• Lorem ipsum

Behangen op een korrelige muur

22 Jul 2024

De muur behangen is een ideale manier om je muur weer nieuw leven in te blazen en je interieur een andere uitstraling te geven. Maar wat als je muur niet helemaal glad is? Hoe moet je behangen op een korrelige muur? Kan dat wel? In deze blog gaan we die vragen voor je beantwoorden en vertellen we wat je kunt doen, om een korrelige muur een nieuwe en frisse uitstraling te geven.  

Hoe moet je een korrelige muur behangen?

Behang hecht aan de lijm, die je aanbrengt op de ondergrond. Echter is het belangrijk dat deze ondergrond goed egaal is, waardoor je het mooiste resultaat krijgt. Een korrelige of ruwe muur zorgt ervoor dat de ondergrond dus niet egaal is, waardoor het behang niet goed kan hechten en er mooi op komt. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat het los laat, zoals bij de randen en hoekjes. Dit wil je natuurlijk voorkomen, want het is zonde van het materiaal en van je tijd. Zorg dat je je hier bewust van bent, zodat je een mooie en goed afgewerkte look kunt creëren in de ruimte. Met deze blog kun je behangen op de korrelige muur, dus lees snel verder. 

Welk behang voor een korrelige muur?

Renovlies behang is perfect voor muren die niet helemaal glad zijn, zoals korrelige en grove muren. Renovlies behang is een speciaal behang, dat kleine oneffenheden egaliseert en zorgt voor een strakke muur. Het is een uitstekende keuze, als je niet de tijd of middelen hebt om de muur volledig glad te maken.

Renovlies behang is sterk en scheurbestendig, waardoor het een duurzame keuze is en zowel zeer geliefd is onder de doe-het-zelvers, maar ook onder de professionals. Het is ook eenvoudig te overschilderen, dus je kunt het behang ook zo een ander kleurtje geven, zonder de moeite te hoeven nemen om eerst het behang te moeten verwijderen. Let wel goed op, in alle situaties van het behangen op een korrelige muur, moet je goed voorbereid zijn en de juiste stappen volgen, dit gaan we nu voor je bespreken. 

Behang over spachtelputz: Stappenplan

Een grove muur behangen is dus mogelijk, maar het is belangrijk dat je hiervoor stapsgewijs te werk gaat. Met het onderstaande stappenplan zorg jij ervoor dat je op de juiste manier het behang op een korrelige muur met succes aanbrengt. 

Stap 1: Inspectie en reparatie

Voordat je begint aan de klus met behang, is het belangrijk dat de muur egaal is. Dit zorgt ervoor dat het behang mooi op de muur komt, omdat de ondergrond egaal is. Inspecteer vooraf je muur en overleg eventueel met een specialist van de Verfzaak, wat je nodig hebt om je muur voor te bereiden op het behangwerk. Handige producten in deze stap zijn:

  Gereedschappen

  Materialen

  Hamer & Beitel

  Metaalborstel

  Bezem of stofzuiger

  Plamuurmes

  Schuurpapier

  Kitpistool

  Spatel

  Vulmiddel

  Beton-of pleistermortel

  Voorstrijk

  Afdekzeil

schilderstape

 

Moet je de muur schuren voor behangen?

Ja, dit moet wel gebeuren. Geef grotere oneffenheden ook de aandacht om egaal te worden met de gehele ondergrond, zodat je hele behangwerk een mooi geheel wordt. Gebruik een grove korrel schuurpapier (60-80) en een schuurmachine om de muur glad te maken. Draag ook een fijnstofmasker en een veiligheidsbril, om jezelf te beschermen tegen het stof. Voor grote oneffenheden kun je een plamuurmes gebruiken. Het doel is om de ondergrond zo glad mogelijk te krijgen, zodat het eindresultaat perfect wordt en je lang kunt genieten van het nieuwe behang! 

Last van diepe oneffenheden?

Vul diepe gaten en scheuren met een muurvuller of een speciale diepe gatenvuller. Strijk de vuller glad af en schuur deze na het drogen licht op. Een handige tip is om poedervormige vulmiddelen na een paar minuten met een natte spons op te wekken en de randen te polijsten. 

Moet je de korrelige muur stucen voor het behangen?

