• Lorem ipsum

Beits of Lak

31 Jul 2024

Wat is het verschil tussen beits of lak? Bij het kiezen van een afwerking voor hout, zowel binnen als buiten, komen veel mensen voor de vraag te staan: "Moet ik beits of lak gaan gebruiken?" Beide producten hebben hun eigen voor-en nadelen, maar het is erg belangrijk om het verschil te begrijpen, om daarmee de juiste keuze te maken voor jouw klus. In deze blog gaan we je uitleggen wat het verschil tussen beits en lak is en wanneer je kunt kiezen tussen beits of lak.

Verschil beits en lak

Het kiezen tussen beits of lak hangt af van de specifieke behoeften en het type project. Beits biedt bescherming van binnenuit en is ideaal voor buitengebruik, terwijl lak een harde, beschermende laag vormt, die geschikt is voor zowel binnen- als buitentoepassingen. We gaan beits en lak beide afzonderlijk bespreken, zodat je goed kunt beslissen, welke soort het beste is voor jouw project.

Wat is Beits?

Wat doet beits? Beits is een vochtregulerend product, dat diep in het hout trekt. Hierdoor biedt het bescherming van binnenuit tegen vocht, zon en andere weersomstandigheden. Beits laat het hout ademen, wat voorkomt dat het gaat rotten. Er zijn zowel transparante als dekkende varianten beschikbaar, wat betekent dat je het natuurlijke uiterlijk van het hout kunt behouden of een compleet nieuwe kleur kunt geven. Het is maar net wat je wensen zijn. 

Voordelen van Beits

  • Beschermt van binnenuit: Beits trekt in het hout en biedt van binnenuit bescherming tegen vocht en zon. Erg populair bij schuttingen. 
  • Vochtregulerend: Dit voorkomt houtrot en schimmel en zorgt dus voor een duurzaam resultaat. 
  • Verschillende afwerkingen: Verkrijgbaar in zowel transparante als dekkende varianten.

Wat is Lak?

Lak vormt een harde, beschermende laag op het oppervlak van het hout. Dit sluit het hout af tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht en UV-stralen. Hoewel lak meestal dekkend is, zijn er ook transparante varianten beschikbaar. Voor een optimale hechting en bescherming is het vaak nodig om een grondverf aan te brengen voordat je gaat lakken.

Voordelen van Lak

  • Beschermt van buitenaf: Lak legt een beschermende laag op het hout.
  • Duurzame afwerking: Biedt uitstekende bescherming tegen krassen en vlekken.
  • Verkrijgbaar in vele kleuren: Kan in diverse kleuren worden gemengd.

Verschil Beits en Lak

Hieronder een aantal punten, waar beits en lak van elkaar verschillen voor bescherming en toepassing. 

Bescherming en toepassing beits en lak

  • Beits: Dringt diep door in het hout, biedt bescherming van binnenuit en laat het hout ademen. Ideaal voor buitengebruik waar vochtregulatie belangrijk is.
  • Lak: Vormt een afsluitende laag op het oppervlak, beschermt tegen externe invloeden. Geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen waar een harde, slijtvaste afwerking nodig is.

Verschil voorbereiding en aanbrengen

  • Beits: Je hebt hier geen grondverf nodig. Het is belangrijk om het oppervlak schoon en droog te maken voordat je gaat beitsen.
  • Lak: Vaak een grondverf nodig voor betere hechting en bescherming. Het oppervlak moet goed worden geschuurd en ontvet.

Kun je lak over beits gebruiken?

Ja, je kunt lak over beits aanbrengen, mits je rekening houdt met de basis van de beits en de lak. Voor een watergedragen beits gebruik je een watergedragen lak en voor een terpentinebasis een terpentinebasis lak. Zorg ervoor dat de beitslaag goed ontvet en geschuurd is, voordat je de lak aanbrengt.

Stappenplan lak aanbrengen

  1. Ontvetten: Verwijder eerst al het vet van het oppervlak. Anders kan de lak niet goed hechten.
  2. Schuren: Schuur het oppervlak licht op voor een betere hechting van de lak.
  3. Aanbrengen: Breng de lak aan volgens de instructies van de verpakking. 

Kun je beits over lak gebruiken?

Ja, je kunt beits over lak aanbrengen, maar je moet eerst de laklaag volledig verwijderen. Daarna kun je een transparante of dekkende beits aanbrengen. Het is dus niet zo dat je eerst gaat lakken en daarover beits gaat gebruiken. 

Stappen beits aanbrengen

  1. Verwijderen van lak: Verwijder de lak volledig van het oppervlak.
  2. Voorbereiden: Zorg ervoor dat het oppervlak schoon en droog is.
  3. Aanbrengen: Breng de beits aan volgens de instructies van de verpakking.

