Zoals je ongetwijfeld weet speelt de ondergrond een grote rol bij het verven. Deze ondergrond bepaalt namelijk welke verf je nodig hebt en waar deze verf qua eigenschappen aan moet voldoen. In de webshop van De Verfzaak vind je veel verschillende soorten verf die geschikt zijn voor alle mogelijke ondergronden.
Het zal je dus niet verbazen dat je voor het schilderen van een bakstenen muur andere verf nodig hebt dan voor het verven van een houten meubel. Om je te laten zien dat hoe verschillende die ondergronden en technieken zijn, duiken we af en toe in een onderwerp. Deze keer richten we de spotlights op het verven van een gestucte muur.
Voorbereiding
Voor elke klus geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Dit geldt zeker ook wanneer je een gestucte muur gaat verven. In de praktijk zul je vaak zien dat je met het voorbereiden en het creëren van de juiste randvoorwaarden meer tijd kwijt bent dan met het schilderen van de gestucte muur zelf.
Stap 1: afplakken
Niets is zo erg om na een dagje schilderen te ontdekken dat er op de vloer en op verschillende meubels verfspetters zitten. Het is daarom slim om alles goed af te plakken. Het afplakken zelf is niet het leukste klusje, maar na afloop van je klus heb je er veel profijt van omdat alles dan spik en span tevoorschijn komt.
Het is mogelijk om de vloer af te plakken met een dun laagje plastic, maar besef je dan wel dat hier makkelijk lucht onder kan schieten waardoor het geheel opbolt. Met stucloper heb je de mogelijkheid om alles strakker af te plakken.
Stap 2: Muur ontvetten
Een van de doelen die je voor ogen hebt wanneer je je roller in de verf doopt is dat de verf zo goed mogelijk dekt en dat je zo lang mogelijk van het eindresultaat kunt genieten. Om de verf op jouw gestucte muur zo goed mogelijk te laten hechten is het belangrijk dat je de muur goed schoonmaakt. Dit doe je door de muur schoon te maken met een mengsel van lauwwarm water en ontvetter.
Stap 3: Kies eventueel voor een fixeermiddel
Zoals hierboven staat beschreven speelt de ondergrond de belangrijkste rol. Het is mogelijk dat jouw gestucte muur wit afgeeft en erg poederend is. In dat geval adviseren we je om speciaal fixeermiddel te gebruiken dat speciaal voor deze situatie is ontwikkeld. Dit fixeermiddel voor poederende ondergronden heeft als voordeel dat je nadien geen voorstrijk meer hoeft te gebruiken.
Let op: je gebruikt dus nooit fixeermiddel én voorstrijk, maar wel fixeermiddel óf voorstrijk.
Stap 4: Dicht eventuele oneffenheden
Op de verf goed op de gestucte muur aan te kunnen brengen is het belangrijk dat de muur zo egaal mogelijk is. Zorg er dus voor dat eventuele gaten, scheuren en gleuven zijn gedicht met muurvuller.
Stap 5: Schuren
Schuur de muur op de oneffen plekken en neem eventueel de rest ook mee. Zo weet je zeker dat jouw gestucte muur klaar is voor de eerste laag verf. Tip: schuurpapier is verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes. Weet je niet zeker hoe groef jouw schuurpapier moet zijn? Neem dan contact op met onze klantenservice.
Stap 6: Voorstrijken
Bij ‘gewone’ muren hebben we het vaak over grondverf of primer, de Engelse benaming voor grondverf, maar bij gestucte muren hebben we het over voorstrijk. Een voorbeeld is Alabastine voorstrijk. Het voorstrijken zorgt ervoor dat de zuigende werking van de gestucte muur stopt zodat de toplaag goed aan de muur kan hechten.
LET OP: Als je fixeermiddel hebt gebruikt, hoef je dus GEEN voorstrijk te gebruiken.
Tip: voorstrijk is ook in kleur verkrijgbaar. Zorg ervoor dat je voorstrijk goed aansluit bij jouw toplaag. Op die manier heb je minder muurverf nodig om tot een goed resultaat te komen.
