• Lorem ipsum

Beste buitenverf? Wat is de beste keuze?

5 Aug 2024

Wil je buiten iets gaan verven en graag daarvoor de beste buitenverf gebruiken? Een hoogwaardige buitenverf zorgt ervoor dat je een professioneel en duurzaam eindresultaat krijgt. In deze blog gaan we je uitgebreid uitleggen waarom het belangrijk is om te kiezen voor de beste buitenverf, welke topmerken er zijn en wat er verder bij komt kijken, om daarmee de juiste keuze te kunnen maken voor de beste buitenverf. Laten we beginnen!

Waarom kiezen voor kwalitatieve buitenverf?

Wat is de beste verf buiten? Kies voor kwaliteit verf! Kwalitatieve buitenverf beschermt niet alleen je oppervlak tegen weer en wind, maar draagt ook bij aan de waarde van de woning. 

Het gebruik van hoogwaardige buitenverf zorgt voor een langere levensduur van het schilderwerk, waardoor je het schilderswerk minder vaak hoeft bij te werken en bespaart in kosten op de langere termijn. Daarnaast biedt hoogwaardige verf betere bescherming tegen UV-straling, schimmelvorming en vocht. Al met al, genoeg redenen dus om een hoogwaardig merk te kiezen. Maar wat zijn goede merken?

Topmerken bij 'De Verfzaak': Sikkens, Sigma en Wijzonol

Hieronder volgen enkele bekende merken, voor de beste verf buiten.  

  • Sikkens

Sikkens is een van de meest geliefde merken in de verfwereld, vooral bekend om zijn duurzame en hoogwaardige producten. De Rubbol Lijn van Sikkens, zoals de Rubbol XD High Gloss, biedt uitstekende bescherming en een prachtige glans, perfect voor houtwerk zoals de deuren en kozijnen. 

  • Sigma

Sigma coatings zijn populair bij professionele schilders vanwege hun duurzaamheid en brede assortiment. De Sigma S2U Allure Gloss is een uitstekende keuze voor buitentoepassingen, met een hoge glans en perfecte weerstand tegen vuil en slijtage. 

  • Wijzonol

Wijzonol biedt verf van professionele kwaliteit met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Hun LBH SDT Ultra Hoogglanslak is een goede keuze voor wie op zoek is naar een product met een langdurige bescherming en een mooie, glanzende afwerking.

Welke soorten buitenverf zijn er?

Er zijn verschillende soorten buitenverf. Afhankelijk van jouw gewenste resultaat, kun je de verf kiezen, die daarop afgestemd is. We gaan het nu uitgebreid bespelen. 

Hoogglans vs. Zijdeglans

Je hebt hoogglans en zijdeglans. De keuze tussen hoogglans en zijdeglans is afhankelijk van het gewenste resultaat:

  • Hoogglans: Deze verf heeft een zeer glanzende afwerking, die vuilafstotend is en gemakkelijk schoon te maken is. Het benadrukt echter ook oneffenheden op het oppervlak, dit is dus vooral mooi met een vlakke ondergrond. 
  • Zijdeglans: Geeft een subtielere glans en verbergt kleine onvolkomenheden beter dan hoogglans. Zijdeglans Verf is iets minder bestand tegen vuil en verwering, maar biedt nog steeds voldoende bescherming.

Alkydverf

Alkydverf, vaak op basis van synthetische harsen, is de traditionele keuze voor buitenverf vanwege de uitstekende weerbestendigheid en duurzaamheid. Er zijn twee hoofdvarianten:

  • Oplosmiddelhoudende alkydverf: Deze verfsoort is zeer slijtvast en ideaal voor buiten, maar heeft een langere droogtijd en een sterke geur. Houd hier dus rekening mee. 
  • Watergedragen alkydverf (alkyd-emulsie): Biedt de voordelen van traditionele alkydverf, maar met minder geur en sneller droog. Deze is milieuvriendelijker en makkelijker te reinigen.

High Solid Verf

High solid verven bevatten een hoger percentage vaste stoffen, wat zorgt voor een dikkere verflaag en betere dekking. Dit type verf is ideaal voor projecten waarbij duurzaamheid en bescherming voorop staan.

Hoe de beste soort buitenverf kiezen?

Bij het kiezen van buitenverf zijn er verschillende eigenschappen om rekening mee te houden. We hebben 5 tips voor je op een rijtje gezet!

  • Tip 1: Levensduur
    Hoe langer de verf meegaat, hoe minder onderhoud er nodig is.
  • Tip 2: Glansgraad
    Een hogere glansgraad biedt betere bescherming en is meer vuilafstotend.
  • Tip 3: Dekking
    Goede dekking betekent minder lagen en minder verf nodig.
  • Tip 4: Beschikbaarheid van kleuren
    Het is handig als de verf verkrijgbaar is in veel kleuren, zodat je de perfecte tint kunt kiezen.
  • Tip 5: Prijs
    Investeer in kwaliteit; dit betaalt zich terug in duurzaamheid en minder vaak schilderen.

Beste Buitenlak voor hout en andere ondergronden

Beste buitenlak voor hout

Bij het verven van hout buiten is het belangrijk om een verf te kiezen, dat bestand is tegen de invloeden van buitenaf. Begin altijd met een goede primer, vooral bij onbehandeld hout. Een primer zorgt voor een betere hechting van de verf en verlengt de levensduur van de laklaag. Belangrijk bij buitenlak is de kwaliteit ervan. Buitenlak heeft een goede dekking en wordt langzaam doorgehard. Hierdoor krijgt de buitenlak genoeg de tijd om zich uitstekend te hechten aan de ondergrond. Professionele merken verzorgen de beste buitenlak. Goede buitenlakken zijn o.a. 

