Is de gevel buiten toe aan een nieuwe verflaag, de kozijnen of wil je iets anders buiten schilderen? Kan je wel altijd buiten verven en waar moet je rekening mee houden? In deze blog ga ik je alles vertellen over buiten schilderen!
Als eerste is het belangrijk om te weten dat de buitentemperatuur een belangrijke factor is, waar je rekening mee dient te houden als je buiten gaat schilderen. Als je kijkt naar de ideale temperatuur, ligt die rond de 20°C. Je kunt echter ook tussen de 10°C en 25°C schilderen, dus eigenlijk speling genoeg. Houd er rekening mee, als het te koud is, zal de verf niet goed kunnen opdrogen en als het te warm is, gaat het droogproces te snel en is er een grote kans op scheuren of blaasjes. Dit zou zonde zijn van je tijd en geld.
Over het algemeen kun je in Nederland vele dagen van het jaar buiten schilderen. In deze blog ga ik je vertellen hoe je buiten kunt gaan schilderen en wat je wel en niet moet doen. Lees snel verder en maak van jouw schilderproject buiten een groot succes!
Is buiten schilderen in de winter mogelijk?
Om kort antwoord te geven op deze vraag: ja, buiten schilderen in de winter is zeker mogelijk, maar niet altijd. Houd er rekening mee dat je de juiste verf kiest, want niet alle verf is gemaakt om in de winter te schilderen. Veel producten zijn namelijk geschikt om te schilderen bij een minimale temperatuur van 10°C.
Luchtvochtigheid is ook een belangrijke factor in de winter, deze mag absoluut niet boven de 70% zijn. Als de luchtvochtigheid boven de 70% is, dan droogt de verf niet, zelfs bij hogere temperaturen.
Welke verf is geschikt voor buiten schilderen in de winter?
Om buiten schilderen in de winter mogelijk te maken, is het verstandig te kijken naar de zogeheten ‘4-seizoenen verf’. Dit is verf dat in elk seizoen (lente, zomer, herfst, winter) gebruikt kan worden.
Om het je makkelijk te maken hebben wij hieronder een lijstje van grondverf/primers en buitenlakken samengesteld die gebruikt kunnen worden voor buiten schilderen in de winter. Dit zijn hoogwaardige primers en verven, die geschikt zijn om te gebruiken in de winter!
Grondverf/primer voor in de winter
- Sigma Rapid Primer: Dit is een duurzame grondverf met een goede vloei, ideaal in combinatie met de Sigma Rapid Gloss of Sigma Rapid Satin.
- Sigma S2U Allure Primer: Is een hoogwaardige primer, die geschikt is voor 4-seizoenen onderhoud. Perfecte combinatie met de Sigma S2U Allure Gloss.
- Sikkens Rubbol Primer Express: Is een snel overschilderbare grondverf, te gebruiken in combinatie met Sikkens Rubbol Express High Gloss voor het beste resultaat.
- Wijzonol LBH SDT Ultra Grondlak: Is dé grondlak voor buiten van Wijzonol, voor perfect resultaat combineer je deze grondlak met Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglanslak.
Hoogglans Lakken voor in de winter
- Drost Devetaal 4-SB Hoogglans: Dit is een hoogglanzende aflak van Drost Coatings, met uitstekende dekking.
- Sigma S2U Allure Gloss: Is hoogwaardige lak voor buiten, gaat tot wel 10 jaar mee!
- Sigma Rapid Gloss: Buiten schilderen doe je het snelst met de Sigma Rapid Gloss. Heeft een droogtijd van slechts 6 tot 12 uur.
- Sikkens Rubbol Express High Gloss: Is een speciale hoogglanslak voor koude temperaturen, behoudt kleur en glans bij alle temperaturen.
- Sikkens Rubbol SB: Zorgt voor bescherming tot wel 8 jaar en is erg geschikt voor onderhoudswerkzaamheden.
- Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglanslak: Deze lak heeft een uitstekende buitenduurzaamheid en is minimaal 10 jaar een beschermmiddel.
Zijdeglans Lakken voor in de winter
- Sigma S2U Allure Satin: Dit is een zijdeglans lak die het gehele jaar soepel verwerkbaar is. Het heeft een uitstekend glans- en kleurbehoud.
- Sigma Rapid Satin: Dit is een zijdeglans variant van de Sigma Rapid Gloss. Gebruik deze lak in combinatie met de snelle Sigma Rapid Primer.