Aan de slag: de gestucte muur schilderen
De voorbereiding heeft je ongetwijfeld wat tijd gekost, maar eigenlijk ben je nu al in het zicht van de haven terwijl het échte schilderen nog moet beginnen. Allereerst willen we je nog even meegeven dat je tijdens de gehele klus goed de klok in de gaten dient te houden, en dan vooral de droogtijden van jouw eventuele fixeermiddel, de voorstrijk en de muurverf.
Als je lekker gemotiveerd aan de gang bent en de muur oogt droog na het aanbrengen van de voorstrijk terwijl de droogtijd officieel nog niet voorbij is, dan adviseren we je alsnog om te wachten tot het écht zover is. Hiermee voorkom je dat je aan het einde van de rit voor onverwachte verrassingen komt te staan.
Na de voorbereiding is het tijd om de muurverf aan te brengen. Het schilderen van een gestucte muur verschilt qua techniek niet veel van het schilderen van een ‘gewone’ muur. Begin met het verven van de randen. Dit doe je door een rand van ongeveer 5 cm aan te brengen. Daarmee bouw je zekerheid in voor als je met de roller aan de slag gaat.
Daarnaast biedt een kwast je de mogelijkheid om secuurder te werken. Tip: Zitten er stopcontacten op de muur? Vergeet deze dan niet te voorzien van een rand. Daarna kun je met een roller aan de gang.
Extra tips
Zoals je ziet komt bij het schilderen van een gestucte muur veel kijken. Investeer in kwalitatief goede verf en overige producten en geniet daarna van een prachtig eindresultaat. Om ervoor te zorgen dat jouw klus uitgroeit tot een succes, hebben we hieronder nog enkele tips voor je verzameld.
- Neem nooit pauze tijdens het schilderen van een gestucte muur. Hiermee voorkom je kleurverschil.
- Zorg voor een goed geventileerde ruimte.
- Houd de temperatuur goed in de gaten. Tussen de 10 en 20 graden is ideaal. Bij een warmere temperatuur droogt de verf sneller en bij een oudere temperatuur langzamer. Onder de 5 graden droogt verf zelf helemaal niet meer.
- Haal de afplaktape vrij snel na het schilderen van de muren af voor het beste resultaat. Als je te lang wacht heb je kans dat je delen van de toplaag ‘meetrekt’ als je de tape verwijdert.
- Met een telescoopsteel werk je snel en effectief. Een telescoopsteel is als het ware een soort bezemsteel waaraan een roller wordt vastgeklikt. Hierdoor kun je ook makkelijk bij de hoge stukken.
- Je hebt vrijwel zeker 2 of 3 lagen muurverf nodig om tot een mooi resultaat te komen. Houd hier dus rekening mee wanneer je verf gaat kopen.
Passend advies van De Verfzaak
Zoals je ziet zijn er veel dingen waar je op moet letten als je een gestucte muur gaat verven. Toch weten we zeker dat je een mooi resultaat neerzet als je stap voor stap werkt en rustig de tijd voor alles neemt in plaats van té snel werken. Goed werk heeft immers tijd nodig. Het kan zijn dat je na het lezen van deze blog nog vragen hebt over het verven van jouw gestucte muur, of dat je iets niet helemaal zeker weet. Het is dan fijn om te weten dat onze klantenservice voor je klaar staat om je te helpen. Haak één van onze specialisten aan voor vragen zoals:
- Hoeveel verf heb ik nodig voor mijn gestucte muur?
- Hoe lang kan ik mijn verf bewaren?
- Welke roller kan ik het best gebruiken?
Voor het beantwoorden van deze en al die andere aan verf en behang gerelateerde vragen staat onze klantenservice voor je klaar. Bezoek één van onze filialen en sla heel slim twee vliegen in één klap. Zo ben je in de gelegenheid om verf in te slaan én om je vragen te laten beantwoorden. Ben je van plan om jouw verf online in de webshop van De Verfzaak te bestellen, maar heb je wel behoefte aan passend advies? Bel of mail onze klantenservice dan even en begin daarna met een fijn gevoel aan jouw schilderklus!