Ben je van plan om de badkamer te gaan kitten of wil je de bestaande kit gaan vervangen? Dan is deze blog ideaal voor jou! In deze blog gaan we je vertellen waarom je de badkamer moet kitten, hoe je dit moet doen en hoe het zit met de bestaande kit vervangen. Aan het einde van de blog weet je waarom je de badkamer moet kitten, wat de stappen zijn, welke kit je nodig hebt en hoe het zit met de bestaande kit vervangen. Ook bespreken we wanneer douchen na kitten weer mogelijk is en hoe lang kit moet drogen. Lees snel verder en ontdek meer over de badkamer afkitten!
Waarom moet je de badkamer kitten?
De badkamer staat bekend als vochtige ruimte, met temperatuurschommelingen, waardoor de voegen tussen aansluitingen en tegels geleidelijk hun kracht en waterdichtheid kunnen verliezen. Dit kan ervoor zorgen dat er lekkage of schimmelvorming komt en zelfs structurele schade aan je badkamer.
Je badkamer tijdig en op de juiste manier kitten is daarom erg belangrijk, om deze problemen te voorkomen. Door regelmatig de badkamer kit te vernieuwen, behoud je niet alleen een blijvende bescherming, maar blijft het er ook netjes uitzien.
Stappenplan: Hoe kit je de badkamer?
Je badkamer kitten is gelukkig geen ingewikkelde klus. Hieronder vertellen we aan de hand van een stappenplan meer over het kitten van je badkamer. Door je goed voor te bereiden en onderstaande stappenplan te volgen, kan je ervoor zorgen dat je als doe-het-zelver de klus als een professional uitvoert!
Stap 1: Voorbereiding
Voordat je begint aan de klus, is het handig om je dus goed voor te breiden. Hieronder volgt eerst een checklist en een aantal tips:
Checklist badkamer kitten
Voor het kitten van je badkamer adviseren we om minimaal de volgende materialen in huis te hebben:
- Natte + droge doek
- Sanitairkit
- Kitpistool
- Spuitmondje (wordt standaard bijgevoegd wanneer je kit koopt)
- Kitstrijker
- Een kitspuit
- Een cleaner
- Een afwerkzeep
- Een afwerkhoutje, spateltje of multitool
- Een pluisvrije doek
- Een bakje water
Tip: Kies de juiste sanitair kit
Koop een sanitair kit die geschikt is voor de badkamer en bestand is tegen vocht en schimmel. Deze is namelijk speciaal ontwikkeld voor de omstandigheden van de badkamer, zoals vocht.
Stap 2: Reinigen voegen
Kit hecht het beste op een droge, vet-en stofvrije ondergrond. Maak de voegen daarom schoon met een passende cleaner. Deze helpt bij het ontvetten vóór het kitten. Kies een cleaner van hetzelfde merk. Deze producten zijn namelijk op elkaar afgestemd en door hetzelfde merk te gebruiken, zorgt dit voor een betere hechting. Volg de onderstaande stappen om de voegen te reinigen:
- Breng de cleaner aan op een pluisvrije doek en maak vervolgens de voeg schoon.
- Wacht tot de cleaner droog is, voordat je de rugvulling gaat aanbrengen.
- Deze zogeheten uitdamptijd duurt slechts enkele minuten.
Ontvetten kan ook met een Universol of een st. Marc. Let erop dat je het daarna wel goed schoon wast met schoon water.
Tip: verwijder schimmel van de voegen voor kitten
Ga je een voeg vervangen, waar schimmel op staat? Maak de voeg dan eerst schoon met een schimmelspray. Als je dit namelijk niet doet, kan de schimmel hechten aan het nieuwe materiaal, ondanks dat het schimmelbestendig is. Dat zou zonde van je tijd en materiaal zijn.
Stap 3: Aanbrengen rugvulling
Rugvulling is een schuimrubber, dat wordt gebruikt om diepe voegen (dieper dan 15 mm) ondieper te maken. Hierdoor krijg je de juiste voegafmetingen. Met andere woorden: je zorgt ervoor dat de diepte en breedte van de voegen de juiste afmetingen hebben, voordat je gaat kitten. Dit bespaart veel kit en voorkomt een driepuntshechting.
Tip: Berekenen rugvulling
Hoeveel rugvulling heb je nodig? Wat is de juiste breedte en diepte van de voeg? Er is een handige formule om dit te berekenen:
Voegbreedte / 3 + 6.