Door aan de slag te gaan met een van deze producten wordt buiten schilderen in de winter een succes!
Buiten Schilderen | Stappenplan
Zoals je hebt kunnen lezen, is de verf een van de belangrijkste factoren om buiten schilderen (zeker in de winter) een succes te laten worden. Ik heb een stappenplan voor je uitgeschreven, waarin je stapsgewijs kunt lezen hoe je aan de slag kunt om buiten te gaan schilderen, voor een zo duurzaam en mooi mogelijk resultaat. Laten we beginnen, met wat je allemaal nodig hebt:
Checklist buiten schilderen
- Buiten verfkwasten
- Grondverf
- Houtrotvuller
- Lakverf
- Lakrollers
- Plamuur
- Schilderstape
- Schuurpapier (fijn en grof)
- Terpentine
- Verdeelrooster 10 cm breed
- Emmer
- Plamuurmes smal & breed
- Slijpmachine
- Spons
- Stoffer
- Verfföhn
- Verfkrabber
- Verfreiniger
- Vlakschuurmachine
Tip: Buiten schilderen temperatuur
De ideale temperatuur om buiten te schilderen is 20 graden. Echter kan je ook schilderen tussen de 0 en 25 graden, mits de verf daar geschikt voor is. Controleer dit altijd voor een zo optimaal mogelijk resultaat. Als je gaat schilderen onder de 5 graden, kan dit ervoor zorgen dat het drogingsproces vertraagt wordt en dat je een langere overschildertijd moet hanteren tussen de verschillende lagen.
Stap 1. Ontvetten
Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk dat de ondergrond goed schoon is. Daarnaast moet de ondergrond vrij zijn van vet. Een goede ontvetter is St. Marc of Universol.
Stap 2. Oude verflagen verwijderen
Als eerste is het belangrijk dat je de oude verflagen verwijdert. Zeker als deze er heel erg slecht uitzien of loskomen van de ondergrond. Dit kun je het beste doen met een verfkrabber en verfföhn. Zorg ervoor dat het mes van de verfkrabber goed scherp is en anders dien je het mes nog even op te slijpen. Voor lastige hoeken kun je een driehoekkrabber gebruiken. De rest van de ondergrond kun je opschuren met een schuurkurk en schuurpapier. Dit kun je grof opschuren. Op een grotere ondergrond kun je gebruikmaken van een schuurmachine. Indien het oude schilderwerk er nog goed uitziet, is alleen opschuren voldoende.
Stap 3. Hout repareren, ontvetten en afplakken
Controleer de ondergrond op beschadigingen. Zit er een beschadiging in het hout? Vul deze dan op met een geschikte houtvuller of houtreparatiemiddel. Zorg ervoor dat dit middel goed opgedroogd is, voordat je verder aan de slag gaat.
Zorg ervoor dat je de ondergrond nog een keer opschuurt en verwijder al het stof. Dit kun je doen met een borstel of kleefdoekje. Eventuele randen kun je afplakken met schilderstape.
Stap 4. Opvullen oneffenheden en grondverf aanbrengen
Als je alle voorbereidingen hebt gedaan, kun je aan de slag met de geschikte verf voor buiten. Zorg ervoor dat je de kwasten en rollers ook afstemt voor het schilderen buiten. Zodra je de eerste grondlaag aangebracht hebt, kun je vaak kleine oneffenheden goed zien. Dit kun je opvullen met plamuur en dicht kieren met een geschikte acrylaatkit.
Schuur vervolgens de eerste laag weer lichtjes op. Ga je een felle kleur aanbrengen? Dan is het aan te raden om een tweede grondlaag aan te brengen, zodat je een optimale dekking realiseert. Ook als het hout slecht onderhouden is, is een tweede grondlaag een must have. Laat de grondlaag goed drogen en schuur deze op, voordat je na de volgende stap gaat.
Stap 5. Houtwerk buiten aflakken
Als de grondverf goed droog is en je de ondergrond weer lichtjes opgeschuurd hebt, kun je de eerste laklaag aanbrengen. Breng de lak aan met de houtnerf mee. Gebruik voor kleine vlakken een kleine kwast voor buiten en een speciale verfroller voor de wat grotere oppervlakken. Zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid verf aanbrengt, maar niet te dik en niet te dun. Dit kun je eventueel controleren met een laagdiktemeter. Dit is verschillend per verfsoort en staat weergegeven op het kenmerkenblad van het betreffende product.
