• Lorem ipsum

Buitenmuur Verven

15 Jul 2024

Een buitenmuur verven is een van die klussen die je niet kunt laten liggen als je bijvoorbeeld je schuur een nieuwe, frisse look wil geven. Of als je gewoon een keer iets heel anders wil. Wanneer je besluit om een buitenmuur te gaan verven is het slim om niet over één nacht ijs te gaan. Zo’n grote klus vergt een goede voorbereiding en uitvoering. Om je te helpen om van jouw schilderklus een succes te maken, hebben we alle bruikbare informatie voor je verzameld in deze blog, zodat jij voortaan een antwoord kunt geven op de vraag: hoe schilder ik een buitenmuur?

Welke verf voor de buitenmuur?

Hieronder vind je een paar voorbeelden van verfsoorten die buiten gebruikt kunnen worden:

Welke ondergrond voor de buitenmuur?

Om dat voor elkaar te boksen is het cruciaal dat je een goede grondverf gebruikt. Dit grondverf vormt namelijk de verbinding tussen de ondergronden en de toplaag. Door goede hechting geniet je veel langer van een mooi resultaat. Bij het kiezen van de juiste grondverf is het eveneens zaak dat je de ondergrond in je achterhoofd houdt. Hieronder vind je een paar voorbeelden van grondverf die je kunt gebruiken wanneer je je buitenmuur gaat verven. 

Let op: de termen primer en grondverf worden door de verschillende merken nog weleens door elkaar gebruikt, maar deze twee woorden betekenen precies hetzelfde. De Einza LF grund is een geschikt product. Deze primer is perfect voor buitenmuren en ideaal in combinatie met de Einza Garant.

Wanneer kan ik mijn buitenmuur verven?

Ineens weet je het zeker: ik ga mijn buitenmuurtje verven! Maar kan dit eigenlijk wel altijd? Het antwoord daarop is vrij simpel: nee. Binnenmuren verven kun je doen wanneer je maar wilt, maar dat geldt dus niet voor buitenmuren. Wanneer je buiten de handen uit de mouwen gaat steken, speelt het weer een cruciale rol. Als de luchtvochtigheid hoger is dan 70%, dan  is het niet raadzaam om te schilderen. Dit is nog belangrijker dan bijvoorbeeld de temperatuur. Gemiddeld genomen kun je vanaf de 15 graden prima buiten schilderen, mits de luchtvochtigheid niet te hoog is.

We adviseren je om alleen aan de slag te gaan als de temperatuur tussen de 10 en 25 graden ligt. Met een koudere temperatuur droogt de muurverf voor buiten te traag of helemaal niet en bij een warmere temperatuur gaat het drogingsproces juist te snel. Over het algemeen heb je tussen april en oktober de grootste kans dat het weer geschikt is voor jouw verfklus.  

Welke kleur voor buitenmuur verven?

De populairste kleuren zoals RAL 9010, RAL 9001 en RAL 9016 worden door de grote verfmerken op grote schaal geproduceerd, maar dat geldt niet voor de wat minder bekende kleuren. Dan is het goed om te weten dat je bij De Verfzaak elke kleur kunt laten mengen die je wenst. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is de unieke kleurcode. We willen je wel vragen om goed na te denken over je keuze. Gemengde verf kan namelijk niet worden geretourneerd. 

Buitenmuur schilderen: Stappenplan

Voordat je verf en alle andere materialen gaat kopen is het slim om de buitenmuur goed te inspecteren. De ondergrond speelt, net als het weer, een belangrijke rol. Gaat het om een klassieke bakstenen muur, is de muur van je schuurtje van hout, of heb je te maken met beton of iets anders? De verf moet namelijk naadloos aansluiten bij jouw ondergrond voor het beste resultaat. 

Stap 1: De voorbereiding

Een buitenmuur verven kan een leuke klus zijn, maar zorg dat je goed voorbereid bent. Dit maakt het verven van muren een stuk beter. 

Checklist buitenmuur verven

Hieronder vind je een checklist, zodat je de buitenmuur succesvol kunt gaan verven. 

Materialen

Gereedschappen

Stap 2: De muur behandelen met mos- en algen reiniger

Inspecteer de muur. Zit hier veel groene aanslag op? Behandel de muur dan als eerste met mos- en algenreiniger.

De verschillende soorten ondergrond hebben één ding gemeen: ze moeten sowieso schoon zijn voordat je begint het het schilderen van je buitenmuur. Dit doe je bijvoorbeeld met een verfreiniger als St. Marc. Zorg ervoor dat de ondergrond schoon is en haal oneffenheden weg. Als laatste willen we je adviseren om de vochtigheidsgraad van de buitenmuur te meten. Ligt deze vochtigheidsgraad boven de 5%? Dan is de muur te vochtig en zal de verf niet goed hechten. 

Stap 3: De muur reinigen met een hogedrukreiniger

Maak de muur grondig schoon met een hogedrukreiniger. Voordat je verder gaat is het belangrijk om de muur goed te laten opdrogen. Verwijder na het opdrogen het stof met een zachte borstel.

Stap 4: De voegen controleren en uitkrabben

Controleer de voegen van de buitenmuur. Zijn deze erg brokkelig? Krab de voegen dan uit met een geschikte voegkrabber.

Stap 5: De voegspecie en snelcement aanmaken

Als je de voegen uitgekrabd hebt, moet je deze opnieuw vullen. Grote gaten kun je het beste repareren met een voegmortel. Dit is een mortel in verhouding met een deel cement en vier delen metselzand. 