Stel de voegbreedte is 21 mm. De juiste diepte is dus 21 / 3 = 7 + 6 = 13. De juiste verhouding is dus 21 mm bij 13 mm.
Tip: Gebruik een plamuurmes
Met een plamuurmes druk je de rugvulling gemakkelijk in de voeg. Je kunt de plamuurmes op de juiste diepte afplakken met afplaktape. Zo krijg je consistent de juiste diepte en het mooiste resultaat.
Stap 4. Eventueel: het aanbrengen van een primer
Kit heeft als het ware ‘haakjes’, die hechten aan de ondergrond. Deze ‘haakjes’ verschillen per ondergrond en soort kit. Om die reden kan een primer belangrijk zijn. Wij raden altijd een primer aan, omdat dit zorgt voor een duurzamere hechting. Een primer wordt vaak gebruikt bij bijvoorbeeld vettige ondergronden zoals kunststof, ondergronden met een constante waterbelasting en kwetsbare ondergronden.
Stap 5: Kit aanbrengen badkamer
Nu de voorbereiding is voltooid, kan het kitten beginnen! Heb je nog geen geschikte kit? Wij bieden een uitgebreid assortiment aan sanitair kitten. Er zijn veel verschillende ondergronden waarop je kunt kitten. Voor natuursteen gebruik je bijvoorbeeld een speciale natuursteenkit.
Het afsnijden van de tuit
Voordat je begint met kitten, is het van belang om de tuit van de koker op de juiste breedte af te snijden. Dit zorgt ervoor dat je in één keer de juiste hoeveelheid kit aanbrengt, wat verspilling voorkomt en het afwerken eenvoudiger maakt. Gebruik een kokermes om de tuit veilig af te snijden en snijd deze niet te schuin af.
Het aanbrengen van de kit
Houd de kitspuit recht op de voeg. Hierdoor 'druk' je de kit in de voeg in plaats van deze er alleen op te leggen. Kit naar jezelf toe om de hoeveelheid gemakkelijk te doseren. Breng de kit rustig en gelijkmatig aan, zorg ervoor dat de voeg goed gevuld is zonder openingen of onderbrekingen. Vul de gehele voeg voordat je verder gaat naar de volgende stap.
Badkamer kitten tips:
- Als je een onstabiel bad gaat kitten, laat het bad dan eerst vollopen met koud water. Dit creëert de maximale voegbreedte. Gebruik koud water in plaats van warm water, omdat warm water kan dampen en dit weer invloed heeft op de resultaten van de kit.
- Zorg ervoor dat de badkamer en de kit op kamertemperatuur zijn. Dit maakt het aanbrengen van de siliconenkit eenvoudiger.
Douche kitten tips:
- Gebruik een speciale douche kit, die geschikt is voor de badkamer. Deze kits zijn vaak schimmelbestendig en bestand tegen vocht en dus ideaal voor een douche kitten.
- Breng de kit gelijkmatig aan in de voegen tussen de tegels en langs de randen van de douchebak. Gebruik een kitpistool voor een gelijkmatige verdeling.
- Laat de kit minstens 24 uur drogen, voordat je de douche weer gebruikt. Gedurende deze tijd moet je ervoor zorgen dat er geen water op de kitlaag komt, zodat deze volledig kan uitharden.
- Vermijd het aanraken of belasten van de kitlaag gedurende de eerste 72 uur na het aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat de kit optimaal kan uitharden, ook aan de binnenkant en aan de onderkant.
- Controleer geregeld de kitlaag op eventuele schade of schimmelgroei. Herstel indien nodig om waterlekken te voorkomen.
Stap 5: Afwerking van de kit
Zodra je de kit hebt aangebracht, wil je de volgende doelen bereiken bij het afwerken van de kit:
- Een functionele kitvoeg
- Een mooie kitvoeg
- Zo min mogelijk geknoei
Hieronder bespreken we drie onderdelen, die belangrijk zijn om deze doelen te behalen!
Breedte van je afwerkgereedschap
Zorg ervoor dat je afwerkgereedschap net zo breed is als de tuit van de kit. Hierdoor sluit alles perfect op elkaar aan en creëer je zelfs als doe-het-zelver een strakke voeg met kit.
