravan. Hier zal de badkamer goed de tijd hebben om tussendoor te drogen en zal de verf ook minder worden belast door het water.
Toch je badkuip verven? | Stappenplan
Kies je er toch voor om je bad te verven? Dan hebben wij tips hoe je dit het beste kunt aanpakken.
Stap 1: Voorbereiding
Goede voorbereiding is het halve werk, zeggen we graag. Begin daarom met het repareren van de beschadigingen en maak het bad grondig schoon. Alles goed schoon? Dan kun je starten met ontvetten.
Tip: heb je een ontvetter met wax of andere chemicaliën erin? Was dan goed na, hierdoor kan de verf minder goed hechten.
Stap 2: Emaille laag schuren
Wanneer het bad goed schoon is kun je aan de slag met het opschuren van het bad. Gebruik hiervoor een handpalmschuurmachine met een grovere korrel. Schuur tot het bad een doffer uiterlijk heeft. Maak daarna het bad stofvrij voordat je verder gaat.
Stap 3: Afplakken
Begin met het afplakken van de randen en bedek de vloer rondom het bad om morsen te voorkomen.
Stap 4: Primer / grondverf aanbrengen
Nu ga je verder met een belangrijke stap: een hechtprimer aanbrengen. Emaille lagen hechten over het algemeen moeizaam. Door deze extra stap uit te voeren, is de kans groter dat de verflaag straks beter gaat hechten. Begin met een kwast bij de randen en doe de grote oppervlaktes met een roller.
Laat de primer vervolgens goed drogen. Hoe beter uitgehard, hoe slijtvaster de verf zal worden.
Stap 5: Eerste verflaag aanbrengen
Bad verven: emaille verf en aflaklaag
Voor het bad verven gebruik je als eerste laag een speciale emaille verf. Je kan emaille verf als een soort grondlak gebruiken en vervolgens met een acrylverf aflakken. Vooral bij het bad verven met emaille verf en het aflakken is het belangrijk dat alles goed dekkend geschilderd is zodat water niet onder de verflaag kan gaan zitten. Daarom kan je het beste twee keer aflakken. De eerste keer verdund (5 a 10 procent, afhankelijk van wat de fabrikant aangeef).
Wanneer de hechtprimer goed uitgehard is, kun je beginnen met de eerste verflaag. Ga goed secuur te werk en zorg ervoor dat je alles goed meeneemt om te voorkomen dat er later water achter de verf kan gaan zitten. Hierdoor zal de verf gaan afbladderen. Doe ook weer de randen met een kwast en de grote oppervlaktes met een roller. Klaar? Laat het weer drogen volgens de droogtijden en bij voorkeur zelfs iets langer.
Stap 6: Tweede verflaag
Hier werk je hetzelfde als stap 5. Wacht tot de vorige laag goed uitgehard is voordat je verder gaat. Controleer dat alles goed meegenomen wordt. Misschien heb je nog een extra laag nodig. Laat het dan weer drogen volgens stap 5.
Ben je klaar? Verwijder dan direct de afplaktape en de afdekzeilen. Het is ontzettend belangrijk dat de verf eerst volledig uithardt voordat je gaat douchen. Dit verschilt per soort badkamerverf, dus controleer de verpakking.