• Lorem ipsum

Geverfde muren schoonmaken

6 Aug 2024

Hoewel vieze vlekken van vieze handjes of iets anders vervelend kunnen zijn, kun je met de juiste techniek en kwaliteitsverf deze vuile vlekken verwijderen zonder de verflaag te beschadigen. In dit artikel ontdek je welke soorten afwasbare verf er zijn en hoe je het beste vlekken kunt verwijderen, zodat je lang kunt blijven genieten van een strak geschilderde muur.

Geverfde muur schoonmaken: Top tips

Een geverfde muur schoonmaken hoeft niet moeilijk te zijn. Als je goed voorbereid bent en weet wat je moet doen, kan dit heel gemakkelijk zijn. Hieronder gaan we je tips geven, zodat je de vlekken van de muur eenvoudig kunt verwijderen, zonder negatieve effecten. Lees snel verder.

Kun je een geverfde muur schoonmaken?

Ja dit kun je doen, maar zorg dat je goed voorbereid bent. Het hangt ervan af wat voor soort muurverf je wilt gaan schoonmaken. Als je waterverf gaat schoonmaken, kun je het beste niet te veel water gebruiken tijdens het reinigen. Je kunt de muur in dat geval het beste schoonmaken met een vochtige spons, met wat warm water en azijn. 

Gebruik gemakkelijke afwasbare verf

Gebruik gemakkelijk afwasbare muurverf, als je een muur gaat schilderen. Verf die gemakkelijk afwasbaar is, zijn de: 

Hoe maak je afwasbare muurverf schoon?

Gebruik een natte doek met een mild schoonmaakmiddel. Voor hardnekkige vlekken kan een melamine spons (zoals een wonder spons) effectief zijn.

Beste tips voor geverfde muur schoonmaken

De beste tips voor een geverfde muur schoonmaken zijn:

  1. Kies verf van hoge kwaliteit, die eenvoudig schoon te maken is.
  2. Verwijder vlekken meteen als deze zijn ontstaan.
  3. Wrijf de muur nooit droog als je deze schoonmaakt.
  4. Oefen niet te veel druk uit tijdens het reinigen.

Vlekken op muur verwijderen

Voor vlekken van muur verwijderen, moet je weten wat voor soort verf het is. Hieronder bespreken we afwasbare en niet-uitwasbare verf. 

Vlekken verwijderen op afwasbare verf

Om afwasbare muurverf schoon te maken, gebruik je een zachte, vochtige doek of een spons met wat lauw water. Wrijf voorzichtig met weinig druk om de vlekken te verwijderen. Bij hardnekkige vlekken kun je een geschikt reinigingsmiddel zoals Formule Mc Neutral gebruiken. 

Tip: Test het reinigingsmiddel altijd eerst op een klein, onopvallend stukje van de muur en laat het drogen om te zien of het de verf niet aantast.

Vlekken verwijderen op niet-afwasbare verf

Bij het schoonmaken van niet-afwasbare muurverf is voorzichtigheid geboden, aangezien een veeg met een vochtige spons of doek de verf kan verkleuren. Gebruik in plaats daarvan een zachte gum om de vlek voorzichtig weg te vegen. Werk langzaam en voorzichtig om te voorkomen dat je de verflaag beschadigt of de ondergrond zichtbaar wordt. Vermijd het gebruik van vochtige materialen, aangezien deze de verf kunnen aantasten.

Schoonmaken van verschillende soorten muurverf

Het schoonmaken van muren kan een uitdaging zijn, vooral als je niet zeker weet welke schoonmaakmethoden geschikt zijn voor jouw type muurverf. Dan kan je soms ineens voor een lelijke verrassing komen te staan. Hieronder bespreken we verschillende soorten verf en hoe je die kunt schoonmaken.

Welke muurverf kan je schoonmaken?

Afwasbare muurverf is ideaal als je de muren regelmatig wilt schoonmaken. Dit type verf kan beter tegen vocht en wrijving, waardoor vlekken en vuil gemakkelijk te verwijderen zijn.

Matte muurverf schoonmaken

Matte muurverf is gevoelig voor schuren en vegen. Gebruik hiervoor een zachte doek, met lauwwarm water, met een reinigingsmiddel. Vermijd schurende schoonmaakmiddelen om schade te voorkomen aan de matte muurverf.