Afstrijken
Gebruik je afwerk tool om de kit glad te strijken. Let op hoe het water van de kit afloopt, want waterresten kunnen de kwaliteit van de voeg aantasten. Gebruik je handen om overtollige kit van het gereedschap te verwijderen. Zorg ervoor dat je vingers goed nat zijn, zodat de kit er niet aan blijft plakken. Na het gladstrijken, gebruik een natte vinger om lichtjes over de kit te gaan. Op deze manier druk je de kit iets dieper in de voeg voor optimale hechting en verwijder je eventuele ribbels.
Let op: Wat je niet moet doen
Gebruik geen vingers, de achterkant van een koker of een pvc-buisje om de sanitairkit af te strijken. Dit kan leiden tot een holle voeg of vliesvorming, wat kan resulteren in loslaten of beschadiging van de kit. Gebruik altijd het juiste kit gereedschap voor het beste resultaat.
Bij De Verfzaak staan we klaar om je te helpen met advies en kwaliteitsproducten voor het perfect afwerken van jouw kitklus.
Stap 6: Uitharden van de kit
Voordat je de badkamer weer gaat gebruiken, is het belangrijk dat je de kit goed laat uitwerken. Kijk altijd op de instructies van de verpakking voor de aanbevolen droogtijd en houd deze ook altijd aan!
Het is aan te raden om de kit eens in de 5 jaar te vervangen, voor een optimale bescherming van je badkamer.
Hoe moet je de badkamer kit vervangen?
Badkamer kit vervangen is niet alleen belangrijk voor het behoud van een goede uitstraling, maar ook voor de gezondheid van je badkamer. Oude kit kan vocht vasthouden en schimmelgroei bevorderen, wat niet alleen lelijk is maar ook schadelijk voor de luchtkwaliteit. Zoals hierboven beschreven raden we aan eens in de 5 jaar de kitlaag te vervangen.
Neem hiervoor de stappen die eerder in dit artikel zijn beschreven, maar maak ook gebruik van een kitverwijderaar. Dit doe je om de oude kit te verwijderen.
Hoe lang moet kit drogen?
Hoe lang moet kit drogen voordat je kunt douchen? De uithardingstijd van siliconenkit bedraagt ongeveer 2 mm per 24 uur bij een temperatuur van 23 °C. Maar wat waarschijnlijk belangrijker voor je is, is wanneer je weer veilig kunt douchen of in bad kunt gaan! Over het algemeen kun je na 24 uur weer gebruik maken van je douche en bad. Het is echter raadzaam om gedurende de eerste 72 uur de kit ongemoeid te laten. De onder- en midden lagen van de sanitairkit hebben namelijk een langere droogtijd. Hoewel belasting en water geen probleem zijn, kan de kit nog makkelijk beschadigd raken of loskomen als je er gedurende deze periode aan friemelt met je vingers of een doek.
Hoe lang moet siliconenkit drogen?
Ga je siliconenkit aanbrengen? Gemiddeld duurt het 24 uur voordat de kit is opgedroogd. Dit betekent dat de kit zijn maximale sterkte heeft bereikt en bestand is tegen water en andere omgevingsinvloeden. Echter kan dit per merk verschillen en raden we aan om altijd de verpakking goed te lezen!
Kit voor de badkamer bij De Verfzaak
Wanneer je op zoek bent naar kwalitatieve kit voor het sanitair in je badkamer, hoef je niet verder te kijken. Ons assortiment biedt een breed scala aan sanitairkit van topkwaliteit, geschikt voor diverse toepassingen zoals voor douchebak kitten, tegelvoegen, aansluitingen van sanitair en algemeen gebruik in de badkamer. Zelf badkamer kitten? Bij De Verfzaak vind je alles wat je nodig hebt.
Onze aanbevolen producten voor badkamer kitten zijn zorgvuldig geselecteerd uit gerenommeerde merken zoals Den Braven en Bison. Deze merken staan bekend om hun betrouwbaarheid en duurzaamheid, waardoor je verzekerd bent van een langdurige en waterdichte afdichting in je badkamer. We hebben ook een assortiment kit voor buiten.
Bij De Verfzaak staan we klaar om je te helpen bij elke stap van je badkamer project. Kies voor kwaliteit, kies voor gemak, kies voor De Verfzaak voor al je sanitair kitten benodigdheden.