Gaat het om een paar kleine oneffenheden in de voegen? Maak dan gebruik van snelcement. Snelcement hardt al binnen 20 minuten en is vrij agressief materiaal, dus maak het in kleine beetjes en trek rubberen, chemicaliën bestendige werkhandschoenen aan, daarmee kun je jezelf beschermen. Volg altijd de instructies van de verpakking. 

Stap 6: De voegen van de buitenmuur repareren

Zodra je tot en met stap 5 uitgevoerd hebt, kun je de voegen repareren van de buitenmuur. Hiervoor gebruik je een voegbord en een voegspijker. Plaats het bord net onder de voeg en druk met de voegspijker de voegspecie of snelcement tussen de voeg. Doe dit met een subtiele en strijkende beweging. Laat de voeg vervolgens goed drogen, voordat je aan de slag gaat met de volgende stap.

Stap 7: De bodem afdekken

Je kunt de bodem afdekken met een stucloper. Zo voorkom je dat je met de verfkwast of de verf in de aarde tussen de tegels terechtkomt, als je het onderste gedeelte van de muur aan het verven bent. Je kunt de stucloper uitrollen en snijden op de gewenste lengte met een scherp mes. Gebruik ducttape aan de randen, zodat de loper tijdens je verfklus niet verschuift.

Stap 8: De buitenmuur voorstrijken

Het is belangrijk om de buitenmuur voor te strijken, ook wel grondverf genoemd. Het lijkt eenvoudig, maar met een beetje extra moeite krijg je een duurzaam resultaat, waar je jaren van kunt genieten! De weersomstandigheden hebben een grote invloed op de verf, dus zorg dat je een goed merk voorstrijk gebruikt, zoals de Einza LF Grund, Devecryl voorstrijk dekkend of de Drost Devecryl muurprimer.

Stap 9: De buitenmuur schilderen

Je weet nu hoe je jouw muur moet prepareren voor een nieuwe laag muurverf én dat je het juiste grondverf nodig hebt voor het beste resultaat. Dan is het nu tijd voor datgene waar het echt om gaat: de buitenmuur schilderen. 

Net als bij grondverf geldt bij de toplaag dat de ondergrond een grote rol speelt. De verf moet zo goed mogelijk hechten aan de ondergrond zodat deze toplaag lekker lang meegaat. Twijfel je of je de juiste keuze hebt gemaakt? Lees dan goed de productbeschrijving op de emmer of het het blik. Verfmerken vermelden veel aanvullende informatie die handig van pas komt als je je buitenmuur gaat schilderen. 

Zorg ervoor dat je sowieso een muurverf kiest die geschikt is voor buiten. Verf die geschikt is voor buiten beschikt over specifieke eigenschappen zoals weersbestendigheid die je echt nodig hebt voor een goed eindresultaat. 

Stap 10: De randen en moeilijke bereikbare plekken schilderen

Verf eerst de randen van de buitenmuur. Daarna doe je de aansluitingen met de kozijnen en de slecht bereikbare plekken met een verfkwast.

Stap 11: De muur verdelen in vlakken

Verdeel de buitenmuur in denkbeeldige vlakken van ongeveer een vierkante meter. Begin de verf aan te brengen op het eerste denkbeeldige vlak. Werk van boven naar beneden, van links naar rechts. 

Werk van nat in nat en laat de vlakken overlappen. Werk alle grote vlakken in één keer af. Anders kun je kleurverschil krijgen en dat zou zonde zijn. Wil je meerdere lagen verf aanbrengen? Controleer hiervoor altijd de verpakking. Houd je altijd aan het aantal lagen verf dat wordt geadviseerd door de verpakking van de verf.

Stap 12: Een donkere onderrand verven

Je kunt de onderste rand van de muur, c.a. 30 cm, het beste een donkere kleur geven. Op een donkere onderrand zijn namelijk opspattende modder of aarde, na een flinke regenbui, minder te zien. Dit kan bijvoorbeeld in zwart, donkerbruin of antraciet!

Veelgestelde vragen buitenmuur verven

Lees hieronder veelgestelde vragen over het verven van een buitenmuur. Wij hebben ze beknopt voor je beantwoord. 

Buitenmuren verven in kleur, kan dat? 

Ja, buitenmuren kunnen in verschillende kleuren geverfd worden met de geschikte verf.

Kun je de bakstenen muur verven buiten? 

Ja, bakstenen muren kunnen buiten geverfd worden met een ademende, weerbestendige gevelverf.

Kun je de buitenmuur wit verven? 

Ja, je kunt buitenmuren wit verven met een geschikte buitenverf.

Kun je oude buitenmuur schilderen? 

Ja, zorg ervoor dat de muur goed is schoongemaakt en eventuele schade is hersteld voordat je begint met schilderen.

Kun je buiten stucwerk schilderen? 

Ja, buiten stucwerk kan geverfd worden met een ademende, weerbestendige verf die geschikt is voor stucwerk.

Wat kost de buitenmuur schilderen prijs per m²? 

De kosten voor het schilderen van een buitenmuur variëren, maar gemiddeld liggen ze tussen de €20 en €40 per m², afhankelijk van de staat van de muur, de gebruikte verf en de regio.

Schilderen buitenmuur met de Verfzaak

Past deze muurverf écht bij mijn buitenmuur? Is mijn muur geschikt voor een nieuwe laag? En hoeveel liter heb ik eigenlijk nodig voor mijn klus? Wanneer je het antwoord op deze en alle andere vragen niet zeker weet, adviseren we je om contact op te nemen met een van onze specialisten. Kom naar een van onze filialen, bel ons of stuur een e-mail, zodat we je van passend advies kunnen voorzien.