Zodra je de eerste laag hebt aangebracht, dien je de verf goed te laten drogen. De droogtijd is afhankelijk van het gekozen product, maar ook van de luchtvochtigheid en al helemaal van de buitentemperatuur. Houd hier dus goed rekening mee, voor een perfect resultaat. Als de laag voldoende opgedroogd is, kun je het lichtjes opschuren en een nieuwe laag aanbrengen. Mocht de verf gaan rullen tijdens het schuren, dien je nog even te wachten!
Stap 6. De afwerking
Zorg ervoor dat je de schilderstape verwijdert, als de verf nog nat is. Hiermee voorkom je dat de tape vast gaat zitten en er moeilijk vanaf komt. Maak kwasten na gebruik goed schoon en sluit de verf af. Zo kun je dit eventueel voor een volgende keer weer gebruiken!
Buiten schilderen in de winter | Tips & trics
Nu je te weten bent gekomen met welke producten je kan buiten schilderen in de winter en hoe je dit stapsgewijs kunt doen, heb je wellicht nog behoefte aan wat extra tips. Daarom heb ik een aantal waardevolle tips voor je klaargezet, zodat je een duurzaam en professioneel resultaat kunt nastreven.
Tip 1. Zorg voor de juiste kwast of roller
In het geval van de buitenlakken is het verstandig om aan het werk te gaan met kwasten of rollers op terpentinebasis.
Tip 2. Houd de droogtijden nauwkeurig in de gaten
Lees je in over de droogtijden van de producten die je gebruikt en breng voor het beste resultaat de lak aan zodra de primer overschilderbaar is. Eerder of later beginnen heeft een negatief effect op het eindresultaat.
Tip 3. Goedkoop is duurkoop
Wees je er bewust van dat lakken die aantrekkelijker zijn in prijs, ook mindere eigenschappen hebben. Kijk daarom bij aankoop van een buitenlak of primer naar de buitenduurzaamheid van het product. Er zit namelijk een wezenlijk verschil tussen een buitenlak die je om de 2 jaar opnieuw moet schilderen en een buitenlak die 10 jaar meegaat.
Tip 4. Gebruik de juiste soorten verf
Zorg ervoor dat je eerst een grondverf gebruikt en daarna een geschikte aflak. Gebruik bijvoorbeeld een verf op oliebasis, deze hecht goed, is prettig in gebruik en droogt niet snel op. Je kunt dan langer blijven strijken met de kwast en een mooi resultaat krijgen. Laat het goed drogen en schuur het houtwerk weer lichtjes op. Zorg dat je het hout afwerkt met een dekkende laklaag, het liefst hoogglans. Deze hoogglans laag zorgt ervoor dat de zon weerkaatst wordt, waardoor de verf minder snel aangetast wordt.
Tip 5. Gebruik de juiste hoeveelheid verf
Als je nieuw of kaal hout gaat schilderen, breng dan minimaal drie lagen verf aan. Je kunt bijvoorbeeld de eerste laag doen met grondverf en dan twee lagen met de afwerking. Door de invloed van regen en wind is het nodig om voldoende lagen aan te brengen. Hiermee bescherm je het hout.
Bladdert de verf nog niet van het hout af en is er geen kaal hout te zien? Dan kun je 1 laag doen. Schuur wel altijd lichtjes op. Een te dunne of dikke laag op je kozijnen is ook niet handig. Zeker niet met alkydverf. Met een dikke laag zal het aan de buitenkant wel opdrogen, maar aan de oppervlakte eronder niet. Daardoor zal de bovenste laag gaan rimpelen. Je kunt beter twee lagen lak aanbrengen, dan één keer een dikke laag.
Tip 6. Ga netjes te werk
Zorg dat je altijd netjes en zorgvuldig werkt. Dit doe je al door de laag niet te dik aan te brengen. Houd hier ook rekening mee met de ramen en deuren. Na de regenbuien blijven de druppels van de verf aan de onderkant van het hout zitten. Als je deze onderkant niet schildert, dan zal het water erin gaan trekken en kun je houtrot krijgen.
Tip 7. Vergeet de binnenkant niet
Controleer ook altijd de verf en het kitwerk aan de binnenkant van de kozijnen en deuren. Als dit niet goed is, moet je daar eerst wat aan doen. Het kozijn binnen en buiten is één geheel. Als er vocht aan de binnenzijde zit, zal dit doortrekken aan de buitenzijde, waardoor gebreken aan het schilderwerk kunnen ontstaan. Vooral bij vochtige ruimtes zoals de keuken en badkamer zal dit gebeuren. Schilder daarom eerst al het werk binnen en dicht de open naden tussen het glas en hout.