Latex muur schoonmaken

Latex muurverf is wat robuuster en kan iets intensiever gereinigd worden. Een oplossing van water met een beetje afwasmiddel is meestal genoeg. Voor hardnekkige vlekken kan je voorzichtig een zachte spons gebruiken.

Gesausde muur schoonmaken

Een gesausde muur schoonmaken vereist enige voorbereiding, vooral bij oudere verflagen. Gebruik een mild reinigingsmiddel en een zachte doek. Test altijd eerst op een onopvallende plek.

Hoe witte muur schoonmaken en potlood van de muur verwijderen?

Voor het schoonmaken van witte muren en het verwijderen van potloodstrepen, gebruik je een gummetje of een natte doek met een klein beetje baking soda. Dit helpt de vlekken te verwijderen zonder de verf op de muur te beschadigen.

Zwarte strepen en bruine vlekken verwijderen

Voor zwarte strepen en bruine vlekken op de muur kun je een zachte doek met een mengsel van water en witte azijn gebruiken. Dit helpt vlekken te verwijderen, zonder agressieve chemicaliën.

Hoe maak ik een spachtelputz muur schoon?

Spachtelputz heeft een textuur die vuil kan vasthouden. Gebruik een zachte borstel of een stofzuiger om los vuil te verwijderen en vervolgens een natte doek om vlekken te verwijderen.

Hoe geverfde muur ontvetten?

Wil je de muur niet alleen schoonmaken, maar ook ontvetten? Ontvetten is een belangrijke stap voordat je een muur opnieuw verft. Gebruik hiervoor een speciaal ontvettingsmiddel of een mengsel van water en ammoniak. St. Marc is een bekende ontvetter, maar het is belangrijk om het na gebruik goed na te spoelen om resten van de ontvetter te verwijderen. Als je dit niet doet, kan dit zorgen voor een minder duurzaam resultaat. 

Waar ontvet je een muur mee?

Gebruik een ontvettingsmiddel zoals Universol of St. Marc. Spoel na het ontvetten altijd grondig na, om daarmee resten te verwijderen.

Waarom wel of geen St. Marc gebruiken?

Hoewel St. Marc een krachtige ontvetter is, kan het resten achterlaten die de hechting van nieuwe verf kunnen beïnvloeden. Zorg er daarom altijd voor dat je de muur goed naspoelt.

Ammoniak of St. Marc: Wat is Beter?

Beide zijn effectieve ontvetters, maar ammoniak is vaak sterker. Het gebruik van ammoniak vereist echter goede ventilatie en voorzichtigheid. St. Marc is milder en kan ook effectief zijn, mits het grondig wordt nagespoeld.

Hoe kan je de beste muren schoonmaken?

Begin altijd met de mildste methode: een zachte doek met water. Verhoog de intensiteit van de reinigingsmiddelen alleen als dat nodig is en de vlek nog niet weg is. 

Hoe muur schoonmaken na schuren?

Na het schuren van een muur, is het belangrijk om stof en vuil te verwijderen. Gebruik een stofzuiger met een borstel opzetstuk of een vochtige doek. Als je dit niet goed, kan de stof op de geverfde ondergrond komen. 

Hoe de geverfde buitenmuur schoonmaken?

Buitenmuren zijn vaak vuiler dan binnenmuren. Gebruik hiervoor een hogedrukreiniger of een sterke oplossing van water en een mild schoonmaakmiddel.

Hoe haal je zwarte vegen van de muur?

Zwarte vegen kunnen worden verwijderd met een gummetje of een doek gedrenkt in een mild schoonmaakmiddel. Wrijf zachtjes om de verf niet te beschadigen.

Een geverfde muur schoonmaken

Zoals je in de blog hebt kunnen lezen, is het belangrijk om te weten wat voor verf op de muur zit, voordat je de geverfde muur gaat schoonmaken. Watergedragen verf moet namelijk niet te vochtig worden schoongemaakt, omdat dit schade kan aanrichten.  

Bij de Verfzaak kun je terecht voor afwasbare verf, ideaal voor ruimtes, waar het risico is om vlekken te krijgen op de muur. Goede afwasbare verf zijn de Histor Monodek Clean, Sigma Pearl Clean Matt, Sigma Facade Topcoat Self-clean Matt, Wijzonol Muurverf Extra Reinigbaar of EinzA Superior Clean. Ontdek het nu op de webshop van de Verfzaak!