Als de muur nog niet glad genoeg is, moet je waarschijnlijk stucen. Afhankelijk van je ondergrond kun je verschillende stuc middelen gebruiken, zoals die van Alabastine of DecoFill. Neem bij twijfel gerust even contact met ons op!

Stap 5: Reinigen

Is de muur egaal geworden? Zorg er dan voor dat de muur schoon en vrij van stof is. Dit is erg belangrijk voor de hechting van de lijm. Als de hechting niet goed voorbereid is, krijg je later te maken met de nadelige effecten, zoals het loslaten van het behang of oneffenheden. 

Stap 6: Lijm Aanbrengen

Gebruik behanglijm, dat geschikt is voor het behang dat je uitgekozen hebt. Breng de lijm gelijkmatig aan op de muur en laat deze even inwerken, voordat je begint met het aanbrengen van het behang, anders heeft dit nadelige gevolgen voor het resultaat.

Stap 7: Behang aanbrengen

Begin in het midden van de muur en werk naar de randen toe. Gebruik een behangborstel of behangroller om luchtbellen en rimpels glad te strijken. Neem hiervoor je tijd en kijk hier kritisch naar. 

Stap 8: Afwerking

Na het aanbrengen van het behang, snijd je de overtollige randen af met een scherp mes en druk je de randen stevig aan met een behangspatel. Laat het behang volledig drogen, voordat je verdere afwerkingen uitvoert, zoals schilderen of het aanbrengen van sierlijsten, anders is al je werk voor niks geweest. 

Behangen is een kunst, die met de juiste voorbereiding en materialen een prachtig eindresultaat kan opleveren. Volg de stappen in deze blog voor een strak en professioneel eindresultaat, zelfs als je begint met een minder perfecte muur.

Tip: Stem de behangsoort op de ruimte af

Het kiezen van het juiste behang is erg belangrijk, vooral bij het behangen over stucwerk. Vinylbehang is bijvoorbeeld waterbestendig en geschikt voor vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens. Voor een muur met lichte oneffenheden is vinylbehang ook een goede keuze omdat het deze imperfecties camoufleert.

Tip: Gebruik de juiste behanglijm

Gebruik altijd de juiste lijm voor het type behang en de ondergrond. Een kwalitatief en juiste behanglijm zorgt voor een stevige hechting en voorkomt dat het behang loskomt. Voor gestucte muren is een voorstrijkmiddel vaak noodzakelijk om de zuiging van de muur te verminderen.

Kun je een spachtelputz muur behangen?

Wil je graag een spachtelputz muur behangen? Dit is zeker mogelijk. De juiste voorbereiding en techniek is essentieel bij deze behangklus. Spachtelputz staat bekend om zijn korrelige structuur, wat het een uitdaging kan maken om behang aan te brengen. Toch is het mogelijk om met de juiste stappen een mooi en duurzaam resultaat te krijgen. Volg daarvoor de volgende stappen:

  1. Bereid de muur goed voor. Reinig de spachtelputz grondig om stof en vuil te verwijderen. 
  2. Eventuele losse korrels moeten worden vastgezet met een geschikte primer of fixeermiddel. Hierdoor wordt een glad oppervlak gecreëerd, dat beter kan gaan hechten met het behang. 
  3. Spachtelputz dient absoluut glad geschuurd te worden alvorens je hier een renovlies over kunt plakken.
  4. Vervolgens kies je het juiste behang. Voor spachtelputz is een stevig renovlies behang vaak de beste keuze. Dit type behang is flexibel, maar kan zich goed aanpassen aan de korrelige textuur van de muur. 
  5. Zorg ervoor dat je voldoende behang koopt en houd rekening met snijverlies. 

Behangen samen met de Verfzaak

Bij de Verfzaak ontdek je verschillende producten, die ervoor zorgen dat jij met gemak de korrelige muur kunt behangen. Of het nou gaat om een grove muur of een spachtelputz muur, onze specialisten zijn bekend met al deze klussen en geven graag een passend advies voor jouw behangklus, zodat jouw behangklus een succes wordt. 

Weet je al hoe je moet beginnen na het lezen van deze blog? Shop bij ons alles wat je nodig hebt! Van vulmiddel tot voorstrijk en van lijm tot behanglijm, we hebben alles in huis, om jouw behangklus tot een succes te krijgen!