Buiten schilderen | Veelgemaakte fouten
Er worden nogal wat fouten gemaakt tijdens het schilderen buiten. Deze fouten kosten uiteindelijk veel tijd of geld en dat is zonde. Ik heb de meest gemaakte fouten voor je verzameld, zodat jij die niet hoeft te maken en tijd en geld bespaart.
Fout 1. Schilderen buiten temperatuur
Zoals in het begin gezegd, is niet iedere verf geschikt voor onder de 10 graden. Maar dat geldt ook voor extreem hoge temperaturen. De ideale schildersstemperatuur ligt rond de 20 graden. Hierdoor kun je maximaal gebruikmaken van de open tijd. Hoe heter het is, hoe sneller de verf zal drogen, met alle gevolgen van dien. Bij donkere kleuren kan de verf zelfs gaan kopen, waardoor de verf zal onthechten. Heel erg zonde natuurlijk als dit gebeurt en voorkomen had kunnen worden.
Fout 2. Niet goed ontvetten
Het komt in vele blogs van ons naar voren, maar zorg altijd dat je goed ontvet! Dit wordt vaak onderschat en zorgt uiteindelijk voor een minder mooi resultaat, maar ook minder duurzaam. Gebruik een hoogwaardige verfreiniger hiervoor. Vaak wordt er gekozen voor ammoniak, maar dit middel is te beperkt en kan vet achterlaten.
Fout 3. Dakgoot met verf behandelen
Houd er altijd rekening mee dat de dakgoot nooit een afsluitende laag mag hebben. Rond de zinken dakgoot is de betimmering namelijk altijd vochtig. Wanneer je gebruikmaakt van een hoogglans of zijdeglans verf, zal dit gaan bladderen. Gebruik hiervoor de zogenoemde een pots systemen voor zoals:
- Sigma Schakelverf Semi Gloss of Sigma Schakelverf Satin
- Sikkens Rubbol EPS
- Wijzonol silicon Alkyd Systeemverf
- Drostal SV-SB
Fout 4. Onnodig kitten
Vaak kitten mensen de kieren tussen steen en houtwerk af, omdat dit er netter uitziet. echter is dit niet aan te raden! De kieren zorgen er namelijk voor dat het vocht beter weg kan, waardoor vochtproblemen voorkomen.
Fout 5. Te dikke plamuurlaag
Hout werkt altijd. Dit betekent dat je nooit een te dikke plamuur moet aanbrengen. Dit kan de werking van het hout niet aan. Er zullen vroeg of laat scheuren in de laklaag ontstaan. Vervolgens kan er ook weer vocht in het hout trekken, met alle gevolgen van dien!
Fout 6. Vochtig hout verven
Als hout heel erg vochtig is en je gaat het schilderen met een afsluitende verf, kan het vocht niet meer weg. Hierdoor kunnen ook vochtproblemen ontstaan. Zorg er daarom voor dat je het houtwerk eerst kaal maakt en in een goede grondverf zet. Is het hout ontzettend vochtig? Sommige grondverven kun je gerust een paar maanden tot zelfs een jaar laten zitten, voordat je het gaat aflakken. Wanneer je 2 lagen hoogwaardige kwaliteit grondlak aanbrengt, kunnen deze grondlakken maximaal een half jaar overstaan. Het betreft hier de volgende grondlakken:
- Sigma S2U allure primer
- Sikkens Rubbol primer Extra
- Wijzonol SDT Ultra Grondlak
- Drost Devetaal Supreme Grondlak of Drost Devetaal Grondlak A
Fout 7. Kitten met siliconenkit
Gebruik nooit siliconenkit tussen werkende delen. Siliconen zijn namelijk niet overschilderbaar, gebruik daarom een overschilderbare acrylaatkit. Deze kit is ook verkrijgbaar in een sneldrogende variant, waardoor je snel aan de slag kunt met schilderen, zodra de kit droog is.
Fout 8. Houtrot niet verwijderen
Zorg dat je altijd eerst het houtrot verwijdert. Als je dit niet goed doet, zal het hout verder gaan met rotten. Verwijder daarom het zachte deel en lees eventueel onze blog over houtrot verwijderen voor meer informatie!
