De zomer is in volle gang en je buitenschilderwerk heeft een upgrade nodig. Het is belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden als je buiten gaat schilderen. De grilligheid van het weer maakt dat je je hout goed wil beschermen, maar hoe ga je het beste te werk als je aan de slag gaat? In dit blogartikel vind je vijf handige tips om jouw houtwerk te schilderen. Zo kan jij tot in de lengte der jaren genieten van jouw buitenschilderwerk.
Onze tips voor je buitenschilderwerk
- Tip 1: Kies het juiste product voor jouw klus. Er bestaan verschillende soorten buitenlakken en verven. Jouw klus bepaalt in de hoofdzaak welk(e) product(en) je nodig hebt. De Sigma S2U en S2U Allure producten bieden een product voor elke klus.
- Tip 2: Houd rekening met de weersomstandigheden buiten. Voordat je begint met schilderen is het belangrijk om naar de weersverwachtingen te kijken. Wat is de temperatuur? Tussen de 10 en 26 graden zijn perfecte temperaturen om buiten te schilderen, lees voor de volledigheid wel de verpakking van jouw verfproduct want het kan wat afwijken. Schilder niet in de volle zon of in de regen. Je buitenschilderwerk zal lijden onder teveel UV-straling of regen wanneer het zojuist is aangebracht.
- Tip 3: Voorkom blaasjes in je schilderwerk. Blaasvorming door luchtinsluiting kan ontstaan op houtsoorten met grove poriën (bijvoorbeeld meranti). De pas aangebrachte nog natte verflaag sluit de poriën af met als gevolg dat lucht ingesloten wordt. Met name de eerste uren in de ochtend zal de omgevingstemperatuur snel stijgen, hierdoor zet de lucht in de poriën door de warmte uit en kunnen blaasjes in de verffilm ontstaan. Met name in het voorjaar, als het houtvochtgehalte hoger is, kan extra dampdruk ontstaan. De blaasjes zullen vaak knappen zodat kratertjes in de droge verflaag zichtbaar blijven.
Zorg dat er geschilderd wordt als de temperatuurverschillen niet meer zo groot zijn. In de praktijk is dit later in de ochtend. Ook laagdikte speelt een rol, wanneer te veel laagdikte is aangebracht wordt de doordroging vertraagd. In de juiste laagdikte zullen de producten van bijvoorbeeld Sigma Coatings minder gevoelig zijn voor blaasjesvorming. - Tip 4: Houd rekening met het verschil in verticale en horizontale delen. Liggende delen, zoals bijvoorbeeld van kozijnen hebben het wat zwaarder te verduren dan de staande delen. De liggende delen hebben hierdoor wat meer aandacht nodig.
- Tip 5: Wist je dat er verschil zit in het onderhouden van materialen die in de schaduw staan of in de zonzijde? Materialen die veel in de zon staan, vergen meer onderhoud dan materialen die meer beschut staan en schaduw krijgen.
Contact met verfspecialisten van De Verfzaak
Tot zover onze vijf tips voor buiten te schilderen. Met deze tips wordt het schilderen van jouw buitenschilderwerk zeker een succes! Mocht je toch nog wat vragen hebben over buiten schilderen, dan verwijzen we je naar onze klantenservice. Onze verfspecialisten helpen je graag door al je prangende vragen te beantwoorden en te kijken naar de mogelijkheden binnen jouw vraagstuk. Met hulp van onze specialisten wordt iedere buitenschilderwerkklus een prettige ervaring!