Buitenverf voor andere ondergronden

Naast hout zijn er buitenverven beschikbaar voor andere materialen zoals metaal, kunststof en baksteen. Bijvoorbeeld, voor metalen oppervlakken is een roestwerende primer essentieel, terwijl voor baksteen een ademende verf wordt aanbevolen om vochtproblemen te voorkomen.

Lak of Beits: Wanneer kies je welke?

Wil je lak of beits gebruiken, maar wil je weten wanneer je welke kiest? Lees het hieronder. 

Wat is lak?

Lak vormt een harde, glanzende laag op het oppervlak van het hout, wat het zeer resistent maakt tegen slijtage en weersinvloeden. Lak sluit het hout volledig af, wat ideaal is voor oppervlakken,die een strakke en glanzende afwerking nodig hebben. Het nadeel is dat lak het hout niet laat ademen, wat kan leiden tot problemen zoals blaarvorming als het hout vochtig was bij het aanbrengen.

Wat is beits?

Beits dringt in het hout en beschermt het van binnenuit. Het behoudt de natuurlijke uitstraling van het hout door de nerf zichtbaar te laten. Beits is ideaal voor een meer natuurlijke afwerking en laat het hout ademen, waardoor het risico op vochtproblemen kleiner wordt.

Tip: Bereken hoeveel buitenverf je nodig hebt

Voor een perfect resultaat is een goede voorbereiding het halve werk! Meet eerst het te schilderen oppervlak op, om de juiste hoeveelheid verf te bepalen. Gebruik hiervoor de formule: lengte x breedte = m². Het rendement van een liter is ca 12-15 m2 en het rendement van een 0,5 ltr is ca 7 m2. Vergeet niet om ook de juiste kwasten, rollers en eventuele primer aan te schaffen.

Hoeveel lagen buitenverf zijn er nodig?

Het aantal benodigde lagen verf kan variëren afhankelijk van de buitenverf en de conditie van de ondergrond. Over het algemeen zijn twee lagen voldoende, maar in sommige gevallen, zoals bij een donkere kleur of een slecht dekkende ondergrond, kan een extra laag nodig zijn. Het gebruik van een primer kan de dekking verbeteren en het aantal lagen verminderen.

Wat is de beste verf voor buiten?

De beste verf voor buiten gebruik hangt af van verschillende factoren, zoals het type oppervlak, het klimaat en de gewenste duurzaamheid. Over het algemeen zijn er drie hoofdtypes verf,  die als de beste opties worden beschouwd: 

Voordelen: Acrylverf is populair vanwege zijn duurzaamheid, flexibiliteit en weerstand tegen scheuren. Het is waterbestendig en biedt goede bescherming tegen UV-stralen, wat belangrijk is voor het behoud van kleur.

Gebruik: Geschikt voor hout, metaal, en zelfs bepaalde soorten kunststof. Het kan worden gebruikt op gevels, deuren, ramen en meer. 

Voordelen: Alkydverf staat bekend om zijn uitstekende hechting en duurzaamheid. Het is bestand tegen slijtage en kan een zeer gladde, harde afwerking geven.

Gebruik: Ideaal voor metalen en houten oppervlakken, zoals kozijnen en deuren, waar een harde afwerking gewenst is. 

  • Elastomerische verf:

Voordelen: Deze verf is bijzonder elastisch en kan kleine scheuren opvullen en voorkomen dat nieuwe scheuren ontstaan. Het biedt uitstekende bescherming tegen extreme weersomstandigheden.

Gebruik: Perfect voor betonnen en pleisterwerk, vooral in gebieden met extreme weersomstandigheden.

Welke verf is regenbestendig?

Acrylverf en elastomerische verf zijn regenbestendig en zeer geschikt voor als beste buitenverf.

Is matte verf geschikt voor buiten?

Ja, matte verf kan geschikt zijn voor buiten, vooral voor oppervlakken met veel onvolkomenheden, die je wilt verbergen. Echter, het is minder duurzaam en moeilijker schoon te maken dan glanzende afwerkingen.

Wat is beter: Sikkens of Sigma verf?

Zowel Sikkens als Sigma staan bekend om hun hoge kwaliteit. Sikkens wordt vaak geprezen om zijn duurzaamheid en kleurvastheid, vooral voor buitengebruik. Sigma biedt ook uitstekende bescherming en is vaak iets voordeliger. De keuze hangt af van specifieke productlijnen en persoonlijke voorkeuren.

Welke verf voor kozijnen buiten?

Voor kozijnen buiten zijn acrylverf (latexverf) en alkydverf (olieverf) beide uitstekende keuzes:

  • Acrylverf: Sneldrogend, flexibel, UV-bestendig en onderhoudsvriendelijk.
  • Alkydverf: Zeer duurzaam en biedt een harde, slijtvaste afwerking.

Beide verven bieden goede bescherming tegen weersinvloeden, dus kies op basis van persoonlijke voorkeur en specifieke omstandigheden.

Beste Buitenverf bij de Verfzaak

De Beste buitenverf ontdek je vandaag nog bij de Verfzaak. Of het nou gaat om latex verf, olieverf, lak of beits, we hebben alle soorten onder 1 dak, van de beste kwaliteit. Kies voor een kwalitatieve buitenverf en creëer daarmee een duurzaam resultaat voor buiten. Ontdek de beste buitenverf vandaag nog onlinw bij de Verfzaak.