Fout 9. Stopverf te snel overschilderen
Stopverf is pas na een paar weken overschilderbaar, dat weet niet iedereen. Deze verf moet namelijk eerst een filmlaagje ontwikkelen, dat je kunt overschilderen. Als je stopverf te snel overschildert, zal je problemen krijgen met de hechting.
Buiten schilderen | Veelgestelde vragen
Heb je na het lezen van deze blog over buiten schilderen toch nog wat vragen? Ik heb de meest gestelde vragen voor je verzameld en zal die hieronder voor je beantwoorden!
Wanneer buiten schilderen?
De ideale temperatuur om buiten te schilderen is ongeveer 20°C. Je kunt echter ook prima schilderen tussen de 10°C en de 25°C.
Tot welke temperatuur buiten schilderen?
Schilderen doe je bij voorkeur tussen de 10°C en de 25°C. Een te lage temperatuur vertraagt het drogingsproces en een te hoge temperatuur verhoogt het drogingsproces, met nadelige gevolgen.
Hoe vaak buiten schilderen?
Voor de meeste onderdelen van de woning buiten moet je ongeveer om de drie tot vijf jaar onderhoud uitvoeren. Hiermee kun je de zonkant van je woning als uitgangspunt nemen. Als hier de kwaliteit minder wordt, is het tijd om weer te beginnen aan de klus! Ook is het handig om te weten dat je rekening kunt houden met het weer. Heeft het bijvoorbeeld veel geregend of is er veel zon geweest? Dan zal sneller moeten, dan wanneer dit niet zo was.
Welke maanden buiten schilderen?
De meest geschikte temperatuur om te schilderen is tussen de 5 en 25 graden Celsius. Tussen deze temperaturen zal de verf het beste te verwerken zijn. Het aanbrengen en drogen gaat dan eenvoudig. Dit is ongeveer tussen de maanden maart en november.
Kun je met vochtig weer buiten schilderen?
De meeste professionele verven kunnen tot maximaal 85 tot 90% R.V. Het is dan belangrijk dat het niet vriest. Bij een hogere R.V, zoals regen, mist en dauw, kan je het niet aflakken, omdat de verf dan slecht hecht en helemaal mat aanslaat.
Kun je buiten verven als het gaat regenen?
We raden het af om tijdens het regenen te gaan schilderen. Veel verfsoorten zijn al na een paar uur bestand tegen regen, maar ze hebben wel eerst die droogtijd nodig, voordat ze bestand zijn tegen regen.
Kun je buiten schilderen in de herfst?
Ja, dit is zeker mogelijk. Houd wel rekening met hoe hard de wind waait, of het gaat regelen en wanneer het vriest. Dan kun je beter even wachten tot het weer wat beter wordt.
Kun je buiten schilderen in de zon?
We raden het af om te schilderen in de zon. Dit kan een negatieve werking hebben op de duurzaamheid van het schilderwerk. Donkere verven kunnen zelfs gaan koken en daardoor onthechten.
Kun je buiten schilderen in de wind?
Als het heel erg hard waait, zal zand en vuil sneller op je schilderwerk komen. Zeker als je het al aangebracht hebt en dit nog niet opgedroogd is. Daarom raad ik het af om tijdens harde wind te gaan schilderen. Het zorgt er misschien wel voor dat het sneller droogt, maar je wil natuurlijk geen oneffenheden in je mooie werk!
Kun je buiten schilderen met vorst?
Tijdens de winter kun je prima schilderen. Er zijn vele verven, die vanaf een temperatuur van 0 graden gebruikt kunnen worden. Toch gaat vorst en schilderen niet samen. Door de vorst kan de verf niet goed opdrogen, daarom raad ik het af om tijdens de vorst te gaan schilderen!
Buiten schilderen? Samen met de Verfzaak!
Kun je schilderen tijdens de winter? Ja, dat kan! Houd er wel rekening mee dat je de juiste verf gebruikt, die gebruikt kan worden in de temperatuur, waarin je het wil gaan aanbrengen. De ideale temperatuur is 20 graden, maar je kunt ook prima buiten schilderen tussen de 10 en 25 graden.
Bij de Verfzaak ontdek je een uitgebreid assortiment aan hoogwaardige grondverven en lakken, die bijna het hele jaar gebruikt kunnen worden en een duurzaam resultaat geven. Denk hierbij aan Sigma, Sikkens of Wijzonol.
Shop nu online en ervaar het gemak van online verf kopen. Voor 23.59 uur besteld, is morgen in huis!