• Lorem ipsum

Fineer verven: wat is fineer? En hoe kun je het verven?

2 Oct 2020

Een verfklus bestaat eigenlijk altijd aan de verf zo goed mogelijk laten hechten aan de ondergrond. Topmerken zoals Sikkens, Sigma en Wijzonol. specialiseren zich al lang niet meer op één of twee verfsoorten. Deze fabrikanten hebben een enorm assortiment en dat betekent dat je voor elke ondergrond en voor elke ruimte, zowel binnen als buiten, verf hebt waarmee je prachtige resultaten neerzet. 

Het kan daarom wel lastig zijn om de juiste verf te kiezen én om de juiste technieken te gebruiken. Daarom helpen we je graag door af en toe de spotlights op een specifieke klus te zetten. 

Deze keer is het de beurt aan fineer verven. Wat is fineer eigenlijk en kun je dat met reguliere verf verven? Lees snel verder en ontdek hoe je fineer optimaal van een nieuwe laag verf voorziet.

Wat is fineer?

Om deze klus goed aan te pakken is het fijn om te weten wat fineer precies is. Veel meubels zijn afgewerkt met een fineerlaag en daarom is de kans groot dat je thuis al veel fineer tegenkomt als je een rondje door het huis maakt. 

Fineer is een dun laagje hout dat vaak wordt aangebracht op MDF. Dit zie je bijvoorbeeld vaak op houten kasten. Fineer heeft als groot voordeel dat hierdoor meubels goedkoper worden, maar dat wel de typische bestraling van hout wordt bereikt. 

MDF heeft daarnaast nog een extra voordeel en dat is dat het niet ‘werkt’. Dat betekent dat de vaste vorm altijd blijft behouden en dat deuren bijvoorbeeld goed blijven sluiten. Een kastdeur kan een andere vorm krijgen bij temperatuurverschillen als de deur van hout is gemaakt. Met fineer voorkom je dit dus.

Fineer is dus een vrij speciale ondergrond, maar wel een ondergrond die geverfd kan worden. Het is wel aan te raden om dit grondig aan te pakken en de klus goed voor te bereiden. Op die manier voorkom je ongewenste verrassingen en zet je een mooi resultaat neer.

 

Voorbereiding

Om de fineerlaag weer als nieuw te laten blinken is het dus belangrijk om de klus goed voor te bereiden. Maar hoe pak je dat aan? Hieronder hebben we een stappenplan voor je.

Stap 1: Herstel eventuele beschadigingen
De voorbereiding draait vooral om de ondergrond, in dit geval de fineerlaag, prepareren voor de verf. De verf hecht het best als de ondergrond zo egaal mogelijk is. Spot je beschadigingen? Herstel ze dan. Zo zorg je ervoor dat de hechting optimaal is.

Stap 2: Ontvetten
Naast het feit dat de ondergrond egaal moet zijn, is het ook aan te raden om de ondergrond goed schoon te maken. Ontvet de fineerlaag voor de eerste keer. Dit doe je bijvoorbeeld met St. Marc

Stap 3: Schuren
Na het ontvetten schuur je de fineerlaag. Grof schuren doe je doorgaans met een korrelgrootte van ongeveer P240, terwijl je voor wat fijner schuren )320 gebruikt. Weet je niet precies welke korrelgrootte je moet hebben? Neem dan contact op met de klantenservice.

Stap 4: Nogmaals ontvetten
Door het schuren komt er fineer vrij. Het is daarom belangrijk om de fineerlaag nogmaals te ontvetten. Dit is de laatste stap voordat je met verf aan de gang gaat.

 

Grondverf

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het belangrijk om de ondergrond te prepareren voor de verf. Deze verf moet zo goed mogelijk hechten en daarom is het cruciaal om grondverf te gebruiken. Deze grondverf zorgt als het ware voor de verbinding tussen de fineerlaag en de toplaag. Gebruik voor een fineerlaag multiprimer. Na het aanbrengen van de multiprimer schuur je het geheel lichtjes op zodat de verf beter hecht.

Tip: De termen grondverf en primer worden nogal eens door elkaar gebruikt en kunnen daarom voor wat verwarring zorgen. Dit is niet nodig. Primer is het Engelse woord voor grondverf en deze twee termen betekenen dus precies hetzelfde. 

 

Verven maar!

De voorbereiding zit erop. Dan is het eindelijk tijd om de toplaag aan te brengen. Maar welke verf heb je eigenlijk nodig? Het voordeel van deze klus is dat je geen erg specifieke verfsoort nodig hebt. Wel is het aan te raden om voor een kras- en slijtvaste verfsoort te kiezen die eveneens om kan gaan met de bedreiging die huidvet vormt. Meubels worden vaak aangeraakt waardoor er een grote kans is op kleine beschadigingen en contact met huidvet in het algemeen. Doorgaans bereik je het beste resultaat door twee lagen verf aan te brengen. 

 

Extra tips

Zoals je ziet komt er nog best veel kijken als je bijvoorbeeld ‘even’ een kast van een nieuwe kleur wil voorzien. Hieronder hebben we enkele tips voor je verzameld.

  • Werk zonder stress
    Probeer niet koste wat kost alles in 1 dag af te krijgen als dit de kwaliteit beïnvloedt. Plan deze klus desnoods voor twee dagen in in plaats van één.
  • Denk aan de droogtijden
    Verf moet drogen en het is belangrijk om de droogtijden te respecteren. Als je te vroeg weer aan de slag gaat, kan dat het eindresultaat beïnvloeden. De droogtijden vind je op de verfblikken of emmers.
  • Temperatuur
    De temperatuur speelt een rol bij het droogproces. Bij een warme temperatuur zal de verf erg snel drogen. Bij kou neemt dit proces veel meer tijd in beslag. De ideale temperatuur om te verven ligt rond de 20 graden.
  • Afplakken
    Zorg ervoor dat je alles goed afplakt. Daardoor kun je sneller werken en bouw je een marge in waarin fouten mogen worden gemaakt. Vergeet ook de vloer niet.
  • Leg alles al klaar
    Zo kun je lekker door schilderen en hoef je geen pauze te nemen. Sowieso raden we het je af om tijdens het verven een pauze in te lassen. Dit kan voor kleurverschil zorgen.

 

Passend advies van De Verfzaak

We kunnen het ons goed voorstellen dat je ondanks het lezen van dit artikel nog met enkele vragen zit. Dan is het wel fijn dat je daar antwoord op hebt voordat je aan de slag gaat. Denk bijvoorbeeld aan vragen zoals:

  • Hoeveel liter verf heb ik nodig voor mijn project?
  • Wanneer kan ik mijn meubel weer gebruiken nadat ik hem geverfd heb?

Voor deze en al die andere aan verf gerelateerde vragen kun je terecht bij onze specialisten. Bezoek bijvoorbeeld een van onze filialen en spreek een specialist aan. Op die manier ben je in de gelegenheid om kennis in te winnen en om alle benodigdheden voor jouw klus aan te schaffen. Ben je van plan om jouw verf te kopen in de online shop van De Verfzaak, maar heb je wel behoefte aan passend advies? Dat kan! Neem dan contact op met onze klantenservice. Bel ons even of stuur een e-mail met al je vragen.