Tafel lakken of beitsen?

Bij het kiezen tussen lakken of beitsen van een tafel hangt het af van de gewenste uitstraling en waarvoor de tafel wordt gebruikt. Beits is ideaal als je het natuurlijke karakter van het hout wilt behouden. Lak is beter voor een gladde, dekkende afwerking die bestand is tegen intensief gebruik, bijvoorbeeld in een druk gezin!

Gebeitst hout lakken

Heb je een meubelstuk dat eerder gebeitst is en wil je dit nu lakken? Dat kan, maar zorg ervoor dat je aansluit op de beits (watergedragen over watergedragen, terpentinebasis over terpentinebasis). Vergeet niet om eerst te ontvetten en op te schuren voor een goede hechting van de lak. 

Moet je hout lakken of beitsen

Of je hout moet lakken of beitsen hangt af van het gewenste resultaat en het gebruik. Lak vormt een harde, beschermende laag op het hout en is ideaal voor binnenmeubels en vloeren. Beits dringt in het hout en biedt bescherming, terwijl de natuurlijke uitstraling behouden blijft. Beits is ontzettend populair voor buitengebruik, denk hierbij aan schuttingen met beits.

Moet je vurenhout beitsen of lakken

Vurenhout beitsen of lakken hangt af van de toepassing. Beitsen is meestal beter voor vurenhout, vooral bij buitengebruik, omdat beits dieper in het hout dringt en beschermt tegen vocht en UV-straling. Lak geeft een hardere, glanzende afwerking en is geschikt voor binnengebruik waar een gladde, beschermende laag gewenst is. 

Wat is het verschil tussen beits en lak?

Beits biedt bescherming van binnenuit en is ideaal voor buitengebruik, terwijl lak een harde, beschermende laag vormt die geschikt is voor zowel binnen- als buitentoepassingen. Beits zorgt voor een natuurlijke uitstraling, terwijl lak juist zorgt voor een gladde afwerking, met bescherming tegen intensief gebruik. 

Wat is het verschil tussen beits en verf? 

Het verschil tussen beits en verf ligt in hun samenstelling en de manier waarop ze hout beschermen en er uit laten zien.

Beits:

  • Dringt in het hout en laat de houtstructuur zichtbaar.
  • Biedt bescherming tegen weersinvloeden en UV-straling.
  • Verkrijgbaar in transparante en dekkende varianten.
  • Geschikt voor buiten- en binnengebruik.

Verf:

  • Vormt een laag op het houtoppervlak.
  • Bedekt de houtstructuur volledig.
  • Biedt sterke bescherming en komt in allerlei kleuren.
  • Vaak gebruikt voor een gladde, egale afwerking.

Hoe lang gaat beits mee?

De levensduur van beits kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals het type beits, de kwaliteit van het product, de omgevingsomstandigheden en het soort hout waarop de beits is aangebracht. 

Is beits krasvast?

Beits is over het algemeen minder krasvast dan verf of lak. Dit komt doordat beits in het hout trekt in plaats van een harde, beschermende laag op het oppervlak te vormen zoals lak doet. De mate van krasbestendigheid hangt af van het type beits en de toepassing ervan.

Lakken en Beitsen met de Verfzaak

Lakken is ideaal voor het beschermen van objecten, die intensief worden gebruikt. Denk hierbij aan een vloer of een gezinstafel. Beitsen is perfect voor buitengebruik of wanneer je de natuurlijke houtlook wilt behouden. 

Een populaire vraag is of je blanke lak over beits kunt aanbrengen. Het antwoord is ja, blanke lak over beits zorgt voor een extra bescherming en een glanzende afwerking. 

Lak over beits biedt een dubbele beschermlaag: de beits dringt diep in het hout en beschermt tegen vocht en UV-straling, terwijl de blanke lak een harde, beschermende toplaag vormt die slijtvast is en het hout een mooie glans geeft. Door deze combinatie blijft het hout langer mooi en is het goed beschermd tegen omstandigheden van buitenaf. 

Ontdek nu lak en beits bij de Verfzaak en begin deze week nog met je klus!

Vier van onze beste Beitsen zijn:

Hermadix Douglas OlieTenco Houtcoat ZwartCetabever Schuur en Tuinhuis BeitsHermadix Bangkirai Olie
Hermadix Douglas Olie - NaturelTenco Houtcoat ZwartCetabever Schuur en Tuinhuis Beits Dekkend Zijdegland - ZwartHermadix Bangkirai Olie

Vier van onze beste Lakken zijn: 

Sigma S2U Allure GlossSikkens Rubbol XD High Gloss

 

Sikkens Rubbol SB

Sigma S2U Gloss
Sigma S2U Allure GlossSikkens Rubbol XD High GlossSikkens Rubbol SBSigma S2U Gloss